öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 10 juni 2024

Apple driver innovation med nya verktyg och resurser för utvecklare

Förbättringar av Xcode och Swift i kombination med nya API:er ger utvecklare större möjligheter att skapa suveräna appar
Swift Assist visas på en Studio Display.
Apple presenterade en uppsättning nya innovativa verktyg och resurser som ska hjälpa utvecklare världen över att skapa mer kraftfulla och effektiva appar för alla Apples plattformar.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag en uppsättning nya innovativa verktyg och resurser som ska hjälpa utvecklare världen över att skapa mer kraftfulla och effektiva appar för alla Apples plattformar. Med Xcode 16 kan utvecklarna jobba effektivare, spara tid och få mer gjort tack vare funktioner som Swift Assist och förutseende kodförslag. Nya och utökade API:er ger utvecklarna verktyg som hjälper dem att höja nivån på sina appar och lansera spännande funktioner.
”På Apple strävar vi efter att ge alla utvecklare tillgång till den mest avancerade tekniken och de bästa resurserna för att kunna bygga fantastiska appar”, säger Susan Prescott, Vice President of Worldwide Developer Relations på Apple. ”I och med de genomtänkta innovationerna bakom Xcode 16 och våra senaste plattforms-API:er har vi skapat de bästa verktygen för att utvecklare ska kunna skapa enastående appar. Det ska bli spännande att se vad de bygger härnäst.”

Xcode 16

Xcode 16 sätter en ny standard för effektiv apputveckling med funktioner och prestandaförbättringar som gör att utvecklare kan bygga fenomenala appar snabbare än någonsin.
Swift Assist fungerar som en assistent som hjälper till med själva kodningen, så att utvecklaren kan fokusera på mer strategiska problem och lösningar. Swift Assist är naturligt integrerad i Xcode och kan allt om de senaste utvecklingspaketen (SDK:er) och Swift-funktionerna, så utvecklarna får alltid de senaste kodlösningarna som smälter in perfekt i deras projekt. Med Swift Assist behövs bara en förfrågan för att exempelvis kunna utforska nya ramverk eller experimentera med nya idéer. Swift Assist använder en kraftfull molnbaserad modell. Precis som alla andra tjänster för Apple-utvecklare har den byggts med fokus på integritet och säkerhet. Utvecklarnas kod används bara till att behandla förfrågningar och sparas aldrig på servrar. Apple använder inte utvecklarkod till upplärning av maskininlärningsmodeller.
Swift Assist, en ny funktion i Xcode 16, fungerar som en assistent som hjälper till med själva kodningen, så att utvecklaren kan fokusera på mer strategiska problem och lösningar.
Den nya motorn för förutseende kodförslag i Xcode använder en unik modell som har tränats specifikt för Swift och Apples utvecklingspaket, vilket gör att motorn kan föreslå precis den kod som utvecklaren behöver. Kodförslagen drivs helt och hållet av Apples chip och den förbättrade maskininlärningen i macOS Sequoia. Motorn körs lokalt på utvecklarens enhet, vilket innebär att koden hålls helt privat och att utvecklare snabbt kan få relevanta förslag även när de jobbar offline.
Den nya motorn för förutseende kodförslag i Xcode använder en unik modell som har tränats specifikt för Swift och Apples utvecklingspaket, vilket gör att motorn kan föreslå precis den kod som utvecklaren behöver.
Förhandsvisningen i Xcode har fått en ny dynamisk länkarkitektur som använder samma byggartefakter för såväl förhandsvisning som kodexekvering. Det gör att utvecklare slipper bygga om sina projekt när de växlar mellan dessa lägen, vilket ger ett smidigare och effektivare arbetsflöde.
Ytterligare förbättringar av testningsmiljöerna i Xcode 16 gör det enklare än någonsin för utvecklare att kontrollera hur deras appar fungerar i verkligheten – redan när de sätter igång att bygga dem. Exempelvis kan utvecklarna nu lokalisera och testa sina appars integritetspolicyer, licensavtal och prenumerationsgruppers visningsnamn.

Swift 6

Swift 6 har fått nya funktioner som syftar till att effektivisera utvecklingsarbetet och skapa tydligare kod. I takt med att enheterna har blivit flerkärniga och allt mer kraftfulla har Swift kontinuerligt fått nya funktioner som syftar till att förenkla parallellprogrammering. Swift 6 innehåller nu ett skydd mot data race vid kompilering, vilket innebär att samtidiga minnesanrop i ett projekt kan upptäckas när projektet kompileras. Den här förbättringen gör att fel kan fångas upp och fixas med minsta möjliga förändring av hela kodbasen, vilket gör koden säkrare och lättare att underhålla även i framtiden.
Swift fyller tio år under WWDC24. Ända sedan lanseringen har Swift gett utvecklare möjlighet att skapa högkvalitativa upplevelser för hela Apples ekosystem. Idag finns det nästan en miljon appar som bygger på Swift, och det används på alla nivåer i Apples mjukvara – från appar och ramverk hela vägen ner till fast mjukvara som Secure Enclave.
Ett decennium har nu gått och Apple fortsätter att ständigt förbättra och utöka möjligheterna med Swift och främja samarbetet mellan utvecklare. Apple gör nu Swift tillgängligt för en bredare grupp av utvecklare och programmerare genom att lägga till stöd för fler kodredigerare som använder sig av Language Server Protocol. För att nå ut ännu mer kommer en helt ny GitHub-organisation med inriktning på Swift att anordna en rad viktiga projekt relaterade till Swift-ekosystemet, däribland Swift-kompileraren, Foundation och andra nyckelbibliotek.

