UPDATE 16 september 2020

Idag blir iOS 14 tillgängligt

Den omgjorda hemskärmen på iPhone 11 Pro.
Snyggt omgjorda widgets i iOS ger användarna snabb information med ett ögonkast direkt på hemskärmen.
iOS 14 skapar en helt ny upplevelse på iPhone, uppdaterar hemskärmen med snyggt omgjorda widgets och ett appbibliotek, nya sätt att använda appar med App Clips och kraftfulla uppdateringar i Meddelanden. iOS 14 blir tillgängligt idag som en kostnadsfri programuppdatering.
”Tillsammans med iPhone spelar iOS en viktig roll för hur vi lever våra liv och håller kontakten, och nu gör vi det ännu kraftfullare och enklare att använda i iOS 14, med den största uppdateringen av hemskärmen någonsin”, säger Craig Federighi som ansvarar för Software Engineering på Apple. ”Det är verkligen spännande att se hur innovativt utvecklarna använder sig av widgets och App Clips för att skapa nya upplevelser som vi tror att kunderna kommer att uppskatta.”

Omgjorda hemskärmssidor 

Nya widgets ger snabb information med ett ögonkast och det går att välja storlek på dem när man lägger till dem på en sida på hemskärmen. Användarna kan välja en smart trave med widgets som använder enhetens inbyggda intelligens för att visa lämplig widget utifrån tid, plats och aktivitet. Användarna kan till exempel se en nyhetswidget på morgonen, kalenderhändelser under dagen och en träningssammanfattning på kvällen. Sidorna på hemskärmen kan anpassas med appar och widgets för arbete, underhållning, träning och andra intressen.
På den sista hemskärmen finns appbiblioteket. Det är ett nytt utrymme där apparna automatiskt ordnas i en enkel och lättnavigerad vy där de apparna som är användbara för tillfället visas högst upp.  Användarna kan även dölja sidor på hemskärmen för att komma åt appbiblioteket snabbare.
Det nya appbiblioteket i iOS 14 på iPhone 11 Pro.
Med appbiblioteket blir det lättare att hitta sina appar i en enkel och lättnavigerad vy på den sista hemskärmen.

Helt ny kompakt utformning för inkommande samtal och Siri

Inkommande FaceTime- och telefonsamtal och Siri-interaktioner får en helt ny kompakt utformning så att användarna kan fokusera på vad de håller på med. Tack vare stödet för bild-i-bild kan iPhone-användare nu titta på video eller fortsätta ett FaceTime-samtal samtidigt som de använder en annan app. 

App Clips skapar nya sätt att upptäcka och använda appar

App Clips är små delar av en app som är gjorda för att upptäckas precis när man behöver dem. App Clips är kopplade till en viss produkt eller ett visst företag och hämtas på ett par sekunder för att slutföra en specifik uppgift, till exempel beställa hämtmat eller tanka bilen. De är enkla att upptäcka och man kommer åt dem genom att skanna en ny Apple-utformad appklippkod1, via NFC-taggar eller QR-koder eller genom att man delar dem i Meddelanden eller från Safari. Oavsett vilket omgärdas de alltid av den säkerhet och integritet som vi förväntar oss av appar.

Kraftfulla uppdateringar i Meddelanden

Meddelanden är ett viktigt sätt att kommunicera med vänner och familj, och nu är det enklare än någonsin att hålla kontakten och snabbt hitta viktiga meddelanden. Användare kan nåla fast konversationer högst upp i meddelandelisten, använda omnämnanden och svara i tråden för att göra det enklare att hänga med i livliga gruppsamtal och anpassa samtalen ytterligare genom att skapa en gruppbild med en annan bild eller en emoji. Nya memojialternativ i Meddelanden är mer inkluderande och diversifierade med nya frisyrer, huvudbonader, munskydd och mer.

