öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 10 juni 2024

Med iOS 18 blir iPhone smartare, kraftfullare och mer personlig än någonsin

iOS 18 innehåller helt nya anpassningsalternativ, den största uppdateringen någonsin av appen Bilder, kraftfulla uppdateringar för att hålla kontakten samt Apple Intelligence, ett system för personlig intelligens
Tre iPhone 15 Pro-enheter i rad. På den första visas en anpassad hemskärm, på den andra visas tapback i appen Meddelanden och på den tredje visas den omarbetade Bilder-appen.
Med iOS 18 kan användaren anpassa sin iPhone på helt nya sätt, upptäcka nya sätt att använda appen Meddelanden, utforska sina bilder i den omarbetade appen Bilder och mycket annat.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple förhandsvisade idag iOS 18, en omfattande uppdatering av operativsystemet som innehåller fler anpassningsalternativ, den största uppdateringen någonsin av appen Bilder, nya sätt att hantera inkorgen i Mail, meddelanden via satellit och mycket annat. Användarna kommer att kunna ordna appar och widgetar på alla fria ytor på hemskärmen, anpassa knapparna längst ner på låsskärmen och snabbt komma åt fler reglage i Kontrollcenter. Bildbibliotek ordnas automatiskt i en helt ny vy i appen Bilder och med nya praktiska samlingar kan man ha sina favoritbilder nära till hands. I appen Mail sorteras mejl i kategorier med hjälp av intelligenta funktioner på enheten och iMessage får helt nya texteffekter. Tack vare samma banbrytande teknik som sedan tidigare används för andra funktioner med satellitanslutning på iPhone kan användarna nu skicka meddelanden via satellit i appen Meddelanden när de inte har vare sig wifi eller mobiltäckning.1
Med iOS 18 blir det dessutom premiär för Apple Intelligence, ett system för personlig intelligens på iPhone, iPad och Mac som tack vare en kombination av kraftfulla generativa modeller och personlig kontext bidrar med intelligens som är otroligt praktisk och användbar.2 Apple Intelligence är djupt integrerat med iOS 18, iPadOS 18 och macOS Sequoia och byggt med integritetsskydd från grunden. Det drar nytta av kraften hos Apples chip för att tolka och generera språk och bilder, utföra åtgärder i olika appar och förenkla och snabba upp rutinuppgifter utifrån användarens personliga kontext.
”Vi har nu den stora glädjen att presentera iOS 18. Operativsystemet har uppdaterats med mängder av fantastiska funktioner, bland annat nya suveräna möjligheter till anpassning, en omarbetning av appen Bilder och utmärkta sätt att hålla kontakten i appen Meddelanden. Kort sagt, massor av saker som alla användare har glädje av”, säger Craig Federighi, Senior Vice President of Software Engineering på Apple. ”Med den här versionen är det dessutom premiär för Apple Intelligence, ett nytt och oerhört spännande system för personlig intelligens som öppnar för intuitiva, kraftfulla och mycket användbara funktioner som bidrar till en helt ny upplevelse på iPhone utan att kompromissa med användarnas integritet. Vi ser verkligen fram emot att få presentera den här nya versionen för användarna.”

Anpassning och funktioner på en helt ny nivå

iPhone-användarna kan anpassa hemskärmen, låsskärmen och Kontrollcenter på helt nya sätt. De kan nu ordna appar och widgetar på alla fria ytor på hemskärmen, till exempel alldeles ovanför Dock där de är enkla att komma åt eller som inramning till en bakgrundsbild. De kan även anpassa appsymboler och widgetar med en mörk eller tonad effekt och välja att göra dem större.
Kontrollcenter har omarbetats för att användarna enklare ska kunna komma åt mycket av det som de använder till vardags, och utökats med nya praktiska möjligheter till anpassning. Med den nya utformningen får användarna snabbt tillgång till nya grupper av reglage som de använder ofta, till exempel uppspelning av media, reglage för smarta hem och uppkoppling, och de kan enkelt svepa mellan de olika grupperna. Det går nu att lägga till reglage från kompatibla tredjepartsappar, så att man snabbt kan låsa upp bilen eller börja skapa innehåll för sociala medier – allt från Kontrollcenter. I det nya galleriet visas alla tillgängliga alternativ och man kan själv välja hur reglagen ska visas på skärmen genom att ändra storleken på dem och ordna dem i helt nya grupper.
För första gången kan man nu byta ut reglagen längst ner på låsskärmen och till exempel välja bland alternativen i galleriet eller ta bort reglagen helt och hållet. Med snabbknappen på iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max kan man snabbt aktivera något av reglagen i galleriet.
För första gången kan man nu byta ut reglagen längst ner på låsskärmen och till exempel välja bland alternativen i galleriet eller ta bort reglagen helt och hållet.