Swift Testing

Det nya ramverket Swift Testing tillhandahåller expressiva API:er som gör det enkelt att skriva tester. Det är plattformsoberoende och lätt att lära sig, så utvecklare kan använda det till att skriva tester för en mängd olika plattformar och domäner. Ramverket innehåller också ett flexibelt märkningssystem som hjälper utvecklare att hålla ordning på sina tester och testplaner. Swift Testing är utformat för många av användningsscenarierna i Swift, från appar till servrar.

Game Porting Toolkit 2

Sedan Game Porting Toolkit presenterades har utvecklare kunnat lansera sina spel på Apple-enheter snabbare än någonsin. Dessutom har spelentusiaster kunnat uppleva fler spel på Mac. Game Porting Toolkit 2 tar denna utveckling till en ny nivå med några av spelutvecklarnas mest efterfrågade funktioner som gör det ännu enklare att lansera avancerade spel på Mac, liksom på iPhone och iPad. Oavsett om utvecklaren vill lansera ett befintligt spel eller håller på att utveckla ett nytt för Apple-enheter, kan Game Porting Toolkit 2 spara värdefull tid. Det är nu enklare än någonsin att skapa fantastiska spel för iPhone, iPad och Mac, tack vare förbättrad kompatibilitet med Windows-spel, nya kraftfulla verktyg för shader-felsökning och uppdateringar av Xcode som gör att spelutvecklare kan använda samma typ av kod och shaders på flertalet olika enheter .
Felsökning och profilering av källan till HLSL-shaders visas på en MacBook Pro 14 tum.
Game Porting Toolkit 2 innehåller några av spelutvecklarnas mest efterfrågade funktioner och gör det ännu enklare att lansera avancerade spel på Mac, liksom på iPhone och iPad.

visionOS 2

Apple Vision Pro fortsätter att locka utvecklare från hela världen som vill använda de unika möjligheterna att skapa nya rumsliga upplevelser för visionOS, det revolutionerande rumsliga operativsystemet som smälter samman digitalt innehåll med den fysiska verkligheten. visionOS 2 har nya API:er och ramverk som hjälper utvecklare att skapa komplexa och subtila rumsliga upplevelser i visionOS som aldrig tidigare har varit möjliga.
Nya volymetriska API:er ger utvecklare större kontroll över hur 3D-objekt visas i deras appar. De gör det också möjligt att köra mycket komplexa rumsliga appar sida vid sida för riktigt seriös multitasking. Med TabletopKit kan utvecklare enkelt bygga rumsliga upplevelser som utgår ifrån en platt yta, exempelvis en arbetsstation för tillverkning eller bräd- och kortspel. RealityKit förenklar utveckling av appar med stöd för flera Apple-enheter, så att arbetsflödet blir effektivare och det går fortare att utveckla universella appar.
Med TabletopKit kan utvecklare enkelt bygga rumsliga upplevelser som utgår ifrån en platt yta, exempelvis en arbetsstation för tillverkning eller bräd- och kortspel.
Utvecklarna kan enkelt skapa vackra och uppslukande miljöer i sina appar med hjälp av nya API:er, förbättrade verktyg och en enklare utvecklingsprocess. Det är ännu enklare att utveckla otroliga rumsliga SharePlay-upplevelser och utvecklare som inte har Apple Vision Pro-hårdvaran kan nu skapa och förhandsgranska SharePlay-baserade appar i Simulator. visionOS 2 stöder också HealthKit, vilket gör att appar kan komma åt och dela hälsodata på ett privat och säkert sätt.
Nya företags-API:er hjälper företag och affärsutvecklare att effektivisera arbetsflöden inom sjukvård, tillverkningsindustri, flygteknik, fordonstillverkning och andra områden.

