PERSBERICHT oktober 22, 2013

De splinternieuwe Mac Pro – de meest radicale Mac ooit

SAN FRANCISCO, 22 oktober 2013 – Met de lancering van de nieuwe Mac Pro geeft Apple een totaal nieuwe betekenis aan het begrip professionele computer. Mac Pro is gebouwd rondom een revolutionaire uniforme thermische kern en is voorzien van de nieuwste Intel Xeon-processors (tot 12 cores), twee grafische processors, zes Thunderbolt 2-poorten, flashopslag op basis van PCIe en supersnel ECC-geheugen. Al deze fantastische prestaties zijn in een prachtig nieuw ontwerp gegoten en het resultaat, de nieuwe Mac Pro, is vanaf december verkrijgbaar vanaf € 3049.
"De nieuwe Mac Pro representeert onze toekomstvisie op professionele desktopsystemen. We zijn in wezen met een schone lei begonnen en hebben Mac Pro in zijn geheel opnieuw uitgevonden. Het resultaat is ongekend en volledig uniek in zijn soort", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "Achter het revolutionaire nieuwe ontwerp van deze Mac Pro schuilen Xeon-processors met maximaal 12 cores, twee FirePro grafische processors, supersnel ECC-geheugen, vernieuwde PCIe-flashopslag, uitbreidingsmogelijkheden via Thunderbolt 2 en nog veel meer. En hij is nog slechts 1/8 van het formaat van de vorige Mac Pro."
"Of het nu gaat om de razendsnelle prestaties van DaVinci Resolve of het in realtime vastleggen van videobeelden met UltraStudio 4K, het ontwerp en de prestaties van Mac Pro ontketenen een revolutie op het gebied van professionele desktops", aldus Grant Petty, CEO van Blackmagic Design.
"We stonden met onze ogen te knipperen toen we ontdekten waartoe Mac Pro dankzij de twee grafische processors in staat is. MARI werkt maar liefst vijf keer sneller en creatieve tools werken dan ook vloeiender dan ooit tevoren. Van zulke prestaties konden digitale kunstenaars tot voor kort alleen maar dromen", zo sprak Bill Collis, CEO van The Foundry.
"De huidige externe opslagsnelheden vallen in het niet bij de 20 Gbps die de Thunderbolt 2-poorten van Mac Pro leveren", aldus James Lee, CEO van PROMISE Technology
De nieuwe Mac Pro is helemaal opgebouwd rondom een thermische core. Deze zorgt ervoor dat het systeem de thermische capaciteit efficiënt over alle processors kan verdelen. De innovatieve ventilator zuigt op efficiënte wijze lucht naar binnen, waardoor Mac Pro net zo weinig geluid maakt als Mac mini. Het resultaat is een professioneel desktopsysteem met ongekende prestaties in een behuizing van slechts 25,1 cm hoog die nog maar 1/8 van de vorige Mac Pro bedraagt.
Mac Pro is volledig vernieuwd en ontworpen met de meest veeleisende werkomgeving in gedachten. De nieuwe Mac Pro heeft Intel Xeon-processors met 4, 6, 8 of 12 cores die een Turbo Boost-snelheid tot 3,9 GHz weten te halen. Dat betekent een verdubbeling van de drijvendekommaprestaties ten opzichte van de vorige Mac Pro. De twee AMD FirePro grafische processors met een videogeheugen tot 12 GB zijn goed voor maximaal zeven teraflop aan rekenkracht en tot wel acht keer betere grafische prestaties dan de Mac Pro van de vorige generatie.* OpenGL en OpenCL zijn optimaal afgestemd op OS X Mavericks zodat de rekenkracht van de systeemprocessor en twee grafische processors van Mac Pro ten volste benut wordt.
De nieuwe Mac Pro werkt met op PCIe gebaseerde flashopslag die sequentiële leessnelheden tot 1,2 GBps bereikt en daarmee tot wel 10 keer sneller is dan traditionele harde schijven in desktopcomputers. Dankzij de 1866-MHz ECC DDR3-geheugencontroller met vier kanalen beschikt de nieuwe Mac Pro over maximaal 60 GBps geheugenbandbreedte, een verdubbeling ten opzichte van de vorige Mac Pro.* De spectaculaire kracht en bandbreedte van Mac Pro maken het mogelijk om ongestoord 4K-videostreams te bewerken en vervolgens in realtime af te spelen.
De splinternieuwe Mac Pro is uitgerust met zes Thunderbolt 2-poorten, die stuk voor stuk 20 Gbps bandbreedte per apparaat leveren. Hiermee stelt Apple een compleet nieuwe norm op het gebied van desktopuitbreidingsmogelijkheden. Via elke Thunderbolt 2-poort kunnen maximaal zes apparaten doorgelust worden. De echte professional kan dus maar liefst 36 snelle randapparaten tegelijkertijd aansluiten, van externe opslag tot meerdere PCI-uitbreidingen tot audio- en videoapparatuur. Thunderbolt 2 is geschikt voor zowel koperen kabels als glasvezelkabels en is niet alleen volledig compatibel met alle huidige Thunderbolt-apparatuur en -kabels, maar ook met de allernieuwste 4K-beeldschermen. De nieuwe, zichzelf configurerende IP over Thunderbolt-voorziening in OS X Mavericks brengt een snelle connectie tot stand tussen Thunderbolt-Macs.