Samlad vy, nya samlingar och anpassningsalternativ i appen Bilder

Appen Bilder har omarbetats rejält för att användarna enklare ska kunna hitta och återuppleva minnesvärda ögonblick. I den förenklade, samlade vyn visas innehållet i ett välbekant rutnät och i de nya samlingarna kan man bläddra bland olika teman utan att behöva ordna innehållet i album. Användarna kan även nåla fast samlingar så att de har sina favoriter nära till hands. I den nya karusellvyn visas höjdpunkter som uppdateras varje dag och som innehåller personer, husdjur, platser och annat som förekommer ofta. Autouppspelning blåser liv i bildbiblioteket så att användarna kan återuppleva kära minnen medan de bläddrar i appen. Varje bildbibliotek är unikt och därför kan användarna själva göra anpassningar i appen, nåla fast samlingar som de återvänder till ofta och inkludera det som är allra viktigast för dem i karusellvyn.

Kraftfulla sätt att hålla kontakten i appen Meddelanden

iMessage utökas med helt nya texteffekter som väcker konversationerna till liv med bokstäver, ord, fraser eller emojis med dynamiska animerade effekter. Användaren kan enklare förmedla en viss känsla genom att lägga till fet stil, understrykningar, kursiv stil och överstrykningar. Tapback utökas till att omfatta emojis och märken och användaren kan nu skriva meddelanden och schemalägga att de skickas vid ett senare tillfälle.
Appen Meddelanden har nu stöd för RCS, som används när man skickar meddelanden till mottagare som inte använder Apple-enheter. RCS öppnar för avancerade medier och ger mer tillförlitliga gruppmeddelanden jämfört med sms och mms.
Med iOS 18 introduceras meddelanden via satellit, som användarna kan ta till när de saknar både wifi och mobiltäckning. Tack vare samma banbrytande teknik som sedan tidigare används för andra funktioner med satellitanslutning på iPhone får användarna ett meddelande där de uppmanas att ansluta till närmaste satellit direkt från appen Meddelanden. Sedan kan de skicka och ta emot textmeddelanden, emojis och tapbacks i iMessage och sms.3 I Dynamic Island kan användaren se när iPhone är ansluten till en satellit. iMessage är byggt för att skydda användarnas integritet och iMessage-meddelanden som skickas via satellit skyddas med punkt till punkt-kryptering.
En konversation visas i iMessage på iPhone 15 Pro med en satellitsymbol och texten Fortsätt att peka på satelliten… Ansluten i Dynamic Island.
Meddelanden via satellit gör att man kan skicka och ta emot textmeddelanden, emojis och tapbacks i iMessage och sms när man inte har vare sig wifi eller mobiltäckning.

Förbättringar i Mail

Senare i år lanseras nya sätt att hantera inkorgen i Mail som gör det enklare att hålla sig uppdaterad. Med funktioner på enheten ordnas och sorteras inkommande mejl i kategorierna Primary för personliga och brådskande mejl, Transactions för bekräftelser och kvitton, Updates för nyheter och sociala notiser och Promotions för marknadsföringsmejl och kuponger. Mail innehåller också en ny sammanfattning där alla relevanta mejl från samma företag finns samlade, så att användaren alltid snabbt kan hålla koll på viktig information.

Stora uppdateringar i Safari

Safari är världens snabbaste webbläsare4 och med markeringar och en omarbetad Safari-läsare blir det nu ännu enklare att hitta information på nätet. Med hjälp av maskininlärning kan Safari lyfta fram viktig information om en webbsida. Användarna kan till exempel se en sammanfattning av innehållet i en artikel, snabbt ta reda på var en restaurang, ett hotell eller en sevärdhet finns eller lyssna på en låt med en viss artist direkt hämtad från en artikel om låten eller albumet. Safari-läsaren har omarbetats och erbjuder nu ännu fler sätt att ta del av artiklar utan distraktioner med sammanfattning och innehållsförteckning för längre artiklar.

