åpnes i nytt vindu
PRESSEMELDING 6. juni 2022

Apple presenterer M2, og tar med det den banebrytende ytelsen og funksjonaliteten til M1 til et nytt nivå

Med M2 når nye MacBook Air og 13-tommers MacBook Pro nye nivåer av energieffektiv ytelse og funksjonalitet
Den nye M2-chipen.
M2-chipen er starten på neste generasjons Apple-chiper utviklet spesifikt for Mac.
CUPERTINO, CALIFORNIA Apple presenterte i dag M2, starten på neste generasjons Apple-chiper utviklet spesifikt for Mac. M2 er laget med andre generasjons 5-nanometerteknologi, og tar den bransjeledende ytelsen per watt fra M1 til et helt nytt nivå med en 18 prosent raskere prosessor, 35 prosent kraftigere grafikkprosessor og 40 prosent raskere Neural Engine.1 Minnebåndbredden er også økt med 50 prosent sammenlignet med M1, og du kan få opptil 24 GB med lynende raskt fellesminne. Med M2 får du alt dette – pluss spesialutviklet teknologi og bedre strømeffektivitet – i den nye MacBook Air og oppdaterte 13-tommers MacBook Pro.
«M2 markerer starten på den andre generasjonen av chiper i M-serien og flytter grensene for de fantastiske funksjonene til M1», sier Johny Srouji, ansvarlig for maskinvareteknologi i Apple. «M2 har en raskere prosessor, grafikkprosessor og Neural Engine takket være vårt uavlatelige fokus på strømeffektiv ytelse. Kombinert med økt minnebåndbredde og nye funksjoner som ProRes-akselerasjon, viser M2 den enormt raske utviklingen innen Apple-chiper for Mac.»
En sammenligning av M2 og M1.
M2 er laget med forbedret andre generasjons 5-nanometerteknologi og består av 20 milliarder transistorer – 25 prosent mer enn M1.

Flere transistorer, mer minne

SoC-designet (system on a chip) til M2 er laget med forbedret andregenerasjons 5-nanometerteknologi, og består av 20 milliarder transistorer – 25 prosent mer enn M1. De ekstra transistorene forbedrer funksjoner på hele chipen, inkludert minnekontrolleren som har 100 GBps med felles minnebåndbredde – 50 prosent mer enn M1. Og med opptil 24 GB med raskt fellesminne, kan M2 håndtere enda større og tyngre arbeidsoppgaver.
Arkitekturen til M2.
M2 har 100 GBps med felles minnebåndbredde – 50 prosent mer enn M1 – og kan konfigureres med opptil 24 GB med raskt fellesminne.

Raskere og mer strømeffektiv ytelse

Den nye prosessoren har raskere ytelseskjerner kombinert med en større buffer, mens effektivitetskjernene har blitt betydelig forbedret, noe som gir enda bedre ytelse. Sammen leverer kjernene 18 prosent høyere flertrådet ytelse enn M1. Dermed kan M2 lekende lett gjennomføre prosessorkrevende oppgaver – som å lage musikk med flere lag av effekter, eller legge til komplekse filtre på bilder – uten å bruke mye strøm.1 Sammenlignet med den nyeste 10-kjerners chipen for bærbare PC-er, leverer prosessoren i M2 nesten dobbelt så høy ytelse med samme strømforbruk. M2 oppnår dessuten toppytelsen til PC-chipen mens den kun bruker en fjerdedel av strømmen.2 Sammenlignet med den nyeste 12-kjerners chipen for bærbare PC-er – som trenger enormt mye mer strøm for å levere økt ytelse, og som derfor finnes i tykkere, varmere, mer støyete systemer med kortere batteritid – leverer M2 nesten 90 prosent av toppytelsen til 12-kjerners chipen, mens den kun bruker en fjerdedel av strømmen.3
M2 inneholder også Apples neste generasjons grafikkprosessor, med opptil 10 kjerner – to flere enn M1. Med en større buffer og høyere minnebåndbredde sørger 10-kjerners grafikkprosessoren for et stort byks i grafikkytelse – opptil 25 prosent høyere enn M1 med samme strømforbruk, og opptil 35 prosent høyere når grafikkprosessoren yter maksimalt.1 Sammenlignet med den integrerte grafikkprosessoren i den nyeste chipen for bærbare PC-er, leverer grafikkprosessoren i M2 2,3 ganger raskere ytelse med samme strømforbruk, og oppnår toppytelsen til PC-chipen mens den kun bruker en femtedel av strømmen.2 Takket være den høyere ytelsen per watt i M2 får systemer enestående batteritid, er stillegående og blir ikke varme, selv når du spiller grafikktunge spill eller redigerer enorme RAW-bilder.

