Nieuwe features
in iOS 15.

De geweldige nieuwe features van iOS 15 helpen je in contact te blijven, te focussen en de wereld te ontdekken. Zo haal je meer uit je iPhone dan ooit.

Belangrijkste features en verbeteringen

Face ID

Face ID wanneer je een mondmasker draagt

In iOS 15.4 werkt Face ID nu ook wanneer je een mondmasker ophebt. Zo kun je nog steeds heel eenvoudig je iPhone ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en apps en wacht­woorden autoriseren. Door de unieke kenmerken rondom je ogen te analyseren, herkent je iPhone je nu zelfs terwijl je mond en neus bedekt zijn.1

FaceTime

SharePlay: samen kijken

Deel films en series via je FaceTime-gesprek, zodat je er samen van kunt genieten.

SharePlay: samen luisteren

Tijdens een FaceTime-gesprek kun je ook muziek delen en er samen naar luisteren.

SharePlay: je scherm delen

Als je je scherm deelt tijdens het FaceTimen, kun je samen dezelfde webpagina’s, apps en meer bekijken.

SharePlay: synchroon afspelen

Of je nu op pauze drukt, vooruit- of terugspoelt, of naar een andere scène gaat: iedereen ziet en hoort precies hetzelfde, op hetzelfde moment.

SharePlay: gedeelde wachtrij voor muziek

Als je samen naar muziek luistert, kunnen alle deelnemers nummers toevoegen aan de gedeelde wachtrij.

SharePlay: slimme volumeregeling

Het volume kan automatisch worden aangepast, zodat je ook tijdens een lawaaierige scène of luide muziek je vrienden nog kunt horen.

SharePlay: ondersteuning meerdere devices

Tijdens FaceTime-gesprekken op je iPhone kun je video bekijken op je Apple TV of muziek beluisteren op je HomePod.

SharePlay: communiceren met audio, video en tekst

Open de berichten van je groep rechtstreeks vanuit FaceTime en kies hoe je wilt communiceren: met audio, video of tekst.

Start SharePlay vanuit het deelpaneel in ondersteunde apps

Vóór iOS 15.4 moest je eerst een FaceTime-gesprek beginnen voordat je SharePlay kon gebruiken in een ondersteunde app. Maar nu kun je SharePlay starten wanneer je wilt. Begin een FaceTime-gesprek en doe direct samen iets via het deelpaneel, zoals gamen of een serie volgen vanuit een ondersteunde app. Wat je ook doet, het wordt nu nog sneller dubbel zo leuk.

Portretmodus

Net als in de Camera-app maakt de Portretmodus in FaceTime de achtergrond onscherp, zodat jij duidelijker in beeld komt.2

Rasterweergave

In deze weergave zijn de deelnemers aan je FaceTime-groepsgesprek te zien in vakjes van dezelfde grootte. Aan de markering zie je wie er aan het woord is. In het raster zie je tot zes deelnemers tegelijk.

Ruimtelijke audio

Er wordt een geluidsveld gecreëerd dat ervoor zorgt dat gesprekken net zo natuurlijk verlopen als wanneer je gewoon bij elkaar zit. De afzonderlijke stemmen klinken alsof ze uit de richting komen van de desbetreffende personen op je scherm.2

Stemisolatie

Deze microfoon­modus gebruikt machine learning om omgevings­­geluid te herkennen en weg te filteren, zodat je stem beter hoorbaar is. Dus je wordt tijdens je gesprek niet meer gestoord door de bladblazer van de buren of een blaffende hond.2

Breed spectrum

In deze microfoon­modus zijn tijdens een gesprek alle geluiden te horen. Dat is handig bij een muziekles of als je wilt dat de ander alles hoort wat zich bij jou afspeelt.2

FaceTime-links

Vrienden uitnodigen voor een FaceTime-gesprek? Gebruik deze speciale weblink. Je kunt ’m overal delen.

FaceTimen via de browser

Iedereen kan nu meedoen aan een FaceTime-gesprek, ook vrienden die geen Apple device hebben.3 Ze kunnen rechtstreeks vanuit hun browser meedoen aan een‑op‑een- en groeps­gesprekken in FaceTime. Inloggen is niet nodig.

Integratie met Agenda

Genereer een weblink voor een FaceTime-gesprek wanneer je een afspraak vastlegt in Agenda, zodat iedereen precies weet waar en wanneer jullie elkaar gaan spreken.

Waarschuwing bij stil

Je wordt erop attent gemaakt als je op stil staat terwijl je praat. Tik op de waarschuwing om jezelf snel weer hoorbaar te maken.

Zoomen

Je kunt tijdens een FaceTime-gesprek de optische zoom van de camera aan de achterkant bedienen, om scherp in beeld te brengen wat jij belangrijk vindt.

Berichten

Gedeeld met jou

Alle content die je via Berichten krijgt toegestuurd, komt automatisch terecht in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’ in de bijbehorende app. Je kunt die content dan eenvoudig bekijken of beluisteren wanneer het jou uitkomt. ‘Gedeeld met jou’ is te vinden in Foto’s, Safari, Apple Music, Apple Podcasts en de Apple TV-app.

Gedeeld met jou: vastgemaakte items

Dingen die je interessant vindt, kun je eenvoudig vastmaken in Berichten, zodat ze bovenaan de lijst komen te staan in ‘Gedeeld met jou’, bij het doorzoeken van je berichten en in de detailweergave van het gesprek.

Gedeeld met jou: verder met je gesprek

Bij gedeelde content in de desbetreffende apps kun je zien wie deze heeft gestuurd. Als je op de afzender tikt, zie je de bijbehorende berichten en kun je meteen verdergaan met je gesprek, rechtstreeks vanuit de app. Je hoeft dus niet terug naar Berichten.

Gedeeld met jou: foto’s

Foto’s die je via Berichten hebt ontvangen, komen automatisch in de Foto’s-app te staan. Je bibliotheek bevat de foto’s die het meest voor je betekenen, zoals foto’s waar je zelf bij was. En in ‘Voor jou’ komt de grotere verzameling gedeelde foto’s terecht in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’, in ‘Uitgelichte foto’s’ en in Herinneringen.

Gedeeld met jou: Safari

Interessante artikels, recepten en andere links die via Berichten worden verstuurd, verschijnen automatisch in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’ op de startpagina van Safari en in de navigatiekolom.

Gedeeld met jou: Apple Music

Muziek die via Berichten wordt verstuurd, komt automatisch terecht in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’ van ‘Luister nu’ in Apple Music.

Gedeeld met jou: Apple Podcasts

Podcasts die via Berichten worden verstuurd, komen automatisch terecht in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’ van ‘Luister nu’ in Apple Podcasts.

Gedeeld met jou: Apple TV-app

Films en series die via Berichten worden verstuurd, komen automatisch terecht in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’ van ‘Kijk nu’ in de Apple TV-app.

Fotoverzamelingen

Bekijk je foto’s in prachtige verzamelingen in je Berichten-conversaties. Is het maar een handvol foto’s, dan wordt er een collage van gemaakt. Grotere verzamelingen verschijnen als elegante stapel waar je doorheen kunt swipen. Als je erop tikt, kun je ze in een raster bekijken of snel een tapback of inline-antwoord toevoegen.

Eenvoudig foto’s bewaren

Foto’s die je ontvangt, kun je snel bewaren dankzij de nieuwe bewaarknop in je Berichten-conversatie.

Sms-filters voor Brazilië

Berichten maakt gebruik van on‑device machine learning die ongewenste sms’jes wegfiltert. Deze worden dan ondergebracht in mappen voor reclame, transacties en spam, zodat je inbox altijd netjes opgeruimd blijft.

Opties voor meldingen in Berichten voor India en China

Schakel meldingen in of uit voor onbekende afzenders, transacties en reclame. Je kunt zelf bepalen voor welke soorten berichten je meldingen wilt ontvangen.

Naar ander telefoon­­nummer overschakelen in Berichten

Op een iPhone met dual-sim kun je midden in een gesprek overschakelen naar een ander telefoonnummer.

