öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 10 juni 2024

Produktivitet och intelligens på Mac når nya höjder med macOS Sequoia

Upplevelsen av Mac blir ännu bättre med iPhone Mirroring, stora uppdateringar i Safari, hett efterlängtade spel och Apple Intelligence som skapar helt nya möjligheter
iPhone Mirroring visas på en MacBook Pro, Highlights visas i Safari på Mac och den uppslukande spelupplevelsen visas på en annan MacBook Pro.
Med macOS Sequoia kommer utökade kontinuitetsfunktioner via iPhone Mirroring, nya verktyg för produktivitet och videokonferenser och ännu mer fängslande spelupplevelser med mängder av nya suveräna spel.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple förhandsvisade idag macOS Sequoia, den senaste versionen av världens mest avancerade operativsystem för datorer, som erbjuder helt nya arbetssätt och omvälvande intelligensfunktioner på Mac. macOS Sequoia innehåller massor av nya spännande möjligheter, exempelvis iPhone Mirroring som utökar kontinuitetsfunktionerna genom att ge fullständig åtkomst till och kontroll över iPhone direkt från macOS. Safari får ännu en stor uppdatering i och med den nya funktionen Highlights, som gör det enklare att hitta information på webbsidor när man surfar på nätet. Med den nya appen Passwords blir det ännu enklare att komma åt lösenord och hantera inloggningsuppgifter på en och samma plats. Spelupplevelsen på Mac bli ännu mer uppslukande och utökas med en mängd nya titlar, bland annat Assassin’s Creed Shadows och Frostpunk 2.
Med macOS Sequoia blir det dessutom premiär för Apple Intelligence, ett system för personlig intelligens på iPhone, iPad och Mac som tack vare en kombination av kraftfulla generativa modeller och personlig kontext bidrar med intelligens som är otroligt praktisk och användbar. Apple Intelligence är djupt integrerat med macOS Sequoia, iOS 18 och iPad OS 18 och byggt med integritetsskydd från grunden. Systemet kan tolka och generera språk och bilder, utföra åtgärder i olika appar och ta hänsyn till personlig kontext så att användaren kan utföra vardagssysslor enklare och snabbare. Apple Intelligence kan köras på alla Mac-datorer med chip i M-serien och drar full nytta av kraften i Apples chip och Neural Engine.1
”Den fenomenala kombinationen av Apples kraftfulla chip och macOS välkända användarvänlighet har gjort Mac mer kapabel än någonsin. Idag tar vi macOS till nya höjder med macOS Sequoia, en stor lansering som ger ökad produktivitet och intelligens”, säger Craig Federighi, Senior Vice President of Software Engineering på Apple. ”Med macOS Sequoia blir det premiär för Apple Intelligence, som öppnar för makalösa nya funktioner som ändrar spel­planen för alla som jobbar på Mac. Det erbjuder fler sätt för användare att få hjälp att enkelt få saker gjorda, nya kontinuitetsfunktioner som iPhone Mirroring, stora uppdateringar av Safari och en uppsjö av nya spel. Vi tror att Mac-användarna kommer att älska det.”


Styr iPhone trådlöst direkt från Mac med iPhone Mirroring

I macOS Sequoia utökas kontinuitetsfunktionerna med iPhone Mirroring, som gör det möjligt för en användare att komma åt och interagera fullt ut med sin iPhone direkt från Mac. Användarnas anpassade bakgrunder och symboler ser ut precis som på deras iPhone, och de kan svepa mellan sidorna på hemskärmen och öppna och använda alla sina favoritappar. De kan också interagera med iPhone via Mac-datorns tangentbord, styrplatta och mus och även spela upp ljud. Användarna kan smidigt dra och släppa mellan iPhone och Mac. En användares iPhone förblir dessutom låst, så att ingen annan kan komma åt eller se vad användaren gör. Funktionen fungerar också utmärkt tillsammans med StandBy, som förblir synligt, så att användarna kan få information med ett ögonkast. Användarna kan även läsa och besvara iPhone-notiser direkt från Mac.

