Een plan op maat van de planeet.

Apple is CO₂‑neutraal.
En tegen 2030 zijn al onze producten dat ook.

Wij maken de meest innovatieve producten ter wereld van gerecycleerde materialen. En het zal niet lang duren voordat we ze allemaal met schone energie produceren, zonder CO₂‑voetafdruk. Volgens sommigen kan dat niet. Bij Apple denken we daar anders over.

Bekijk de stappen die we zetten.

iPhone 12 Pro in z’n verpakking

Vriendelijker voor onze planeet. Al voor je ’m uitpakt.

Dankzij duurzame, energiezuinige devices is er een designrevolutie ontstaan. Het gebruik van koolstofarme materialen en processen is de volgende stap in het verkleinen van de voetafdruk van alle Apple producten wereldwijd.

Design

Vriendelijker voor onze planeet.
Al voor je ’m
uitpakt.

Koolstofarm design

Om onze CO₂-voetafdruk zo veel mogelijk te verkleinen, richten we al onze aandacht op de meest koolstof­intensieve componenten. En zo verkleinen we hun voetafdruk. Door anders te kijken naar de materialen en de energie die Apple producten gebruiken, en ze opnieuw te ontwerpen, kunnen we de hoeveelheid CO₂ die tijdens de fabricage wordt uitgestoten nog verder verlagen. Sinds 2008 is het gemiddelde energie­verbruik van Apple producten met 73% verminderd. Beeld je eens in wat voor besparing dit oplevert voor alle Apple devices op de wereld samen.

Lange levensduur van producten

Je device is ontworpen om lang mee te gaan. Het is gemaakt van duurzame materialen die uitvoerig zijn getest in ons Reliability Testing Lab. Daarnaast wordt het besturings­systeem geregeld bijgewerkt en staat er een netwerk van meer dan 5000 door Apple gecertificeerde locaties tot je beschikking voor reparaties, mocht er iets onverwachts gebeuren. Want hoe langer jij je device kunt gebruiken, hoe beter het is voor de planeet.

Slimmere scheikunde

Sommige chemicaliën gaan eindeloos mee en kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu. Daarom verrichten we toonaangevend onderzoek om stoffen te identificeren en te testen, en zo nodig andere te gebruiken. Voor alle Apple producten wordt nagegaan of ze in overeenstemming zijn met onze lijst van gereglementeerde stoffen. We zijn druk bezig om de chemische samenstelling van alle materialen in onze producten te achterhalen, om zo beter hun effect op de menselijke gezondheid en het milieu te kunnen inschatten. Tot dusver hebben we gegevens verzameld van meer dan 45.000 onderdelen en materialen van meer dan 900 toeleveranciers. En dat aantal blijft groeien.

De 11-inch iPad Pro is 69% zuiniger dan de ENERGY STAR-norm.1
Ons Reliability Testing Lab voert meer dan 100 rigoureuze tests uit die realistische omstandigheden simuleren, om zo de duurzaamheid en levensduur van een product te optimaliseren.
Apple heeft twee jaar op rij een A+ Mind the Store-classificatie ontvangen voor de manier waarop we de chemische veiligheid van onze producten garanderen.
MacBook Pro omgeven door aluminiumschaafsel

Volledig gerecycleerd. Dat is ons doel.

Ons uiteindelijke doel is om 100% gerecycleerde en hernieuwbare materialen te gebruiken in al onze producten en verpakkingen. Want als je iets maakt, hoeft dat niet ten koste te gaan van de planeet.

Inkoop

Volledig gerecycleerd. Dat is ons doel.

Materialen profileren

Voor onze producten gebruiken we veel verschillende materialen. Om te bepalen welke daarvan we het eerst moeten aanpakken, hebben we ‘Material Impact Profiles’ opgesteld. Daarmee wordt van 45 materialen in onze producten bepaald welke invloed ze hebben op het milieu, de samenleving en de wereldwijde aanvoer. Het resultaat daarvan is dat we 14 materialen hebben geïdentificeerd die het best als eerste kunnen worden ingewisseld voor gerecycleerde of hernieuwbare materialen: aluminium, kobalt, koper, glas, goud, lithium, papier, plastic, zeldzame aardmetalen, staal, tantaal, tin, wolfraam en zink. Naarmate we elk materiaal aanpakken, blijven we deze lijst updaten totdat we alleen nog maar dingen maken waarvoor we niks uit de aarde hoeven te halen.