Memoji

Kleding

Personaliseer je Memoji met meer dan 40 verschillende outfits, die passen bij je stijl, stemming of het seizoen. Je kunt ook uit drie verschillende kleuren kiezen. Stuur een Memoji-sticker die laat zien hoe je je voelt, met gezichtsexpressie of bewegingen van hoofd en bovenlichaam.

Twee verschillende kleuren ogen

Je kunt nu voor het linker- en het rechteroog verschillende kleuren kiezen.

Nieuwe brillen

Voor je Memoji zijn er drie nieuwe brillen bijgekomen, in hart-, ster- en retrovorm. Je kunt de kleur van het montuur en de glazen selecteren.

Nieuwe Memoji-stickers

Er zijn negen nieuwe Memoji-stickers. Daarmee kun je onder meer een shaka sturen, zwaaien, of laten zien dat je een briljante ingeving hebt.

Hoofddeksels in meerdere kleuren

Je kunt tot drie kleuren kiezen voor je hoofdbedekking, bijvoorbeeld die van je favoriete sportclub.

Nieuwe toegankelijkheids­opties

Er zijn drie nieuwe toegankelijkheids­­opties waarmee je nog beter kunt laten zien wie je bent, bijvoorbeeld met behulp van een cochleair implantaat, een neuskatheter of een hoofdbeschermer.

Focus

Focus

Met Focus stel je devices zo in dat ze passen bij wat je aan het doen bent. Zo kun je meldingen automatisch filteren. Met ‘Niet storen’ schakel je alles uit, maar je kunt ook een focus kiezen voor werken, relaxen, slapen, trainen, mindfulness, gamen, lezen of autorijden.

Voorstellen voor het instellen van je focus

Als je Focus configureert, wordt er machine learning losgelaten op je eerdere activiteiten. Je krijgt dan apps en personen voorgesteld van wie je mogelijk meldingen wilt ontvangen.

Contextuele voorstellen in Focus

Krijg contextgevoelige slimme suggesties voor een focus, aan de hand van bijvoorbeeld locatie of tijdstip.

Focus aanpassen

Met een aangepaste focus kun je meldingen filteren op basis van wat je aan het doen bent. Kies zelf een bijpassend symbool en een geschikte naam.

Focus op al je devices

Als je een focus op één device instelt, is die automatisch ook actief op je andere devices.

Pagina’s van het beginscherm matchen met Focus

Richt een pagina van je beginscherm in op basis van een bepaalde focus en deel je apps en widgets zo in dat je alleen gerelateerde apps ziet. Zo kom je niet in de verleiding om andere dingen te gaan doen. De pagina verschijnt als je in een focus zit, en de rest wordt dan onzichtbaar.

Toegestane meldingen

Geef aan door welke mensen en apps je wél gestoord mag worden, zodat die meldingen je toch bereiken als je het druk hebt.

Status

Contacten die niet op je lijst staan voor toegestane meldingen bij een focus, krijgen automatisch bericht dat je je meldingen uit hebt staan. Je status verschijnt direct wanneer ze je proberen te bereiken via Berichten, zodat ze weten dat je niet wilt worden gestoord.

Automatisch antwoord tijdens het rijden

Zorg dat je contacten automatisch antwoord krijgen als ze jou een bericht sturen terwijl je de focus voor autorijden gebruikt. Jij bepaalt wat er in je bericht komt te staan.

Dringende berichten

Als iemand heeft aangegeven dat meldingen op stil zijn gezet met Focus, kun je daar toch doorheen komen met een dringend bericht. Als ontvanger kun je trouwens wel voorkomen dat een app of persoon jou op deze manier probeert te bereiken.

Status-API

Ontwikkelaars van berichtenapps van derden kunnen je status ook gebruiken, zodat ook in die apps duidelijk is dat je niet bereikbaar bent.

Meldingen

Meldingen in een nieuw jasje

Meldingen zijn in een nieuw jasje gestoken, met profielfoto’s van personen en grotere symbolen voor apps.

Meldingen­overzicht

Ontvang dagelijks een handig overzicht van je meldingen, ’s ochtends en ’s avonds, of op een tijdstip dat jij uitkiest. De meest relevante meldingen staan altijd bovenaan in het overzicht. Zo ben je snel weer bij.

Meldingen op stil zetten

Desgewenst kun je apps of berichten­reeksen tijdelijk op stil zetten, bijvoorbeeld voor een uur of de hele dag.

Suggestie om berichten op stil te zetten

Als jij niet meedoet in een heel drukke berichten­reeks, krijg je automatisch een suggestie om deze berichten op stil te zetten.

Communicatiemeldingen

Bij meldingen van mensen uit je communicatie­apps staat voortaan een foto van de betreffende persoon, zodat je sneller ziet om wie het gaat.

Tijdgevoelige meldingen

Tijdgevoelige meldingen van apps worden altijd direct weergegeven, zodat je ze nooit te laat ziet. Denk aan een waarschuwing voor fraude, een melding dat je auto op je wacht of een herinnering om je kinderen van school te halen.

API’s voor meldingen

Dankzij nieuwe API’s kunnen ontwikkelaars nu automatisch tijdgevoelige meldingen versturen en bij meldingen van personen nu ook de bijbehorende profielfoto laten zien.

Kaarten

Interactieve wereldbol

Ontdek de schoonheid van de natuur met een informatieve en interactieve 3D-wereldbol, die bijvoorbeeld bergketens, bossen, woestijnen en oceanen in nog meer detail laat zien.2

Steden in meer detail

Verken steden als San Francisco, Los Angeles, New York en Londen in ongekend detail en bekijk hoogte­verschillen, wegen, bomen, gebouwen, bezienswaardigheden en meer. Rijstroken en oversteek­­plaatsen worden duidelijk aangegeven, en er is een 3D-weergave om het navigeren op lastige punten te vereenvoudigen.2

Nieuwe verkeersfeatures

Op de nieuwe verkeerskaart wordt ook actuele verkeersinformatie weergegeven. En in de routeplanner kun je je toekomstige reis bekijken als je een vertrek- of aankomsttijd kiest.

Visuele wandel­instructies

Met aanwijzingen in augmented reality kom je stap voor stap op de juiste bestemming.2

Vernieuwde kaarten voor openbaar vervoer

De kaarten voor openbaar vervoer zijn vernieuwd en bevatten nu meer stadsinformatie en de belangrijkste busroutes. Er is een nieuwe gebruikers­­interface voor in het openbaar vervoer, die je met één hand gemakkelijk kunt bedienen. En als je bijna moet uitstappen, brengt Kaarten je daarvan op de hoogte.

Openbaar vervoer in de buurt

Met één keer tikken zie je nu alle vertrektijden van het openbaar vervoer in de buurt. Je kunt zelfs je favoriete bus- en tramlijnen vastzetten, zodat je die altijd als eerste te zien krijgt als je daar in de buurt bent.

Nieuwe informatie­kaartjes

Aan de hand van compleet vernieuwde informatie­kaartjes vind je nog eenvoudiger belangrijke informatie over bedrijven, kom je meer te weten over steden en ontdek je leuke weetjes over de omgeving en het landschap, bijvoorbeeld over gebergtes.

Eén plek voor gidsen

Nieuwe plekken ontdekken is nog eenvoudiger nu de diverse met zorg samengestelde gidsen samen op één plek staan.

Verbeterde zoekfunctie

Op zoek naar een restaurant? Dan kun je de zoekresultaten filteren zodat je bijvoorbeeld alleen bepaalde keukens ziet, en of je er kunt afhalen. Je kunt ook aangeven dat je alleen horeca wilt zien die op dat moment open is. Als je de kaart verplaatst tijdens het zoeken, worden de zoekresultaten automatisch bijgewerkt.

Gebruikersprofiel

In Kaarten vind je nu op één plek je meest gebruikte instellingen, zoals je favoriete vervoer­middel, gemelde problemen, favorieten en nog veel meer.

Samen Kaarten verbeteren

Het is nu nog eenvoudiger om problemen te melden in Kaarten.

