PERSBERICHT oktober 22, 2013

Apple kondigt iPad Air aan: een aanzienlijk dunnere, lichtere en snellere iPad

iPad mini krijgt Retina-display en door Apple ontworpen 64-bits A7-chip

SAN FRANCISCO, 22 oktober 2013 – Apple heeft vandaag iPad Air aangekondigd, de nieuwste generatie van dit toonaangevende apparaat. iPad Air heeft een 9,7-inch Retina-display en een nieuw, lichter en dunner design. iPad Air is 20 procent dunner en 28 procent lichter dan de iPad van de vierde generatie en is zo geconstrueerd dat hij nog geen halve kilo weegt. Bovendien zijn de randen aanzienlijk smaller, waardoor alles op het scherm nog beter tot zijn recht komt. Apple heeft vandaag eveneens iPad mini met Retina-display aangekondigd. Het 7,9-inch scherm bevat hetzelfde aantal pixels als de 9,7-inch iPad, waardoor tekst superscherp is en je meer details ziet, terwijl de behuizing nog steeds even dun en licht is. De nieuwe iPads bevatten allemaal de snelle en zuinige, door Apple ontworpen A7-chip met een 64-bits architectuur van desktopniveau, supersnel mobiel internet via de snellere Wi-Fi-versie en de uitgebreidere LTE-connectiviteit, plus iOS 7 met talloze nieuwe functies.
"De eerste iPad gaf het begrip mobiel computergebruik al een totaal nieuwe invulling en de nieuwe iPad Air betekent opnieuw een enorme sprong voorwaarts. Die is namelijk zo dun, licht en snel dat je 'm alleen maar hoeft op te pakken om te weten wat een enorme vooruitgang dit is", zegt Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "iPad Air heeft een 9,7-inch Retina-display maar weegt desondanks nog geen halve kilo. Bovendien werkt iOS 7 supersnel op de 64-bits Apple A7-chip van desktopniveau en gaat de batterij de hele dag mee. Al met al is dit de lichtste tablet van volledig formaat."
iPad Air is 20 procent dunner en 28 procent lichter dan de iPad van de vierde generatie en is zo geconstrueerd dat hij nog geen halve kilo weegt. Bovendien zijn de randen 43 procent smaller. Op het Retina-display van iPad Air zien webpagina's, tekst, foto's en films er allemaal even scherp en natuurgetrouw uit. En dankzij de nieuwe, zuinige A7-chip kon deze iPad toe met een nog kleinere batterij, waardoor het totale volume met 24 procent is afgenomen ten opzichte van de iPad van de vorige generatie, terwijl iPad Air twee keer zo snel is en de batterij nog steeds tot 10 uur meegaat.¹
In de nieuwe iPad mini met Retina-display zijn alle 3,1 miljoen pixels (dat is een resolutie van 2048 x 1536) van iPad Air ondergebracht in het 7,9-inch Multi-Touch-display, met een pixeldichtheid van 326 pixels per inch als resultaat. Het 7,9-inch Retina-display van iPad mini is 35 procent groter in vergelijking met het scherm van andere 7-inch tablets en is de enige kleine tablet die de vergelijking met iPad kan doorstaan. Foto's en tekst zijn haarscherp, films worden weergegeven op volledige 1080p HD-resolutie en de 475.000 apps die speciaal voor iPad zijn ontwikkeld werken allemaal perfect.
De A7-chip in iPad Air en iPad mini met Retina-display bevat een 64-bits architectuur van desktopniveau, een zeer geavanceerde grafische processor en verbeterde beeldsignaalverwerking. De systeemprocessor en grafische processor van iPad Air zijn tot twee keer zo snel, de systeemprocessor van iPad mini met Retina-display is tot vier keer zo snel en de grafische processor is zelfs tot acht keer zo snel. Dus of je nu een app start, een foto bewerkt of een zware grafische game speelt, vrijwel alles gaat sneller en beter dan ooit. En toch gaat de batterij de hele dag mee. De 64-bits architectuur van de A7-chip en de geïntegreerde ondersteuning voor OpenGL ES versie 3.0 maken visuele effecten mogelijk die tot nu toe waren voorbehouden aan gameconsoles. De nieuwe iPads bevatten bovendien de M7-bewegingscoprocessor, die gegevens verwerkt van de versnellingsmeter, gyroscoop en het kompas. Daarmee wordt de A7-chip ontlast, wat het batterijverbruik ten goede komt.