Bekijk de whitepaper ‘Material Impact Profiles’ (pdf)

Innovatie met materialen

We streven ernaar om de beste producten ter wereld te maken met materialen van de hoogste kwaliteit. Maar soms voldoen de beschikbare materialen niet aan de hoge eisen die we stellen met betrekking tot zuiverheid en betrouwbaarheid. En dus bedenken we nieuwe methoden om die problemen aan te pakken. Zoals het ontwikkelen van een speciale aluminium­legering voor de behuizing van MacBook Air, Mac mini, iPad en Apple Watch die volledig gerecycleerd is, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. En om te bewijzen dat 100% gerecycleerd tin net zo goed is als nieuw tin, hebben we het getest en vervolgens gebruikt in het soldeer op het moederbord van onze populairste devices.

Verbeterde verpakkingen

Verpakkingen zijn heel belangrijk als het gaat om onze impact op het milieu. We doen er alles aan om plastic te weren, gerecycleerd materiaal te gebruiken en onze verpakkingen over het algemeen te verkleinen. Toen we voor iPhone 7 overstapten van plastic trays naar alternatieven van vezels, heeft dat ervoor gezorgd dat we tegenwoordig voor bijna al onze verpakkingen vezels gebruiken. In onze Stores hebben we ook alle plastic tassen vervangen door tassen van 100% vezels die grotendeels uit gerecycleerd materiaal bestaan. Door onze verpakkingen te blijven aanpassen, kunnen we de planeet definitief veranderen.

Toelevering van papier

Al het papier dat we gebruiken wordt op verantwoorde wijze toegeleverd. Sinds 2017 is 100% van de houtvezels in ons papier en onze verpakkingen afkomstig van gerecycleerde of hernieuwbare bronnen.1 Wanneer we nieuwe vezels nodig hebben, halen we het hout uit verantwoord beheerde bossen. Om te zorgen dat de wereld niet zonder verantwoord geproduceerd papier komt te zitten, zijn we een samen­werking aangegaan met The Conservation Fund en het Wereld Natuur Fonds om het beheer van meer dan vierduizend vierkante meter bos in stand te houden en te verbeteren. En wanneer de bossen goed gedijen, doen de plaatselijke gemeenschap en fauna dat ook.

iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max zijn de eerste smart­phones die gemaakt zijn met 100% gerecycleerde zeldzame aardmetalen in de Taptic Engine.2
Door ons gebruik van koolstofarm en gerecycleerd aluminium hebben we onze CO₂-voetafdruk in 2019 met 4,3 miljoen ton verkleind.
In vier jaar tijd is het gebruik van plastic in onze product­verpakkingen met 58% afgenomen.
De arm van Daisy, de demontagerobot van Apple

In elke iPhone zit een nieuwe iPhone.

Dit is Daisy, een van de robots die we hebben gebouwd om nuttige materialen te herwinnen uit onze devices, en ze zo nieuw leven in te blazen.

Herwinning

In elke iPhone zit een nieuwe iPhone.

Laboratorium voor het herwinnen van materialen

Wij vinden niet dat een gebrek aan technologie de besparing van grondstoffen in de weg moet staan. Ons laboratorium voor het herwinnen van materialen in Texas richt zich op het optimaliseren van recyclagemethoden, het verbeteren van de demontage, en het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe technologieën op het gebied van recycleren. Dit is zeer belangrijk werk, want hoe meer materialen we kunnen recycleren, hoe minder we uit de aarde hoeven te winnen.

Daisy en Dave

We hebben Daisy ontwikkeld, onze eigen demontagerobot. Die verwijdert en sorteert alle onderdelen, zodat we meer kwaliteits­materialen kunnen herwinnen dan gewone recyclagemachines. Met Dave, onze nieuwe robot, kunnen we meer zeldzame aardmetalen, staal en wolfraam terugwinnen uit gedemonteerde onderdelen en schroot. Via programma’s als AppleCare en Apple Trade In werken deze robots samen om meer materialen terug te winnen dan ooit.