Neste generasjons spesialutviklede teknologier fra Apple

Med M2 får Mac de nyeste spesialutviklede teknologiene fra Apple, noe som gir nye funksjoner, bedre sikkerhet og mer:
  • Neural Engine kan behandle opptil 15,8 billioner operasjoner i sekundet – over 40 prosent mer enn M1.
  • Mediemotoren har en videodekoder med større båndbredde, som støtter video i 8K H.264 og HEVC.
  • Apples kraftige ProRes-videomotor gjør det mulig å spille av flere strømmer med både 4K- og 8K-video.
  • Apples nyeste Secure Enclave gir bransjeledende sikkerhet.
  • En ny bildesignalprosessor (ISP) gir bedre støyreduksjon i bilder.

macOS, M2 og apper

macOS har blitt utviklet for Apple-chiper, og kombinasjonen av macOS Monterey og den kraftige nye M2 gir brukere overlegen ytelse og kreative muligheter. Macer med Apple-chip har tilgang til den største samlingen av apper noensinne for Mac, inkludert iPhone- og iPad-apper som kan kjøre på Mac, og universalapper som slipper løs all kraften i M-chipene.
macOS Ventura, som kommer til høsten, vil også utnytte kapasiteten til M2 fullt ut, og kommer med nye funksjoner som Stage Manager, i tillegg til ny funksjonalitet med Kontinuitet-kamera samt Handoff i FaceTime. macOS inkluderer dessuten store oppdateringer for Safari, Mail, Meldinger, Spotlight og mer.

Apple-chiper og miljøet

Den strømeffektive ytelsen til M2 bidrar til at den nye MacBook Air og 13-tommers MacBook Pro innfrir Apples høye krav til strømeffektivitet. Apples globale administrative virksomhet er karbonnøytral, og innen 2030 planlegger selskapet å gå i null i klimapåvirkningen i hele virksomheten. Det inkluderer produksjonsledd og hele produktenes levetid. Dette betyr at hver eneste chip Apple lager, er 100 prosent karbonnøytral gjennom hele prosessen fra design til produksjon.
Del artikkel
  • Teksten i denne artikkelen

  • Bilder i denne artikkelen

  1. Testene ble utført av Apple i mai 2022 med førproduksjonsenheter av 13-tommers MacBook Pro med Apple M2, 8-kjerners CPU, 10-kjerners GPU og 16 GB RAM, og produksjonsenheter av 13-tommers MacBook Pro med Apple M1, 8-kjerners CPU, 8-kjerners GPU og 16 GB RAM. Ytelsen ble målt opp mot utvalgte referansepunkter som er bransjestandard. Ytelsestestene er utført med spesielt utvalgte data­maskiner og gjen­speiler den omtrentlige ytelsen til MacBook Pro.
  2. Testene ble utført av Apple i mai 2022 med førproduksjonsenheter av 13-tommers MacBook Pro med Apple M2, 8-kjerners CPU, 10-kjerners GPU og 16 GB RAM. Ytelsen ble målt opp mot utvalgte referansepunkter som er bransjestandard. Data om ytelsen til 10-kjerners chip for bærbare PC-er er hentet fra tester med Samsung Galaxy Book2 360 (NP730QED-KA1US) med Core i7-1255U og 16 GB RAM. Ytelsestestene er utført med spesielt utvalgte data­maskiner og gjen­speiler den omtrentlige ytelsen til MacBook Pro.
  3. Testene ble utført av Apple i mai 2022 med førproduksjonsenheter av 13-tommers MacBook Pro med Apple M2, 8-kjerners CPU, 10-kjerners GPU og 16 GB RAM. Ytelsen er målt opp mot bransjestandarder. Data om ytelsen til 12-kjerners chip for bærbare PC-er er hentet fra tester med MSI Prestige 14 Evo (A12M-011) med Core i7-1260P og 16 GB RAM. Ytelsestestene er utført med spesielt utvalgte data­maskiner og gjen­speiler den omtrentlige ytelsen til MacBook Pro.

Pressekontakter

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80