Nieuwe features in macOS Monterey.

macOS Monterey bouwt verder op dezelfde ijzersterke basis als macOS Big Sur en biedt mogelijk­heden die speciaal voor Mac ontwikkeld zijn.

Belangrijkste features en verbeteringen

FaceTime

SharePlay: samen kijken

Deel films en series via je FaceTime-gesprek, zodat je er samen van kunt genieten.

SharePlay: samen luisteren

Tijdens een FaceTime-gesprek kun je ook muziek delen en er samen naar luisteren.

SharePlay: je scherm delen

Deel je scherm tijdens het FaceTimen en bekijk samen dezelfde webpagina’s, apps en meer.

SharePlay: synchroon afspelen

Of je nu op pauze drukt, vooruit- of terugspoelt, of naar een andere scène gaat: iedereen ziet en hoort precies hetzelfde, op hetzelfde moment.

SharePlay: slimme volumeregeling

Het volume past zich automatisch aan, zodat je ook tijdens een scène met veel lawaai of luide muziek je vrienden nog steeds kunt verstaan.

SharePlay: gedeelde wachtrij voor muziek

Als je samen naar muziek luistert, kunnen alle deelnemers nummers toevoegen aan de gedeelde wachtrij.

SharePlay: ondersteuning meerdere devices

Tijdens FaceTime-gesprekken op je Mac kun je video bekijken op je Apple TV of muziek beluisteren op je iPhone.

SharePlay: communiceren met audio, video en tekst

Open de berichten van je groep direct vanuit FaceTime en kies hoe je wilt communiceren: met audio, video of tekst.

Portretmodus

Net als in de Camera-app maakt de Portretmodus in FaceTime de achtergrond onscherp, zodat alle aandacht op jou wordt gevestigd.1

Rasterweergave

In deze weergave zie je de mensen van je FaceTime-groepsgesprek in vakjes van dezelfde grootte. De spreker wordt automatisch gemarkeerd, zodat je altijd weet wie er aan het woord is. In het raster zie je tot 18 deelnemers tegelijk.

Ruimtelijke audio

Er wordt een geluidsveld gecreëerd dat ervoor zorgt dat gesprekken net zo natuurlijk verlopen als wanneer je gewoon bij elkaar zit. De afzonderlijke stemmen klinken alsof ze uit de richting komen van de desbetreffende personen op je scherm.2

Stemisolatie

Deze microfoon­modus gebruikt machine learning om omgevings­geluid te herkennen en weg te filteren, zodat je stem beter hoorbaar is. Dus je wordt tijdens je gesprek niet meer gestoord door een blaffende hond of de bladblazer van de buren.3

Schermdeling-API voor ontwikkelaars

Dankzij de nieuwe Schermdeling-API kunnen externe ontwikkelaars van videoconferencing-apps betere functionaliteit leveren voor het delen van het scherm. Deze API, die is ontwikkeld in samenspraak met de ontwikkelaars van onder meer Zoom, Webex, OBS en Microsoft Teams, verkleint de CPU-belasting, zowel voor degene die een scherm deelt als voor kijkers. Kijkers profiteren van een betere beeldsnelheid, zodat bewegende beelden er vloeiender en levensechter uitzien. Dankzij de nieuwe API zijn de resolutie en beeld­kwaliteit bovendien een stuk beter, gaat de batterij van Mac-notebooks langer mee en is er minder ventilatorgeluid.

Breed spectrum

In deze microfoonmodus zijn tijdens een gesprek alle geluiden te horen. Dat is handig tijdens een muziekles, of als je iemand wilt laten horen wat er om je heen gebeurt.3

FaceTime-links

Vrienden uitnodigen voor een FaceTime-gesprek? Gebruik een unieke weblink die je overal kunt delen.

FaceTimen via de browser

Iedereen kan nu meedoen aan een FaceTime-gesprek. Ook vrienden die geen Apple device hebben.4 Ze kunnen rechtstreeks vanuit hun browser deelnemen aan een‑op‑een- en groeps­gesprekken in FaceTime. Inloggen is niet nodig.

Integratie met Agenda

Genereer een weblink voor een FaceTime-gesprek als je een datum prikt in Agenda, zodat iedereen precies weet waar en wanneer jullie hebben afgesproken.

Berichten

Gedeeld met jou

Content die in Berichten met jou gedeeld wordt, komt nu terecht in ‘Gedeeld met jou’ in de bijbehorende app. Je kunt die content bekijken wanneer het jou uitkomt. ‘Gedeeld met jou’ is te vinden in Foto’s, Safari, Apple Music, Apple Podcasts en de Apple TV-app.

Gedeeld met jou: vastgemaakte items

Dingen die je interessant vindt, kun je eenvoudig vastmaken in Berichten. Ze komen dan bovenaan de lijst te staan in ‘Gedeeld met jou’, bij het doorzoeken van je berichten en in de detailweergave van het gesprek.

Gedeeld met jou: verder met je gesprek

Naast de gedeelde content in de bijbehorende apps staat de afzender vermeld. Je kunt het gesprek snel en eenvoudig openen in Berichten terwijl je de gedeelde content bekijkt of beluistert.

Gedeeld met jou: foto’s

Foto’s die je via Berichten hebt ontvangen, komen automatisch in de Foto’s-app te staan. Je bibliotheek bevat de foto’s die belangrijk voor je zijn, zoals foto’s waar je zelf bij was. En je vindt nog meer gedeelde foto’s in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’ in de navigatiekolom.

Gedeeld met jou: Safari

Interessante artikels, recepten en andere links die via Berichten worden verstuurd, verschijnen automatisch in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’ op de startpagina van Safari en in de navigatiekolom.

Gedeeld met jou: Apple Podcasts

Podcasts die via Berichten worden verstuurd, komen automatisch terecht in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’ van ‘Luister nu’ in Apple Podcasts.

Gedeeld met jou: Apple TV-app

Films en series die via Berichten worden verstuurd, komen automatisch terecht in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’ van ‘Kijk nu’ in de Apple TV‑app.

