öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 10 juni 2024

Ny upplevelse av rumslig databehandling kommer till Apple Vision Pro med visionOS 2

Bara några månader efter lanseringen i USA kommer nya kraftfulla funktioner och upplevelser till Apple Vision Pro – till exempel ett nytt sätt att förvandla favoritbilder till rumsliga bilder, nya gester för navigering i visionOS och fler sätt för utvecklare att dra nytta av rumslig databehandling
visionOS 2 är en stor uppdatering som gör upplevelsen av Apple Vision Pro ännu bättre, bland annat med möjlighet att förvandla favoritfoton till fantastiska rumsliga bilder, nya intuitiva handgester och helt nya funktioner i populära appar.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple förhandsvisade idag visionOS 2, en betydelsefull uppdatering till Apple Vision Pro som introducerar en kraftfull möjlighet för användare att skapa rumsliga bilder av foton som redan finns i biblioteket, intuitiva handgester för att få en snabb överblick över viktig information samt nya funktioner för virtuell datorbildskärm, reseläge och gästanvändare. Vision Pro-användare kan snabbt och enkelt hitta sina favoriter bland rumsliga bilder i den omgjorda appen Bilder, hantera information om alla konton med den nya lösenordsappen, använda nya verktyg för integritetsskydd i Safari och uppleva nya möjligheter i populära appar som till exempel Apple TV och Mindfulness.
Det finns fler än 2 000 rumsliga appar som är utformade för Apple Vision Pro och drygt 1,5 miljoner kompatibla iOS- och iPadOS-appar. Med visionOS 2 blir det enklare att skapa helt nya appar som är mer volymetriska och delningsbara, och utvecklare kan gå ännu längre med rumslig databehandling tack vare nya verktyg.
”Apple Vision Pro ger revolutionerande upplevelser för både användare och utvecklare, och vi är glada att kunna gå ännu längre med rumslig databehandling med visionOS 2 bara några månader efter den ursprungliga lanseringen”, säger Mike Rockwell, Vice President of the Vision Products Group på Apple. ”Vi har gjort navigeringen i visionOS smidigare, flyttat gränserna för hur man kan återuppleva minnen och förbättrat viktiga appar på Vision Pro. Det ska bli spännande att se användarna uppleva alla de nya funktionerna i visionOS 2, som också innehåller robusta verktyg för utvecklare. Nu kan de skapa mer innehållsrika rumsliga appar som gör Vision Pro ännu mer kraftfull.”

Helt nya sätt att skapa och återuppleva fantastiska rumsliga minnen

Rumsliga bilder på Apple Vision Pro ger otroligt djup och realism åt ögonblick man vill minnas med familj och vänner. Med visionOS 2 kan man återuppleva minnen genom att skapa rumsliga bilder direkt från biblioteket i appen Bilder. visionOS använder avancerad maskininlärning för att förvandla tvådimensionella foton till snygga rumsliga bilder som blir otroligt levande på Vision Pro. Man kan dela sina rumsliga bilder med nära och kära som kan se dem på Vision Pro. Man kan använda SharePlay i appen Bilder med deras rumsliga Persona och njuta av panoramabilder, rumsliga videor och mycket annat – med upplevelsen att alla är på samma fysiska plats.
Med SharePlay i appen Bilder kan man njuta av bilder och videor tillsammans med andra i form av deras rumsliga Persona.
Genom att spela in rumslig video på Apple Vision Pro och iPhone 15 Pro kan man ge liv åt speciella ögonblick och återuppleva dem som om man var där. Senare i år kommer ett helt nytt rumsligt objektiv till den populära digitala Canon-kameran EOS R7 som man kan använda för att spela in fantastisk rumslig video även i svagt ljus. En kommande uppdatering av Final Cut Pro gör det möjligt för kreatörer att redigera rumslig video på Mac och lägga till omslutande texter och effekter i sina projekt. Och med Vimeo-appen för Vision Pro kan man ladda upp och dela rumsliga videor så att andra kan upptäcka och njuta av dem.

Nya handgester och produktivitetsfunktioner i visionOS

visionOS introducerade ett revolutionerande rumsligt gränssnitt som användaren styr med bara ögonen, händerna och rösten. Med visionOS 2 kan man navigera i Apple Vision Pro snabbare och enklare med nya handgester som ger åtkomst till hemvyn, Kontrollcenter och andra funktioner som man använder ofta. Med nya gester kan man se viktig information med ett ögonkast, till exempel klockslag och batterinivå, och utföra åtgärder såsom att justera volymen.
Navigeringen i visionOS blir ännu snabbare med nya handgester som ger snabb och enkel åtkomst till funktioner som används ofta.
Produktivitetsverktygen i Apple Vision Pro får nya funktioner med visionOS 2. Senare i år kommer den virtuella datorbildskärmen att få högre upplösning och större storlek – det blir en superbred skärm som motsvarar två 4K-skärmar sida vid sida. visionOS 2 har även stöd för mus om man vill ha det i sitt arbetsflöde, och Vision Pro kommer att visa användarens fysiska Magic Keyboard – även i en helt omslutande miljö eller app – så att man enkelt kan utforma sin perfekta arbetsmiljö.
visionOS 2 innebär förbättringar av viktiga Apple Vision Pro-upplevelser. Nu kan man skräddarsy sin hemvy genom att ordna om appar och placera dem där man vill ha dem, även kompatibla iPhone- och iPad-appar. Reseläget får stöd för tåg, så att man kan uppleva sina favoritappar och även använda en miljö, till exempel Bora Bora, för att förvandla den fysiska omgivningen. När man vill dela sin Vision Pro kan man lägga till en familjemedlem eller kollega som gästanvändare, så sparas personens ögon- och handdata i 30 dagar.