Beide nieuwe iPads zijn voorzien van twee antennes en zijn daarmee geschikt voor MIMO-technologie (multiple-input multiple-output). Hierdoor is de Wi-Fi-snelheid van iPad Air en iPad mini met Retina-display verdubbeld tot 300 Mbps.² De modellen met een dataverbinding bieden daarnaast een grotere LTE-dekking, zodat ze geschikt zijn voor nog meer LTE-netwerken ter wereld, terwijl ze ook nog steeds werken op andere snelle mobiele netwerken, zoals DC-HSDPA en HSPA+.³
iPad Air en iPad mini met Retina-display hebben nu een nieuwe FaceTime HD-camera met een verbeterde verlichtingssensor aan de achterzijde en grotere pixels, zodat het beeld er ook bij weinig licht goed uitziet. De iSight-camera met zijn 5-megapixel sensor en geavanceerde optische technologie, iOS 7 en de beeldsignaalverwerking van de A7 zorgen samen voor nog betere foto's en films op iPad, onder andere dankzij de snellere autofocus, de 3x videozoom en 5x fotozoom, het grotere dynamische bereik en de automatische beeldstabilisatie voor zowel foto's als video's.
De nieuwe iPads zijn allemaal voorzien van iOS 7, dat onder andere een gloednieuwe gebruikersinterface met subtiele bewegingseffecten, een fraai kleurenpalet en meerdere functielagen heeft, waardoor het besturingssysteem meer tot leven komt. iOS 7 bevat honderden nieuwe functies, waaronder Bedieningspaneel, Berichtencentrum, verbeterde multitasking, AirDrop en verbeteringen in Foto's, Safari en Siri. Verder bevat iOS nu iTunes Radio, een gratis voorziening voor internetradio op basis van de muziek waarnaar je in iTunes luistert.⁴
Op elke iPad vind je de App Store, waarin inmiddels meer dan een miljoen apps voor iPhone, iPad en iPod touch staan. De App Store is toegankelijk in 155 landen en bevat meer dan 475.000 apps die speciaal voor iPad zijn ontworpen. Er zijn al meer dan 60 miljard apps gedownload uit de App Store. Het aanbod is over 24 categorieën verdeeld, waaronder kranten en tijdschriften in Kiosk, games, amusement, kinderen, onderwijs, zakelijk, nieuws, sport, gezondheid en fitness en reizen.
Het iLife-pakket met creatieve apps, dat bestaat uit iPhoto, iMovie en GarageBand, en het iWork-pakket met productiviteitsapps, dat Pages, Numbers en Keynote bevat, zijn beide onlosmakelijk verbonden met het Apple platform en worden nu gratis geleverd bij elk nieuw iOS-apparaat met iOS 7. Wie deze apps al had, kan de updates nu gratis ophalen. Hierdoor kunnen nu nog meer iPad-gebruikers profiteren van deze geweldige apps. Alle apps zijn qua stijl afgestemd op iOS 7, zijn geoptimaliseerd voor 64-bits technologie en bevatten honderden nieuwe functies.
Prijzen en verkrijgbaarheid
De Wi-Fi-modellen van iPad Air zijn vanaf vrijdag 1 november verkrijgbaar in zilver of spacegrijs en hebben een adviesprijs van € 479 incl. btw (€ 395,87 excl. btw) voor het 16-GB model, € 569 incl. btw (€ 470,25 excl. btw) voor het 32-GB model, € 659 incl. btw (€ 544,63 excl. btw) voor het 64-GB model en € 749 incl. btw (€ 619,01 excl. btw) voor het 128-GB model. De Wi-Fi + Cellular-modellen van iPad Air zijn vanaf vrijdag 1 november verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 599 incl. btw (€ 495,04 excl. btw) voor het 16-GB model, € 689 incl. btw (€ 569,42 excl. btw) voor het 32-GB model, €  779 incl. btw (€ 643,80 excl. btw) voor het 64-GB model en € 869 incl. btw (€ 718,18 excl. btw) voor het 128-GB model. iPad 2 is verkrijgbaar voor € 379 incl. btw (€ 313,22 excl. btw) voor het 16-GB Wi-Fi-model en € 499 incl. btw (€ 412,40 excl. btw) voor het 16-GB Wi-Fi + 3G-model.