Fotoverzamelingen

Bekijk je foto’s in prachtige verzamelingen in je Berichten-conversaties. Is het maar een handvol foto’s, dan wordt er een collage van gemaakt. Grotere verzamelingen verschijnen als elegante stapel waar je doorheen kunt bladeren. Als je erop klikt, kun je ze in een raster bekijken of snel een tapback of inline-antwoord toevoegen.

Eenvoudig foto’s bewaren

Foto’s die je ontvangt, kun je snel bewaren dankzij de nieuwe bewaarknop in je Berichten-conversatie.

Safari

Tabgroepen

Bewaar je tabs en deel ze in zoals jij dat het handigst vindt. Gebruik de vernieuwde navigatie­kolom of het keuzemenu om tussen tabgroepen te schakelen. Tabgroepen worden op al je devices gesynchroniseerd, dus je kunt ze overal gebruiken.

Vernieuwde navigatiekolom

De navigatiekolom heeft een nieuw ontwerp en je kunt er je tabgroepen, bladwijzers, leeslijst en ‘Gedeeld met jou’-links beheren.

Compacte tabbladbalk

In de compacte tabbladbalk vind je nu ook het slimme zoekveld in je actieve tab. Zo heb je meer ruimte om te browsen.

Vernieuwde privacy­beveiliging

Met ’Slimme tracking­­­­­preventie’ kun je nu ook voorkomen dat trackers een profiel van je samenstellen aan de hand van je IP-adres.

Upgrade naar HTTPS

Safari maakt automatisch gebruik van HTTPS in plaats van het onveiligere HTTP-protocol als bekend is dat websites dit ondersteunen.

Vertalingen van en naar het Italiaans en traditioneel Chinees

Je kunt nu webpagina’s vertalen van en naar het Italiaans en traditioneel Chinees.

Focus

Focus

Met Focus stel je devices zo in dat ze passen bij wat je aan het doen bent. Zo kun je meldingen automatisch filteren. Met ‘Niet storen’ schakel je alles uit, maar je kunt ook een focus kiezen voor werken, sporten, relaxen, slapen, gamen, lezen of autorijden.

Focus aanpassen

Je kunt zelf een focus maken en zo meldingen filteren op basis van wat je aan het doen bent.

Focus op al je devices

Als je een focus op één device instelt, is die automatisch ook actief op je andere devices.

Toegestane onderbrekingen

Geef aan waarvoor je wél gestoord mag worden, zodat de belangrijkste meldingen van mensen of apps je toch bereiken als je in een focus zit.

Status

Contactpersonen die niet op je lijst staan voor toegestane meldingen bij een focus, krijgen automatisch bericht dat je je meldingen uit hebt staan. Je status verschijnt direct wanneer ze je proberen te bereiken via Berichten, zodat ze weten dat je niet gestoord wilt worden.

Automatisch antwoord

Je kunt een automatisch antwoord inschakelen voor je contact­personen wanneer ze jou berichten sturen terwijl je niet gestoord wilt worden.

Dringende berichten

Als iemand heeft aangegeven dat meldingen op stil zijn gezet met Focus, kun je daar toch doorheen komen met een dringend bericht. Als ontvanger kun je wel voorkomen dat een app of persoon jou op deze manier probeert te bereiken.

Status-API

Ontwikkelaars van berichtenapps van derden kunnen je status ook gebruiken, zodat ook in die apps duidelijk is dat je niet bereikbaar bent.

Meldingen

Meldingen in een nieuw jasje

Meldingen hebben een fris nieuw design, met foto’s van contact­personen en grotere symbolen voor apps.

Meldingen op stil zetten

Als je wilt, kun je apps of berichten­reeksen tijdelijk op stil zetten, bijvoorbeeld voor een uur of voor de hele dag.

Suggesties om berichten op stil te zetten

Als jij niet actief meedoet in een heel drukke berichten­reeks, krijg je automatisch een suggestie om deze berichten op stil te zetten.

Communicatiemeldingen

Bij meldingen van mensen uit je communicatie­apps staat voortaan een foto van de betreffende persoon, zodat je sneller ziet om wie het gaat.

Tijdgevoelige meldingen

Tijdgevoelige meldingen van apps worden altijd direct weergegeven, zodat je ze nooit te laat ziet. Denk aan een waarschuwing voor fraude, een melding dat je je auto niet op slot hebt gedaan, of een herinnering om je kinderen van school te halen.

API’s voor meldingen

Dankzij nieuwe API’s kunnen ontwikkelaars nu automatisch tijdgevoelige meldingen versturen en bij meldingen van personen nu ook de bijbehorende profielfoto laten zien.

Notities

Tags

Met tags kun je snel en makkelijk je notities categoriseren en ordenen. Voeg een of meer tags toe door ze rechtstreeks in je notitie te typen, zoals #activiteiten of #recept.

Tagbrowser

In de tagbrowser in de navigatie­kolom kun je een willekeurige tag of combinatie van tags kiezen om snel getagde notities te bekijken.

Aangepaste slimme mappen

Notities worden automatisch in een slimme map gezet aan de hand van de tags die eraan zijn gekoppeld.

Activiteiten­weergave

Bekijk wat anderen hebben toegevoegd aan een gedeelde notitie tijdens je afwezigheid. Je kunt zien wat er is gewijzigd sinds je de notitie het laatst hebt bekeken, en een lijst met wat de deelnemers per dag hebben aangepast.

Markeringen

Swipe in je notitie met twee vingers naar rechts op je trackpad om te zien wie wijzigingen in een gedeelde notitie heeft aangebracht. Je kunt ook het tijdstip en de datum van de wijziging zien, en aan de kleur van de markering zie je van wie de wijziging afkomstig is.

Vermeldingen

Met Vermeldingen wordt samen­werken aan gedeelde notities of mappen nog socialer en directer. Je krijgt op deze manier ook meer context. Typ in je notitie een @‑teken en de naam van iemand met wie je samenwerkt. Die persoon krijgt dan een melding van belangrijke wijzigingen, met een link naar de notitie erbij.

