PERSBERICHT september 12, 2012

Apple onthult nieuwe iPod touch en iPod nano

's Werelds populairste muziekspelers compleet vernieuwd met onder andere een superdunne behuizing en fantastische nieuwe voorzieningen

SAN FRANCISCO, 12 september 2012 – Apple heeft vandaag de nieuwe serie met 's werelds populairste muziekspelers onthuld, waaronder de nieuwe iPod touch en de compleet herziene iPod nano. De nieuwe iPod touch is de dunste iPod touch-uitvoering tot nu toe en bevat een schitterend Retina-display van 4 inch, een 5-megapixel iSight-camera met 1080p HD-video-opnamefunctie, de A5-chip van Apple, de intelligente assistent Siri en iOS 6, 's werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem. De nieuwe iPod touch heeft een nieuwe superdunne en superlichte behuizing van geanodiseerd aluminium en is nu voor het eerst verkrijgbaar in vijf opvallende kleuren. De nieuwe iPod nano is de dunste iPod aller tijden, heeft een 2,5-inch Multi-Touch-display, handige navigatieknoppen en Bluetooth voor draadloos luistergenot en is verkrijgbaar in zeven nieuwe kleuren.
 
"iPod is met meer dan 350 miljoen verkochte exemplaren 's werelds populairste muziekspeler", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "Muziekliefhebbers krijgen het nog moeilijk bij het maken van een keuze tussen de herziene iPod nano, de dunste iPod aller tijden, en de gloednieuwe iPod touch met zijn schitterende 4-inch Retina-display, 5-megapixel iSight-camera en superdunne behuizing. Bovendien zijn beide modellen verkrijgbaar in nieuwe kleuren."
 
De nieuwe iPod touch heeft een 4-inch Retina-display en een superdunne en superlichte behuizing van geanodiseerd aluminium. Met een dikte van 6 mm is dit de dunste iPod touch tot nu toe, en hij weegt slechts 88 gram. Dankzij de dual-core A5-chip van Apple is de verwerkingskracht van iPod touch tot twee keer zo groot en zijn de grafische prestatie tot zeven keer zo snel als die van de iPod touch van de vierde generatie, overigens zonder afbreuk te doen aan de batterijduur: bij het afspelen van muziek gaat die nog steeds tot 40 uur mee, en bij het afspelen van video tot acht uur.* En voor het eerst is iPod touch verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren.
 
De nieuwe iPod touch bevat een 5-megapixel iSight-camera met autofocus, ondersteuning voor 1080p-video-opnamen met beeldstabilisatie, gezichtsherkenning, een ledflits en een nieuwe panoramafunctie waarmee je in een vloeiende beweging prachtige panoramafoto's kunt maken. Bij elke nieuwe iPod touch zit een iPod touch-loop in dezelfde kleur: een handig polsriempje voor als je fotografeert, video-opnamen maakt of een game speelt.
 
De nieuwe iPod touch wordt geleverd met iOS 6, 's werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem met meer dan 200 functies, en bevat nu voor het eerst ook Siri, de intelligente assistent die je gewoon vragen kunt stellen. De Siri-versie op de nieuwe iPod touch ondersteunt meer talen en helpt je aan sportuitslagen, een goed restaurant en de filmladder.** De nieuwe iPod touch is verder voorzien van Facebook-integratie met de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit Siri een update te posten, gedeelde fotostreams via iCloud en andere iOS-voorzieningen als iMessage, FaceTime, Mail en Game Center. Met synchrone AirPlay-weergave kun je het materiaal op je iPod touch-display draadloos naar je HD-tv streamen, zodat je je foto's, video's, muziek en apps op het grote tv-scherm kunt weergeven en ook op groot formaat kunt gamen.***
 
De herziene iPod nano is met een dikte van 5 mm de dunste iPod tot nu toe en heeft het grootste display van alle iPod nano-modellen, zodat je foto's en breedbeeldvideo's beter tot hun recht komen. De nieuwe iPod nano bevat een 2,5-inch Multi-Touch-display waarop je nog makkelijker door je muziek bladert, een thuisknop om snel naar je beginscherm te gaan en handige volume- en bedieningsknoppen waarmee je zonder te kijken het afspelen regelt. In de nieuwe iPod nano is Bluetooth geïntegreerd, zodat je draadloos kunt luisteren via een Bluetooth-koptelefoon, Bluetooth-luidspreker of de draadloze voorziening in de auto. Met een batterijduur van 30 uur kun je op de nieuwe iPod nano langer naar muziek luisteren dan op enig ander iPod nano-model, bijvoorbeeld naar je afspeellijsten* of de FM-radio. En dankzij de geïntegreerde fitnessvoorzieningen, zoals een stappenteller en ondersteuning voor Nike+, is iPod nano ideaal om mee te nemen tijdens een wandeling of een rondje hardlopen. De nieuwe iPod nano is leverbaar is zeven nieuwe kleuren en heeft een achtergrond in een bijpassende kleur.
 