Stora uppdateringar i Safari

Med den nya funktionen Highlights i Safari, världens snabbaste webbläsare2, blir det ännu enklare att hitta information på nätet, som vägvisningar, sammanfattningar och snabblänkar till mer information om personer, musik, filmer och tv-program. Safari-läsaren har omarbetats och erbjuder nu ännu fler sätt att ta del av artiklar utan distraktioner, exempelvis en förenklad vy av artikeln som användaren läser, en sammanfattning och innehållsförteckningar i längre artiklar. När Safari upptäcker en video på sidan hjälper Viewer användaren att göra videon väl synlig på skärmen, samtidigt som alla systemets uppspelningsreglage, exempelvis bild-i-bild, förblir lättåtkomliga.

Förhöjd spelupplevelse med hett efterlängtade titlar och mycket annat

En mängd fenomenala spel kommer till Mac – däribland hett efterlängtade Assassin’s Creed Shadows, det senaste tillskottet i Ubisofts storsäljande spelserie – tillsammans med nya funktioner, t.ex. personanpassat rumsligt ljud, som gör spelandet ännu mer fängslande.
 • Hett efterlängtade titlar: Spelutvecklarna släpper för närvarande en uppsjö av spännande titlar till Mac. Från Ubisoft kommer Prince of Persia: The Lost Crown och Assassin’s Creed Shadows, och Capcom släpper inom kort ännu fler spännande titlar i den populära RESIDENT EVIL-serien, såsom RESIDENT EVIL 7 biohazard och RESIDENT EVIL 2. Nästa större expansion till World of Warcraft: The War Within kommer senare i år. Andra spel på ingång är Frostpunk 2, Palworld, Sniper Elite 4 och RoboCop: Rogue City, som allihop drar nytta av kraftfulla mjukvarutekniker, som MetalFX Upscaling, för att kunna erbjuda bättre prestanda och grafik på alla Mac-modeller. Snart kommer också Control Ultimate Edition och Wuthering Waves, som båda drar nytta av de senaste chipen i M3-serien för att skapa hisnande grafik med strålspårning.
 • En mer fängslande spelupplevelse: Personanpassat rumsligt ljud placerar spelaren mitt i händelsernas centrum som aldrig förr, samtidigt som den väsentligt minskade ljudlatensen med AirPods Pro (andra generationen) ger en ännu mer följsam spelupplevelse. Förbättringar av spelläget bäddar för jämnare bildhastighet och tack vare avancerade funktioner för strömhantering har prestandan hos alla Mac-modeller blivit bättre.
 • Game Porting Toolkit 2: Sedan Game Porting Toolkit introducerades har utvecklare kunnat lansera sina spel på Apple-enheter snabbare än någonsin, och spelentusiasterna har fått tillgång till fler spel på Mac. Game Porting Toolkit 2 tar denna utveckling till en ny nivå med några av spelutvecklarnas mest efterfrågade funktioner som gör det ännu enklare att lansera avancerade spel på Mac, liksom på iPhone och iPad.
Ubisoft släpper efterlängtade Assassin’s Creed Shadows (ovan), det senaste tillskottet i den storsäljande spelserien, samt Prince of Persia: The Lost Crown på Mac.

Enklare och snabbare organisering av fönster

Användarna kan nu hålla bättre ordning tack vare nya sätt att ordna fönster på ett sätt som fungerar bäst för dem. När användaren drar ett fönster till kanten av skärmen föreslår macOS Sequoia automatiskt en viss placering på skrivbordet. Användaren kan då släppa fönstret direkt på plats, snabbt ordna fönster sida vid sida eller placera dem ute i hörnen för att kunna se så många appar som möjligt. Med de nya kort- och menykommandona kan användaren dessutom ordna sina fönster ännu snabbare.
Med enklare organisering kan användaren snabbt dra fönster till rätt del av skärmen och enkelt ordna dem sida vid sida eller placera dem ute i hörnen för att kunna se så många appar som möjligt.