Grönare sätt att utforska och nya guider i Kartor

Kartor gör det enklare än någonsin att hitta och utforska nya vägbeskrivningar för cykel, ruttförslag för elfordon och noggrant utvalda guider. Vägbeskrivningarna för cykel tar hänsyn till höjdskillnader, hur trafikerad en gata är och om det finns trappor längs rutten. Ruttförslag för elfordon lägger till laddningsstopp baserat på fordonets aktuella batterinivå och typ av laddare.2 Stadsguiderna innehåller en noga utvald lista över de bästa platserna att besöka i en stad, skapad av en grupp betrodda experter. Stadsguiderna är ett utmärkt sätt att hitta populära attraktioner, upptäcka restauranger och utforska nya rekommendationer från respekterade varumärken.

Bättre transparens och kontroll med utökade integritetsfunktioner

Nu kan användarna välja att dela sin ungefärliga plats med apputvecklare istället för sin exakta plats när de ger appen platsåtkomst och få ännu mer insyn i hur appen använder mikrofonen och kameran. Utvecklare kan nu erbjuda användare alternativet att uppgradera sina nuvarande konton till Logga in med Apple. Senare i år kommer produktsidorna i App Store att innehålla sammanfattningar av utvecklarnas självrapporterade integritetshantering i ett enkelt, lättläst format. Från och med början av nästa år måste alla appar begära användarnas tillstånd för spårning.3
Den nya Integritetssidan i App Store i iOS 14 på iPhone 11 Pro.
Produktsidor i App Store visar en sammanfattning av appens integritetshantering innan den laddas ner.

Förbättrad lyssningsupplevelse med AirPods

AirPods och AirPods Pro får kraftfulla funktioner med iOS 14. Rumsligt ljud med dynamisk följning av huvudets rörelser bidrar till en bioliknande upplevelse med AirPods Pro. Genom att använda riktade ljudfilter och finjustera de frekvenser som når respektive öra kan ljudet komma från i stort sett vilket håll som helst, vilket skapar en uppslukande ljudupplevelse. Med automatisk växling mellan enheter växlar ljudet i AirPods och AirPods Pro smidigt mellan iPhone, iPad och Mac.4 Anpassat ljud för hörlurar är en ny hjälpmedelsfunktion som gör att låga ljud hörs bättre och att ljudet anpassas så att musik, filmer, telefonsamtal och poddar hörs tydligare.5
iPhone 11 Pro och iPad Pro med Apple Originals-serien Amazing Stories på Apple TV+ med AirPods Pro.
Ljudet i AirPods eller AirPods Pro växlar smidigt mellan iPhone, iPad och Mac med automatisk växling mellan enheter.