Fler plattforms-API:er

Med hjälp av nya API:t Controls kan utvecklare lägga till ännu fler funktioner som kan användas på fler platser, till exempel att snabbt låsa upp bilen eller öppna en tredjepartskamera direkt från Kontrollcenter.
Med AccessorySetupKit kan utvecklare smidigt och säkert parkoppla Bluetooth-tillbehör via sin app utan att behöva få åtkomst till alla Bluetooth-tillbehör i närheten, vilket betyder att de andra enheterna kan hållas privata.
AccessorySetupKit visas på en iPad Pro 11 tum.
Med AccessorySetupKit kan utvecklare smidigt och säkert parkoppla Bluetooth-tillbehör via sin app utan att behöva få åtkomst till alla Bluetooth-tillbehör i närheten, vilket betyder att de andra enheterna kan hållas privata.
Med uppdateringar av den smarta traven på Apple Watch kan utvecklare låta vissa faktorer – datum och klockslag, plats, uppvaknande och läggdags med mera – styra när deras app ska visas som ett widgetförslag. Och för första gången någonsin visas appar med stöd för liveaktiviteter automatiskt på Apple Watch.
Utvecklare har nu också tillgång till ett nytt dubbeltryck-API för watchOS, så att de kan tilldela den gesten till viktiga funktioner i Apple Watch-appar.

TestFlight

TestFlight hjälper utvecklare att samla in värdefull feedback från betatestare i syfte att förbättra apparna under hela utvecklingsfasen och fram till lanseringen. Den nya processen för inbjudan och registrering i TestFlight ger utvecklarna möjlighet att anlita testare utifrån enhet och operativsystem, så att de kan samla in mer exakt information om hur apparna kan förbättras.
En TestFlight-inbjudan innehåller en beskrivning av appen i betaversion, appens kategoritillhörighet samt valfria skärmavbilder som lyfter fram nya funktioner och nytt innehåll för potentiella testare. Ny statistik hjälper utvecklarna att kunna utvärdera interaktionen med länkar som de publicerar och se hur många som tackar ja respektive nej till inbjudningarna.
AwayFinder visas på iPhone 15 Pro.
En TestFlight-inbjudan innehåller en beskrivning av appen i betaversion, appens kategoritillhörighet samt valfria skärmavbilder som lyfter fram nya funktioner och nytt innehåll för potentiella testare.

App Store

I över 15 år har App Store gjort det enkelt för utvecklare att distribuera appar och spel till människor över hela världen och växa som företag. Från och med i år erbjuder App Store nya sätt för utvecklare att se till att folk upptäcker deras appar och nya sätt att tjäna pengar på abonnemang.
Utvecklarna kan nu också enkelt nominera nytt innehåll och förbättringar i sina egna appar till sektionerna med utvalda appar på App Store. Nomineringarna ska skickas in till App Store Connect tillsammans med information som publiceringsdatum och vilka länder eller regioner som avses. App Stores expertteam granskar nomineringarna och väljer ut appar och spel som kan tilltala en viss målgrupp.
På de anpassade produktsidorna kan utvecklarna visa upp olika innehåll och funktioner i sina appar. Via djuplänkar på anpassade produktsidor kan utvecklare nu dirigera besökare direkt från den anpassade produktsidan på App Store till en specifik plats i utvecklarens app. Djuplänkar kan också användas för att skapa en sammanhängande upplevelse i Search Ads-kampanjer, så att det användaren ser i annonsen motsvarar den plats i appen som länken leder till.
När det gäller appar med abonnemang kan utvecklare locka tillbaka tidigare abonnenter med hjälp av nya erbjudanden. Berättigade kunder kan hitta dessa erbjudanden både på App Store och i sina appar. Utvecklare av macOS-appar kan erbjuda rabatterade eller gratis abonnemang under en viss tidsperiod med hjälp av kampanjkoder för att locka nya, behålla befintliga och få tillbaka tidigare abonnenter.
Streaming Pass+ visas på iPhone 15 Pro.
När det gäller appar med abonnemang kan utvecklare locka tillbaka tidigare abonnenter med hjälp av nya erbjudanden.
Förbättringar av StoreKit-vyerna ger utvecklarna nya möjligheter att strukturera och presentera köp i appar.
App Analytics har utökats för att hjälpa utvecklarna att få ännu bättre inblick i hur deras verksamheter och appar presterar. Rapporterna innehåller nu hundratals nya mätvärden som utvecklarna kan analysera för att hitta möjligheter till förbättringar.

App Store Connect

Appen App Store Connect för iOS och iPadOS har ett uppdaterat användargränssnitt och innehåller nya sätt för utvecklarna att marknadsföra sina appar. Oavsett om de lanserar en helt ny app eller en spännande uppdatering kan utvecklare nu enkelt generera resurser för marknadsföring från App Store Connect och dela dessa direkt i sina sociala kanaler. Om en app utnämns till App of the Day får utvecklaren en pushnotis från App Store Connect med en inbjudan om att skapa en speciell marknadsföringsresurs för att informera om framgången.
Sidan Promote Your App visas på iPhone 15 Pro.
Appen App Store Connect för iOS och iPadOS har ett uppdaterat användargränssnitt och innehåller nya sätt för utvecklarna att marknadsföra sina appar.
Dagens uppdateringar är det senaste tillskottet i den ständigt växande uppsättning verktyg, tekniker och resurser som Apple erbjuder utvecklare. Läs mer om de viktigaste teknikerna och de spännande möjligheter som finns tillgängliga idag på developer.apple.com/whats-new.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48