Apple en toegankelijkheid

Maak van jou.

Ingebouwde features waarmee je geweldige dingen kunt doen.

Vergroot je leesplezier.

Vergrootglas en Deurdetectie

Niets zal je ontgaan.

Deze digitale loep gebruikt de camera op je iPhone of iPad om alles te vergroten waar je met je device naar wijst. Denk aan de kleine lettertjes op een etiket of een menukaart bij kaarslicht. Dankzij de camera, de LiDAR-scanner en machine learning op het device kun je met de detectiemodus in het vergrootglas personen herkennen, deuren vinden en beschrijvingen van afbeeldingen krijgen.1 Gebruik ‘Detectie van personen’ om in te schatten hoe ver iemand bij je vandaan is. Of krijg uitgebreide omschrijvingen van je omgeving met Deurdetectie, dat deuren, tekst en symbolen voor bijvoorbeeld de wc, een rookverbod of een toegankelijke ingang voor je kan herkennen.2 En met ‘Beschrijving afbeelding’ krijg je meer informatie te horen over wat je voor de camera hebt.

Niets zal je ontgaan.

Weergave

Verschillende instellingen helpen je om je beeldscherm aan jouw persoonlijke voorkeuren aan te passen. Maak tekst makkelijker leesbaar door de letters groter of vet te maken. Je kunt ook de kleuren omdraaien, het contrast vergroten, de transparantie verminderen of kleurenfilters gebruiken om je beeldscherm optimaal in te stellen voor jouw ogen. Je kunt voor elke app in iOS en iPadOS aparte instellingen opgeven. En in MacOS kun je zelfs de vulkleur en rand van de muisaanwijzer aanpassen, zodat die makkelijker op het scherm te zien is.

Het display
dat jij wilt.

Zoomen

Tekst die is vergroot met de zoomfeature

Met de zoomfeature vergroot je een deel van je scherm wanneer je maar wilt. En in iOS, iPadOS en macOS kun je de ‘Beeld in beeld’-weergave kiezen. Het gedeelte waarop is ingezoomd verschijnt dan in een apart venster. En de rest van het scherm houdt het oorspronkelijke formaat.

Groter en groter

Mis nooit wat je moet weten.

Sensorische meldingen

Ontvang een melding voor inkomende telefoon- en FaceTime-gesprekken, nieuwe berichten of e‑mails en agenda-afspraken in de vorm van een trilling op iPhone, of een korte led-flits op iPhone en iPad. En op Mac kun je het scherm laten flitsen als er een belangrijke melding binnenkomt.

Meldingen. Flitsend. Of trillend.

‘Sensorische meldingen’ kun je instellen op:

Geluidsherkenning

Een melding als je alert moet zijn.

Melding Geluidsherkenning voor brandalarm op iPhone.

Deze feature gebruikt machine learning op het device om je een seintje te geven bij 15 verschillende soorten geluiden. Denk aan alarmen, apparaten, geklop op de deur en zelfs een huilende baby. Je kunt je iPhone of iPad ook trainen in het herkennen van elektronische geluiden in je omgeving, zoals het geluid van je eigen deurbel. Je krijgt een zichtbare of voelbare melding als je device een van deze geluiden of meldingen detecteert.3

Een melding als je alert moet zijn.

Geluidsherkenning kun je instellen op:

Krijg het op meerdere manieren voor elkaar.

AssistiveTouch + Apple Watch

Knijp.
Knijp.
Hey.

Dankzij AssistiveTouch voor Apple Watch kan iedereen die moeite heeft om het display of de knop aan de zijkant te bedienen toch gewoon met Apple Watch overweg. Met behulp van de geïntegreerde bewegingssensoren en machine learning op het device detecteert Apple Watch subtiele spier- en peesbewegingen. Daardoor bedien je het display met handbewegingen, bijvoorbeeld door te knijpen of een vuist te maken. Zo kun je de telefoon opnemen, de aanwijzer op het scherm bedienen of het berichtencentrum of bedieningspaneel openen.7 Je kunt AssistiveTouch voor Apple Watch ook gebruiken om opdrachten door Siri te laten uitvoeren, zoals bepaalde taken of het aanpassen van VoiceOver- en Switch Control-instellingen op je iPhone.

Met AssistiveTouch voor iOS en iPadOS kun je standaardbewegingen zoals knijpen, draaien of swipen zo aanpassen dat ze makkelijker voor je worden. En andere taken, zoals het regelen van het volume, zijn snel uit te voeren vanuit het AssistiveTouch-menu.

Knijp.
Knijp.
Hey.

AssistiveTouch kun je instellen op:

Tik op achterkant

Tik hier.

‘Tik op achterkant’ met zijkant van iPhone in beeld.

Kijk daar.