Snelle notitie

Direct bij de hand

Via een interactieve hoek of toets­combinatie kun je meteen naar een snelle notitie.

Overal beschikbaar

Wat je ook aan het doen bent op je Mac, je kunt altijd direct naar een snelle notitie. Het maakt niet uit welke app je op dat moment gebruikt en of de weergave scherm­vullend is of in Split View.

Flexibel

Je kunt het formaat en de positie van snelle notities aanpassen.

Links

Voor extra context kun je ook links uit een app aan je snelle notitie toevoegen. Als je teruggaat naar dezelfde plek in de app of op de website, verschijnt in de hoek een miniatuur van de snelle notitie die je eerder hebt gemaakt.

Permanente markeringen met Safari

Hou bij welke websites je hebt bezocht door tekst of afbeeldingen in Safari te markeren en ze direct aan je notitie toe te voegen.

Universele bediening5

Eén toetsen­bord, muis en trackpad voor Mac én iPad

Om op meerdere devices tegelijk te werken heb je genoeg aan één toetsen­bord, muis of trackpad. Als je switcht van je Mac naar je iPad, verandert de cursor voor je muis of trackpad automatisch van een pijl in een ronde stip, de vorm die het best bij het device past.

Geen configuratie nodig

‘Universele bediening’ werkt als vanzelf, dus instellen is niet nodig. Beweeg gewoon de cursor van het ene naar het andere device met je muis of trackpad, tot hij op het tweede device verschijnt. Nadien kun je de cursor dan gewoon van het ene naar het andere device verplaatsen.

Permanent inschakelen

Als je je devices altijd samen gebruikt en ‘Universele bediening’ wilt inschakelen zonder de twee aan elkaar te koppelen met de cursor, ga dan naar Systeem­voorkeuren en schakel ‘Universele bediening’ permanent in.

Werkt met meerdere devices

Met ‘Universele bediening’ kun je tot drie devices koppelen.

Content van het ene device naar het andere slepen

Met je muis of trackpad kun je content van het ene device naar het andere slepen. Ideaal als je een tekening hebt gemaakt met Apple Pencil op je iPad en die in een Keynote-presentatie wilt zetten op je Mac.

AirPlay naar Mac6

AirPlay naar je Mac

Met AirPlay kun je content naar je Mac sturen vanaf een iPhone, iPad of zelfs een andere Mac. Je kunt video’s bekijken, Keynote-presentaties bewerken en muziek beluisteren op je Mac terwijl je die content afspeelt op je andere device. Je Mac werkt samen met alle andere Apple devices en koppelen gaat nog makkelijker als je daarop dezelfde Apple ID gebruikt.

Je display uitbreiden of synchroon weergeven

Wanneer je content van je iPhone of iPad naar je Mac stuurt, kun je ervoor kiezen je iPhone of iPad synchroon weer te geven of het scherm uit te breiden. Bij die laatste optie gebruik je de Mac als tweede scherm voor apps die dit ondersteunen, bijvoorbeeld Keynote en Foto’s.

Gebruiken als AirPlay 2-speaker

Je Mac werkt nu als AirPlay 2-speaker, zodat je muziek of podcasts kunt afspelen op je Mac. En je Mac kan zelfs fungeren als tweede speaker voor audio in meerdere kamers.

Draadloos of met een kabel

AirPlay werkt zowel draadloos als via een USB-kabel. Een bedrade verbinding is handig als je vertraging in de weergave wilt voorkomen, of als er geen wifi is.

Livetekst

Livetekst in foto’s

Teksten op foto’s zijn nu volledig interactief. Dat betekent dat je de tekst bijvoorbeeld kunt kopiëren en plakken, opzoeken en vertalen. Livetekst werkt in Foto’s, Scherm­afbeelding, ‘Snelle weergave’ en Safari.7

‘Visueel opzoeken’ in meer taalversies

‘Visueel opzoeken’ was eerder alleen beschikbaar voor Engels (Verenigde Staten), maar wordt nu ook ondersteund voor Duits, Engels (Australië), Engels (Canada), Engels (Groot‑Brittannië), Engels (India), Engels (Singapore), Frans, Italiaans, Spaans (Mexico), Spaans (Spanje) en Spaans (Verenigde Staten).

Opdrachten

Vernieuwde galerij

De galerij bevat nieuwe voor­geprogrammeerde opdrachten die je kunt aanpassen, speciaal voor Mac.

Synchroon op al je devices

Opdrachten die je maakt op je iPhone, iPad of Mac worden automatisch gesynchroniseerd met al je devices.

Overal opdrachten bij de hand

Opdrachten zijn overal in macOS beschikbaar. Je kunt ze uitvoeren vanuit onder meer de Finder, de menubalk, Spotlight, het Dock en het bureaublad.

iPhone- en iPad-opdrachten uitvoeren op Mac

Compatibele iPhone- en iPad-opdrachten kun je ook uitvoeren op een Mac met M1-chip, of op een Mac met Intel-chip met behulp van Catalyst-apps.

Nog makkelijker delen

Opdrachten deel je net zo eenvoudig als een link. Je kunt ze ook voor eigen gebruik downloaden zonder gedoe met beveiligings­instellingen. Als jij de ontvanger bent, kun je er heel makkelijk voor zorgen dat je niet meer gegevens deelt dan de bedoeling is.

Slimmere Opdrachten-editor

Aan de hand van suggesties voor de volgende stap vul je heel eenvoudig de opdracht aan die je aan het samenstellen bent.

Compatibiliteit met Automator

Als je de Automator-app al gebruikt, kun je je workflows nu converteren naar Opdrachten.

Geavanceerde scripts

Gevorderde gebruikers kunnen compatibiliteit met AppleScript en shell-scripts inschakelen.

