åpnes i nytt vindu
OPPDATERING 20. oktober 2022

Apple feirer et tiår med Europe Code Week

En bildekollasj med lærere og lokale partnere fra London, Dublin, Paris og Milano.
Apple feirer ti år med Code Week i Europa med kursing i problemløsing, kreativitet og samarbeid gjennom koding.
Apple har vært stolt støttespiller for Europe Code Week siden dag én, og har samarbeidet med lærere, elever, politikere og kodingsentusiaster i hele Europa om å løfte frem problemløsning, kreativitet og samarbeid gjennom koding. I år feirer vi ti år med frivilligsarbeid og lokale aktiviteter som har satt fokus på viktigheten av koding og digitale ferdigheter i Europa.
For å hjelpe lærere med å feire Europe Code Week har Apple utarbeidet Feiring av deg – lærerveiledning og aktiviteter for inkluderende appdesign. Feiring av deg inneholder startprosjekter som elever kan bruke til å kode sine egne eksempel-apper i Swift Playgrounds, og appene er ment å feire et sted eller en tradisjon som er viktig for dem. Veiledningen er oversatt til ulike språk i 18 land på hele kontinentet, og for første gang er også ukrainsk med. Den medfølgende veiledningen for inkluderende appdesign hjelper elevene med å gjøre interessene og ideene deres om til apper som fokuserer på tilgjengelighet. 
«Apple har vært stolt støttespiller for Europe Code Week i mange år, og har samarbeidet med EU-kommisjonen for å hjelpe folk på hele kontinentet med å lære denne viktige ferdigheten», sier Lisa Jackson, ansvarlig for miljø- og samfunnstiltak i Apple. Se videoen om hvorfor Apple feirer Europe Code Week.
Apple har samarbeidet med lærere i over 40 år i troen på at effektiv bruk av teknologi kan åpne dører for alle elever. Med nye Apple Education Community, Alle kan kode-ressursene og Swift Playgrounds-appen har Apple og samarbeidspartnerne deres sett med egne øyne hvordan kreativitet gjennom koding kan øke elevengasjementet og forbedre læringsutbyttet.
«Hos Apple ser vi på koding som et universalspråk – et grunnleggende verktøy som oppmuntrer til kritisk tenkning, setter kreativiteten i sving og gir deg flere muligheter. Vi er stolte over å støtte EU-kommisjonens arbeid med å utvide tilgangen til koding og elever fra alle bakgrunner og med alle slags ferdigheter», sier Susan Prescott, ansvarlig for globale utviklerrelasjoner og bedrifts- og utdanningsrettet markedsføring hos Apple. «Vi brenner for å levere kodingsressurser til alle i skolen, om alt fra grunnleggende undervisning i koding til apputvikling, slik at både nye og erfarne utviklere kan bygge apper som løser problemer de er opptatt av i lokalsamfunnet og ellers i verden.»
Alt om meg-prosjektet til en elev i Swift Playgrounds på iPad.
Feiring av deg-veiledningen til Apple inneholder et startprosjekt som elevene kan bruke til å kode sin egen eksempel-app ved hjelp av Alt om meg-økten i Swift Playgrounds-appen, for å feire et sted eller en tradisjon som er viktig for dem.
Swift Playgrounds veileder elevene fra første kodelinje til bygging av den første appen deres med Swift – Apples kraftige, brukervennlige og moderne programmeringsspråk. Og Apples Alle kan kode-ressurser introduserer elevene for grunnleggende koding og gir dem kodings- og problemløsningsøvelser på enheten. De innebygde tilgjengelighetsfunksjonene på iPad gjør at blinde og svaksynte elever kan navigere i kodingsøvelser med taktil grafikk som kan skrives ut som preget punktskrift.
«Koding hjelper med å forbedre mange aspekter ved elevenes utvikling: tilpasningsdyktighet, tålmodighet og oppfinnsomhet», sier Chiara Franceschini, matte- og fysikklærer ved Liceo Scientifico Bonsignori ungdomsskole i Remedello i Italia. Franceschini lærer å kode sammen med elevene sine, med god hjelp fra Apple Distinguished Educator Giovanna Busconi. «Med Swift Playgrounds kan vi lære sammen. Når elevene koder, kan hvert problem løses på flere ulike måter, så de må kunne forklare tankegangen sin og gå gjennom fremgangsmåten med de andre elevene. Det er givende. Det viser elevene mine at det ikke er flaut å stille spørsmål, og at problemer kan løses gjennom kreativt samarbeid.»