Je kunt je iPhone zo instellen dat je met twee of drie tikjes op de achterkant allerlei taken kunt uitvoeren, bijvoorbeeld naar het Bedieningspaneel gaan, een screenshot maken of een favoriete app openen. Je kunt ‘Tik op achterkant’ zelfs gebruiken om allerlei toegankelijkheids­­­­­­­­­­­­­­­­­features in te stellen en Siri opdrachten te laten uitvoeren. Een ideale vervanging voor standaardgebaren op het beginscherm, als die wat lastig zijn.8

‘Tik op achterkant’ kun je instellen op:

iPhone

Siri + Opdrachten

Geen opdracht is te veel.
Vraag het Siri.

Siri is voor allerlei dingen een snelle en eenvoudige oplossing, zoals even iemand bellen of een berichtje sturen. Je kunt uit allerlei verschillende stemmen kiezen, die heel natuurlijk klinken wanneer Siri het nieuws voorleest of een vraag beantwoordt.9 Met ‘Typ vragen aan Siri’ kun je vragen stellen en commando’s geven zonder iets te hoeven zeggen. Je kunt toegankelijkheidsfeatures gemakkelijk aan- en uitzetten en meldingen laten binnenkomen op je AirPods, Beats of gehoorapparaten. Met de Opdrachten-app kun je dagelijkse taken binnen je meestgebruikte apps snel afhandelen. Je hoeft alleen maar “Hé Siri” te zeggen, gevolgd door de titel van de opdracht. De rest gaat vanzelf. Op het tabblad ‘Galerie’ in de Opdrachten-app kun je allerlei opties instellen, waaronder een opdracht voor de toegankelijkheids­­assistent, waarmee je een aangepaste lijst van aanbevolen toegankelijkheids­features maakt die is toegespitst op jouw situatie.

Geen opdracht is te veel.
Vraag het Siri.

Siri + Opdrachten kun je instellen op:

Meer informatie:

De kunst van het weglaten.

Safari Reader

Geniet van de inhoud.
Vergeet
de rest.

Om bij het browsen minder storende elementen op je scherm te zien en je beter op de inhoud te concentreren, kun je advertenties, knoppen en navigatie­balken verbergen. En je maakt tekst op het scherm beter leesbaar door het lettertype, de lettergrootte en de achtergrondkleur aan te passen. Als je wilt, kun je Safari Reader automatisch inschakelen op alle websites waar deze feature beschikbaar is.

Geniet van de inhoud. Vergeet
de rest.

Safari Reader kun je instellen op:

Gesproken materiaal

Lastig lezen wordt makkelijk luisteren.

Leer of begrijp je dingen beter als je hoort wat je leest of schrijft? Dan komen features als ‘Spreek scherm uit’, ‘Spreek selectie uit’ en ‘Feedback bij typen’ goed van pas.10 Met ‘Markeer inhoud’ kun je woorden en zinnen laten markeren in tekst die hardop wordt voorgelezen. In de stijl en kleur die jij wilt.

Lastig lezen wordt makkelijk luisteren.

‘Gesproken materiaal’ kun je instellen op:

Achtergrond­geluiden

Creëer rust voor jezelf.

Achter­grond­­geluiden maskeren omgevings­geluiden die je zouden kunnen afleiden, of die ongemak of te veel prikkels opleveren. Op de achtergrond klinkt continu rustig, helder of dof geruis, of het geluid van de oceaan, regen of een kabbelend beekje, zodat je je beter kunt concentreren, je makkelijker kunt ontspannen of beter tot rust komt. Wanneer je je device gebruikt, worden deze geluiden vermengd met de andere geluiden op je systeem of tijdelijk gedempt.

Creëer rust voor jezelf.

Achtergrondgeluiden kun je instellen op:

Moet je horen wat er allemaal te zien is.

VoiceOver

Beelden. In woorden.

Weergave van de tekst die VoiceOver uitspreekt om te beschrijven wat er op iPhone te zien is. ‘Twee glimlachende mensen poseren voor een foto.’

VoiceOver is een toonaangevende schermlezer die precies beschrijft wat er op je device gebeurt. Terwijl je je device gebruikt, krijg je hoorbare omschrijvingen of informatie in braille bij het gebruik van brailledevices die werken met je iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV of HomePod.10 Verken in detail de mensen, tabelgegevens, tekst en andere objecten in een afbeelding.11 De tekst op een bonnetje of etiket wordt uitgesproken alsof het om een tabel gaat, dus per rij en kolom, en voorzien van kopteksten. VoiceOver kan ook beschrijven waar een persoon zich ten opzichte van de objecten in een afbeelding bevindt, zodat je herinneringen in meer detail kunt herbeleven.

Beelden. In woorden.

Audiodescripties

Luister hoe elke scène tot leven komt.