Kaarten

Interactieve wereldbol

Ontdek de schoonheid van de natuur met een informatieve en interactieve 3D‑wereldbol. Verken gebergtes, woestijnen, regenwouden, oceanen en meer aan de hand van nieuwe, uitgebreide details.1

Steden in meer detail

Verken steden als New York, San Francisco, Los Angeles en Londen in ongekend detail en bekijk hoogteverschillen, wegen, bomen, gebouwen, bezienswaardigheden en meer.1

Nieuwe verkeersfeatures

Op een compleet nieuwe kaart zie je in één oogopslag de verkeers­drukte, eventuele ongevallen en andere zaken die van invloed zijn op je autorit. Ook voorsorteer­stroken, fietspaden, bus- en taxistroken en zebrapaden worden duidelijk in beeld gebracht. Kies een vertrek- of aankomsttijd en plan je reis.

Vernieuwde kaarten voor openbaar vervoer

De kaarten voor openbaar vervoer zijn vernieuwd en bevatten nu meer stadsinformatie en de belangrijkste busroutes. Kies een vertrek- of aankomsttijd en plan je reis.

Openbaar vervoer in de buurt

Met één keer klikken zie je nu alle vertrektijden van het openbaar vervoer in de buurt. Je kunt zelfs je favoriete bus- en tramlijnen vastzetten, zodat je die altijd als eerste te zien krijgt als je daar in de buurt bent.

Nieuwe informatiekaartjes

Aan de hand van compleet vernieuwde informatiekaartjes vind je nog eenvoudiger belangrijke informatie over bedrijven, kom je meer te weten over steden en ontdek je leuke weetjes over de omgeving en het landschap, bijvoorbeeld over gebergtes.

Verbeterde zoekfunctie

Op zoek naar een restaurant? Dan kun je de zoekresultaten filteren zodat je bijvoorbeeld alleen pizzeria’s ziet, of alleen restaurants waar je kunt afhalen. Je kunt ook aangeven dat je alleen horeca­gelegenheden wilt zien die op dat moment open zijn. Als je de kaart verplaatst tijdens het zoeken, worden de zoekresultaten automatisch bijgewerkt.

Gebruikersprofiel

In Kaarten vind je nu op één plek je meest gebruikte instellingen, zoals je favoriete vervoermiddel, gemelde problemen, favorieten en nog veel meer.

Samen Kaarten verbeteren

Dankzij het nieuwe design is het nu nog eenvoudiger om problemen te melden in Kaarten.

Privacy

Opnamesymbool

In het Bedienings­paneel zie je snel welke apps toegang hebben tot de microfoon op je Mac. Een nieuwe software-indicator is een aanvulling op het camera-lampje en laat zien of een app toegang heeft tot je microfoon.

iCloud+

BètaPrivédoorgifte in iCloud

‘Privédoorgifte in iCloud’ is een service waarmee je met vrijwel elk netwerk verbinding kunt maken en nog veiliger en met nog meer privacy kunt browsen in Safari. De data die je vanaf je device verstuurt, worden versleuteld zodat ze niet onderschept en bekeken kunnen worden. Al je aanvragen worden verstuurd via twee afzonderlijke internetrelays. De feature is zo opgezet dat niemand een gedetailleerd profiel van je kan samenstellen op basis van je IP‑adres, locatie en browser­activiteit. Ook Apple niet.8

Verberg mijn e-mailadres

Met ‘Verberg mijn e‑mailadres’ kun je unieke, willekeurige e‑mailadressen genereren die de berichten doorsturen naar je eigen inbox. Zo kun je e‑mails versturen en ontvangen zonder je echte e‑mailadres te delen.

Veilige Video in HomeKit

Je kunt meer beveiligings­camera’s aansluiten dan voorheen, en het beeld­materiaal opnemen, analyseren en bekijken in de Woning-app. iCloud bewaart de opgenomen beelden automatisch compleet versleuteld, zodat die alleen door jou (en mensen die jij uitkiest) te bekijken zijn. Het bewaren van deze video­beelden is inbegrepen in je iCloud-abonnement en wordt niet apart in rekening gebracht.9

Aangepast e-maildomein

Koppel je eigen domein­naam aan je iCloud-mailadres en nodig je gezinsleden uit hetzelfde domein te gebruiken voor hun iCloud-mailaccounts.

En nog zoveel meer

Toegankelijk­heid

VoiceOver-beschrijvingen van afbeeldingen in Markeringen

Met Markeringen kun je beschrijvingen van afbeeldingen toevoegen die kunnen worden voorgelezen door VoiceOver. Beschrijvingen van afbeeldingen worden meegestuurd wanneer je een afbeelding deelt, en ze kunnen worden voorgelezen in diverse compatibele apps op iPhone, iPad en Mac.

VoiceOver-beschrijvingen voor pdf‑handtekeningen

Je kunt aangepaste beschrijvingen toevoegen aan nieuwe en bestaande pdf‑handtekeningen, zodat je de juiste handtekening kunt gebruiken met VoiceOver.

Sneller toegang tot volledig toetsenbord

Dankzij de uitgebreide set sneltoetsen en verbeterde toegang tot een volledig toetsen­bord kun je alles op je Mac met je toetsen­bord bedienen – zonder muis of trackpad.

Aanpasbare muisaanwijzers

Pas de omtrek of kleur van de muisaanwijzer aan zodat deze sneller te herkennen is wanneer hij beweegt of verandert in een invoegpunt, dradenkruis, hand of een andere vorm.

Toegankelijk­heidsopties Memoji

Dankzij nieuwe aanpassingen kun je met je Memoji nog beter laten zien wie je bent, bijvoorbeeld met behulp van een cochleair implantaat, een neuskatheter of een hoofd­beschermer.

Apple ID

Accountherstelcontacten

Wijs een of meer mensen die je vertrouwt aan als contactpersoon voor het herstellen van accounts, zodat je je wacht­woord kunt resetten en je weer toegang krijgt tot je account.