Premiär för appen Passwords

Den nya appen Passwords bygger vidare på Nyckelring, som lanserades för över 25 år sedan, och gör det enkelt för användaren att komma åt sina lösenord, lösenkoder, wifi-lösenord och verifieringskoder. Appen skickar även varningar om vanliga brister, till exempel lösenord som är enkla att knäcka eller som används på flera ställen och lösenord som har läckt ut i samband med kända dataintrång.
Appen Passwords visas på iPhone 15 Pro med en lista med symbolerna för apparna Door Dash, Atlas Obscura, LinkedIn med flera.
Med den nya appen Passwords blir det enkelt att komma åt lösenord, lösenkoder, wifi-lösenord och verifieringskoder – allt på en och samma plats.

Ökad kontroll med nya integritetsfunktioner

iOS 18 innehåller verktyg som ger användarna ännu mer kontroll, bland annat över vem som kan se deras appar, hur kontakter delas och hur iPhone ansluter till tillbehör.
Användarna kan låsa och gömma appar och på så sätt känna sig helt trygga med att information som de inte vill att någon annan ska se inte visas av misstag, till exempel notiser och innehåll i appar. Användarna kan nu låsa appar och för ytterligare integritetsskydd kan de även välja att gömma appar. Gömda appar flyttas till en särskild mapp för låsta och dolda appar. När man väljer att låsa eller gömma en app visas inte exempelvis meddelanden eller mejl i appen i sökningar, notiser eller någon annanstans i systemet.
I iOS 18 kan användaren välja att bara dela vissa kontakter med en app. Utvecklare kan nu dessutom erbjuda ett smidigt sätt att ansluta tredjepartstillbehör till iPhone utan att andra enheter i användarens nätverk visas i appen, vilket skyddar enheten och bidrar till smidig parkoppling.