Apple Trade In

Met Apple Trade In kun je je oude device bij aankoop van een nieuw device eenvoudig omruilen voor een tegoed of een Apple Store-cadeaubon. Als je device niet in aanmerking komt voor korting, kunnen we het gratis recycleren.3 Het aluminium dat we terugwinnen uit ingeruilde iPhones wordt gebruikt voor de behuizing van 100% gerecycleerd aluminium van de MacBook Air. En het kobalt dat we uit iPhone-batterijen halen wordt gebruikt voor nieuwe batterijen. Wanneer je iets inruilt, hoeven er dus minder materialen uit de aarde te worden gehaald.

Daisy kan materialen herwinnen uit 15 verschillende iPhone-modellen, met een snelheid van 200 devices per uur.
In 2019 zijn er via onze inruil­programma’s in totaal 11,1 miljoen devices naar nieuwe eigenaren gegaan.
In het boekjaar 2019 hebben we meer dan 47.000 ton aan elektronica-afval bespaard.
Windmolens op met gras bedekte heuvels

Schone energie is de enige 
keuze.

Tegen 2030 maken we al onze producten met schone energie. Dat houdt in dat we honderden van onze toeleveranciers helpen overstappen op 100% hernieuwbare elektriciteit.

Fabricage

Schone energie is
de enige keuze.

Hernieuwbare elektriciteit

Ongeveer de helft van onze CO₂-voetafdruk bestaat uit de elektriciteit die we gebruiken bij het fabricageproces. Daarom is het cruciaal dat we onze toeleveranciers helpen met overstappen op hernieuwbare energie. Dit is een ontzagwekkende taak, maar we gaan al de goede kant op. Steeds meer toeleveranciers zijn al enorme hoeveelheden schone energie gaan gebruiken. Daarnaast hebben we samen­werkingsverbanden in gang gezet en bijna 300 miljoen dollar geïnvesteerd in het China Clean Energy Fund om meer hernieuwbare energieprojecten te steunen. Al dit werk heeft als einddoel om al onze toeleveranciers tegen 2030 op hernieuwbare elektriciteit te laten draaien.

Beleidsactie

Schone energie is niet alleen voordelig voor onze toeleveranciers, maar ook voor hele elektriciteits­netwerken en de landen waar die zich bevinden. Daarom staan we volledig achter elke overheid die CO₂ wil beperken en betaalbare markten creëert voor hernieuwbare elektriciteit voor toeleveranciers en hun gemeenschappen. Om het milieu te redden door over te stappen op hernieuwbare energie vinden wij dat iedereen een steentje moet bijdragen, en overheidsbeleid speelt daarin een belangrijke rol.

Zero Waste-programma

In 2015 hebben we voor toeleveranciers een Zero Waste-programma gestart, waarmee ze ter plaatse hulp kunnen krijgen voor het terugdringen van de hoeveelheid afval. Dit kan door vermindering, hergebruik en recyclage. Het doel is om te zorgen dat er geen afval op de vuilstortplaats belandt. We begonnen bij de grootste afvalproducenten, namelijk de eindassemblage­fabrieken. In 2018 hebben we een ‘100% Zero Waste’-classificatie behaald voor alle eindassemblage­fabrieken van iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, AirPods en HomePod.4 In 2019 hebben we de reikwijdte van het programma vergroot door ook eindassemblage­fabrieken van Apple TV toe te voegen. Bij andere fabrieken blijven we doorgaan met het uitbannen van afval totdat er wereldwijd geen sprake meer van is.

Meer dan 70 toeleveranciers gebruiken 100% hernieuwbare elektriciteit voor de fabricage van Apple producten, een totaal van 2,7 gigawatt.
De meeste eindassemblage­fabrieken voor iPhone hebben zich ertoe verbonden om hun energiegebruik met 20% te verminderen vóór het eind van 2020.
Ons Zero Waste-programma voor toeleveranciers heeft er sinds 2015 voor gezorgd dat 1,3 miljoen ton afval niet op de vuilstortplaats terechtgekomen is. Dit staat gelijk aan 100.000 vuilniswagens.
Interieur van Apple Store

Apple Inc.
Onze groei is groen.