Op iPod touch heb je direct toegang tot de App Store, met het grootste aanbod apps ter wereld: ruim 700.000 titels om uit te kiezen, waaronder meer dan 175.000 games en entertainmentapps. Ook heb je de iTunes Store-catalogus binnen handbereik: die bevat meer dan 26 miljoen nummers, 190.000 tv-programma's, 45.000 films en 1,5 miljoen boeken, die je rechtstreeks op je iPod touch kunt kopen en downloaden.***** 
 
Zowel iPod touch als iPod nano is voorzien van de nieuwe Lightning-connector, die kleiner, sterker en veelzijdiger is dan de connector van de vorige modellen. Deze connector is volledig digitaal en heeft een adaptieve interface die alleen signalen doorgeeft voor het gekoppelde accessoire. Bovendien past de connector altijd, hoe je 'm ook houdt. Er is een Lightning-naar-30-pens-adapter verkrijgbaar, zodat je ook oudere accessoires met een 30-pens-poort op iPhone 5 kunt aansluiten.****
 
iPod touch en iPod nano worden geleverd met de nieuwe Apple EarPods, die dankzij hun baanbrekende design een betere pasvorm hebben, langer meegaan en een uitstekende geluidskwaliteit beiden die normaliter is voorbehouden aan de duurdere koptelefoons.
 
Prijzen en verkrijgbaarheid
Vanaf 14 september kan iPod touch in roze, geel, blauw, wit/ zilver of zwart/antraciet worden besteld bij de Apple Online Store www.apple.com/benl voor de adviesprijs van € 329 (€ 271,90 exclusief BTW) voor het 32-GB model en € 429 (€ 354,55 exclusief BTW) voor het 64-GB model. De nieuwe iPod touch is vanaf oktober verkrijgbaar bij de Apple Online Store www.apple.com/benl en erkende Apple resellers. Voor de iPod touch van de vierde generatie, die verkrijgbaar is in een zwart en een wit model, gelden de volgende adviesprijzen: € 219 (€ 180,99 exclusief BTW) voor het 16-GB model en € 269 (€ 222,31 exclusief BTW) voor het 32-GB model. Deze modellen zijn verkrijgbaar bij de Apple Online Store www.apple.com/benl en erkende Apple resellers. Voor gebruik van iPod touch is het volgende vereist: een Mac met een USB 2.0- of USB 3.0-poort, Mac OS X versie 10.6.8 of hoger en iTunes 10.7 of hoger; of een Windows-pc met een USB 2.0-port en Windows 7, Windows Vista of Windows XP Home of Professional (Service Pack 3) of hoger en iTunes 10.7 of hoger. Voor sommige iPod touch-functies is een Apple ID vereist. iOS 6 zal tevens verkrijgbaar zijn als gratis software-update voor bezitters van een iPod touch van de vierde generatie, zodat ook zij gebruik kunnen maken van de nieuwe voorzieningen, zoals voor Facebook geschikte apps als Foto's, gedeelde fotostreams via iCloud en Passbook, de makkelijkste manier om allerlei kaartjes bij elkaar te houden.
 
iPod nano is vanaf oktober in een 16-GB uitvoering verkrijgbaar in de kleuren roze, geel, blauw, groen, paars, zilver en antraciet voor de adviesprijs van € 169 (€ 139,67 exclusief BTW) bij de Apple Online Store www.apple.com/benl en erkende Apple resellers. iPod shuffle is vanaf vandaag in een 2-GB uitvoering verkrijgbaar in de kleuren roze, geel, blauw, groen, paars, zilver en antraciet voor de adviesprijs van € 49 (€ 40,50 exclusief BTW) bij de Apple Online Store www.apple.com/benl en erkende Apple resellers. Voor gebruik van iPod shuffle is het volgende vereist: een Mac met een USB 2.0-poort, Mac OS X versie 10.6.8 of hoger en iTunes 10.7 of hoger, of een Windows-pc met een USB 2.0-poort en Windows 7, Vista of Windows XP Home of Professional (Service Pack 3) of hoger en iTunes 10.7 of hoger. Voor gebruik van iPod nano is het volgende vereist: een Mac met een USB 2.0- of  USB 3.0-poort, Mac OS X versie 10.6.8 of hoger en iTunes 10.7 of hoger, of een Windows-pc met een USB 2.0-poort en Windows 7, Vista of Windows XP Home of Professional (Service Pack 3) of hoger en iTunes 10.7 of hoger.
 
(PRODUCT) RED-modellen van iPod shuffle, iPod nano en iPod touch zijn verkrijgbaar bij de Apple Online Store www.apple.com/benl.
 
* De gebruiksduur van de batterij is afhankelijk van de instellingen, het gebruik en andere factoren. De feitelijke resultaten kunnen hiervan afwijken.
** Niet alle voorzieningen zijn in alle landen beschikbaar.
*** Synchrone AirPlay-weergave wordt alleen ondersteund op iPod touch van de vijfde generatie.
**** Afzonderlijk verkrijgbaar.
***** De catalogus verschilt per land.
 
Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. Met de iPad heeft Apple de toekomst van mobiele media en computers een gezicht gegeven.
 
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31 20 5352821

    © 2012 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iPod touch, iPod nano, Retina, iSight, Siri, iPod, Multi-Touch, iCloud, iMessage, FaceTime, AirPlay, App Store, iTunes Store, Lightning, EarPods, Passbook, iPod shuffle en iTunes zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.