En helt ny upplevelse av iPhone med Apple Intelligence

Apple Intelligence, som är djupt integrerat med iOS 18 och byggt med integritetsskydd från grunden, ger användarna nya sätt att förbättra sitt skrivande och kommunicera effektivare. Med de helt nya, systemomfattande skrivverktygen som finns inbyggda i iOS 18 kan användarna skriva om, korrekturläsa och sammanfatta text nästan överallt där de brukar skriva, exempelvis i Mail, Anteckningar, Pages och tredjepartsappar.
Ett meddelande visas på iPhone 15 Pro med alternativ under meddelandet för att korrekturläsa och skriva om texten med skrivverktygen.
Apple Intelligence ger användarna nya verktyg för att skriva bättre och kommunicera effektivare. Med de helt nya, systemomfattande skrivverktygen kan de skriva om, korrekturläsa och sammanfatta text i till exempel Mail, Anteckningar, Pages och tredjepartsappar.
Med nya bildfunktioner kan användarna kommunicera och uttrycka sig på nya roliga sätt. Med Image Playground kan de snabbt skapa skojiga bilder utifrån de tre stilarna Animation, Illustration och Sketch. Image Playground är enkelt att använda, finns inbyggt i Meddelanden och andra appar och finns även som fristående app.
En textkonversation med en animerad födelsedagsbild visas på iPhone 15 Pro.
Apple Intelligence bäddar för spännande möjligheter att skapa bilder som hjälper användare att kommunicera och uttrycka sig på helt nya sätt. Med Image Playground kan man snabbt skapa roliga bilder utifrån de tre stilarna Animation, Illustration och Sketch.
Med Minnen i appen Bilder kan användaren skapa sina egna berättelser genom att skriva in en beskrivning. Apple Intelligence väljer ut de bästa bilderna och videorna utifrån beskrivningen, skapar en handling med kapitel baserade på teman hämtade från bilderna och gör en film av dem, med struktur, kronologi och allt. Med det nya verktyget Clean Up kan användaren hitta och ta bort störande föremål i bakgrunden på en bild – utan att det påverkar motivet.
Med det nya verktyget Clean Up kan man hitta och ta bort störande föremål i bakgrunden på en bild utan att det påverkar motivet.
Siri tar ett rejält kliv framåt med kraften hos Apple Intelligence och blir ännu mer naturlig, sammanhangskänslig och personlig. Användare kan skriva till Siri samt växla mellan text och röst, så nu kan var och en kommunicera med Siri på det sätt som känns bäst för stunden.
En användare skriver till Siri på iPhone 15 Pro.
Användarna kan skriva till Siri samt växla mellan text och röst, så nu kan var och en kommunicera med Siri på det sätt som känns bäst för stunden.
Apple sätter en ny standard för integritetsskydd inom AI med Private Cloud Compute, som fördelar och anpassar beräkningskapaciteten mellan enhetens processor och större, serverbaserade modeller som körs på dedikerade servrar utrustade med Apple-chip. Ingen data sparas när en förfrågan skickas till Private Cloud Compute och den blir inte heller tillgänglig för Apple. Den data som skickas används endast till att hantera användarens förfrågan, ett sekretesslöfte som kan verifieras av oberoende experter.
Åtkomst till ChatGPT har dessutom integrerats med Siri och de systemomfattande skrivverktygen på Apples plattformar, vilket ger användarna tillgång till ChatGPT:s expertis och förmåga att tolka bilder och dokument utan att de behöver växla mellan olika verktyg.
Fler funktioner i iOS 18: 
 • I appen Kartor kan användarna välja bland tusentals vandringsleder i olika nationalparker i USA och enkelt lägga in egna vandringar som de kommer åt även utan internetuppkoppling. De kan även spara sina favoritvandringar i nationalparker, promenader och platser i ett helt nytt platsbibliotek och lägga till anteckningar om respektive plats.
 • Spelläget förbättrar spelupplevelsen med stabilare bildhastighet, särskilt när man spelar länge, och gör AirPods, spelkontroller och andra trådlösa tillbehör oerhört följsamma.
 • Användarna kan betala med Apple Pay på nya sätt. De kan till exempel lösa in bonuscheckar och visa avbetalningar från sina inlagda kredit- och betalkort.5 Med Tap to Cash kan användarna enkelt skicka och ta emot Apple Cash genom att hålla två iPhone-enheter intill varandra.6 Med biljetter i appen Plånbok kan musikälskare snabbt komma åt information om en arena, rekommenderade spellistor på Apple Music med mera.7
 • Med SharePlay i Apple Music kan ännu fler användare låta nära och kära styra uppspelningen från HomePod, Apple TV och andra Bluetooth-högtalare och ha ännu roligare när de lyssnar på musik tillsammans.
 • AirPods ger en ännu mer personlig, privat och smidig användarupplevelse med Siri Interactions, som gör att den som använder AirPods Pro (andra generationen) kan svara Siri genom att bara nicka eller skaka på huvudet. Röstisolering, som bidrar till ännu bättre ljudkvalitet vid röstsamtal, kommer nu till AirPods Pro. Funktionen gör att det som sägs hörs tydligt även när det blåser eller är mycket oväsen runt omkring. Uppdateringarna för AirPods bidrar även till Apples hittills lägsta latens för trådlöst ljud vid mobilspel och Personanpassat rumsligt ljud öppnar för ännu mer uppslukande spelupplevelser.
 • I appen Anteckningar kan användarna mata in formler och ekvationer och visa resultatet direkt med Math Notes. Med nya komprimerbara avsnitt och markeringar kan de enkelt lyfta fram det viktigaste i filen.
 • Appen Dagbok har fått en helt ny informationsvy som underlättar för användaren att uppnå sina dagboksmål, och möjligheten att söka efter och sortera dagboksinlägg håller gamla minnen vid liv. Den tid som användaren ägnar åt dagboksskrivande kan sparas som mindfulness-minuter i appen Hälsa och användaren kan logga sin sinnesstämning direkt i dagboken. Det finns nu även en dagbokswidget med vilken användaren snabbt kan skapa ett dagboksinlägg från hemskärmen eller låsskärmen, ljudinspelningar transkriberas automatiskt och användaren kan exportera och skriva ut sina dagboksinlägg.
 • I appen Kalender visas praktisk information om aktiviteter och uppgifter från appen Påminnelser. Användaren kan skapa, redigera och slutföra påminnelser direkt i appen Kalender och i den uppdaterade månadsvyn visas en översikt av aktiviteter och uppgifter.
 • Medicinskt ID i appen Hälsa har omarbetats så att räddningspersonal ännu enklare kan hitta viktig information i en nödsituation. Med appen Hälsa kan gravida användare enklare tolka sina hälsodata, tack vare justeringar och rekommendationer som speglar förändringar i användarens fysiska och psykiska hälsa.
 • Med Nödanrop SOS med livevideo kan användare dela information om sin situation via videoström eller inspelad media. Under ett nödsamtal kan larmcentralen skicka en förfrågan om att få ta emot livevideo eller bilder från användarens kamerarulle via en säker anslutning för att enklare och snabbare kunna skicka rätt hjälp.
 • Med den nya funktionen för gäståtkomst i appen Hem kan användare enkelt ge gäster åtkomst till utvalda tillbehör i ett smart hem, ställa in scheman för när gästerna ska ha åtkomst och så vidare. Tack vare Ultra Wideband-tekniken kan användare på väg hem låsa upp sin ytterdörr utan fysisk nyckel så snart de befinner sig 1,8 meter från dörren. Praktiska uppdateringar av energikategorin i Hem-appen gör det enklare för behöriga användare att visa, tolka och fatta beslut om elförbrukningen i hemmet.
 • Hjälpmedelsfunktionerna har utökats med ögonspårning, en inbyggd funktion som gör det möjligt att styra iPhone med ögonen, musikhaptik som erbjuder ett nytt sätt för användare som är döva eller har nedsatt hörsel att uppleva musik med hjälp av Taptic Engine på iPhone och röstgenvägar som man kan använda till att utföra åtgärder genom att åstadkomma ett karaktäristiskt ljud.
Tillgänglighet
Betaversionen av iOS 18 för utvecklare finns tillgänglig via Apple Developer Program på developer.apple.com redan idag. En offentlig betaversion blir tillgänglig nästa månad via Apple Beta Software Program på beta.apple.com. iOS 18 kommer i höst i form av en gratis mjukvaruuppdatering för iPhone Xs och senare. Apple Intelligence kommer i betaversion till hösten som en del av iOS 18, iPadOS 18 och macOS Sequoia på iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max samt på iPad och Mac med M1 eller senare med Siri och enhetsspråket inställt på amerikansk engelska. Mer information finns på apple.com/ios/ios-18-preview och apple.com/apple-intelligence. Utbudet av funktioner kan ändras. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder, på alla språk eller på alla enheter. Mer information finns på apple/se.
Dela artikeln

