PRESSMEDDELANDEN 15 september 2020

Apple utökar Apple Watch-upplevelsen till hela familjen

Nu introduceras Familjeinställning och optimerade funktioner för barn och äldre vuxna

Memoji-urtavla och Meddelanden på Apple Watch.
Med Familjeinställning kan hela familjen, inklusive barn och äldre vuxna, ta del av Apple Watch-upplevelsen.
Cupertino, Kalifornien – Idag presenterade Apple Familjeinställning i watchOS 7. Nu kan barn och äldre familjemedlemmar i hushållet som inte har en iPhone få tillgång till funktionerna för kommunikation, hälsa, fitness och säkerhet i Apple Watch. För första gången kan Apple Watch ställas in med en förälders iPhone så att barn kan hålla kontakten med familj och vänner via telefonsamtal och Meddelanden, hålla motivationen på topp med anpassade aktivitetsmål och uttrycka sin kreativitet genom att skapa en anpassad Memoji.
Familjeinställning ger alla familjemedlemmar tillgång till de viktiga hälso- och säkerhetsfunktionerna i Apple Watch, exempelvis Nödsamtal SOS, och de blir mer självständiga med Kartor, Siri, Alarm och App Store utan att de behöver en iPhone. Dessutom kan föräldrar känna sig trygga i vetskapen om att de alltid kan nå sina barn, och se var de är, samtidigt som alla data är säkert krypterade. Med watchOS 7 kan hela familjen dra nytta av optimerade funktioner som förbättrar hela Apple Watch-upplevelsen.
”Familjemedlemmar som inte har en iPhone får en otrolig mängd funktioner i Apple Watch som kan hjälpa dem att hålla kontakten med nära och kära, vara mer aktiva och trygga”, sa Apples Chief Operating Officer Jeff Williams. ”Vi ser fram emot att utöka de här funktionerna till hela familjen med Familjeinställning så att alla kan bli mer självständiga och fokusera på hälsan.”
Appen Hitta på Apple Watch.
Med Familjeinställning kan familjemedlemmar dela sin plats med ska vårdnadshavare via appen Hitta i Appel Watch.

Hålla kontakten 

Med Familjeinställning kan familjemedlemmar utan iPhone dra nytta av de många funktionerna och apparna på Apple Watch. De kan ringa och besvara telefon- och FaceTime-ljudsamtal, skicka och ta emot meddelanden och mejl och till och med hålla kontakten med andra Apple Watch-användare via Walkie-talkie.1 Den nya Memoji-appen på Apple Watch gör det enkelt att anpassa en Memoji som kan delas i meddelanden med vänner eller visas på urtavlan. Föräldrar kan välja att godkänna enskilda kontakter så att barn tryggt kan använda kommunikationsfunktionerna i Apple Watch. 
Barn och äldre familjemedlemmar i hushållet som använder Familjeinställning har sina egna telefonnummer via ett separat mobilabonnemang. De använder sitt eget Apple-ID så att de kan följa sitt schema och familjeaktiviteter i Kalender, hantera uppgifter med Påminnelser, visa fotoalbum som har synkats från en vårdnadshavares iPhone med mera. Med nya Apple Cash-familj kan föräldrar skicka pengar på ett säkert sätt till sina barn så att de kan betala med Apple Pay på sina klockor. Föräldrar kan välja att få notiser när deras barn köper något och kan se sina barns köp direkt i Wallet på sin egen iPhone. 
Familjemedlemmar som använder Familjeinställning på Apple Watch kan lyssna på sina favoritlåtar på Apple Music i Bluetooth-hörlurar och -högtalare och be Siri att svara på frågor eller översätta språk. Med Kartor kan familjemedlemmar navigera säkert och självständigt, vare sig de är på väg hem till en annan familjemedlem eller till parken med vänner. 
En familjemedlems plats kan delas med vårdnadshavare i appen Hitta personer på Apple Watch. Platsnotiserna kan anpassas så att vårdnadshavaren får en uppdatering om familjemedlemmens plats vid ett tillfälle eller enligt ett upprepande eller tidsbaserat schema.

Aktivitet

Aktivitetsringarna har optimerats för barn så att de kan hålla koll på rörelseminuter istället för förbrända kalorier och även anpassa målen för ringarna Träning och Stå. Träningarna Utomhusgång, Utomhuslöpning och Utomhuscykling har justerats för barn så att de får rättvisande mätning av rörelseminuter, träning, distans och liknande. Träningsnotiser är skräddarsydda efter läsfärdighet och roligare med emojier. Barn kan också skicka och ta emot inbjudningar om aktivitetsdelning direkt på Apple Watch, utmana vänner med aktivitetstävlingar och se en ny sida med utmärkelser så att de kan fira milstolpar på handleden. 
Aktivitetsringnotis på Apple Watch.
Aktivitetsringarna har optimerats för barn.

