UPDATE 5. april 2018

Final Cut Pro X-opdatering introducerer ProRes RAW og avancerede billedtekster

Final Cut Pro X er nu et endnu stærkere program takket være ProRes RAW, billedtekster med mere.
Apple præsenterer en ny opdatering til Final Cut Pro X, den mest populære version af Apples professionelle videoredigeringssoftware, som bruges af over 2,5 millioner mennesker. Final Cut Pro 10.4.1 introducerer et banebrydende filformat fra Apple – ProRes RAW, som kombinerer de visuelle og arbejdsmæssige fordele ved RAW-video med ydeevnen for ProRes. Opdateringen tilfører også avancerede værktøjer til billedtekster, som gør det nemt for filmklippere at se, redigere og levere billedtekster direkte fra programmet. Apple tilføjer desuden nye gratis funktioner til Final Cut Pros tilhørende programmer Motion og Compressor.  

ProRes RAW

ProRes RAW kombinerer fordelene ved RAW med den fantastiske ydeevne for ProRes.
ProRes RAW er et nyt filformat fra Apple, som tilbyder de kvalitets- og arbejdsmæssige fordele ved RAW og den enestående ydeevne for ProRes. Med ProRes RAW kan klippere importere, redigere og graduere ubehandlede optagelser med RAW-data fra kamerasensoren, hvilket giver dem ultimativ fleksibilitet til at justere lys og skygger – ideelt til arbejde med HDR-video. Og fordi ydeevnen er optimeret til macOS, kan klippere afspille ProRes RAW-filer i fuld 4K-kvalitet på MacBook Pro- og iMac-computere i realtid uden rendering. ProRes RAW-filer fylder endnu mindre end ProRes 4444-filer og er dermed et fremragende format til arkivering, som sparer klipperne plads.
Final Cut Pro-klippere kan arbejde direkte med ProRes RAW- og ProRes RAW HQ-filer fra Atomos-optagere. Formatet vil kunne fås som en gratis opdatering til brugere af Atomos Sumo 19- og Shogun Inferno-enheder. Formatet vil også kunne fås som en del af den kommende opgraderingspakke til brugere af DJI Inspire 2-droner og Zenmuse X7 Super 35 mm-kamerasystemer, som er udviklet til fotografering fra luften.  

Værktøjer til billedtekster  

Billedtekster kan føjes til video eller lydklip i tidslinjen, så de automatisk følger med de klip, de er tilknyttet.
Da billedtekster bliver mere og mere vigtige rundt om i verden, indeholder Final Cut Pro nu effektive billedtekstværktøjer til professionelle filmfolk, YouTubers og studerende, der ønsker at føje billedtekster til deres projekter – uden at skulle bruge penge på dyrt tredjepartssoftware og -tjenester. Brugerne kan importere billedtekstfiler direkte i deres projekter eller lave dem fra bunden. Billedtekster kan ses i fremviseren under afspilning og kan føjes til video eller lydklip i tidslinjen, så de automatisk følger med de klip, de er tilknyttet. Et helt nyt infovindue til billedtekster gør det nemt at tilpasse tekst, farve, justering, placering med mere for billedteksterne. Brugerne kan endda lave billedtekster på flere sprog i samme tidslinje og nemt dele videoer med billedtekster på YouTube og Vimeo. Og delevinduet har fået en ny rollefane, der viser titler, video og lydroller i én samlet grænseflade, så det er let at konfigurere roller og billedtekster ved deling af projekter.
Med Motion 5.4.1 og ProRes RAW kan grafikanimationseksperter fuldt ud udnytte fordelene ved RAW-billedkvaliteten med overlegen ydeevne og fleksibilitet, når de designer grafik og effekter. Compressor 4.4.1 får understøttelse af billedtekster samt omfattende kontrolfunktioner til at vise, justere og levere billedtekster som del af en gruppe filer eller en iTunes Store-pakke.  
Priser og tilgængelighed
Final Cut Pro 10.4.1 fås fra den 9. april som en gratis opdatering til eksisterende brugere. Nye brugere kan købe programmet i Mac App Store for 2.499 kr. Motion 5.4.1 og Compressor 4.4.1 fås også fra den 9. april som gratis opdateringer til eksisterende brugere. For nye brugere er prisen 449 kr for hvert program i Mac App Store. Kunder i uddannelsessektoren kan få vores pakke med professionelle programmer til undervisningsbrug for 1.749 kr. Du kan læse mere på apple.com/final-cut-pro.  

Mediemateriale

Billeder af Final Cut Pro 10.4.1

Pressekontakt

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

33 42 22 36

Martin Lund Nielsen

martin@kudos.dk

33 42 22 36