Safari

Tabbladbalk onderaan

Dankzij de tabblad­balk onderaan heb je alles meteen bij de hand. Swipe naar links of rechts over de adres­balk om van tabblad te wisselen. Of swipe omhoog om al je openstaande tabs te zien.

Tabgroepen

Bewaar je tabs en deel ze in zoals jij dat het handigst vindt. In het overzicht kun je tussen de tab­groepen wisselen.

Tabgroepen synchroniseren

Tabgroepen worden op al je devices gesynchroniseerd, dus je kunt ze overal gebruiken.

Aanpasbare startpagina

Pas je startpagina naar wens aan. Kies bijvoorbeeld een andere achtergrond­­­­afbeelding en stel in wat je op je startpagina wilt zien, zoals een privacyrapport, Siri-suggesties of ‘Gedeeld met jou’. Je aanpassingen worden op al je devices gesynchroniseerd, zodat Safari er overal hetzelfde uitziet.

Vernieuwde privacy­features

Met ’Slimme tracking­­­­­preventie’ kun je nu ook voorkomen dat trackers een profiel van je samenstellen aan de hand van je IP‑adres.

Upgrade naar HTTPS

Er wordt automatisch HTTPS gebruikt als dat beschikbaar is.

Trek om te vernieuwen

Je kunt een webpagina vernieuwen door omlaag te trekken vanaf de bovenkant van de pagina.

Webextensies in iOS

Personaliseer Safari in iOS met webextensies. Hiermee beschik je in Safari over extra functionaliteit en meer features. Je kunt extensies installeren via de App Store.

Zoek met stem

Zoek op het web met alleen je stem. Tik op de microfoon in de tabblad­­balk en spreek je zoekopdracht uit. Je krijgt suggesties te zien of je gaat direct naar de gezochte pagina.

Italiaans en traditioneel Chinees vertalen

Je kunt nu complete webpagina’s naar en vanuit het Italiaans en traditioneel Chinees vertalen.

Rasteroverzicht van tabs

Openstaande tabbladen worden nu overzichtelijk in een raster weergegeven, zodat je gemakkelijk kunt navigeren. Tik op Tabblad­­overzicht of swipe omhoog op de tabbladbalk om al je tabs te zien.

Wallet

Huissleutels

Je kunt huissleutels toevoegen aan je Wallet op iPhone en Apple Watch. Je hebt dan nog maar één tikje nodig om een HomeKit-compatibel huisdeurslot te openen. Huissleutels zitten in de Wallet-app samen met andere belangrijke zaken zoals je autosleutels en creditcards.4

Hotelsleutel

Hotelsleutels kunnen via een app door het hotel aan Wallet worden toegevoegd, als het hotel meedoet met deze functionaliteit. Nadat je hebt gereserveerd, kun je de hotelsleutel aan Wallet toevoegen. Je hoeft dan niet aan te schuiven in de lobby om in te checken, en je kunt met iPhone of Apple Watch met één tikje je kamerdeur openen. Wallet archiveert je sleutel automatisch nadat je bent uitgecheckt, zodat die later in je reis niet voor verwarring zorgt.4

Kantoorsleutel

Bij ondersteunde bedrijven kun je je toegangsbadge aan Wallet toevoegen en met iPhone of Apple Watch locaties betreden waar je badge geldig is. Je hoeft alleen nog maar te tikken in Wallet om de deur van je kantoor te openen.4

Autosleutels

Om je auto te ontgrendelen, te starten en weer op slot te doen, hoef je je iPhone niet eens tevoorschijn te halen. Door middel van Ultra Wideband wordt je locatie zo nauwkeurig bepaald dat je nooit je iPhone in je afgesloten auto laat liggen en nooit je auto kunt starten als je je iPhone niet bij je hebt. Als je op korte afstand van je auto bent, kun je vanuit Wallet zelfs toeteren, de verwarming aanzetten of de kofferbak opendoen.4

Kaarten en tickets gearchiveerd

Je verlopen instapkaarten en toegangs­tickets worden automatisch in een aparte lijst gezet, zodat je gemakkelijker bij je relevante kaarten en sleutels kunt.

Meerdere kaarten downloaden

In Safari kun je nu in één keer meerdere kaarten aan Wallet toevoegen, in plaats van een voor een.

Livetekst

Livetekst in foto’s

Als je foto’s tekst bevatten, is die nu volledig interactief. Dat betekent dat je de tekst kunt kopiëren en plakken, opzoeken en vertalen. Livetekst werkt in Foto’s, Scherm­afbeelding, ‘Snelle weergave’ en Safari, en ook rechtstreeks in Camera.5

Spotlight

Uitgebreide resultaten

Alle informatie die je zoekt is zichtbaar in één uitgebreid resultaat. Beschikbaar voor contact­personen, acteurs, muzikanten, films en series.

Zoeken in foto’s

Op basis van informatie uit Foto’s kun je met Spotlight je hele foto­bibliotheek doorzoeken op locaties, personen en achter­­gronden, en zelfs dingen die op de foto’s staan, zoals honden en auto’s. Zoek foto’s in Berichten door de naam van een contact­persoon op te geven in je zoekopdracht.

Zoeken naar afbeeldingen op het internet

Met Spotlight kun je op het internet zoeken naar afbeeldingen van personen, dieren, beziens­waardig­heden en meer.

Toegangsscherm

Trek omlaag in het toegangsscherm of Berichten­centrum om Spotlight te openen.

Appclips in Kaarten

Bij bedrijven die appclips gebruiken, zie je een actieknop in het Kaarten-zoekresultaat in Spotlight. Het kan gaan om Menu, Tickets, Reserveringen, Afspraken, Afhaal­maaltijden, Bestel, Bezorging, Wachtlijst, Parking, Beschikbaarheid of Prijzen.

Verbeterde zoekfunctie in de App Store

Installeer apps uit de App Store in een handomdraai, zonder Spotlight te verlaten.

Foto’s

Terugblikken: Apple Music

Naast de honderden nieuwe nummers kunnen abonnees van Apple Music elk van de tientallen miljoenen nummers uit de bibliotheek van Apple Music op hun devices toevoegen.

Terugblikken: suggesties voor nummers

In Apple Music worden suggesties voor nummers helemaal op jou toegespitst, op basis van je muzieksmaak en wat er in je foto’s en video’s staat. Je kunt zelfs nummers aanbevolen krijgen die populair waren in de periode van je terugblik en op de plek waar je toen was, of waar je naar luisterde tijdens je reis, of van een artiest die je bij een concert hebt gezien.

Terugblikken: mixen

Swipe door terugblikmixen om je terugblik aan te passen en beluister nummers waarvan het ritme en de stijl bij de terugblik passen.

Terugblikken: frisse nieuwe look

Terugblikken is opgefrist met onder meer bewegende kaarten met slimme, aanpasbare titels, nieuwe stijlen voor animaties en overgangen, en collages voor een filmisch effect.

Terugblikken: nieuwe stijlen

Met 12 prachtige stijlen kun je je terugblik extra sfeer geven. Alle foto’s en video’s worden geanalyseerd en contrast en kleuren worden gecorrigeerd, precies zoals kleurtechnici in filmstudio’s doen.

Terugblikken: interactieve interface

Tik om te pauzeren, de laatste foto opnieuw te laten zien, naar de volgende te gaan of vooruit te spoelen. De muziek blijft lopen en de timing wordt aangepast zodat de overgangen mooi in het ritme van de muziek passen. Als je de muziek of de stijl van de terugblik wijzigt, of foto’s toevoegt of verwijdert, wordt de aanpassing in real time uitgevoerd, zonder dat het filmpje helemaal opnieuw moet worden gecompileerd.

Terugblikken: makkelijk bladeren

Bekijk alle content van je terugblik in één handige weergave, waarin je onderdelen kunt toevoegen of verwijderen, de duur van de terugblik kunt wijzigen of naar een ander deel van de terugblik kunt springen.

Terugblikken: nieuwe soorten

Er zijn nieuwe terugblik­­types voor reizen naar het buitenland, terugblikken met kinderen, trends in de loop van de tijd, en verbeterde terugblikken voor huisdieren, waarbij nu ook specifieke honden en katten worden herkend.