Hälsa och säkerhet

Med Nödsamtal SOS kan familjemedlemmar som har Familjeinställning snabbt och enkelt ringa efter hjälp och kontakta räddningstjänst med ett knapptryck. Vårdnadshavare och familjemedlemmar meddelas automatiskt om de är listade som en nödkontakt. Barn kan också hänvisa till sitt medicinska ID som innehåller viktig information om sådant som sjukdomar, allergier och medicineringar. Efter att ha fått tillstånd kan vårdnadshavare se en fullständig översikt av familjemedlemmars hälsa och aktivitet via appen Hälsa på iPhone. Barn och äldre vuxna kan se sin delade information via Inställningar på sin Apple Watch.

Appar

Barn kan hämta appar från tredje part direkt till sin klocka med App Store på Apple Watch. Appar som ClassDojo, Coloring Watch och LookUp: English Dictionary kan utbilda och uppmuntra goda vanor medan Calm innehåller mindfulnessövningar som riktar sig till barn.  Med Familjeinställning och stöd för Innehållsbegränsningar och Be att få köpa kan föräldrar styra vad som är tillgängligt för hämtning. 

Skoltid och Skärmfri tid

Familjeinställning innehåller det nya läget Skoltid som ser till att barnen behåller fokus och uppmärksamhet medan de lär sig i hemmet eller i klassrummet. Under skoltid visas en tydlig gul cirkel på urtavlan som föräldrar och lärare enkelt kan se. Cirkeln visar att tillgången till appar är begränsad och att Stör ej är aktiverat. Föräldrar kan också ställa in schemat på sin iPhone så att Apple Watch automatiskt aktiverar Skoltid under vissa tider eller slå på den från Kontrollcenter på barnets klocka. Funktionen Skärmfri tid i Skärmtid sträcker sig till Apple Watch och barnet får en påminnelse fem minuter innan den påbörjas. Det bidrar till en ansvarsfull användning av enheten. 
Skoltids gula urtavla på Apple Watch.
Det nya läget Skoltid visar föräldrar och lärare att tillgången till appar är begränsad och att Stör ej är aktiverat.

Integritet

Personlig integritet är en grundläggande mänsklig rättighet och ett av Apples kärnvärden. Apple anser att all personlig information, vilket omfattar sådant som platsinformation, kommunikation, fitness och hälsa, ska vara säkert krypterad på enheterna och iCloud. Familjeinställning är genomtänkt utformad för att säkerställa att föräldrar och användare styr tillgången till personlig information.

Optimering för äldre vuxna 

watchOS 7 är även optimerat för äldre vuxna. Här finns fler hälso- och säkerhetsfunktioner utöver den befintliga kraftfulla uppsättningen verktyg, inklusive falldetektering och notiser om oregelbunden hjärtrytm.2 Den senaste mjukvaran gör Apple Watch ännu enklare att använda och ställa in. Den uppdaterade urtavlan Extrastor visar tiden och en faktafylld komplikation med ett ögonkast, och inställningsprocessen är utformad med tanke på anslutning och hjälpmedelsfunktioner. Aktivitetsmålen kan anpassas så att användaren förblir motiverad. Den nya funktionen Checklista för hälsa i appen Hälsa på iPhone innehåller en översiktsvy som gör det möjligt att kontrollera om hälsofunktioner som falldetektering har aktiverats.
Tillgänglighet och aktivering 
 • Familjeinställning släpps på onsdagen den 16 september som en kostnadsfri programuppdatering och kräver en mobilmodell av Apple Watch Series 4 eller senare eller Apple Watch SE med watchOS 7 som är parkopplad med en iPhone 6s eller senare med iOS 14. 
 • Alla funktioner är inte tillgängliga ifall Apple Watch ställs in via Familjeinställning. Ett mobilabonnemang krävs för mobiltjänster. Kontakta din operatör om du behöver mer information. Se apple.com/se/watch/cellular för information om mobiloperatörer och tillgänglighet.
 • Vid inställning av en Apple Watch med Familjeinställning blir användare vägledda genom konfigurationsprocessen av en ny assistent på iPhone. Familjeinställning kräver Familjedelning och ett Apple-ID för barnet eller den äldre familjemedlemmen i hushållet och att mobiltjänster är aktiverade om alla funktioner ska fungera. 
 • Familjeinställning kräver stöd av en lokal operatör och är tillgängligt hos 18 operatörer i 12 länder och regioner i hela världen vid lanseringen.
 • Apple Watch har stöd för 14 timmars daglig användning med Familjeinställning3.
För att se alla nyheter och foton från dagens event, gå till sammanfattningen på Apple Newsroom.
Dela artikeln

Images of watchOS 7

  1 FaceTime och Walkie-talkie är inte tillgängliga i alla länder.
  2 Finns inte i alla länder.
  3 Batteritid varierar beroende på användning.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48