Artikel 30. oktober 2018

Den hemmelige Mac mini-verden

Kraften bag Dierks Bentley, Peter Pan og de apps du har i din lomme

Dierks Bentley på scenen på Shoreline Amphitheatre i Mountain View.
Country-stjernen Dierks Bentley indtager scenen i Mountain View.
Fra det øjeblik Dierks Bentleys stemme vælter ud i den californiske aftenluft, er Shoreline Amphitheatre i Mountain View helt på toppen med Mountain High. Det er navnet på den 14 gange Grammy-nominerede stjernes seneste turne – og den turne kommer ingen vegne uden Mac mini
Mac mini blev lanceret som en mindre og mere prisvenlig computer af Apple i 2005, og dens power og alsidighed har gjort den til en favorit hos udviklere i hele verden til alle trin i processen med at skabe apps – lige fra første forsøg til test og simulering i fuld skala. Den har derfor været med til at skabe, styrke og perfektionere nogle af de mest populære apps i verden.
“Candy Crush, Shopify, Day One – virkelig mange af dine yndlingsapps og -spil bliver afviklet på Mac mini. Den kan kaldes computerverdenens schweizerkniv”, siger Brian Stucki fra MacStadium, som administrerer næsten 8000 Mac mini-systemer i datacentre, der deles af en lang række udviklere – fra små nystartede virksomheder til nogle af de mest værdifulde selskaber på Fortune 500-listen.
Men Mac minis alsidighed stopper ikke her. Den leverer nyskabelse til detailbutikker, værktøjer til hospitaler og eventyr til forlystelsesparker. Denne “lille computer” kan simpelthen klare alt. 
Mac mini-systemer i et serverrum på MacStadium, Las Vegas.
Tusindvis af Mac mini-systemer på MacStadium-datacentret i Las Vegas leverer power til apps i hele verden.
Overraskende nok – måske – gælder det også nogle af verdens mest fantastiske musikoplevelser og andre kunstneriske oplevelser. Der findes en hemmelig verden derude bag store koncerter og Broadway-scener, og hvis du ser godt efter, kan du måske få et glimt af en Mac mini, der er på hårdt arbejde med at sikre, at musikken – og magien – bliver helt perfekt.
Tilbage i Mountain View befinder guitarteknikeren Carlos Gutierrez sig bag scenen med hænderne på en af bandets 18 guitarer og øjnene klistret til en skærm, mens publikum synger med på Bentleys sang. Hvis der er problemer med en af de trådløse modtagere, der er sluttet til hver enkelt guitar, giver softwaren besked. Og softwaren ligger på Mac mini. 
“Hvis Dierks er ude blandt publikum, og jeg får en advarsel på skærmen om, at hans guitars trådløse forbindelse er ved at gå ned, kan jeg justere den og undgå problemer,” siger Gutierrez. “Og jeg har altid kørt denne opsætning på Mac mini – jeg har brugt den samme Mac mini i fem år og har aldrig haft problemer med den.” 
Tidligere på dagen, længe før Bentley spillede sin første akkord, arbejdede lydteknikerne Cody Seaver og Thomas McNabb med at hænge turneens massive mur af 60 højttalere op på scenen. Derefter var det tid til at prøvekøre dem.

“Vi skraber bare i overfladen af, hvad Mac mini kan klare, på vores turne, og det siger en hel del om Mac mini.”