Terugblikken: hierna bekijken

Nadat je terugblik is afgespeeld, krijg je suggesties voor verwante terugblikken om te bekijken.

Terugblikken: suggesties voor nummers op je device

Om je privacy te beschermen worden suggesties voor muzieknummers op je device bepaald.

Gedeeld met jou

In het onderdeel ‘Gedeeld met jou’ in ‘Voor jou’ kun je foto’s en video’s bekijken die met jou zijn gedeeld in Berichten. Foto’s die zijn gemaakt waar jij bij was, worden ook weergegeven in ‘Alle foto’s’ en in Dagen, Maanden en Jaren. Verder kunnen ze verschijnen in je uitgelichte foto’s en terugblikken, ook via de fotowidget. Bewaar een foto in je bibliotheek of beantwoord de afzender in Berichten.

Uitgebreider infovenster

Swipe omhoog op een foto of tik op de nieuwe infoknop voor informatie over de foto, zoals camera, lens, sluitertijd, bestands­grootte of – bij een foto in ‘Gedeeld met jou’ – wie je de foto heeft gestuurd. Je kunt de opname­­datum of locatie bewerken, een bijschrift toevoegen en meer te weten komen over items die met ‘Visueel opzoeken’ zijn gedetecteerd.

iCloud-fotobibliotheek sneller gesynchroniseerd

Wanneer je overstapt op een nieuw device, wordt de iCloud-foto­­bibliotheek sneller gesynchroniseerd, zodat je er vlot mee aan de slag kunt.

Verbeterde beperkte toegang tot je Foto’s-bibliotheek in apps van derden

Met apps van derden kun je makkelijker foto’s selecteren als je de app toegang geeft tot specifieke content in de Foto’s-bibliotheek.

Mensen beter herkend

In het album Personen worden mensen nu nog beter herkend.

Naam geven aan personen

Foutje gemaakt in een naam? Dat zet je nu heel gemakkelijk recht in het album Personen.

Volgorde kiezen wanneer je foto’s selecteert

Als je foto’s wilt delen, bijvoorbeeld in Berichten, kun je daar nu de volgorde bij aangeven.

Minder suggesties

Als je tikt op ‘Stel minder voor’, krijg je minder suggesties te zien voor een bepaalde datum, plaats, reis of persoon in uitgelichte foto’s, in de Foto’s-widget, in Terugblikken of in het tabblad Bibliotheek.

Gezondheid

Gezondheids­gegevens delen

Deel je gezondheids­gegevens met mensen die belangrijk voor je zijn, of die voor jou zorgen. Kies welke gegevens en trends je wilt delen, bijvoorbeeld hartgezondheid, activiteit, medische ID, vitale functies of je cyclus.

Meldingen delen

Je kunt ook gezondheids­­waarschuwingen delen, bijvoorbeeld over hoge hartslag of een onregelmatig hartritme. Verder kun je meldingen delen over grote veranderingen in categorieën van gegevens die je deelt, bijvoorbeeld een sterk verminderde activiteit.

Gezondheidstrends delen met Berichten

Bekijk de analyse van een trend in gezondheids­gegevens die met jou zijn gedeeld, en bespreek eventuele veranderingen door via Berichten een grafiek van trendgegevens te delen.

Trends

Door middel van een trendanalyse in de Gezondheid-app kun je in één oogopslag zien of een bepaald cijfer stijgt of daalt in de loop van de tijd. Je kunt een melding krijgen als er in je gezondheids­gegevens een nieuwe trend gedetecteerd is.

Wandelstabiliteit

Wandelstabiliteit op iPhone is een unieke maatstaf voor valrisico. Met behulp van gepersonaliseerde algoritmes worden je balans, kracht en manier van lopen beoordeeld. Je kunt een melding krijgen als je wandel­­stabiliteit laag of zeer laag is. Ook kun je door middel van speciale oefeningen je wandel­­stabiliteit leren verbeteren.6

Mail

Privacybescherming in Mail

Je kunt nu voorkomen dat afzenders van e‑mail informatie achterhalen over je activiteiten in Mail. Als je deze feature inschakelt, wordt je IP‑adres verborgen, zodat afzenders het niet kunnen koppelen aan je andere activiteiten op internet, en ze ook je locatie niet te weten komen. Bovendien kunnen afzenders niet zien of je hun e‑mail hebt geopend.

Privacy

Privacyrapport voor apps

In dit gedeelte in Instellingen kun je zien hoe vaak apps de afgelopen zeven dagen gebruik hebben gemaakt van je locatie, foto’s, camera, microfoon en contacten. Je ziet ook welke apps contact hebben gehad met andere domeinen en wanneer dat voor het laatst gebeurde. Deze aanvulling op het privacylabel van een app geeft je gemoedsrust: je kunt goed zien hoe de app met privacy omgaat.

Veilig plakken

Ontwikkelaars kunnen hun app zo programmeren dat je content uit een andere app kunt plakken zonder dat die app kan zien wat je hebt gekopieerd, tenzij je dat toestaat.

Huidige locatie delen

Ontwikkelaars kunnen er met een aanpasbare knop in hun app voor zorgen dat je je locatie kunt delen. Zo kun je makkelijk aangeven dat je alleen in die sessie je locatie wilt delen.

Verbeterde beperkte toegang tot je Foto’s-bibliotheek in apps van derden

Als je beperkte toegang tot je Foto’s-bibliotheek hebt gegeven, kun je makkelijker foto’s selecteren in apps van derden. Hiervoor moet je eerst toegang verlenen tot specifieke content in je bibliotheek.

Siri

Spraakverwerking op je device

De audio van je opdrachten wordt nu geheel op je iPhone verwerkt, tenzij je ervoor kiest om deze te delen. Door de kracht van de Apple Neural Engine werken spraak­herkennings­­­modellen dan net zo goed als bij spraak­herkenning in de cloud.7

Personalisering op je device

Hoe meer je je device gebruikt, hoe beter Siri herkent en begrijpt wat je zegt. Siri leert met welke contacten je het meest communiceert, welke nieuwe woorden je typt en over welke onderwerpen je leest – allemaal alleen op jouw device.8

Offline gebruiken

Siri kan nu zonder internet­verbinding veel soorten opdrachten verwerken, zoals voor timers en wekkers, de telefoon, Berichten, delen, het starten van apps, het regelen van het geluids­volume en Instellingen.7

Snelle verwerking op je device

Doordat Siri opdrachten op het device verwerkt, gaat dit ongelooflijk snel.7

Delen

Deel items die op het scherm staan, zoals foto’s, web­pagina’s, content uit Apple Music of Apple Podcasts en locaties in Kaarten. Je hoeft bijvoorbeeld alleen maar “Stuur dit naar Lisa” te zeggen en Siri verstuurt het al. En als iets niet kan worden gedeeld, stelt Siri voor om een screenshot te versturen.

Verwijs naar een contact op het scherm

Bij het versturen van een bericht of het kiezen van een telefoon­nummer kan Siri rekening houden met wat er op het scherm staat. Als je bijvoorbeeld een contact bekijkt in de Contacten-app, een gesprek in Berichten of een melding van een bericht of een gemiste oproep, kun je zeggen: “Stuur een bericht dat ik onderweg ben.” Siri stuurt dit dan naar de juiste persoon.

Verbanden leggen

Siri legt nu nog beter het verband tussen verschillende vragen, zodat je kunt verwijzen naar wat je net daarvoor hebt gevraagd. Na de vraag “Is het Atomium nog open?” kun je bijvoorbeeld vragen “Hoelang is de reistijd daar­naartoe?” Siri legt dan automatisch het verband tussen de twee vragen.

Aangekondigde meldingen

Siri kondigt tijdgevoelige meldingen automatisch aan via AirPods. Ook kun je voor elke app niet-tijdgevoelige meldingen inschakelen via Instellingen.9

Berichten aankondigen in CarPlay

Siri kan inkomende berichten aankondigen in CarPlay. Je kunt aankondigingen in- of uitschakelen wanneer een bericht wordt voorgelezen, en Siri zal deze voorkeur onthouden. Via Instellingen kun je aankondigingen ook helemaal in- of uitschakelen.