De Stores, kantoren en datacenters van Apple draaien voor 100% op hernieuwbare elektriciteit. En nu is onze hele bedrijfsvoering, van het forenzen tot zakenreizen, ook nog eens CO₂-neutraal.

Bedrijfsvoering

Apple Inc. Onze groei is groen.

Hernieuwbare elektriciteit

Alle kantoren, Stores en datacenters van Apple draaien in 44 landen voor 100% op hernieuwbare energie­bronnen. Het grootste deel van die elektriciteit is afkomstig van projecten die met onze hulp zijn opgezet, waarmee onze investeringen in hernieuwbare elektriciteit tot de grootste behoren van een niet-energiebedrijf. Als we meer nodig hebben, kopen we duurzame elektriciteit in de buurt of via lokale nutsbedrijven in. Voor deze transitie naar hernieuwbare energie, in combinatie met onze andere inspanningen voor het milieu, hebben we een United Nations 2019 Global Climate Action Award ontvangen. Naarmate we verder groeien, gaan we ook verder met het gebruik van schone energie.

Datacenters

Datacenters zijn gebouwen met servers die ervoor zorgen dat je favoriete Apple apps en services blijven werken. Maar voor het versturen van je iMessages en het bijhouden van je persoonlijke gegevens in iCloud is veel energie nodig. Sterker nog, datacenters kosten binnen het hele bedrijf de meeste energie. We zijn trots op het feit dat al onze gebouwen energie en water besparen, afval verminderen en 100% hernieuwbare elektriciteit verbruiken.

Emissies van het bedrijf

Het forenzen van medewerkers en zakenreizen beslaan ongeveer 2% van onze CO₂-voetafdruk. Maar we weten ook dat het heel moeilijk is om de uitstoot van het transport voor onze bedrijfsvoering terug te dringen. Daarom willen deze uitstoot compenseren door middel van verantwoorde CO₂-compensatie­projecten. Sinds 1 april 2020 wordt al het zakelijk vervoer van meer dan 132.000 Apple medewerkers op deze manier gecompenseerd. Het hele bedrijf is daarmee dus officieel CO₂-neutraal. En ja, dit geldt ook voor de voertuigen die we gebruiken voor Apple Kaarten.

Sinds 2011 hebben we onze koolstofemissies uit operationele activiteiten met 71% verlaagd. Terwijl ons energie­verbruik meer dan vier keer zo groot is geworden.
Ongeveer 83% van de hernieuwbare elektriciteit die Apple gebruikt is afkomstig van projecten die met onze hulp zijn opgezet. Wij zijn dus direct verantwoordelijk voor meer dan 1,2 gigawatt aan schone energie.

We investeren in de wildste plannen.

Wij blijven ons best doen om onze emissies zo ver mogelijk terug te dringen. En daarnaast investeren we in natuurlijke CO₂-verwijderaars zoals bossen, drasland en grasland, om ook het laatste beetje mee te pakken.

Verwijderen van CO₂

We investeren in
de wildste plannen.

Ons fonds voor koolstofoplossingen

Volgens de wetenschap moeten we ervoor zorgen dat de hele wereld tegen 2050 CO₂-neutraal is. En de dreiging van klimaatverandering is voor één bedrijf te groot om op te lossen. Om de koolstof­emissies aan te pakken waar we nog niet omheen kunnen, zijn we nieuwe manieren aan het bedenken om overtollige CO₂ uit de atmosfeer te verwijderen. Daarom hebben we samen met Conservation International een baanbrekend fonds opgezet dat zich inzet om de bossen, het drasland en het grasland van de planeet te beschermen en te herstellen. En om alle overtollige CO₂ voorgoed de wereld uit te helpen. Dit is meer dan alleen maar koolstof­compensatie. Dit is een investering in de natuur waar zowel de mens als de planeet de vruchten van plukt. We hopen dan ook dat anderen zich in de toekomst bij ons aansluiten om de welvaart van deze belangrijke ecosystemen te waarborgen.