iPad mini met Retina-display zal later in november verkrijgbaar zijn in zilver en spacegrijs. De Wi-Fi-modellen van iPad mini met Retina-display zullen verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van € 389 incl. btw (€ 321,49 excl. btw) voor het 16-GB model, € 479 incl. btw (€ 395,87 excl. btw) voor het 32-GB model, € 569 incl. btw (€ 470,25 excl. btw) voor het 64-GB model en € 659 incl. btw (€ 544,63 excl. btw) voor het 128-GB model. De Wi-Fi + Cellular-modellen van iPad mini met Retina-display zullen verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van € 509 incl. btw (€ 420,66 excl. btw) voor het 16-GB model, € 599 incl. btw (€ 495,04 excl. btw) voor het 32-GB model, € 689 incl. btw (€ 569,42 excl. btw) voor het 64-GB model en € 779 incl. btw (€ 643,80 excl. btw) voor het 128-GB model. Bovendien is de eerste iPad mini nu verkrijgbaar voor de verlaagde prijs van € 289 incl. btw (€ 238,84 excl. btw) voor het 16-GB Wi-Fi-model en € 409 incl. btw (€ 338,02 excl. btw) voor het 16-GB Wi-Fi + Cellular-model.
De nieuwe Smart Covers van polyurethaan voor iPad Air en iPad mini met Retina-display kosten € 39 incl. btw (€ 32,23 excl. btw) en zijn verkrijgbaar in de kleuren blauw, groen, roze, geel, zwart en (RED). De iPad Air Smart Cases en iPad mini Smart Cases hebben een nieuwe vormgeving en zijn gemaakt van anilineleer. Alle Smart Cases zijn verkrijgbaar in zes mooie kleuren – geel, beige, blauw, bruin, zwart en (RED) – voor een adviesprijs van € 79 incl. btw (€ 65,29 excl. btw) voor iPad Air en € 69 incl. btw (€ 57,02 excl. btw) voor iPad mini. De Smart Covers en Smart Cases zijn verkrijgbaar bij de Apple Online Store en bepaalde erkende Apple resellers.
iPad Air en iPad mini met Retina-display zullen te koop zijn bij de Apple Online Store, de Apple Store, bepaalde providers en bepaalde erkende Apple resellers. Vanaf 1 november zal iPad Air verkrijgbaar zijn in de volgende landen: Nederland, de Verenigde Staten, Australië, België, Bulgarije, Canada, China (alleen de Wi-Fi-modellen), Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Hongkong, Ierland, IJsland, Italië, Japan, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macau (alleen de Wi-Fi-modellen), Macedonië, Montenegro, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Puerto Rico, Roemenië, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. iPad Air zal in de Apple Stores in deze landen verkrijgbaar zijn op vrijdag 1 november vanaf 8.00 uur lokale tijd.
¹ De gebruiksduur van de batterij is afhankelijk van de instellingen, het gebruik en andere factoren. De feitelijke resultaten kunnen hiervan afwijken.
² Gebaseerd op theoretische snelheden. De werkelijke snelheid kan variëren.
³ LTE is alleen via bepaalde providers beschikbaar. De netwerksnelheid hangt af van de snelheid van het netwerk van de provider. Neem contact op met je provider voor meer informatie.
⁴ iTunes Radio is beschikbaar in iOS 7 in de Verenigde Staten.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31(0)20 5352821

    © 2013 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iPad Air, Retina, iPad, Multi-Touch, FaceTime, iSight, AirDrop, Safari, Siri, iTunes Radio, iTunes, App Store, iPhone, iPod touch, iLife, iPhoto, iMovie, GarageBand, iWork, Pages, Numbers en Keynote zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.