Bedien devices van je slimme woning op een bepaald tijdstip

Je kunt Siri vragen om een HomeKit-device op een bepaald tijdstip een actie te laten uitvoeren. Zeg bijvoorbeeld “Hé, Siri, doe om 7 uur ’s avonds het licht in mijn slaapkamer uit” of “Hé, Siri, doe alle lichten uit als ik wegga.”

Neural tekst-naar-spraak-stem in meer talen

De nieuwste neural tekst-naar-spraak-stemmen zijn nu in meer talen beschikbaar: Zweeds (Zweden), Deens (Denemarken), Noors (Noorwegen) en Fins (Finland).

Gemengde ondersteuning voor Engelse en Indo-Arische taal in Siri

Als je Siri vraagt om bijvoorbeeld je favoriete nummer af te spelen of een vriend te bellen, kun je nu Indisch Engels en Amerikaans of Brits Engels door elkaar gebruiken. Dit is mogelijk met negen talen: Hindi, Telugu, Kannada, Marathi, Tamil, Bengali, Gujarati, Malayalam en Punjabi.

Apple ID

Accountherstel­contacten

Wijs een of meer mensen die je vertrouwt aan als contactpersoon voor het herstellen van accounts, zodat je je wachtwoord kunt resetten en je weer toegang krijgt tot je account.

Digitale erfenis

Met het programma ‘Digitale erfenis’ kun je mensen als erfenis­contact aanwijzen, zodat ze na jouw overlijden bij je account en persoonlijke gegevens kunnen.

iCloud+

BètaPrivé­doorgifte in iCloud

‘Privédoorgifte in iCloud’ is een service waarmee je met vrijwel elk netwerk verbinding kunt maken en nog veiliger en met nog meer privacy kunt browsen in Safari. De data die je vanaf je device verstuurt worden versleuteld, zodat ze niet onderschept en bekeken kunnen worden. Al je aanvragen worden verstuurd via twee afzonderlijke internetrelays. De feature is zo opgezet dat niemand een gedetailleerd profiel van je kan samenstellen op basis van je IP‑adres, locatie en browser­activiteit. Ook Apple niet.10

Verberg mijn e‑mailadres

Met ‘Verberg mijn e‑mailadres’ kun je unieke, willekeurige e‑mail­­adressen aanmaken die forwarden naar je persoonlijke inbox. Op die manier kun je e‑mail versturen en ontvangen zonder je eigenlijke e‑mail­­adres prijs te geven.

Veilige video in HomeKit

Je kunt meer beveiligings­­camera’s aansluiten dan ooit, en het beeld­materiaal opnemen, analyseren en bekijken in de Woning-app. iCloud bewaart de opgenomen beelden automatisch compleet versleuteld, zodat die alleen door jou (en mensen die jij uitkiest) te bekijken zijn. Het bewaren van deze video­beelden is inbegrepen in je iCloud-abonnement en wordt niet apart in rekening gebracht.11

Aangepast e‑maildomein

Via Instellingen in iOS kunnen iCloud+-abonnees een nieuw aangepast domein configureren of een domein beheren dat ze al met hun iCloud-mailaccount hebben geconfigureerd.

En nog zoveel meer

Toegankelijkheid

Verken afbeeldingen met VoiceOver

Ontdek in afbeeldingen alle details van mensen, objecten, tekst en tabellen met VoiceOver. Bestudeer bonnetjes en voedings­labels in een logische volgorde. En beweeg je vinger over een foto om te weten te komen waar iemand op een foto staat ten opzichte van andere objecten.

VoiceOver-beschrijvingen van afbeeldingen in Markeringen

Met Markeringen kun je beschrijvingen van afbeeldingen toevoegen die kunnen worden voorgelezen door VoiceOver. Beschrijvingen van afbeeldingen worden meegestuurd wanneer je een afbeelding deelt, en ze kunnen worden voorgelezen in diverse compatibele apps op iPhone, iPad en Mac.

Geluidsacties voor Schakelbediening

In Schakelbediening kun je iPhone bedienen met eenvoudige geluiden, zoals klakken met je tong, ploppen of een “ie”-klank. Zo heb je geen knoppen, schakelaars of ingewikkelde spraak­opdrachten nodig.

Achtergrondgeluiden

Je kunt continu achtergrond­geluiden afspelen – rustig, helder of dof geruis, het geluid van de oceaan, de regen of een beekje – om ongewenste ruis te maskeren en je te helpen geconcentreerd te blijven of je een rustig gevoel te geven. Tijdens het gebruik van je device vermengen deze geluiden zich subtiel met andere geluiden op je systeem.

Instellingen per app

Je kunt de instellingen voor display en tekst per app aanpassen. Maak tekst vetgedrukt of groter, verhoog het contrast, keer kleuren om, voeg kleur­­filters toe en nog veel meer. Alleen voor de apps die jij wilt.

Audiogrammen importeren

Als je audiogrammen in pdf of van een papieren versie importeert in Instellingen, worden zachte geluiden in ‘Aangepaste koptelefoon’ versterkt en bepaalde frequenties aangepast op basis van de uitslagen van je gehoortests.

Vergrootglas-app

Vergrootglas wordt in iOS een standaardapp, zodat je je iPhone als vergrootglas kunt gebruiken.

‘Close Up’ in Vergrootglas

Op iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max kun je met ‘Close Up’ in het Camera-menu enorm dicht inzoomen op iets. Handig om bijvoorbeeld een splinter te verwijderen, het serienummer op een apparaat te lezen of je teennagels te lakken.

Toegankelijkheids­opties Memoji

Dankzij nieuwe aanpassingen kun je met je Memoji nog beter laten zien wie je bent, bijvoorbeeld met behulp van een cochleair implantaat, een neuskatheter of een hoofdbeschermer.

Nieuwe talen voor Stembediening

Stembediening is uitgebreid met nieuwe talen, waaronder Mandarijn (vasteland China), Kantonees (Hongkong), Frans (Frankrijk) en Duits (Duitsland). Deze talen maken gebruik van Siri-technologie voor spraak­herkenning, zodat commando’s goed worden herkend.

Appbibliotheek

Verander volgorde van pagina’s in het beginscherm

Personaliseer je beginscherm door de volgorde van pagina’s te veranderen.

App Store

In-app evenementen

Ontdek rechtstreeks in de App Store tijd­gebonden evenementen in apps en games, zoals een game­competitie, een film­première of een livestream. Evenementen zijn te vinden bij de selecties van experts, gepersonaliseerde aanbevelingen in de tabs Vandaag, Games en Apps, in zoekresultaten en op de product­pagina’s van apps.

App Store-widget

Bekijk de verhalen, verzamelingen en in‑app evenementen van je Vandaag-tab regelrecht op je begin­scherm.

Apple Pay

Nieuw betaalblad in Apple Pay

Met het nieuwe betaalblad kun je nieuwe betaal­kaarten toevoegen, gewoon vanuit Apple Pay. Je kunt kortings­codes in het betaalblad invoeren, zodat je bespaart door met Apple Pay te betalen. En in de verbeterde overzichts­weergave zie je gedetailleerdere informatie, bijvoorbeeld van betalingsitems, kortingen en subtotalen. Shoppen met Apple Pay wordt door dit alles steeds vertrouwder.

Tik en betaal met iPhone

Gebruik je iPhone en een geschikte partner-app, zoals Stripe of Shopify, om met een enkel tikje Apple Pay, contactloze creditcards en betaal­kaarten, of andere digitale betaalmethoden te accepteren. Je hebt verder geen andere apparaten of betaal­terminal nodig. Betaalproviders en appontwikkelaars kunnen deze nieuwe feature integreren in hun iOS-app en als betaaloptie aanbieden aan winkeliers.

