Toegankelijk­heid

Inge­bouwde features die werken zoals jij. Zet ze naar je hand en creëer iets moois.

FaceTime-gesprek op MacBook met deelnemers die gebaren­taal gebruiken.
Waarschuwing over het geluidsniveau in de Geluid-app op Apple Watch.
Website op een iPad waarop de feature ‘Spreek selectie uit’ wordt gebruikt.

Vergroot je leesplezier.

Vergrootglas

Lees

de kleine

lettertjes.

iPhone waarop het vergrootglas wordt gebruikt om een menukaart te vergroten

Deze digitale loep gebruikt de camera op je iPhone, iPad of iPod touch om alles waar je met je device naar wijst, te vergroten. Denk aan de kleine lettertjes op een etiket of een menukaart bij kaarslicht. En met de geavanceerde nieuwe LiDAR-scanner kunnen iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, de 12,9‑inch iPad Pro (4e generatie) en de 11‑inch iPad Pro (2e generatie) nu ook bepalen hoe dicht iemand bij je in je buurt staat. ‘Detectie van personen’ maakt gebruik van technologie die meet hoelang het duurt voordat licht door voorwerpen is teruggekaatst. Hierdoor wordt het makkelijker om bijvoorbeeld voldoende afstand te houden in een rij, je weg te vinden in een rumoerige omgeving of een vrije zitplaats te zoeken.

Lees de kleine lettertjes.

Vergrootglas kun je instellen op:

Grotere tekst

Stel de tekst zo in.

Tekst groter en beter leesbaar weergeven? Dat is in een handomdraai geregeld en werkt in iOS-apps zoals Agenda, Contacten, Mail, Berichten, Muziek, Notities en Instellingen, en zelfs in bepaalde apps van derden.

Stel de tekst zoooo in.

‘Grotere tekst’ kun je instellen op:

Zoomen

Tekst die is vergroot met de zoomfeature

Met de zoomfeature vergroot je een deel van je scherm wanneer je maar wilt. En in iOS, iPadOS en macOS kun je de ‘Beeld in beeld’-weergave kiezen. Het gedeelte waarop is ingezoomd, verschijnt dan in een apart venster. En de rest van het scherm houdt het oorspronkelijke formaat.

Groter en groter

Zoomen kun je instellen op:

Een tikje is genoeg.

Schakel­bediening

Ga op jouw manier over je scherm.

Met Schakel­bediening navigeren in Apple Kaarten

Je kunt met één tikje besturen wat er op je scherm staat. En om door onderdelen op het scherm te navigeren en specifieke handelingen uit te voeren, kun je tal van hulpmiddelen gebruiken. Zoals een schakelaar, een joystick, de spatiebalk van je toetsen­bord of zelfs een enkele tik op het trackpad.

Ga op jouw manier over je scherm.

Schakel­bediening kun je instellen op:

Tik op achterkant

Tik hier.

Kijk daar.

Je kunt je iPhone zo instellen dat je met twee of drie tikjes op de achterkant allerlei taken kunt uitvoeren, bijvoorbeeld naar het Bedienings­paneel gaan, een screenshot maken of een favoriete app openen. Dit is een goed alternatief als de standaardbewegingen op het begin­scherm lastig zijn.1

‘Tik op achterkant’ kun je instellen op:

iPhone

AssistiveTouch

Standaardbewegingen als knijpen, draaien of swipen kun je zo aanpassen dat je er minder moeite mee hebt. En andere taken, zoals het regelen van het volume, zijn snel uit te voeren met een simpel tikje via het AssistiveTouch-menu.

AssistiveTouch kun je instellen op:

Dit wil je horen.

Aangepaste koptelefoon

Ga voor je eigen geluid.

Je geluid aanpassen met AirPods Pro

Het geluid kun je helemaal afstemmen op jouw gehoor. Met je iPhone of iPad kun je zachte geluiden versterken of bepaalde frequenties aanpassen zodat media en telefoon­gesprekken helderder klinken via je koptelefoon.2

Ga voor je eigen geluid.

‘Aangepaste koptelefoon’ kun je instellen op:

Made for iPhone-gehoorapparaten

Stem het volume af op je omgeving.

Geluidsniveaus aanpassen met iPhone-gehoor­apparaten

Apple heeft nauw samengewerkt met toon­aangevende fabrikanten om speciale gehoor­apparaten en geluids­processors voor iPhone, iPad en iPod touch te ontwikkelen. Je kunt je vooraf gedefinieerde omgevings­instellingen meteen activeren. Hiervoor heb je dus geen extra device meer nodig. Je past ook heel eenvoudig het geluidsniveau aan als je vanuit een stille omgeving naar een plek gaat die wat rumoeriger is.

Stem het volume af op je omgeving.

Made for iPhone-gehoorapparaten kun je instellen op:

Live luisteren

Eersterangs geluid.

Zelfs als je
achteraan zit.

Gebruik je Made for iPhone-gehoor­apparaat of AirPods om alles duidelijker te horen.3 Wanneer het om een rustiger gesprek gaat, plaats je je iPhone, iPad of iPod touch wat dichter bij je gespreks­partner. De ingebouwde microfoon versterkt alles wat er gezegd wordt.

