PERSBERICHT juni 10, 2013

Batterij Apple MacBook Air gaat voortaan hele dag mee

SAN FRANCISCO, 10 juni 2013 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat MacBook Air voortaan verkrijgbaar is met een batterij die de hele dag meegaat, Intel Core-processors van de vierde generatie met snellere grafische voorzieningen, 802.11ac Wi-Fi en flashopslag die tot 45 procent sneller is dan de vorige generatie. De ultieme notebook voor elke dag biedt nu nog meer waar voor zijn geld: de 11-inch modellen hebben twee keer zoveel opslagcapaciteit en de 13-inch modellen hebben een lagere instapprijs van € 1129. Verder heeft Apple vandaag de geheel opnieuw ontworpen AirPort Extreme- en AirPort Time Capsule-basisstations geïntroduceerd, met een 802.11ac Wi-Fi-voorziening die tot drie keer sneller is.
"MacBook Air is dé norm als het gaat om dunne en lichte notebooks. Nu de batterij langer meegaat, ligt die lat nog hoger", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "Door die snellere flashopslag, verbeterde grafische voorzieningen en langere gebruiksduur van de batterij – tot 12 uur – heeft de nieuwe MacBook Air onze klanten nog meer te bieden. En verder is het nog steeds die vertrouwde robuuste notebook die je overal mee naartoe kunt nemen."
De nieuwe MacBook Air is uitgerust met energiezuinige Intel Core i5- en Core i7-processors van de vierde generatie die ervoor zorgen dat de batterij van de 13-inch MacBook Air tot 12 uur lang meegaat; bij het afspelen van films uit iTunes is dit 10 uur. De batterij van de 11-inch MacBook Air gaat tot 9 uur mee; bij het afspelen van films uit iTunes is dit 8 uur.* MacBook Air biedt nu 802.11ac Wi-Fi waarmee je – in combinatie met een 802.11ac-basisstation – tot drie keer zo snel draadloos kunt werken. Dankzij de nieuwe Intel HD Graphics 5000 presteert MacBook Air tot 40 procent beter bij het spelen van games en het gebruik van veeleisende grafische programma's. De nieuwe flashopslag werkt tot 45 procent sneller dan de vorige generatie en negen keer sneller dan een traditionele harde schijf.**
De ongelooflijk dunne en lichte behuizing is voorzien van twee microfoons, een FaceTime HD-camera, een razendsnelle Thunderbolt-poort en twee USB 3.0-poorten. MacBook Air ondersteunt tevens het gebruik van twee beeldschermen en synchrone weergave, met gelijktijdige ondersteuning voor volledige native resolutie op het ingebouwde beeldscherm.
In het kader van de voortdurende inzet van Apple om milieuvriendelijke en energiezuinige producten te fabriceren, voldoet de nieuwe MacBook Air aan de zeer strenge Energy Star 5.2-norm, waarmee de notebook de EPEAT Gold-status heeft verdiend.*** Elke unibodybehuizing is gemaakt van zeer goed te recyclen aluminium en heeft standaard een energiezuinig, kwikvrij scherm van arseenvrij glas met led-achtergrondverlichting. Ook bevatten notebooks van Apple geen broomhoudende vlamvertragers, zijn ze pvc-vrij en zijn ze stuk voor stuk vervaardigd van materialen die goed gerecycled kunnen worden.
MacBook Air wordt geleverd met OS X Mountain Lion dat onder andere Berichten, Berichtencentrum, een systeemomvattende deelfunctie, synchrone AirPlay-weergave, de dicteerfunctie, Game Center en verbeterde beveiliging via Gatekeeper bevat. En doordat iCloud is geïntegreerd in de basis van OS X, is het in Mountain Lion gemakkelijker dan ooit om je materiaal op je Mac, iPhone, iPad en iPod touch up-to-date te houden.