Augmented Reality

RealityKit 2

Pas eigen shaders toe, voeg post-rendering­effecten toe en creëer nog indrukwekkendere AR-ervaringen met RealityKit 2, de engine van Apple voor 3D-rendering, fysische effecten en ruimtelijke audio die van meet af aan voor AR is ontworpen.12

Boeken

Vernieuwde zoekfunctie

Zoekresultaten verschijnen al zodra je begint te typen, en eventuele tikfouten worden automatisch gecorrigeerd. De zoek­­resultaten bevatten ook speciaal voor jou aanbevolen boeken, audioboeken en complete verzamelingen per genre. Aanschaffen kan direct vanuit je zoek­opdracht, zodat je nog sneller kunt beginnen met lezen.

Agenda

Nieuwe regio’s voor feestdagenagenda

De feestdagenagenda is nu beschikbaar in nog meer regio’s, waaronder Chili, Colombia, Griekenland, Hongarije, Ierland, Indonesië, Kroatië, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Oekraïne, Polen, Roemenië, Slowakije, Tsjechië, Vietnam en Zuid-Afrika.

Camera

Betere panoramafoto’s

In de Panorama-modus van de iPhone 12-modellen en nieuwer is de geometrische vervorming verbeterd en worden bewegende onderwerpen beter in beeld gebracht. En er is minder beeldruis en banding.

Zoomen in QuickTake-video

Swipe omhoog of omlaag om in- of uit te zoomen terwijl je een QuickTake-video maakt.13

Keus uit meerdere apps voor UPI-betalingen in India

Wanneer je UPI QR-codes scant met de Camera-app om je aankopen af te rekenen, krijg je automatisch de keuze uit maximaal 10 apps die je het laatst voor UPI-betalingen hebt gebruikt.

Autosleutels

Ultra Wideband-ondersteuning voor autosleutels

Om je auto te ontgrendelen, te starten en weer op slot te doen hoef je je iPhone niet eens tevoorschijn te halen. Door middel van Ultra Wideband wordt je locatie zo nauwkeurig bepaald dat je nooit je iPhone in je afgesloten auto laat liggen en nooit je auto kunt starten als je je iPhone niet bij je hebt.4

Auto van buiten ontgrendelen

Als je op korte afstand van je auto bent, kun je vanuit Wallet je auto vergrendelen of ontgrendelen, toeteren, de verwarming aanzetten of de kofferbak openen.4

CarPlay

Berichten aankondigen in CarPlay

Siri kan inkomende berichten aankondigen in CarPlay. Je kunt aankondigingen in- of uitschakelen wanneer een bericht wordt voorgelezen, en Siri zal deze voorkeur onthouden. Via Instellingen kun je aankondigingen ook helemaal in- of uitschakelen.

Bedienings­paneel

Shazam

Muziekherkenning via Shazam in het bedieningspaneel bewaart automatisch welke nummers je onlangs hebt ontdekt. Houd je vinger op de regelaar om je geschiedenis te zien.

Ontwikkelaar

Migratie van sleutelhanger voor appclips

Beschermde informatie in een appclip kan makkelijk worden gemigreerd wanneer gebruikers de volledige app willen installeren. Ontwikkelaars kunnen sleutelhangers migreren om ervoor te zorgen dat upgrades van appclips probleemloos verlopen.

Woordenboek

Nieuwe woordenboeken voor India

Nieuw voor India zijn de tweetalige woorden­boeken Urdu-Engels, Tamil-Engels, Telugu-Engels en Gujarati-Engels.

Nieuwe synoniemen­lijst en nieuw idioom­woordenboek voor vasteland China

Er is een nieuwe synoniemen­lijst voor vereenvoudigd Chinees met synoniemen en antoniemen, en er is een nieuw idioom­woordenboek.

Nieuwe woorden­boeken voor Hongkong

Er is nu ook een traditioneel Chinees-Engels woorden­boek voor Kantonese spreektaal en een traditioneel Chinees woorden­boek voor standaard Mandarijn met Kantonese uitspraak.

Zoek mijn

Live locatie-informatie voor vrienden en familie

Kijk waar je vrienden en familieleden uithangen aan de hand van locatie-informatie die continu wordt bijgewerkt. Je ziet zo ook meteen in welke richting en hoe snel ze zich verplaatsen.

Uitgeschakelde devices vinden

Zoek je devices in het ‘Zoek mijn’-netwerk, zelfs tot wel 24 uur nadat ze uitgeschakeld zijn. Dit komt van pas als een dief je device heeft uitgezet.

Zoeken als het gewist is

Via het ‘Zoek mijn’-netwerk en Activeringsslot kun je je device ook nog vinden nadat het gewist is. Als iemand je device probeert te verkopen, krijgt een potentiële koper op het Hallo-scherm duidelijk te zien dat je device vergrendeld, vindbaar en van jou is.

Waarschuwing bij vergeten

Je kunt instellen dat je een waarschuwing krijgt op je iPhone als je ergens een device, AirTag of compatibel product van een andere fabrikant laat liggen, waarna je via ‘Zoek mijn’ naar je device wordt geloodst.

AirPods terugvinden met ‘Zoek mijn’

Als je je AirPods Pro of AirPods Max kwijt bent, kun je met behulp van het ‘Zoek mijn’-netwerk hun locatie bepalen. Je komt dan makkelijk binnen Bluetooth-bereik, zodat je een geluid kunt afspelen om ze terug te vinden.

‘Zoek mijn’-widget

Met de ‘Zoek mijn’-widget op het beginscherm zie je snel waar je vrienden en je spullen zich bevinden.

5G

Snellere verbinding met 5G

Door de snellere 5G-verbinding werken apps en het hele device sneller. Denk aan het maken van een reserve­kopie in iCloud en het terug­zetten van zo’n reserve­kopie, audio en video streamen in apps van Apple en derden, content van Apple TV+ in hogere kwaliteit downloaden, foto’s synchroniseren naar iCloud-foto’s en modellen voor machine learning downloaden.14

5G in plaats van wifi

iPhone 12-modellen en nieuwer gebruiken nu automatisch 5G als de wifi zwak is op een netwerk waar je bij gelegenheid komt, of als je wordt verbonden met een captive of een onveilig netwerk. Zo beschik je over een snellere en veiligere verbinding.

Gamen

Vrienden en groepen uitnodigen in Game Center

Vrienden en groepen uit Berichten kun je nu heel eenvoudig uitnodigen voor Game Center-games met behulp van een nieuwe selectietool voor multiplayergames.

Vriendschapsverzoeken in Game Center

Inkomende verzoeken vind je terug in de inbox voor vriendschaps­verzoeken in Game Center. Ga naar de App Store of je Game Center-profiel tijdens het gamen.

Highlights van een game

Met één druk op de deelknop kun je een videoclip van de laatste 15 seconden van een game opslaan met game­controllers zoals de Xbox Series X|S draadloze controller of de Sony PS5 DualSense™ draadloze controller.

Game Center-widgets

In de widget ‘Ga door met spelen’ zie je recent gespeelde games van het Game Center op al je devices. En de widget ‘Vrienden spelen’ laat zien welke games je vrienden aan het spelen zijn.

Focus voor gamen

Als je de focus voor gamen kiest, blokkeer je ongewenste meldingen en kun je helemaal in je game opgaan.

Woning

Huissleutels

Met je iPhone heb je maar één tikje nodig om een HomeKit-compatibel huisdeurslot te openen. Huissleutels zitten in de Wallet-app samen met andere belangrijke zaken zoals je autosleutels en creditcards.4

Accessoires met Siri

HomeKit-ontwikkelaars kunnen Siri-functionaliteit toevoegen aan hun producten. Je kunt Siri makkelijk en veilig vragen om een bericht te versturen, een herinnering in te stellen of het gezin vanaf meerdere devices in je huis een intercom­bericht te laten horen.15

Pakketherkenning

Met behulp van ‘Veilige video in HomeKit’ kunnen je beveiligings­camera’s en videodeurbel nu zien of er een pakketje bij de deur ligt en het jou meteen laten weten.11

Inclusieve taal

Kies je aanspreekvorm

Kies je aanspreekvorm voor Spaans zodat je device persoonlijker overkomt. Geef in de instellingen voor taal en regio aan hoe je in het hele systeem wilt worden aangesproken: als man, als vrouw of neutraal.

Toetsenbord

Vergrootglas voor tekstcursor en selectie

Selecteer precies de gewenste tekst met een verbeterde cursor die tekst vergroot als je ernaar kijkt.