‘Live luisteren’ kun je instellen op:

De kunst
van het weglaten.

Safari Reader

Geniet van de inhoud. Vergeet de rest.

Om bij het browsen minder storende elementen op je scherm te zien en je beter op de inhoud te concentreren, kun je advertenties, knoppen en navigatie­balken verbergen. Je kunt Safari Reader automatisch inschakelen op alle websites waar deze feature beschikbaar is.

Geniet van de inhoud. Vergeet de rest.

Safari Reader kun je instellen op:

Gesproken materiaal

Lastiglezen
wordtmakkelijk
luisteren.

Leer of begrijp je dingen beter als je hoort wat je leest of schrijft? Dan komen features als ‘Spreek scherm uit’, ‘Spreek selectie uit’, ‘Feedback bij typen’ en Tekstvoorspelling goed van pas.4

Lastig lezen wordt makkelijk luisteren.

‘Gesproken materiaal’ kun je instellen op:

Moet je horen wat er allemaal te zien is.

VoiceOver

Beelden. In woorden.

VoiceOver leest beschrijving van afbeelding op iPhone ‘Volwassene vangt kind op het strand bij zonsondergang’ en geeft de gesproken tekst weer. “Twee glimlachende mensen poseren voor een foto”

Deze scherm­lezer beschrijft precies wat er op je iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV of iPod touch gebeurt. Je hoeft alleen maar te luisteren om de weg te vinden op je device. En dankzij de on‑device machine learning in iOS kan VoiceOver afbeeldingen beschrijven in complete zinnen, en ook tekst op een afbeelding voorlezen. In de Foto’s-app is het zelfs mogelijk om de gelaats­uitdrukkingen van mensen op foto’s te laten beschrijven.5

Beelden. In woorden.

VoiceOver kun je instellen op:

Audiodescripties

Luister hoe elke scène tot leven komt.

Bij het afspelen van een film kun je gedetailleerde audiodescripties laten horen van alles wat er in de scène gebeurt, van de gelaats­uitdrukking van personages tot de sfeer van de beelden. Audiodescripties zijn beschikbaar voor alle originele Apple TV+-content.

Naar See in de Apple TV‑app

Luister hoe elke scène tot leven komt.

Audiodescripties kun je instellen op:

Spreek selectie uit

Tekstballon

Deze feature spreekt voor zich.

Kies een stuk tekst dat je wilt horen en laat het op je iPhone, iPad, Mac of iPod touch voorlezen in een van de 40 beschikbare talen en dialecten.

Deze feature spreekt voor zich.

‘Spreek selectie uit’ kun je instellen op:

Zeg iets. Doe alles.

Dicteerfunctie

Typen. Zonder te typen.

Tekst schrijven en bewerken gaat eenvoudig en snel met je stem. Handig voor berichten en e‑mail. Of je scriptie.

Ga twee regels naar boven.Selecteer de zin.HOOFDLETTERS.

De dicteer­functie kun je instellen op:

Siri + Opdrachten

Geen opdracht
is te veel. Vraag
het Siri.

Siri kan meerdere dingen tegelijk. Je hoeft het maar te vragen. Kies uit een verzameling handige opdrachten of maak je eigen commando’s om meerdere dingen achter elkaar te doen.6

Geen opdracht
is te veel. Vraag het Siri.

Siri + Opdrachten kun je instellen op:

Mis nooit wat je moet weten.

Geluidsherkenning

Een melding als je alert moet zijn.

Melding Geluidsherkenning voor brandalarm op iPhone.

Je kunt je iPhone of iPad zo instellen dat je een zichtbare en voelbare melding krijgt zodra een bepaald type geluid of waarschuwing te horen is, zoals een brandalarm of een deurbel.

Een melding als je alert moet zijn.

Geluidsherkenning kun je instellen op:

Sensorische meldingen

Ontvang een melding voor inkomende telefoon- en FaceTime-gesprekken, nieuwe berichten of e‑mails en agenda-afspraken in de vorm van een trilling op je iPhone, of een korte led-flits op je iPhone, iPad of iPod touch. Gebruik je een Mac, dan kun je die zo instellen dat je scherm kort knippert wanneer een app je aandacht nodig heeft.

Meldingen. Flitsend. Of trillend.

‘Sensorische meldingen’ kun je instellen op:

FaceTime + Gebarentaal in beeld

Jouw verhaal. Alle aandacht.

Detectie van gebaren­taal in een FaceTime-groepsgesprek.

Als je gebaren­taal gebruikt, is FaceTime een ideale manier om te communiceren. Door de hoge beeld­kwaliteit en -snelheid zie je elk gebaar en elke gelaats­uitdrukking. En als je meedoet aan een FaceTime-groepsgesprek, wordt je gebaren­taal gedetecteerd en kom je automatisch prominent in beeld.7

Jouw verhaal. Alle aandacht.

FaceTime kun je instellen op:

Toegankelijk­heid begint hier.

Toegankelijk­heids­ondersteuning

Meer informatie

Toegankelijkheids­accessoires

Shop

Handleidingen voor ontwikkelaars

Meer informatie

Meer van Apple over toegankelijkheid.