Digitale erfenis

Met ‘Digitale erfenis’10 kun je mensen als erfenis­contact aanwijzen, zodat ze na jouw overlijden bij je account en persoonlijke gegevens kunnen.

Augmented Reality

Voorwerpen vastleggen

Gebruik de kracht van Mac om 2D‑beelden in een mum van tijd om te zetten in een foto­realistisch 3D‑object geoptimaliseerd voor AR. Met ‘Voorwerpen vastleggen’ kan iedere ontwikkelaar eenvoudig 3D‑content maken.11

Boeken

Vernieuwde Apple Books-app

De app is nu nog handiger om te gebruiken, met features als Leesdoelen, Leeslijst en ‘Lees ik nu’, die voorheen alleen beschikbaar waren in iOS.

Vernieuwde zoekfunctie

Zoekresultaten verschijnen al zodra je begint te typen, en eventuele tikfouten worden automatisch gecorrigeerd. De zoek­resultaten bevatten ook speciaal voor jou aanbevolen boeken, audio­boeken en complete verzamelingen per genre. Aanschaffen kan direct vanuit je zoekopdracht, zodat je nog sneller kunt beginnen met lezen.

Agenda

Nieuwe regio’s voor feestdagenagenda

De feestdagenagenda is nu beschikbaar in nog meer regio’s, waaronder Chili, Colombia, Griekenland, Hongarije, Ierland, Indonesië, Kroatië, Luxemburg, Nieuw‑Zeeland, Oekraïne, Polen, Roemenië, Slowakije, Tsjechië, Vietnam en Zuid‑Afrika.

Bureaublad en scherm­beveiliging

‘Hello’-screensaver

Deze nieuwe screensaver staat in het teken van de geschiedenis en vooruitgang van Mac. Het woord ‘hello’ wordt in 34 verschillende talen op het scherm geschreven in een speciaal ontworpen 3D‑letter­type geïnspireerd op de allereerste Mac ooit, die debuteerde met ‘hello’ op het scherm. De screensaver volgt de elegante bogen en rondingen van de letters en geeft ze weer vanuit verschillende camera­hoeken en ‑posities, zodat de animatie er elke keer weer anders uitziet.

Nieuwe bureaublad­afbeelding

Gebruik de ‘hello’-achtergrond op je Mac. Hij is beschikbaar in zeven verschillende kleuren en verandert automatisch van een lichte naar een donkere versie, afhankelijk van het tijdstip. Je kunt er ook voor kiezen om standaard altijd een lichte of een donkere versie weer te geven.

Woordenboek

Nieuwe woordenboeken voor India

Nieuw voor India zijn de tweetalige woordenboeken Urdu-Engels, Tamil-Engels, Telugu-Engels en Gujarati-Engels.

Nieuwe synoniemenlijst en nieuw idioom­woordenboek voor vasteland China

Er is een nieuwe synoniemenlijst voor vereenvoudigd Chinees met synoniemen en antoniemen, en er is een nieuw idioom­woordenboek.

Nieuwe woordenboeken voor Hongkong

Er is nu ook een traditioneel Chinees-Engels woorden­boek voor Kantonese spreektaal en een traditioneel Chinees woorden­boek voor standaard Mandarijn met Kantonese uitspraak.

Zoek mijn

Live locatie-informatie voor vrienden en familie

Kijk waar je vrienden en familieleden uithangen aan de hand van locatie-informatie die continu wordt bijgewerkt. Je ziet zo ook meteen in welke richting en hoe snel ze zich verplaatsen.

AirPods terug­vinden met ‘Zoek mijn’

Als je je AirPods Pro of AirPods Max kwijt bent, kun je met behulp van het ‘Zoek mijn’-netwerk hun locatie bepalen. Zo kun je binnen het Bluetooth-bereik komen en daar een geluid afspelen om ze terug te vinden.12

‘Zoek mijn’-widget

Met de nieuwe ‘Zoek mijn’-widget kun je locatie­features voor personen en voorwerpen toevoegen aan Berichten­centrum, zodat je overal kunt zien waar je vrienden en je spullen zich bevinden.

Finder

Opdrachten

In de Finder kun je snel opdrachten uitvoeren via de Touch Bar, de menubalk en het menu ‘Snelle taken’. Voer bijvoorbeeld een opdracht uit om de grootte van afbeeldingen te verkleinen, bewerk honderden pdf’s tegelijk of deel met één klik je werkruimte in zoals jij dat wilt.

Samenwerkmap in iCloud

Een nieuwe map in de navigatiekolom bevat alle gedeelde documenten en geeft informatie weer zoals de status van een uitnodiging, de persoon die het bestand het laatst heeft gewijzigd en andere meta­gegevens die het beheren van gedeelde bestanden makkelijker maken.

Verbeterde kopieerfunctie

Het nieuwe voortgangs­venster met cirkeldiagram geeft meer inzicht in de resterende tijd bij het kopiëren van bestanden. Duurt het erg lang, dan kun je een kopieersessie zelfs stopzetten of onderbreken.

Verbeteringen in ‘Ga naar map’

Het venster ‘Ga naar map’ heeft een nieuw ontwerp en de functie voor automatisch aanvullen is verbeterd, zodat je sneller de bestanden of mappen vindt die je zoekt.

Bekijk bestandspad

Druk op de Option-toets terwijl je de aanwijzer boven een bestand of map houdt om tijdelijk de padbalk weer te geven. Zo zie je meteen waar je bestand of map precies staat. Klik op de padbalk terwijl je de Control-toets ingedrukt houdt om bijvoorbeeld een map in Terminal te openen of het bestandspad te kopiëren. Of klik op een map terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt om submappen te bekijken of erdoorheen te bladeren.

Gamen

Vriendschapsverzoeken in Game Center

Inkomende vriendschaps­­­verzoeken vind je in je Game Center-inbox. Ga daarvoor naar je Game Center-profiel tijdens het gamen of naar Systeem­voorkeuren en vervolgens Internet­accounts.