Koding for fremtiden

Etter endt utdanning er koding et viktig verktøy å kunne når man skal inn på arbeidsmarkedet. I 2021 fortsatte iOS-appøkonomien i samme spor som en katalysator for økonomisk vekst og gründermuligheter, med 2,2 millioner arbeidsplasser i Europa og flere fremgangsrike småbedrifter enn noensinne. 
Apple hjelper ikke bare apputviklere med å finpusse kodingsferdighetene sine mens de er i skolen, men også som gründere gjennom både akademiske og profesjonelle supportprogrammer. 
Studenter i et klasserom på Apple Developer Academy i Napoli.
Apple Developer Academy i Napoli, som åpnet i samarbeid med University of Naples Federico II i 2016, tilbyr studenter et gratis nimåneders opplæringsprogram som omfatter koding, design og profesjonelle ferdigheter, og forbereder studentene på å starte egne bedrifter.
Apple Developer Academy i Napoli, som åpnet i samarbeid med University of Naples Federico II i 2016, tilbyr studenter et gratis nimåneders opplæringsprogram som dekker koding, design og profesjonelle ferdigheter, og forbereder studentene på å starte egne bedrifter. Så langt har mer enn 2000 studenter fra over 60 land utdannet seg her. Ytterligere 3000 studenter har gjennomført et fireukers Apple-kurs i samarbeid med universiteter og veldedige organisasjoner i Europa. 
I tillegg til Apple Developer Academy skaper Apple muligheter for europeiske gründere gjennom App Store Foundations Program, som nå tilbys i over 30 land etter oppstarten i Frankrike i 2018. I forrige måned ble programmet lansert i Storbritannia med fokus på kvinnelige grunnleggere. Mer enn 1000 europeiske utviklere fra nå deltatt i programmet.  
Den tyske apputvikleren Leonard Mehlig, som er uteksaminert fra App Store Foundations Program, har lært seg å kode i Swift. Takket være alt han lærte gjennom programmet, utviklet han appen Structured, som hjelper brukerne med å planlegge dagen sin, skrive ned oppgaver og fokusere på målene sine ved å fjerne forstyrrelser. «Nesten alt i karrieren min har skjedd fordi jeg bestemte meg for å lære å kode,» sier Mehlig. «Jeg kunne fly til California og delta på Apples Worldwide Developers Conference, jobbe hos noen utrolige selskaper, studere informatikk og til slutt utvikle Structured.»
En daglig tidslinje i Structured-appen vises på en iPhone 14 Pro.
Den tyske apputvikleren Leonard Mehlig lærte seg å kode i Swift, og utviklet appen Structured som hjelper brukere med å planlegge dagen sin, skrive ned oppgaver og fokusere på målene sine ved å fjerne forstyrrelser.
«Jeg tror at det beste måten å lære seg koding på er å først ha en idé til en app, og så prøve å bygge den trinn for trinn», legger Mehlig til. «I Swift kan du se faktiske resultater veldig tidlig, og justere underveis. Med koding kan du bygge så mange utrolige ting nesten helt uten verktøy, og disse tingene kan faktisk bety mye for folk på et helt annet sted i verden.» 
I Frankrike har Apple siden 2019 samarbeidet med Simplon for å tilby gratis opplæring i apputvikling og koding for jobbsøkere med mangfoldig bakgrunn. Et nytt Advanced Apple Foundation Program, som ble lansert i september i 2022, kombinerer kodingsressurser med praktikantmuligheter som gir ekte jobberfaring for studenter. Programdeltakere uteksamineres med en Bac+3-bransjesertifisering for apputvikling.
«Det er masse jobbmuligheter i teknologibransjen, så det å gi jobbsøkere relevant opplæring gir dem en god start på karrieren og en sjanse til å utforske potensialet sitt», sier Frédéric Bardeau, medgrunnlegger og styreformann i Simplon. «Takket være Apple Foundation Program og det fantastiske økosystemet på App Store kan studentene våre styrke ferdighetene sine og få tilgang til verktøyene de trenger for å bli proffe mobilapputviklere.»
Frédéric Bardeau, medgrunnlegger og styreformann i Simplon.
«Det er masse jobbmuligheter i teknologibransjen, så det å gi jobbsøkere relevant opplæring gir dem en god start på karrieren og en sjanse til å utforske potensialet sitt», sier Frédéric Bardeau, medgrunnlegger og styreformann i Simplon.
Under Code Week gjør Apple det lettere enn noensinne for kundene å lære koding, ved å doble antallet tilgjengelige Kom i gang med Swift-økter i butikker i Europa. Denne økten tilbys året rundt som en del av Apples Today at Apple-program – daglige gratisøkter i alle Apple Store-butikker, ledet av en Creative Pro som gir tips til hvordan kundene kan forbedre de kreative prosjektene og kunsteriske hobbyene sine med Apple-produkter. De fem siste årene har Apple holdt mer enn 60 000 Today at Apple-kodingsøkter på nett og i butikk i hele Europa.
Del artikkel

Media

  • Teksten i denne artikkelen

  • Bilder i denne artikkelen

Pressekontakter

Apple Media Helpline

media.no@apple.com

22 82 34 80