I lydboksen midt i Amphitheatre trykker teknikeren i salen James “Pugsley” McDermott på en knap, og lydsystemet brøler.
Hans øjne er rettet mod en skærm med højttalerdata. Efter den første test spiller McDermott nogle af sine yndlingssange – de samme han har brugt de fleste gange i de 13 år, han har arbejdet sammen med Bentley – for at tjekke, om det hele lyder, som det skal. Hans værktøjer – både software og lyd – får deres power fra Mac mini.
Mac mini bag scenen sluttet til en mixerpult.
Mac mini kører flere steder før og under koncerten.
James “Pugsley” McDermott ved en mixerpult bag scenen.
James “Pugsley” McDermott (til venstre) og Cody Seaver overvåger lyden under koncerten.
“Mac mini er et virkelig vigtigt værktøj for mig – den er omdrejningspunktet for alt andet,” siger McDermott. “Jeg bruger den til at generere samme lydfil hver eneste gang, i høj opløsning, og den giver mig en grafisk fremstilling af, hvad der sker [i forhold til lyden] på spillestedet, så jeg kan finjustere systemet til hver enkelt koncert.” 
Når aftenens koncert er slut, pakker mandskabet deres grej sammen til næste stop på turneen. Det hele bliver overvåget af produktionslederen Jay Ballinger, der har arbejdet sammen med Bentley i mere end ti år og betragter produkter fra Apple, især Mac mini, som absolut nødvendige for, at det hele kan køre. 
“Vi skraber bare i overfladen af, hvad Mac mini kan klare, på vores turne, og det siger en hel del om Mac mini”, siger Ballinger. “Og når man også tager de programmer, vi bruger på MacBook Pro, i betragtning, er jeg fuldkommen sikker på, at musikbranchen ikke ville overleve i en verden af i dag uden produkter fra Apple – de er simpelthen epokegørende.” 
Enrico de Trizio, der står bag ved en MacBook Pro.
Enrico de Trizio tjekker sin lydrig i orkestergraven før forestillingen.
Der er flere timer til den første forestilling med Broadway-showet Finding Neverland i Grand Rapids, Michigan, og orkestret varmer op til lydtjek. Ud over et halvt dusin musikere og dirigenten er der nogle, der arbejder med en anden slags instrument: Mac mini.
Enrico de Trizio er en del af en ny bølge af lyddesignere, der arbejder med elektronisk musik og har ændret Broadway-lyden. Han og kollegaen Jeff Marder har arbejdet sammen på mange shows, inkl. Finding Neverland, og deres rolle er lige dele dirigent, tekniker og programmør. De bruger software på Mac mini til at klare de dele af showet, som ikke kan synges eller spilles live.

“Det er en kombination af alsidighed og power, der lever op til Apples standard.”

De Trizio er afhængig af Mac mini, fordi det kun er den, der har en løsning på alle hans behov. “De er små, har ekstremt meget power, og forbindelsen er perfekt – vi behøver ikke hubs eller tilslutningsenheder, alt kan tilsluttes direkte, fordi de har så mange forskellige porte,” siger han. “Det er en kombination af alsidighed og power, der lever op til Apples standard.”
Når lydtjekket er gennemført, og alt kører på skinner, forlader de Trizio orkestergraven. Han kommer ikke til at røre sit udstyr igen, før forestillingen er forbi. 
Finding Neverland er den sande historie om, hvordan forfatteren J.M. Barrie fandt på Peter Pans fantastiske verden. Forestillingen tager publikum med på en rejse igennem både forfatterens virkelig liv og hans fantasiverden. Og det kræver mange lydeffekter at virkeliggøre fantasien – lige fra tikkende ure og torden til kanonskud og lyden af Klokkeblomst. Alle disse effekter er mulige på grund af Mac mini, og de udløses af dirigenten i løbet af forestillingen.
Besætningen på Finding Neverland  på scenen.
Under forestillingen Finding Neverland er Mac mini ansvarlig for en lang række lydeffekter.
Tæt på forestillingens slutning drysser Klokkeblomst tryllestøv, og Wendy og Peter tager hinanden i hånden og gør sig klar til at flyve. I orkestergraven under dem bliver musikken kraftigere, før den næsten forsvinder, og dirigenten aktiverer en enhed oven på sit keyboard. 
Her er det Mac minis opgave at være stand-in for en meget speciel figur i et helt specielt øjeblik. “Og når jeg lukker øjnene, finder jeg Neverland”, synger Peter Pan.
Og derefter svæver Peter og Wendy op imod himlen. Barrie har fundet sin historie, Peter har fundet sin stemme, og alle i salen har fundet Neverland. 
Besætningen på Finding Neverland på scenen til den store finale.
Mac mini er stand-in for både Peter Pan og mange andre under hele forestillingen.
Med Apples nyeste udgivelse får Mac mini en super makeover, der åbner døren til en ny generation af brugere, som kan omdefinere, hvad der er muligt med denne alsidige lille computer. Mac mini er med til at skabe fremtidens innovation lige fra den næste app, du henter, til det show, du kommer til at se om nogle få år.   
Det er selvfølgelig stadig op til alle jer kreative folk, skæve eksistenser og rebeller at levere magien. 

Mediemateriale

Billeder fra Dierks Bentley og Finding Neverland Productions

 Pressekontakt:

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

33 42 22 36

Martin Lund Nielsen

martin@kudos.dk

33 42 22 36