Vrienden en groepen uitnodigen in Game Center

Vrienden en groepen uit Berichten kun je nu heel eenvoudig uitnodigen voor Game Center-games met behulp van een nieuwe selectietool voor multiplayergames.

Highlights van een game

Met één druk op de deelknop kun je een videoclip van de laatste 15 seconden van een game opslaan met game­controllers zoals de Xbox Series X|S draad­loze controller of de Sony PS5 DualSense™ draad­loze controller.

Map voor games in Launchpad

Nieuwe games die je downloadt, komen automatisch in de nieuwe map voor games te staan in Launchpad. Ook met een gamecontroller kun je in deze map navigeren.

Woning

Pakketherkenning

Met behulp van ‘Veilige video in HomeKit’ kunnen je beveiligings­camera’s en videodeurbel nu zien of er een pakketje bij de deur ligt en het jou meteen laten weten.9

Inclusieve taal

Kies je aanspreekvorm voor Spaans

Je kunt je device persoonlijker laten aanvoelen door in de instellingen voor taal en regio aan te geven hoe je in het hele systeem wilt worden aangesproken: als man, als vrouw of neutraal.

Toetsenbord

Nieuwe emoji

Gebruik meer dan 37 nieuwe emoji, waaronder gezichten, handgebaren, huishoudartikelen en planten. En voor elk handje in de handdruk-emoji kun je een andere huidskleur kiezen.

Suggesties voor Kantonees en Shanghainees

Met het toetsen­bord voor vereenvoudigd Chinees typ je makkelijker woorden en zinnen in het Kantonees en Shanghainees.

Nieuwe toetsen­bord­indelingen

Er zijn nieuwe toetsen­bord­­­indelingen voor Amhaars, Assyrisch, Fula (Adlam), Igbo, Navajo, Rohingya en Syrisch, met meer taalopties.

Toetscombinaties voor Magic Keyboard

Op het Magic Keyboard kun je nu in meer dan 100 verschillende toetsenbord­indelingen gebruikmaken van toets­combinaties. Zodra je van indeling wisselt, wordt de toets­­combinatie automatisch aangepast.

Dicteerfunctie

On‑device dicteren

De dicteer­functie wordt steeds beter en persoonlijker naarmate je je device vaker gebruikt. Bij dicteren op je device komt je privacy niet in het gedrang, omdat alles volledig offline wordt verwerkt. Tijdens het zoeken werkt de dicteer­functie op een server. Beschikbaar in het Arabisch (Saoedi-Arabië), Duits (Duitsland), Engels (Australië, Canada, India, Singapore, VK, VS), Frans (Frankrijk), Italiaans (Italië), Japans (Japan), Kantonees (Hongkong), Koreaans (Korea), Mandarijn (Taiwan, vasteland China), Russisch (Rusland), Spaans (Mexico, Spanje, VS), Turks (Turkije) en Yue‑Chinees (vasteland China).13

Doorlopende dicteer­functie

Met dicteren op je device maakt het niet uit hoe lang de tekst is die je dicteert (voorheen was de tijdsbeperking 60 seconden).14

Systeemfeatures

Alle inhoud en instellingen wissen

In Systeem­voorkeuren kun je nu alle gebruikers­gegevens en alle apps die niet standaard geïnstalleerd zijn van het systeem verwijderen terwijl het besturings­systeem intact blijft. Omdat de opslag van gegevens op Mac-systemen met Apple silicon of de T2‑chip altijd versleuteld is, kun je het systeem snel en veilig wissen door de coderings­sleutels te vernietigen.

Energie­besparings­­modus

In deze modus worden de kloksnelheid van het systeem en de helderheid van het display verlaagd, zodat de batterij langer meegaat.15

Automatisch vensterformaat

Vensters krijgen nu automatisch een passend formaat als je ze verplaatst van je Mac naar een tweede display, een andere Mac of zelfs een iPad met behulp van Sidecar. Zo is het eenvoudiger dan ooit om met meerdere displays te werken.

Mail

Privacybescherming in Mail

Je kunt nu voorkomen dat iemand die jou een e‑mail stuurt informatie kan achterhalen over je activiteiten in Mail. Deze feature zorgt ervoor dat je IP‑adres onzichtbaar is, zodat afzenders dit niet kunnen koppelen aan andere online activiteiten en je locatie niet kunnen bepalen. Bovendien kunnen afzenders niet zien of en wanneer je hun e‑mail hebt geopend.

Memoji

Kleding

Personaliseer je Memoji met meer dan 40 verschillende outfits, die passen bij je stijl, stemming of het seizoen. Je kunt ook uit drie verschillende kleuren kiezen. Stuur een Memoji-sticker die laat zien hoe je je voelt, met gezichts­expressie of bewegingen van hoofd en bovenlichaam.

Twee verschillende kleuren ogen

Je kunt nu voor het linker- en het rechteroog verschillende kleuren kiezen.

Nieuwe brillen

Personaliseer je Memoji met een bril naar keuze, waaronder drie nieuwe modellen: hart, ster en retro. Je kunt ook de kleur van het montuur en de glazen kiezen.

Nieuwe Memoji-stickers

Er zijn negen nieuwe Memoji-stickers. Daarmee kun je onder meer een shaka sturen, zwaaien, of laten zien dat je een briljante ingeving hebt.

Hoofddeksels in meerdere kleuren

Je kunt tot drie kleuren kiezen voor je hoofdbedekking, bijvoorbeeld die van je favoriete sportclub.

Nieuwe toegankelijkheids­opties

Er zijn drie nieuwe toegankelijkheids­opties waarmee je nog beter kunt laten zien wie je bent, bijvoorbeeld met behulp van een cochleair implantaat, een neuskatheter of een hoofd­beschermer.

Memoji op het inlogscherm van Mac

Kies je je Memoji als profielfoto, dan krijg je een leuke persoonlijke boodschap bij het in- en uitloggen. En bij een verkeerd wacht­woord schudt je Memoji het hoofd.

