PERSBERICHT februari 28, 2013

Meer dan één miljard iTunes U-downloads

CUPERTINO, 28 februari 2013 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat er vanuit iTunes U inmiddels meer dan één miljard keer materiaal is gedownload. iTunes U heeft 's werelds grootste aanbod van gratis educatief materiaal, dat afkomstig is van de allerbeste onderwijsinstellingen en toonaangevende bibliotheken, musea en andere organisaties. Bovendien kunnen leerkrachten zelf cursusmateriaal voor iTunes U maken, zoals hoorcolleges, huiswerkopdrachten, leerboeken en toetsen. Dit materiaal is voor bezitters van een iOS-apparaat overal ter wereld beschikbaar.
"Ik vind het heel inspirerend om te zien wat leerkrachten en leerlingen allemaal met iTunes U doen", zegt Eddy Cue, senior vice president Internet Software and Services van Apple. "Dankzij het materiaal dat voorhanden is in iTunes U, heeft het onderwijs een geheel andere dimensie gekregen: er zijn nu al iTunes U-colleges waarvoor zich meer dan 250.000 studenten hebben ingeschreven."
Er staan inmiddels meer dan 2500 openbare en vele duizenden niet-openbare cursussen en colleges online van meer dan 1200 universiteiten en hogescholen en 1200 lagere en middelbare scholen. Het aanbod omvat onder andere letteren, natuurwetenschappen, medicijnen, pedagogie en bedrijfskunde. De reikwijdte van toonaangevende universiteiten als Duke, Yale, Cambridge, MIT en Oxford wordt met de dag groter: voor hun iTunes U-colleges hebben zich 100.000 studenten per cursus ingeschreven. Het educatieve materiaal van Stanford University en The Open University is elk meer dan 60 miljoen keer gedownload. Het eerste jaar dat hoogleraar Matthew "Dr. Fus" Stoltzfus van de Ohio State University zijn General Chemistry-colleges online aanbood, schreven meer dan 100.000 iTunes U-studenten zich in.
"De interesse voor mijn iTunes U-college van studenten die niet aan een universiteit staan ingeschreven, is overweldigend", aldus Stoltzfus. "Ik heb inmiddels contact gehad met docenten van middelbare scholen die mijn iTunes U-materiaal gebruiken bij de voorbereiding van hun eigen lessen, met leerlingen uit het middelbaar onderwijs die mijn college gebruiken voor bijles aan hun klasgenoten, en zelfs met gepensioneerden die mijn iTunes U-college hebben gedownload om mentaal scherp te blijven."
De iTunes U-app is in meer dan zestig procent van de gevallen buiten de Verenigde Staten gedownload, wat betekent dat alle onderwijsinstellingen, zowel groot als klein, hun lesmateriaal aan een wereldwijd publiek beschikbaar kunnen stellen. Die ongeëvenaarde reikwijdte van iTunes U betekent tevens internationale erkenning voor docenten als Dan Stokols, hoogleraar aan de University of California, Irvine.
"Door iTunes U heb ik inmiddels een aantal studenten en collega's in China kennis laten maken met het doen van onderzoek naar het verband tussen chronische multitasking, te veel informatie en stress, ben ik met studenten in Europa in gesprek over onderzoekspublicaties en opleidingsplaatsen en wissel ik met studenten in Australië informatie uit over de invloed van de manier waarop een woonwijk is opgezet op de mate van fysieke activiteit en overgewicht binnen de woongemeenschap", zegt Stokols, voor wiens Environmental Psychology-college zich meer dan 170.000 studenten hebben ingeschreven via iTunes U. "Dat ik zo veel studenten kan bereiken, die zich via mijn gratis iTunes U-college bovendien zijn gaan interesseren voor omgevingspsychologie, is heel bevredigend voor mij als docent. En ik leer er zelf ook weer van."
"Ik zie elke dag weer prima resultaten", zegt Chrissy Boydstun, docent aan het Mansfield Independent School District in Texas, dat aan de meer dan 10.000 scholieren en alle medewerkers een iPad heeft verstrekt. "De leerlingen zijn gemotiveerd en weten de enorme hoeveelheid informatie waarover ze beschikken op een goede manier te verwerken. Ik vind het geweldig om te zien hoe iTunes U scholieren op weg helpt om op een andere manier dan via de gebruikelijke klassikale lessen iets te leren."
In dertig landen kunnen docenten inmiddels zelf iTunes U-cursussen maken, waaronder in deze onlangs toegevoegde landen: Brazilië, Zuid-Korea, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Al deze cursussen, en ook alle overige educatieve materiaal, zijn in 155 landen beschikbaar via de iTunes U-app. Naast de vele duizenden iTunes U-cursussen zijn er ook nog eens meer dan 75.000 iOS-onderwijsapps verkrijgbaar in de App Store. En met de gratis iBooks Author-app in de Mac App Store kunnen schrijvers en uitgevers hun ideeën en verhalen de wereld in sturen, zoals blijkt uit de meer dan 10.000 originele Multi-Touch-boeken die inmiddels wereldwijd verkrijgbaar zijn.
Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. Met de iPad heeft Apple de toekomst van mobiele media en computers een gezicht gegeven.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31(0)20 5352821

    © 2013 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iTunes U, iPad, App Store, iBooks en Multi-Touch zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.