Nieuwe emoji

Gebruik meer dan 37 nieuwe emoji, waaronder gezichten, handgebaren, huishoudartikelen en planten. En voor elk handje in de handdruk-emoji kun je een andere huidskleur kiezen.

VNI- en VIQR-toetsenborden voor Vietnamees

Typ in het Vietnamees met VNI of VIQR, twee van de populairste invoer­methoden.

Meer mogelijk­heden met QuickPath

QuickPath wordt nu ondersteund voor Nederlands, Vietnamees en Zweeds.

Nieuwe toetsen­bord­­indelingen

Er zijn nieuwe toetsenbord­­­­indelingen voor Ainu, Amhaars, Assyrisch, Fula (Adlam), Igbo, Navajo en Rohingya, met meer taalopties.

Verbeterde 10-toetsen­indeling voor Chinees Pinyin

Met de verbeterde 10-toetsen­indeling kun je snel overschakelen naar QWERTY, makkelijker symbolen gebruiken en nauwkeuriger woorden typen waar je dezelfde toetsen voor nodig hebt, doordat je de exacte Pinyin kunt selecteren voor meer dan alleen de eerste lettergreep van de frase.

Suggesties voor Kantonees en Shanghainees

Met het toetsen­bord voor vereenvoudigd Chinees typ je makkelijker woorden en zinnen in het Kantonees en Shanghainees.

Slimme antwoorden voor Hindi

‘Slimme antwoorden’ is nu beschikbaar voor Hindi en Hindi (Latijn).

Dicteerfunctie

On‑device dicteren

On-device dicteren is nu beschikbaar in het Arabisch (Saoedi-Arabië), Duits (Duitsland), Engels (Australië, Canada, India, Singapore, VK, VS), Frans (Frankrijk), Italiaans (Italië), Japans (Japan), Kantonees (Hongkong), Koreaans (Korea), Mandarijn (Taiwan, vasteland China), Russisch (Rusland), Spaans (Mexico, Spanje, VS), Turks (Turkije) en Yue-Chinees (vasteland China).8

Doorlopende dicteerfunctie

Met dicteren op je device maakt het niet uit hoe lang de tekst is die je dicteert (voorheen was de tijdsbeperking 60 seconden).16

Toegangsscherm

Regelaars voor het afspelen van media

Er verschijnen vanzelf regelaars op het toegangs­scherm van je iPhone als er muziek op een HomePod mini in de buurt wordt afgespeeld.

Muziek17

Ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking

Muziek beluisteren in Dolby Atmos met AirPods Pro of AirPods Max is met de dynamische hoofdtracking een nog overweldigendere ervaring.18

Gedeeld met jou

Alle muziek die je vrienden met jou hebben gedeeld, zie je nu bij elkaar staan in de Muziek-app. En terwijl je zoekt naar muziek, kun je snel weer naar je gesprek in Berichten springen.

Fotoherinneringen

Breng herinneringen tot leven met Apple Music. Selecteer tracks in je bibliotheek of in de catalogus en maak een soundtrack bij je herinneringen om met je vrienden te delen.

SharePlay

In FaceTime kun je in real time samen naar muziek luisteren via SharePlay. Kies samen met je vrienden de nummers uit. Iedereen kan nummers pauzeren, ze in een andere volgorde zetten of nummers overslaan in de SharePlay-wachtrij.

Notities

Tags

Met tags kun je snel en makkelijk je notities categoriseren en ordenen. Voeg tags toe door ze rechtstreeks in je notitie te typen, bijvoorbeeld #activiteiten of #recept.

Tagbrowser

In de tagbrowser kun je op een willekeurige tag of combinatie van tags tikken om snel getagde notities te bekijken.

Aangepaste slimme mappen

Verwante notities worden automatisch in één map gezet aan de hand van de tags die eraan zijn gekoppeld.

Activiteiten­weergave

In de nieuwe activiteiten­weergave kun je zien welke wijzigingen anderen in een gedeelde notitie hebben aangebracht terwijl jij iets anders aan het doen was. Je kunt alle wijzigingen zien sinds je de notitie het laatst hebt bekeken, en een lijst van wat deelnemers per dag hebben gedaan.

Markeringen

Swipe in je notitie naar rechts om te zien wie wijzigingen in een gedeelde notitie heeft aangebracht. Je kunt ook het tijdstip en de datum van de wijziging zien, en aan de kleur van de markering zie je van wie de wijziging afkomstig is.

Vermeldingen

Door vermeldingen wordt samenwerken aan gedeelde notities of mappen nog socialer en directer. Je krijgt op deze manier ook meer context. Typ of schrijf in je notitie een @‑teken en de naam van iemand met wie je samenwerkt. Die persoon krijgt dan een melding van belangrijke wijzigingen, met een link naar de notitie erbij.

Scan tekst met je camera

Gebruik de camera in de Notities-app om tekst direct te kopiëren en in te voegen.

Handige snelle notities

Zoek en bewerk de snelle notities die je in Notities op Mac of iPad hebt gemaakt.

Overig

Slepen

Je kunt afbeeldingen, documenten en bestanden van de ene app naar de andere slepen.

Wachtwoorden

Ingebouwde authenticatietool

Als dit nodig is om ergens veilig te kunnen inloggen, kun je verificatie­codes genereren. Werkt een website met twee-factor-authenticatie, dan kun je verificatie­codes genereren onder Wachtwoorden in Instellingen. Je hebt daar dus geen extra app voor nodig. Na het instellen worden je verificatie­codes automatisch ingevuld wanneer je bij de site inlogt.

Verberg beveiligingsadviezen

Als je niet meteen met beveiligings­adviezen in Wachtwoorden aan de slag kunt, verberg je die voortaan even. Je vindt ze dan later terug onderaan de lijst met aanbevelingen.

Voeg notities toe aan opgeslagen wacht­woorden

Voeg een notitie toe aan je opgeslagen accountgegevens in Wachtwoorden. In de accountdetails kun je bijvoorbeeld informatie over herstelcodes, geheugen­steuntjes voor beveiligings­vragen of pincodes vermelden. Zulke notities worden met de iCloud-sleutelhanger volledig versleuteld en gesynchroniseerd op al je devices, net zoals je wacht­woorden.

Podcasts

Gedeeld met jou

Deel je favoriete podcast-afleveringen in de Berichten-app. Alle afleveringen die met jou zijn gedeeld, vind je terug in ‘Luister nu’.

Herinneringen

Tags

Met tags kun je snel en makkelijk je herinneringen ordenen. Voeg een of meer tags aan je herinneringen toe, zoals #boodschappen. In je lijsten met herinneringen vind je ze dan sneller terug. Je kunt ook op tags filteren.

Tagbrowser

In de tagbrowser kun je op een willekeurige tag of combinatie van tags tikken om snel getagde notities te bekijken.

Aangepaste slimme lijsten

Maak je eigen slimme lijsten die automatisch belangrijke herinneringen bevatten door te selecteren op tags, datums, tijdstippen, locaties, markeringen en prioriteit. Kies meerdere tags (bijvoorbeeld #tuinieren en #boodschappen) en combineer ze met andere filterinstellingen om specifiekere lijsten te maken.

Voltooide herinneringen verwijderen

Er zijn nu snelle opties om eenvoudig je voltooide herinneringen te verwijderen.

Betere ondersteuning van spreektaal

Je kunt nu nog complexere zinnen typen om herinneringen in te stellen. Gebruik bijvoorbeeld iets als “Om de andere ochtend joggen” voor een specifieke, terugkerende herinnering.

Meer suggesties

Als je een herinnering instelt, kun je met één tikje tags, markeringen, prioriteiten en contacten toevoegen.

Herinneringen aankondigen met Siri op AirPods

Siri kan herinneringen aankondigen als je AirPods of een compatibele Beats-koptelefoon op hebt.

Scan tekst met je camera

Gebruik de camera in de Herinneringen-app om tekst direct te kopiëren en in te voegen.