Muziek

SharePlay

In FaceTime kun je in real time samen naar muziek luisteren via SharePlay. Kies samen met je vrienden de nummers uit. Iedereen kan nummers pauzeren, ze in een andere volgorde zetten of nummers overslaan in de SharePlay-wachtrij.

Ruimtelijke muziek met hoofdtracking

macOS ondersteunt nu dynamische hoofdtracking in Muziek, met aanpasbare instellingen voor ruimtelijke audio: Uit, Vast of Hoofdtracking. Je kunt ook ‘Maak stereo ruimtelijk’ kiezen wanneer je tweekanaals stereogeluid afspeelt. De instellingen voor ruimtelijke audio (‘Ruimtelijke audio’ en ‘Maak stereo ruimtelijk’) in het Bedienings­paneel gelden voor het hele systeem.

Wachtwoorden

Wachtwoorden in Systeem­voorkeuren

In het nieuwe onderdeel ‘Wachtwoorden in Systeem­voorkeuren’ kun je nu je bewaarde wacht­woorden voor apps en websites inkijken en beheren.

Wachtwoorden importeren en exporteren

Wachtwoorden die je bewaart in andere wacht­woordtools, kun je importeren naar ‘Wachtwoorden in Systeem­voorkeuren’ of Safari. En exporteren kan ook.

Inge­bouwde authenticatietool

Als het nodig is om ergens veilig te kunnen inloggen, kun je verificatie­codes genereren. Werkt een website met twee-factor-authenticatie, dan kun je verificatiecodes genereren onder ‘Wachtwoorden in Systeem­voorkeuren’ en Safari. Je hebt daar dus geen extra app voor nodig. Na het instellen worden je verificatiecodes automatisch ingevuld wanneer je bij de site inlogt.

iCloud-wacht­woorden beheren in Windows

Dankzij de nieuwe iCloud-app voor wacht­woorden kun je wacht­woorden die je in iCloud bewaart, nu ook op een Windows-device inzien en beheren. Inbegrepen bij iCloud voor Windows.

Extensie voor iCloud-wacht­woorden voor Edge

Met de speciale extensie voor iCloud-wacht­woorden voor Windows kun je eenvoudig je bewaarde wacht­woorden automatisch invullen. Verkrijgbaar in de Microsoft Store.

Notities toevoegen aan opgeslagen wacht­woorden

Voeg een notitie toe aan opgeslagen accountgegevens in Wachtwoorden. Aan de accountdetails kun je bijvoorbeeld informatie over herstelcodes, geheugensteuntjes voor beveiligings­vragen of pincodes toevoegen. Zulke notities worden met de iCloud-sleutelhanger volledig versleuteld en gesynchroniseerd op al je devices, net zoals je wacht­woorden.

Verberg beveiligingsadviezen

Als je niet meteen met beveiligingsadviezen in Wachtwoorden aan de slag kunt, verberg je deze voortaan even. Je vindt ze dan later terug onderaan de lijst met aanbevelingen.

Foto’s

Terugblikken: frisse nieuwe look

Terugblikken is opgefrist met onder meer bewegende kaarten met slimme, aanpasbare titels, nieuwe stijlen voor animaties en over­gangen, en collages voor een filmisch effect.

Terugblikken: nieuwe stijlen

Met 12 prachtige stijlen kun je je terugblik extra sfeer geven. Alle foto’s en video’s worden geanalyseerd en contrast en kleuren worden gecorrigeerd, precies zoals kleurtechnici in filmstudio’s doen.

Terugblikken: interactieve interface

Klik om te pauzeren, de laatste foto opnieuw te zien, naar de volgende te gaan of vooruit te spoelen. De muziek blijft lopen en de timing wordt aangepast zodat de over­gangen mooi bij het ritme van de muziek passen.

Terugblikken: makkelijk bladeren

Bekijk alle foto’s en video’s uit je terugblik in één overzichtelijk raster.

Terugblikken: nieuwe soorten

Er zijn nieuwe terugblik­types voor reizen naar het buitenland, terugblikken met kinderen, trends in de loop van de tijd, en verbeterde terugblikken voor huisdieren, waarbij nu ook specifieke honden en katten worden herkend.

Terugblikken: hierna bekijken

Nadat je terugblik is afgespeeld, krijg je suggesties voor gerelateerde terugblikken die je kunt bekijken.

Gedeeld met jou

Klik op ‘Gedeeld met jou’ in de navigatiekolom om foto’s en video’s te bekijken die met jou zijn gedeeld in Berichten. Foto’s die zijn gemaakt waar jij bij was, worden ook weergegeven in ‘Alle foto’s’ en in Dagen, Maanden en Jaren. Verder kunnen ze verschijnen in je ‘Uitgelichte foto’s’ en Terugblikken, ook via de fotowidget. Bewaar een foto in je bibliotheek of beantwoord de afzender in Berichten.

Uitgebreider infovenster

Je kunt nu wijzigingen kopiëren en plakken in de locatie en datum van de foto, en meer informatie krijgen over voorwerpen in de foto die zijn gedetecteerd met ‘Visueel opzoeken’.

iCloud-foto­bibliotheek sneller gesynchroniseerd

Wanneer je overstapt op een nieuw device, wordt de iCloud-foto­bibliotheek sneller gesynchroniseerd, zodat je er meteen mee aan de slag kunt.

Foto’s importeren uit een andere foto­bibliotheek

Je kunt nu originele foto’s, inclusief bewerkingen, importeren uit een tweede foto­bibliotheek.

Mensen beter herkend

In het album Personen worden mensen nu nog beter herkend.

Naam geven aan personen

Foutje gemaakt in een naam? Dat zet je nu heel gemakkelijk recht in het album Personen.

Minder suggesties

Als je wilt, krijg je minder suggesties te zien voor een bepaalde datum, plaats, reis of persoon in ‘Uitgelichte foto’s’, in de fotowidget, in Terugblikken of op het tabblad Bibliotheek.