Media

 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Meddelanden via satellit blir tillgängligt i iOS 18 tillsammans med Apples befintliga satellitfunktioner i USA på iPhone 14 och senare.
 2. Till hösten kan användare med en kompatibel iPhone, iPad eller Mac och Siri och enhetsspråket inställt på amerikansk engelska registrera sig för betaversionen av Apple Intelligence.
 3. Tillgången till sms varierar beroende på operatör. Operatörsavgifter kan tillkomma. Användare kan få mer information av respektive operatör.
 4. Tester utfördes av Apple i maj 2023. Mer information finns på apple.com/se/safari.
 5. De nya funktionerna i Apple Pay kan användas med kort från deltagande banker och kortutfärdare på vissa marknader. Behörighet och godkännande krävs.
 6. Tjänster för Apple Cash tillhandahålls av Green Dot Bank, medlem i FDIC, och kan endast användas på behöriga enheter i USA. Läs mer om villkoren. Användare som vill skicka och ta emot pengar med ett Apple Cash-konto måste vara 18 år och bosatta i USA. Användare under 18 år måste omfattas av ett Apple Cash-familjekonto. Transaktionsgränserna för Tap to Cash kan när som helst höjas eller sänkas utan föregående meddelande under utvecklingen och i offentliga betaversioner.
 7. De utökade funktionerna för biljetter i appen Plånbok kan användas med biljetter till evenemang från deltagande biljettutfärdare.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48