Fler uppdateringar för videokonferenser

Den nya presentatörsvisningen förenklar presentationen genom att användaren i förväg kan se det som ska visas, och fungerar även tillsammans med FaceTime, Zoom och liknande appar. Användaren kan även välja bland snygga inbyggda bakgrunder, till exempel olika färgkombinationer, systembakgrunder och sina egna uppladdade bilder. Bakgrunden kan bytas ut under videosamtal i FaceTime och tredjepartsappar som Webex och tack vare Apples branschledande segmentering kan användaren vara säker på att se så bra ut som möjligt under samtalet.

Nya Passwords skyddar och ordnar användarens inloggningsuppgifter

Den nya appen Passwords som kommer till macOS Sequoia bygger vidare på Nyckelring som lanserades för över 25 år sedan. Appen gör det ännu enklare att komma åt lösenord, lösenkoder, wifi-lösenord och andra inloggningsuppgifter, allt på en och samma plats. Synkroniseringen med iCloud skyddas med säker, heltäckande kryptering. Passwords fungerar utmärkt tillsammans med Safari och synkroniserar smidigt mellan användarens Apple-enheter och Windows via appen iCloud för Windows.
Den nya appen Passwords visas på en användares MacBook Pro.
Med den nya appen Passwords blir det ännu enklare att komma åt lösenord och hantera inloggningsuppgifter på en och samma plats.