Schermtijd

Schermtijd-API

Met de Schermtijd-API kunnen ontwikkelaars in apps voor ouderlijk toezicht nog meer mogelijkheden voor ouders creëren. Ze kunnen bijvoorbeeld belangrijke beperkingen uit Schermtijd implementeren en de activiteit van het device laten monitoren. Privacy komt hierbij altijd op de eerste plaats.

Apparaatvrije tijd instellen

Schakel apparaatvrije tijd in als je daar behoefte aan hebt. Je bent dan alleen bereikbaar voor telefoontjes en kunt alleen de apps gebruiken die jij toestaat. Vijf minuten van tevoren krijg je een reminder, waarna de apparaatvrije tijd tot aan het eind van de dag wordt ingeschakeld.

Instellingen

Software-updates

iOS kan nu in Instellingen de keuze bieden tussen twee opties voor software-updates. Je kunt de nieuwste versie van iOS 15 installeren zodra de update wordt uitgebracht, waarna je over de nieuwste features en de laatste beveiligings­­updates beschikt. Of blijf iOS 14 gebruiken en ontvang nog enige tijd belangrijke beveiligings­updates.

Configureren

Tijdelijke opslag in iCloud om gegevens over te zetten

Als je een nieuw device koopt, maar niet veel opslagruimte meer over hebt in iCloud, kun je via ‘iCloud-reservekopie’ nu alsnog je gegevens overzetten. Je krijgt in iCloud drie weken lang gratis zo veel opslagruimte als je nodig hebt voor een tijdelijke reservekopie. Zo kun je je apps, gegevens en instellingen automatisch naar je nieuwe device laten overzetten.

Meer content overnemen van Android

In ‘Stap over op iOS’ kun je nu ook foto­albums, bestanden en mappen en instellingen voor toegankelijkheid overzetten. Zo voel je je nog sneller thuis op je iPhone.

Vindbaarheid van app

‘Stap over op iOS’ is nu nog makkelijker te vinden. Je hoeft alleen maar de QR-code te scannen om vanuit de Google Play Store de app te downloaden.

Opdrachten

Synchroon op al je devices

Opdrachten die je maakt op je iPhone, iPad of Mac worden automatisch gesynchroniseerd met al deze devices.

Nog makkelijker delen

Opdrachten kun je net zo eenvoudig delen als een link. Je kunt ze ook voor eigen gebruik downloaden zonder gedoe met beveiligings­instellingen. Als jij de ontvanger bent, kun je er heel makkelijk voor zorgen dat je niet meer gegevens deelt dan de bedoeling is.

Slimmere Opdrachten-editor

Aan de hand van suggesties voor de volgende stap vul je heel eenvoudig de opdracht aan die je aan het samenstellen bent.

Systeem­lettertype

Systeem­-
lettertype

Systeemlettertype SF Arabic

Het nieuwe lettertype SF Arabic heeft een geraffineerd, hedendaags ontwerp dat bij het SF-lettertype past en vlot leesbaar is.

Vertaal

Systeembrede vertaling

Selecteer tekst die je wilt vertalen en tik op Vertaal. Vervolgens kun je geselecteerde tekst kopiëren, bewaren of openen in de Vertaal-app. Je kunt ook geselecteerde tekst in foto’s laten vertalen.

Automatisch vertalen

Tijdens een gesprek kun je spraak vertalen zonder op de microfoon­knop te tikken. ‘Vertaal automatisch’ detecteert zelf wanneer je begint en stopt met spreken, zodat de andere persoon gewoon kan antwoorden.

Nieuwe gespreks­weergave

Tijdens een face-to-face-gesprek kun je de weergave zo kiezen dat beide personen het gesprek van hun eigen kant zien.

Gesprekken in een nieuw jasje

Je kunt in het tabblad Gesprek voor een liggende of staande weergave kiezen. En door middel van spraak­ballonnen kun je het gesprek nu beter volgen.

Makkelijkere taalkeuze

Via handige keuzemenu’s kun je nu gemakkelijker een taal kiezen.

TV

Gedeeld met jou

In de Apple TV-app zie je nu snel alle films en series die met je zijn gedeeld in Berichten. Je vindt ze onder ‘Bekijk nu’ in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’. Vanuit de Apple TV-app kun je ook gewoon je gesprek voortzetten.

SharePlay

Doordat de Apple TV-app perfect samenwerkt met Berichten en FaceTime, kun je samen met anderen je favoriete films en series bekijken, en het er tegelijkertijd over hebben via berichten, spraak en video. Met SharePlay kunnen vrienden meedoen vanaf hun iPhone, iPad, Mac of Apple TV, zodat jullie allemaal samen kunnen kijken. Het maakt niet uit hoe jullie willen kijken, of waar iedereen is.

Nu ook met streaming­diensten in Japan

De Apple TV-app werkt nu ook met populaire streaming­diensten in Japan. In je favoriete apps kun je met ‘Volgende’ verder kijken waar je gebleven was in al je favoriete films en series. Allemaal op één plek. En met de Apple TV-app kun je gemakkelijk opzoeken wat je wilt bekijken.

Dictafoon

Afspeelsnelheid

De snelheid waarmee Dictafoon-opnames worden afgespeeld, is nu instelbaar.

Stiltes overslaan

Met een eenvoudig tikje kun je in Dictafoon je opnames analyseren en automatisch stiltes overslaan.

Nog makkelijker delen

Je kunt nu meerdere Dictafoon-opnames in één keer delen.

Weer

Weerkaarten

Je kunt neerslag, luchtkwaliteit en temperatuur aflezen van scherm­vullende weerkaarten. De geanimeerde neerslag­kaarten laten zien hoe de bui zich verplaatst en hoe hard het gaat regenen of sneeuwen. En op de kaarten voor lucht­kwaliteit en temperatuur lees je de omstandigheden bij jou in de buurt af.19

Neerslag­meldingen voor komend uur

Ontvang een melding wanneer regen, sneeuw, hagel of ijzel gaat beginnen of stoppen.20

Nieuw ontwerp

Je ziet steeds de belangrijkste weer­informatie voor jouw locatie. Ook zijn er nieuwe kaart­modules, een aangepaste tiendaagse voorspelling en nieuwe grafische weergegevens.

Nieuwe geanimeerde achtergronden

Er zijn nu duizenden varianten van geanimeerde achter­­gronden waarin je nauwkeuriger wolken, neerslag en de positie van de zon kunt aflezen.2

Widgets

‘Zoek mijn’-widget

Met de ‘Zoek mijn’-widget op het beginscherm zie je snel waar je vrienden uithangen en waar je spullen zijn.

Contacten-widget

Via de Contacten-widget hou je vanaf je begin­scherm makkelijker contact met familie en vrienden. Je kunt ze bereiken via Telefoon, Berichten, FaceTime, Mail of ‘Zoek mijn’. Via ‘Delen met gezin’ kun je nog meer doen, zoals een aankoop of een Schermtijd-verzoek van je kinderen goedkeuren.

Game Center-widgets

In de widget ‘Ga door met spelen’ zie je recent gespeelde games van het Game Center op al je devices. En de widget ‘Vrienden spelen’ laat zien welke games je vrienden aan het spelen zijn.

App Store-widget

Bekijk de verhalen, verzamelingen en in‑app evenementen van je Vandaag-tab regelrecht op je begin­scherm.

Slaap-widget

In de Slaap-widget kun je je slaap­gegevens bekijken en je slaapschema herzien.

Mail-widget

In de Mail-widget check je je mail en open je snel een postbus.

Standaardwidgets

Na je upgrade zie je een nieuwe standaard­lay‑out met widgets van de apps die je het meest gebruikt, gerangschikt in slimme stapels.

Slimme suggesties voor widgets

Voorgestelde widgets voor apps die je al gebruikt, kunnen automatisch op het juiste moment worden weergegeven in je slimme stapel, op basis van eerdere activiteit. Je kunt de widget aan je stapel laten toevoegen, zodat hij er altijd is wanneer je hem nodig hebt.

Volgorde in slimme stapels veranderen

Je kunt nu op een nieuwe manier de volgorde van widgets in je slimme stapels veranderen, rechtstreeks vanaf het beginscherm.