Tijdens het bekijken van een film kun je gedetailleerde audiodescripties laten horen van alles wat er in de scène gebeurt, van de gelaats­uitdrukking van personages tot de sfeer van de beelden. Audio­descripties zijn beschikbaar voor alle originele Apple TV+‑content.

Bekijk CODA in de Apple TV-app

Luister hoe elke scène tot leven komt.

Spreek selectie uit

Tekstballon

Deze feature spreekt voor zich.

Kies het stuk tekst dat je wilt horen en laat het voorlezen door je iPhone, iPad of Mac. ‘Spreek selectie uit’ is beschikbaar in meer dan 60 talen en taalversies.10

Deze feature spreekt voor zich.

Dit wil je horen.

Aangepaste koptelefoon

Ga voor je eigen geluid.

Illustratie van AirPods Pro

Het geluid kun je helemaal afstemmen op jouw gehoor. Met je iPhone of iPad kun je zachte geluiden versterken of bepaalde frequenties aanpassen, zodat media en telefoongesprekken helderder klinken via je koptelefoon. Of pas even snel het geluid aan op basis van de uitslag van je gehoortest, nadat je de audiogrammen in een pdf of van een papieren versie hebt geïmporteerd. Met ‘Gespreks­versterking’ voor AirPods Pro hoor je in een rumoerige of drukke omgeving beter wat iemand zegt. Dankzij computational audio en de bundelvormende microfoons richten AirPods Pro zich op de stem van degene die voor je staat, zodat je op plekken met veel geluid beter kunt volgen wat diegene zegt.

Ga voor je eigen geluid.

‘Aangepaste koptelefoon’ kun je instellen op:

Made for iPhone-gehoorapparaten

Stem het volume af op je omgeving.

Emoji van een oor met een gehoorapparaat

Apple heeft nauw samengewerkt met toonaangevende fabrikanten om speciale gehoorapparaten, cochleaire implantaten en geluidsprocessors voor iPhone en iPad te ontwikkelen. Je kunt direct je vooraf gedefinieerde omgevings­instellingen activeren. Hiervoor heb je dus geen extra device meer nodig. Je past ook heel eenvoudig het geluidsniveau aan als je vanuit een stille omgeving naar een plek gaat die wat rumoeriger is. Dankzij de ondersteuning voor bidirectionele gehoorapparaten kunnen mensen die doof of slechthorend zijn handsfree bellen en FaceTimen. En je blijft beter op de hoogte van wat er op je telefoon gebeurt, want Siri kan meldingen direct doorgeven aan je Made for iPhone-gehoorapparaat.

Stem het volume af op je omgeving.

Made for iPhone-gehoorapparaten kun je instellen op:

Live luisteren

Volg elk gesprek.

Zelfs aan de andere kant
van de kamer.

Met ‘Live luisteren’ hoor je beter wat er in een rumoerige omgeving of aan de andere kant van de kamer wordt gezegd. Deze feature stuurt het geluid van een iPhone of iPad naar een ondersteunde draadloze koptelefoon of een gehoorapparaat of cochleair implantaat met de kwalificatie ‘Made for iPhone’.12

Werkt op basis van jouw bewegingen.

Ondersteuning voor oogtracking in iPadOS

Je kunt je iPad ook met je ogen bedienen. iPadOS ondersteunt oogtracking­apparatuur van andere fabrikanten.13 Compatibele devices volgen je ogen als je naar het scherm kijkt en laten de aanwijzer met je oogbewegingen meebewegen. Kijk je langer naar een bepaald punt, dan wordt er een handeling uitgevoerd. Bijvoorbeeld een tik om iets te selecteren.

Ga twee regels naar boven.Selecteer de zin.HOOFDLETTERS.

Ondersteuning voor oogtracking kun je instellen op:

iPad

Schakelbediening

Bedien je devices zoals jij dat wilt.

Weergave van de zoekfunctie in Kaarten en het Schakelbediening-paneel

Je kunt allerlei hulpmiddelen inzetten om per element, punt of handmatig door de onderdelen op het scherm te navigeren en bepaalde handelingen te verrichten. Schakelbediening is compatibel met accessoires als een schakelaar, joystick, de spatiebalk van een toetsenbord, enzovoort. Schakelbediening werkt ook met ‘Sound Actions’, waarmee je je device kunt bedienen met eenvoudige mondgeluiden, zoals een klik, plof of ‘ie’‑geluid. En via de synchrone Apple Watch-weergave kun je met Schakelbediening en andere toegankelijkheidsfeatures je Apple Watch volledig vanaf je iPhone bedienen.14

Bedien je devices zoals jij dat wilt.

Toegankelijkheid begint hier.

Toegankelijkheids­­­ondersteuning

Meer informatie

Toegankelijkheids­­accessoires

Shop

Handleidingen voor ontwikkelaars

Meer informatie

Meer van Apple over toegankelijkheid.