Ytterligare funktioner i iOS 14

 • Översätt är utvecklat för att vara den bästa och enklaste appen för att översätta samtal och ger snabba och naturliga översättningar av tal och text mellan 11 olika språk.6 Eftersom appen kan användas lokalt på enheten kan man utnyttja funktionerna offline så att tal- och textöversättningarna hålls privata.
 • Siri utökar sin kunskapsbas och kan svara på komplexa frågor med information från hela internet. Diktering via tangentbordet körs på enheten när du till exempel dikterar meddelanden, anteckningar eller mejl.7
 • Hem-appen gör smart hemkontroll ännu enklare med nya automatiseringsförslag och utökade kontroller i Kontrollcenter så att det går snabbare att komma åt tillbehör och scenarier. Adaptiv belysning för HomeKit-kompatibla lampor ändrar färgtemperaturen automatiskt under dagen och Ansiktsigenkänning i kompatibla dörrklockor med video och kameror identifierar besökare med inbyggda funktioner i Apple TV eller HomePod. Hem-appen och HomeKit är skapade för att hålla din information privat och skyddad, så att all information om användarens hemtillbehör är E2E-krypterade.
 • Digitala versioner av bilnycklar ger användarna ett säkert sätt att använda sin iPhone för att låsa upp och starta bilen. Det är enkelt att dela bilnycklar via Meddelanden eller avaktivera dem via iCloud om en enhet försvinner och de kan redan nu användas för kompatibla bilar med NFC-teknik.8  
 • Safari erbjuder en integritetsrapport, så att användarna enkelt kan visa vilken spårning mellan webbplatser som har blockerats, säker lösenordsbevakning så att användarna kan upptäcka sparade lösenord som kan ha samband med dataintrång och inbyggd översättning för hela webbsidor.9
 • Hälsa har helt nya upplevelser för att hantera sömn och bättre förstå vilka ljudnivåer som kan påverka hörseln. En ny Checklista för hälsa med bland annat Nödsamtal SOS, Medicinskt ID, EKG och falldetektering gör det möjligt för användarna att samla och hantera funktioner för hälsa och säkerhet.10 Hälsa har dessutom stöd för nya datatyper för mobilitet, Medicinska journaler, symptom och EKG.
 • Appen Väder håller användarna uppdaterade om oväder och den nya tabellen Nederbörd timme för timme visar nederbörden minut för minut när det väntas regn.11
 • Apple One är det enklaste sättet att få tillgång till många av Apples abonnemangstjänster till suveränt pris. Med det kan kunderna välja det abonnemang som passar dem själva eller hela familjen. Kunderna kan registrera sig för Apple One med start nu i höst.
 • I Hjälpmedelsfunktionerna ingår numera Tryckfunktion på baksidan, som är ett nytt, snabbt sätt att aktivera gester, uppgifter och genvägar till hjälpmedel, teckenspråksigenkänning i FaceTime-gruppsamtal och Ljudigenkänning som använder smarta funktioner på enheten för att informera användaren om till exempel brandlarmet eller dörrklockan ringer. VoiceOver, den branschledande skärmläsaren för blinda, upptäcker nu automatiskt bilder som visas på skärmen så att fler appar och webbupplevelser blir tillgängliga för fler.
Priser och tillgänglighet
iOS 14 finns från idag som kostnadsfri programuppdatering för iPhone 6s och senare. Mer information finns på apple.com/se/ios/ios-14. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller på alla språk.
Dela artikeln

Bilder på iOS 14

  1. Kommer i en programuppdatering längre fram.
  2. Ruttförslag för elfordon kräver iPhone med iOS 14 och ett kompatibelt fordon.
  3. Spårning avser att koppla användar- eller enhetsdata insamlade från andra företags appar, webbplatser eller offlinefunktioner för riktad annonsering eller annonsmätning. Spårning avser även delning av användar- eller enhetsdata med datamäklare.
  4. Fungerar med AirPods Pro, AirPods (andra generationen), Powerbeats, Powerbeats Pro och Beats Solo Pro. iCloud-konto krävs.
  5. Anpassat ljud för hörlurar finns på Apple- och Beats-hörlurar med H1-chippet samt på EarPods.
  6. Översätt finns för engelska, mandarin, japanska, koreanska, spanska, tyska, franska, italienska, ryska, brasiliansk portugisiska och arabiska.
  7. Diktering via tangentbord finns på iPhone XS och senare på engelska (USA, Storbritannien, Indien, Kanada, Australien), mandarin (Kina (fastlandet), Hongkong), japanska (Japan), franska (Frankrike), tyska (Tyskland) och spanska (USA, Spanien, Mexiko). Nedladdade dikteringsmodeller krävs.
  8. Finns på iPhone XR, iPhone XS och senare, iPhone SE (andra generationen) och Apple Watch Series 5 via deltagande tillverkare.
  9. Safariöversättning finns i betaversioner för engelska, förenklad kinesiska, spanska, tyska, franska, ryska och brasiliansk portugisiska.
  10. Vissa funktioner, inklusive EKG och falldetektering, kräver Apple Watch och vissa funktioner är inte tillgängliga i alla regioner.
  11. Ovädersinformation finns för platser i USA, Europa, Japan, Kanada och Australien och Nederbörd timme för timme finns i USA.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48