Verder heeft Apple geheel opnieuw ontworpen AirPort Extreme- en AirPort Time Capsule-basisstations geïntroduceerd. Deze zijn uitgerust met 3-stream 802.11ac Wi-Fi-technologie met een maximale gegevenssnelheid van 1,3 Gbps, bijna drie keer sneller dan 802.11n. De nieuwe AirPort-basisstations zijn voorzien van krachtige radio's en een bundelvormende antenne voor maximaal bereik en maximale prestaties. OS X en iOS zijn al berekend op deze basisstations, dus gebruikers hoeven maar een paar stappen te volgen om een snel Wi-Fi-netwerk op te zetten. En met het intuïtieve AirPort-configuratieprogramma kunnen zij dat netwerk in een grafische interface bekijken en beheren. AirPort Time Capsule heeft een harde schijf van 2 TB of 3 TB, werkt samen met Time Machine in OS X en is de eenvoudigste manier om draadloos meerdere Macs te back-uppen. Deze nieuwe basisstations meten slechts 9,7 x 9,7 x 16,7 cm, dus moet het niet moeilijk zijn om een plekje voor ze te vinden.
Prijzen en verkrijgbaarheid
MacBook Air is per direct verkrijgbaar bij de Apple Online Store (www.apple.com/benl) en erkende Apple resellers. De 11-inch MacBook Air wordt geleverd met een 1,3-GHz processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,6 GHz en 4 GB geheugen. Het model met 128 GB flashopslag is vanaf € 1029 (€ 850,41 exclusief btw) verkrijgbaar en het model met 256 GB flashopslag vanaf € 1229 (€ 1015,70 exclusief btw). De 13-inch MacBook Air wordt geleverd met een 1,3-GHz processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,6 GHz en 4 GB geheugen. Het model met 128 GB flashopslag is verkrijgbaar vanaf € 1129 inclusief btw (€ 933,06 exclusief btw) en het model met 256 GB flashopslag vanaf € 1329 inclusief btw (€ 1098,35 exclusief btw). Beschikbare maatwerkopties zijn onder andere een 1,7-GHz Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,3 GHz, tot 8 GB geheugen en tot 512 GB flashopslag.
Ga voor de volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires naar www.apple.com/benl/macbook-air.
De nieuwe AirPort Extreme- en AirPort Time Capsule-basisstations zijn per direct verkrijgbaar bij de Apple Online Store (www.apple.com/benl), de Apple Retail Store en erkende Apple resellers. AirPort Extreme is verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 199 inclusief btw (€ 164,46 exclusief btw). Van de AirPort Time Capsule zijn twee modellen verkrijgbaar: met een opslagcapaciteit van 2 TB voor € 299 inclusief btw (€ 247,11 exclusief btw) en met een opslagcapaciteit van 3 TB voor € 399 inclusief btw (€ 329,75 exclusief btw). Ga voor de volledige technische specificaties naar www.apple.com/benl/airport-extreme en www.apple.com/benl/airport-time-capsule.
* Tests van het Wireless Web-protocol uitgevoerd door Apple in juni 2013 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van MacBook Air. De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen, zijn afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/benl/macbook-air.
** Tests uitgevoerd door Apple in juni 2013 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van MacBook Air. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/benl/macbook-air.
*** Gebaseerd op de energiezuinigheidscategorieën en producten zoals die per juni 2013 zijn opgenomen in de EPA ENERGY STAR 5.2-energiedatabase. EPEAT is een onafhankelijke organisatie die consumenten in staat stelt de milieuprestaties van notebooks en desktopcomputers te vergelijken. Producten die voldoen aan alle vereiste criteria en ten minste 75 procent van de optionele criteria worden erkend als EPEAT Gold-producten. Het EPEAT-programma is een initiatief van de EPA (Amerikaans milieubureau) en is gebaseerd op de IEEE 1680-norm voor de milieubeoordeling van computerproducten voor de consumentenmarkt. Ga voor meer informatie naar www.epeat.net.
Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. Met de iPad heeft Apple de toekomst van mobiele media en computers een gezicht gegeven.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31(0)20 5352821

© 2013 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, MacBook Air, AirPort Extreme, AirPort, Time Capsule, MacBook, iTunes, FaceTime, OS X, AirPlay, iCloud, iPhone, iPad, iPod touch en Time Machine zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.