Podcasts

Aanbevelingen op maat

Ontdek nieuwe podcasts over je favoriete onderwerpen. De beste podcasts, speciaal voor jou, staan voortaan thematisch gegroepeerd volgens je interesses.

Gedeeld met jou

Deel je favoriete podcast-afleveringen in de Berichten-app. Alle afleveringen die met jou zijn gedeeld, vind je terug in ‘Luister nu’.

Herinner­ingen

Tags

Met tags kun je snel en makkelijk je herinneringen ordenen. Voeg een of meer tags aan je herinneringen toe, zoals #boodschappen. In je lijsten met herinneringen vind je ze dan sneller terug. Je kunt ook op tags filteren.

Tagbrowser

In de tagbrowser in de navigatiekolom kun je op een willekeurige tag of combinatie van tags klikken om snel getagde notities te bekijken.

Aangepaste slimme lijsten

Maak je eigen slimme lijsten die automatisch belangrijke herinneringen bevatten door te selecteren op tags, datums, tijdstippen, locaties, markeringen en prioriteit. Kies meerdere tags (bijvoorbeeld #tuinieren en #boodschappen) en combineer ze met andere filterinstellingen om specifiekere lijsten te maken.

Voltooide herinneringen verwijderen

Er zijn nu snelle opties om eenvoudig je voltooide herinneringen te verwijderen.

Betere ondersteuning van spreektaal

Je kunt nu nog complexere zinnen typen om herinneringen in te stellen. Gebruik bijvoorbeeld “Om de andere dag ’s ochtends joggen” voor een specifieke, terugkerende herinnering.

Meer suggesties

Als je een herinnering instelt, kun je met de snelle knoppenbalk eenvoudig tags, markeringen, prioriteiten en contact­personen toevoegen.

Schermtijd

Apparaatvrije tijd instellen

Schakel apparaatvrije tijd in als je daar behoefte aan hebt. Je bent dan alleen bereikbaar voor de telefoontjes en apps die jij toestaat. Vijf minuten van tevoren krijg je een reminder, waarna de apparaatvrije tijd tot aan het eind van de dag wordt ingeschakeld.

Siri

Neural tekst-naar-spraak-stem in meer talen

De nieuwste neural tekst-naar-spraak-stemmen zijn nu in meer talen beschikbaar: Zweeds (Zweden), Deens (Denemarken), Noors (Noorwegen) en Fins (Finland).1

Gemengde ondersteuning voor Engelse en Indo-Arische taal in Siri

Als je Siri bijvoorbeeld vraagt om je favoriete nummer af te spelen of een vriend te bellen, kun je nu Indisch Engels en Amerikaans of Brits Engels door elkaar gebruiken. Dit is mogelijk met negen talen: Hindi, Telugu, Kannada, Marathi, Tamil, Bengali, Gujarati, Malayalam en Punjabi.

Nieuwe stem

Siri heeft een nieuwe stem (Stem 5) in het Amerikaans Engels.

Systeem­letter­type

Systeemletter­type SF Arabic

Het nieuwe letter­type SF Arabic heeft een geraffineerd, hedendaags ontwerp dat bij het SF-letter­type past en goed leesbaar is.

Tips

Tips

Ontdek nieuwe tips voor macOS en maak kennis met de geweldige features, of leer je Mac nog beter kennen.

Verzamelingen

Tips zijn onder­verdeeld in verzamelingen voor specifieke onderwerpen: van het laatste nieuws tot onmisbare features en aanbevelingen van onze experts. En voor nieuwe Mac-gebruikers zijn er speciale tips voor beginners.

Meldingen

Je krijgt een seintje zodra er weer een nieuwe verzameling tips voor je klaarstaat.

Personaliseren

macOS maakt gebruik van machine learning op het device om te bepalen welke tips je krijgt toegezonden en welke features worden uitgelicht. Je krijgt dus altijd de meest relevante tips te zien.

Vertaal

Systeembrede vertaling

Klik terwijl je de Control-toets ingedrukt houdt op een tekst en kies Vertaal. Vervolgens kun je de vertaling kopiëren, de taal wijzigen of de geselecteerde tekst vervangen door de vertaling. Met Livetekst kun je zelfs geselecteerde tekst in foto’s vertalen.

TV

Gedeeld met jou

In de Apple TV-app zie je nu snel alle films en series die met je zijn gedeeld in Berichten. Je vindt ze onder ‘Bekijk nu’ in het nieuwe onderdeel ‘Gedeeld met jou’. Vanuit de Apple TV-app kun je ook gewoon je gesprek voortzetten.

SharePlay

Doordat de Apple TV-app samenwerkt met Berichten en FaceTime, kun je samen met anderen je favoriete films en series bekijken, en het er tegelijkertijd over hebben via berichten, spraak en video. Met SharePlay kunnen vrienden meedoen vanaf hun iPhone, iPad, Mac of Apple TV, zodat jullie allemaal samen kunnen kijken. Het maakt niet uit hoe jullie willen kijken, of waar iedereen is.

Dictafoon

Afspeelsnelheid

De snelheid waarmee Dictafoon-opnames worden afgespeeld, is nu instelbaar.

Stiltes overslaan

Je kunt in Dictafoon je opnames nu eenvoudig analyseren en automatisch stiltes overslaan.

Vensterbeheer

Van app wisselen in Split View

In Split View kun je vensters heel eenvoudig omwisselen. Klik op de groene knop voor een venster, selecteer de optie om van venster te wisselen en kies een van de geopende vensters.

Een Split View-venster scherm­vullend weergeven

Als je ervoor kiest een venster scherm­vullend weer te geven terwijl Split View geopend is, wordt het venster uitgevouwen tot het net zo groot is als je scherm. Dit geldt ook voor het andere venster dat eerst geopend was in Split View.

Menubalk in scherm­vullende weergave

Als je wilt, kun je de menubalk continu weergeven in de scherm­vullende weergave, zodat je het appmenu en andere handige informatie steeds in beeld houdt.