Apple Intelligence inleder ett nytt kapitel inom AI på Mac

Apple Intelligence, som är djupt integrerat med macOS Sequoia och byggt med integritetsskydd från grunden, ger användarna nya sätt att förbättra sitt skrivande och kommunicera effektivare. Med de helt nya, systemomfattande skrivverktygen som finns inbyggda i macOS Sequoia kan användarna skriva om, korrekturläsa och sammanfatta text nästan överallt där de brukar skriva, exempelvis i Mail, Anteckningar, Pages och tredjepartsappar.
Med nya bildfunktioner kan användarna kommunicera och uttrycka sig på nya roliga sätt. Med Image Playground kan de snabbt skapa skojiga bilder utifrån de tre stilarna Animation, Illustration och Sketch. Image Playground är enkelt att använda, finns inbyggt i Meddelanden och andra appar och finns även som fristående app.
Image Playground, som bygger på Apple Intelligence, visas på en användares MacBook Pro.
Med Image Playground kan användaren välja bland ett antal koncept i olika kategorier, lägga till beskrivningar av bilder, välja att ha med personer från det personliga bildbiblioteket och välja en egen favoritstil.
Med Minnen i appen Bilder kan användaren skapa sina egna berättelser genom att skriva in en beskrivning. Apple Intelligence väljer ut de bästa bilderna och videorna utifrån beskrivningen, skapar en handling med kapitel baserade på teman hämtade från bilderna och gör en film av dem, med struktur, kronologi och allt. Med det nya verktyget Clean Up kan användaren hitta och ta bort störande föremål i bakgrunden på en bild – utan att det påverkar motivet.
Den uppdaterade Siri-upplevelsen visas på en användares MacBook Pro.
Siri på Mac blir mer naturlig och användbar än någonsin. Användare kan skriva till Siri samt växla mellan text och röst, så nu kan var och en kommunicera med Siri på det sätt som känns bäst för stunden.
Siri tar ett rejält kliv framåt med kraften hos Apple Intelligence och blir ännu mer naturlig, sammanhangskänslig och personlig. Användare kan dessutom skriva till Siri och växla mellan text och röst. Det innebär att var och en kan kommunicera med Siri på det sätt som funkar bäst i stunden, vilket bidrar till otroligt enkel och smidig användning av Siri på Mac.
Med Private Cloud Compute sätter Apple en ny standard för integritetsskydd inom AI i och med möjligheten att fördela och anpassa beräkningskapaciteten mellan enhetens processor och större, serverbaserade modeller som körs på särskilda servrar utrustade med Apple-chip. Ingen data sparas när en förfrågan skickas till Private Cloud Compute och den blir inte heller tillgänglig för Apple. Den data som skickas används endast till att hantera användarens förfrågan, ett sekretesslöfte som kan verifieras av oberoende experter.
Åtkomst till ChatGPT har dessutom integrerats med Siri och de systemomfattande skrivverktygen på Apples plattformar, vilket ger användarna tillgång till ChatGPT:s expertis och förmåga att tolka bilder och dokument utan att de behöver växla mellan olika verktyg.
Fler funktioner i macOS Sequoia:
 • Meddelanden har rejält uppdaterade sätt för användare att uttrycka sig och hålla kontakten, exempelvis helt nya texteffekter, tapback med emojis och märken samt möjlighet att schemalägga meddelanden så att de skickas senare.
 • I Kartor finns nu ännu fler sätt att utforska världen, till exempel via särskilt utvalda vandringar och skräddarsydda promenadvägar. Från och med i höst kan användarna välja bland tusentals vandringsleder i alla USA:s 63 nationalparker, filtrera dem efter längd, stigning och typ av rutt samt spara dem för användning offline.
 • Appen Bilder innehåller nu samlingar där användarens bildbibliotek automatiskt sorteras utifrån smarta teman. Dessutom har sökfunktionen fått en rejäl uppdatering, så att användaren snabbt kan visa sökresultat.
 • Anteckningar får smartare funktioner som gör det enklare än någonsin att skapa detaljerade och välskrivna anteckningar. Tack vare de nya ljudtranskriberings- och sammanfattningsfunktionerna som kommer med Apple Intelligence kan enheten nu göra anteckningar åt användaren. Det innebär att användaren kan vara mer fokuserad i stunden men ändå fånga viktig information. Och om användaren behöver lösa en ekvation är det bara att skriva in den, så visas lösningen automatiskt i anteckningarna.
 • Appen Kalkylator har uppdaterats och kan nu visa en historik över tidigare uträkningar. Man kan också se de matematiska uttrycken medan man skriver dem.
 • I Kalender visas nu händelser och uppgifter från Påminnelser så att man enkelt kan se, redigera och slutföra uppgifter under dagen. Månadsvyn har uppdaterats med en tydligare översikt av hela månadens händelser och påminnelser.
Tillgänglighet
En betaversion av macOS Sequoia för utvecklare finns tillgänglig via Apple Developer Program på developer.apple.com redan idag. En offentlig betaversion blir tillgänglig nästa månad via Apple Beta Software Program på beta.apple.com. Versionen kommer som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering i höst. Apple Intelligence kommer i betaversion till hösten på iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max samt på iPad och Mac med M1 eller senare, med Siri och enhetsspråk inställda på amerikansk engelska, som en del av iOS 18, iPadOS 18 och macOS Sequoia. Mer information finns på apple.com/macos/macos-sequoia-preview och apple.com/apple-intelligence. Utbudet av funktioner kan ändras. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder, på alla språk eller på alla enheter. Mer information finns på apple.com/se.
Dela artikeln

Media

 • Texten i den här artikeln

 • Bilder i den här artikeln

 1. Till hösten kan användare med en kompatibel iPhone, iPad eller Mac med Siri och enhetsspråk inställda på amerikansk engelska registrera sig för betaversionen av Apple Intelligence.
 2. Testerna utfördes av Apple i maj 2023. Mer information finns på apple.com/se/safari.

Presskontakter

Caroline Alexandersson

Apple

caroline.alexandersson@apple.com

08-703 30 48

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48