Kraftfulla verktyg öppnar spännande sätt för utvecklare och artister att skapa nya innovativa upplevelser

Utvecklare har redan skapat fantastiska appupplevelser för Apple Vision Pro som drar nytta av de unika möjligheterna med rumslig databehandling i en mängd olika kategorier. visionOS 2 innehåller nya API:er och ramverk som öppnar nya möjligheter för utvecklare att enklare skapa appar och spel som är mer volymetriska och erbjuder nya delningsbara upplevelser. Nu kommer också HealthKit till Vision Pro och öppnar nya sätt för utvecklare att skapa innovativa hälso- och träningsupplevelser som drar nytta av den oändliga arbetsytan i visionOS.
1640 LLC som utvecklade appen The Museum That Never Was använder nya volymetriska API:er i visionOS 2 för att enklare kunna lägga till fler immersiva 3D-objekt i appen och skapa nya sätt för användarna att interagera med innehållet. Med nya verktyg som TabletopKit kan utvecklare snabbt skapa delade samarbetsupplevelser som är centrerade runt ett bord i appen, såsom brädspel eller en tillverkningsbänk. GRL Games använder TabletopKit till att skapa brädspelet Haunted Chess, en mordgåta där spelarna använder tredimensionella schackpjäser och holografiska kort för att lösa mysteriet. Det fungerar suveränt med rumsliga Persona och skapar delade upplevelser som aldrig tidigare har varit möjliga.
Med nya ramverk som TabletopKit kan utvecklare enklare skapa delade upplevelser i olika typer av appar, bland annat spel som nya Haunted Chess från GRL Games.
Storföretagen är redan igång med att utveckla visionOS-appar i världsklass för allt från utbildning och simulering till projektdesign och administration. Med nya verktyg i visionOS 2 kan utvecklarna tänja på gränserna inom hälsovård, tillverkning, flyg- och rymdindustrin, fordonsbranschen med mera. Scandit AG, TeamViewer och andra förbättrar den dagliga verksamheten med hjälp av nya API:er för streckkodsläsning och objektspårning.
Apple Immersive Video är ett format för historieberättande som placerar tittaren mitt i händelsernas centrum med hjälp av 3D-video med 8K-upplösning, 180 graders synfält och rumsligt ljud. Apple TV-appen får allt flera filmer och serier i Apple Immersive i tablån, däribland Adventure från Apple TV+ och Alicia Keys: Rehearsal Room. Senare i år kommer Blackmagic Design att lansera det första kommersiellt tillgängliga kamerasystemet som har stöd för Apple Immersive Video, och en uppdatering av postproduktionsprogrammet DaVinci Resolve Studio, så att professionella filmmakare i hela världen får verktygen att skapa otroliga berättelser i det här fullständigt omslutande formatet.
Fler funktioner i visionOS 2:
  • Safari kan man titta på video i en miljö, även på YouTube, Netflix, Amazon och andra populära sajter. När man bläddrar genom webbsidor kan man trycka på panoramabilder och omges av bilden på alla sidor. Siri kan läsa upp innehållet på en webbsida medan användaren jobbar med annat.
  • Apple TV-appen på Apple Vision Pro får stöd för visning i flera vyer för den ultimata sportupplevelsen. Senare i år kommer man att kunna titta på upp till fem strömmar samtidigt så att man kan hålla koll på alla idrotter och lag man gillar.
  • Appen Mindfulness för lugn och fokus har en ny funktion som kallas Follow Your Breathing och presenterar dynamiska animationer och ljud som anpassar sig efter användarens andning.
  • Systemomfattande Direkttextning hjälper alla – även användare som är döva eller har nedsatt hörsel – att följa med i talad dialog och ljud från appar i realtid.1
  • Man kan visa innehåll från iPhone, iPad och Mac på Vision Pro via AirPlay.
Tillgänglighet
Förhandsversionen av visionOS 2 för utvecklare är tillgänglig för medlemmar i Apple Developer Program via developer.apple.com från och med idag. Mer information finns på apple.com/visionos/visionos-2-preview. Utbudet av funktioner kan ändras. Vissa funktioner finns inte i alla regioner eller på alla språk. Kompatibel hårdvara eller mjukvara kan krävas.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Available in U.S. English.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48