Colombiaanse mangroven

Samen met Conservation International werken we ook aan het beschermen en herstellen van een mangrovebos van meer dan 10.000 hectare op de Colombiaanse kust. Met onze samen­werking passen we een nieuwe methode toe voor het meten van de ‘blauwe koolstof’ die mangrove­bomen onder water in de aarde en in hun wortels opslaan. Mangroven zijn zeer belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering, omdat ze tien keer zoveel CO₂ kunnen opslaan als de bomen op het land. De mangroven die met onze hulp zijn beschermd, kunnen in de loop van het project maar liefst 1 miljoen ton CO₂ opslaan. Met dit project kunnen we de emissies die onze Kaarten-voertuigen de komende tien jaar zouden uitstoten in slechts twee jaar tijd tenietdoen. Terwijl we tegelijkertijd de ecosystemen en gemeenschappen aan de kust beschermen.

Keniaanse savannes

Samen met Conservation International werken we aan het natuurlijk herstel van de savannes van de Chyulu Hills in Kenia. Met onze inzet en de hulp van de gemeenschap kunnen we dit ecosysteem nieuw leven inblazen en zorgen dat deze savannes weer goed gedijen. Dankzij dit project verwijderen we niet alleen tot 4 ton CO₂ per hectare per jaar, maar laten we ook zien dat natuurbehoud in samen­werking met de gemeenschap betere ondersteuning biedt voor het plaatselijke levensonderhoud.

Naar verwachting verwijdert ons fonds voor koolstofoplossingen 1 tot 2 miljoen ton CO₂ per jaar.
Mangroven zijn in staat om 10 keer zoveel CO₂ op te slaan als bomen op het land. Om deze reden zijn ze cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering.
Een door Apple beschermd bos in het noordoosten van de VS
iPhone met abstracte achter­grond op het scherm

Ruil ’m in.

Doe de planeet een plezier.

Met Apple Trade In kun je je oude device inruilen voor korting op je volgende aankoop, of voor een Apple Store-cadeaubon die je kunt gebruiken wanneer je wilt. Als je device ervoor in aanmerking komt, kan het ook worden doorgegeven aan een nieuwe eigenaar. Zo niet, dan zorgen we ervoor dat het gratis wordt gerecycleerd. Een win‑winsituatie dus voor jou en de planeet.3

Meer informatie

Meer nieuws van Apple over het milieu.

Het milieurapportcijfer
van jouw product.

Voor elk device wordt gemeten wat de impact is op onze CO₂-voetafdruk

en hoe milieuvriendelijk en veilig de materialen zijn.

Voortgangsrapport 2020

In ons huidige rapport vind je gedetailleerde informatie over onze inspanningen, de manier waarop we de algehele effecten meten die we op het milieu hebben, en de voortgang die we het afgelopen jaar hebben geboekt.

Bekijk het voortgangsrapport 2020 (pdf)

Aanvullende rapporten en informatie­bronnen

Slimmere scheikunde

Apple hanteert een streng programma om de veiligheid van de gebruikte chemische stoffen in onze producten te garanderen. Lees meer over de strikte normen, zorgvuldige toxicologische beoordelingen en methodes voor het beoordelen van zorgwekkende stoffen.

Klimaatverandering

Klimaatverandering is een kenmerkend probleem van onze tijd. Ons doel is dat Apple en al onze producten tegen 2030 volledig CO₂-neutraal zijn. Hieronder vind je gedetailleerde informatie over de voortgang die we boeken.

Verantwoordelijkheid van toeleveranciers

We stellen de allerstrengste eisen aan onszelf en aan onze toeleveranciers op het gebied van arbeids- en mensenrechten, gezondheid en veiligheid op de werkvloer, milieupraktijken en verantwoorde inkoop van grondstoffen.

Ga naar de website over de verantwoordelijkheid van toeleveranciers

Veelgestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over Apple en het milieu.

Lees de veelgestelde vragen