Op de nieuwe Mac Pro werken professionele programma's van Apple, zoals Final Cut Pro X, Logic Pro X en Aperture, supersnel. Final Cut Pro X is optimaal afgestemd op de twee grafische processors voor een betere realtime-afspeelkwaliteit, snellere rendering, snellere export en 4K-videomonitoring via Thunderbolt 2 en HDMI. Dankzij flashopslag kunnen Aperture-gebruikers vele malen sneller duizenden afbeeldingen in hoge resolutie importeren en exporteren. Ook de razendsnelle laadtijd van projecten in Logic Pro X is te danken aan flashopslag. Bovendien kan dit programma via Thunderbolt 2 gebruikmaken van een groter aantal supersnelle audio-I/O-kanalen, zonder dat daarvoor extra PCI-kaarten nodig zijn.
De nieuwe Mac Pro wordt geleverd met OS X Mavericks. Mavericks is de tiende grote release van OS X, het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld, en is gratis verkrijgbaar via de Mac App Store. Naast de meer dan 200 nieuwe functies introduceert Mavericks ook voorzieningen voor intensieve gebruikers, zoals Finder-tabbladen, tags en verbeterde ondersteuning voor meerdere beeldschermen, plus nieuwe kerntechnologieën die verbluffende prestaties leveren, zoals geheugencompressie om ervoor te zorgen dat je Mac altijd even snel is. Dankzij de geoptimaliseerde OpenGL- en OpenCL-ondersteuning zorgt Mavericks bij systemen met twee grafische processors bovendien voor drastisch verbeterde prestaties. Ga voor meer informatie of om Mavericks te downloaden naar www.apple.com/benl/osx/.
Mac Pro voldoet aan de strenge Energy Star 6.0-normen en heeft de de EPEAT-beoordeling "Gold" gekregen.** Mac Pro gebruikt tot 70 procent minder energie dan de vorige generatie. Daarbij wordt er 79% minder aluminium gebruikt voor de behuizing en 80% minder materiaal voor de verpakking in vergelijking met het vorige model. Mac Pro bevat geen broomhoudende vlamvertragers of pvc en is gemaakt van materiaal dat goed gerecycled kan worden. Bovendien is de hoeveelheid benodigd materiaal voor de systeembehuizingen en verpakkingen tot een minimum gereduceerd.
Prijzen en verkrijgbaarheid
De splinternieuwe Mac Pro is vanaf december verkrijgbaar bij de Apple Online Store en bepaalde erkende Apple resellers De Mac Pro met een 3,7-GHz quad-core Intel Xeon E5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,9 GHz, twee AMD FirePro D300 grafische processors met elk 2 GB VRAM, 12 GB geheugen en 256 GB PCIe-flashopslag is verkrijgbaar vanaf € 3049 incl. btw (€ 2519,83 excl. btw); en de Mac Pro met een 3,5-GHz 6-core Intel Xeon E5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,9 GHz, twee AMD FirePro D500 grafische processors met elk 3 GB VRAM,16 GB geheugen en 256 GB PCIe-flashopslag is verkrijgbaar vanaf € 4049 incl. btw (€ 3346,28 excl. btw).
Beschikbare maatwerkconfiguraties zijn onder andere een snellere 8-core of 12-core Intel Xeon E5-processor, AMD FirePro D700 grafische processors met 6 GB VRAM, tot 64 GB geheugen en tot 1 TB PCIe-flashopslag. Ga voor de volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires naar www.apple.com/benl/mac-pro.
* Vermelde prestaties zijn gebaseerd op technische specificaties van prototypen van Mac Pro per oktober 2013.
** Gebaseerd op de energiezuinigheidscategorieën en producten zoals die per oktober 2013 zijn opgenomen in de EPA Energy Star 6.0-database. EPEAT is een onafhankelijke organisatie die consumenten in staat stelt de milieuprestaties van notebooks en desktopcomputers te vergelijken. Producten die voldoen aan alle vereiste criteria en ten minste 75 procent van de optionele criteria worden erkend als EPEAT Gold-product. Het EPEAT-programma is een initiatief van de EPA (Amerikaans milieubureau) en is gebaseerd op de IEEE 1680-norm voor de milieubeoordeling van computerproducten voor de consumentenmarkt. Ga voor meer informatie naar www.epeat.net.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31(0)20 5352821

    © 2013 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Mac Pro, OS X, Final Cut Pro, Logic, Aperture, Mac App Store en Finder zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.