PERSBERICHT oktober 22, 2013

Vernieuwde MacBook Pro met Retina-display bevat nieuwste processors, snellere grafische processors en batterij met langere gebruiksduur

iWork en iLife nu gratis bij elke nieuwe Mac

SAN FRANCISCO, 22 oktober 2013 – Apple heeft vandaag de vernieuwde MacBook Pro met Retina-display aangekondigd, die is voorzien van Intel Core-processors van de vierde generatie, de nieuwste grafische processors, een batterij met een langere gebruiksduur, snellere flashopslag en Wi-Fi van de volgende generatie. De vernieuwde MacBook Pro met Retina-display, die nu in prijs is verlaagd en verkrijgbaar is vanaf € 1.329, is voorzien van een prachtig hogeresolutiescherm, een dun en licht ontwerp en de nieuwste technologische voorzieningen om de meest veeleisende werkzaamheden aan te kunnen. Apple heeft vandaag ook aangekondigd dat iWork en iLife nu gratis worden geleverd bij elke nieuwe Mac.
"We hebben 's werelds beste notebook voor professioneel gebruik nog beter gemaakt door de prestaties te verhogen en de levensduur van de batterij nog verder te verlengen", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "MacBook Pro met Retina-display blijft de grenzen van professionele notebooks verleggen."
De vernieuwde MacBook Pro met Retina-display is slechts 1,8 cm dik en combineert ongelooflijke prestaties met een uiterst draagbaar ontwerp. De 13-inch MacBook Pro met Retina-display is voorzien van een dual-core Intel Core i5-processor van de vierde generatie met een snelheid tot 2,6 GHz, die dankzij Turbo Boost snelheden behaalt tot 3,1 GHz. De nieuwe geïntegreerde Intel Iris grafische processor levert tot 90 procent snellere prestaties dan de MacBook Pro met Retina-display van de vorige generatie.* Het 13-inch model kan ook worden besteld met een snellere dual-core Intel Core i7-processor tot 2,8 GHz, die dankzij Turbo Boost snelheden behaalt tot 3,3 GHz.
De 15-inch MacBook Pro met Retina-display is voorzien van een quad-core Intel Core i7-processor tot 2,3 GHz, die dankzij Turbo Boost snelheden behaalt tot 3,5 GHz. Het 15-inch model bevat een Intel Iris Pro grafische processor voor ongeëvenaarde geïntegreerde grafische prestaties, of, voor wie de allerbeste prestaties wil, zowel een Iris Pro als een discrete-level GeForce GT 750M grafische processor met 2 GB videogeheugen. De 15-inch MacBook Pro met Retina-display kan worden besteld met een snellere quad-core Intel Core i7-processor tot 2,6 GHz, die dankzij Turbo Boost snelheden behaalt tot 3,8 GHz.
De vernieuwde MacBook Pro met Retina-display beschikt over een ongelooflijke grafische verwerkingskracht, terwijl de gebruiksduur van de batterij nog altijd indrukwekkend is. De batterij van de 13-inch MacBook Pro met Retina-display gaat tot negen uur mee, twee uur langer dan de vorige generatie, terwijl tot negen uur lang films kunnen worden afgespeeld via iTunes. De batterij van de 15-inch MacBook Pro met Retina-display gaat tot acht uur mee, een uur langer dan de vorige generatie, terwijl tot acht uur lang films kunnen worden afgespeeld via iTunes.**
MacBook Pro met Retina-display is nu voorzien van op PCIe gebaseerde flashopslag met tot 60 procent snellere leessnelheden dan de vorige generatie. Met 802.11ac Wi-Fi van de volgende generatie kun je – in combinatie met een 802.11ac-basisstation – tot drie keer zo snel draadloos werken. Twee Thunderbolt 2-poorten leveren een bandbreedte tot 20 Gbps voor elk extern apparaat, zodat je meerdere beeldschermen en snelle apparaten kunt aansluiten, terwijl via de HDMI-poort eenvoudig een HD-tv en of projector kan worden aangesloten.
De vernieuwde MacBook Pro met Retina-display wordt geleverd met OS X Mavericks. Mavericks is de tiende grote release van OS X, het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld, en is gratis verkrijgbaar via de Mac App Store. Naast meer dan 200 nieuwe functies bevat Mavericks kerntechnologieën die specifiek zijn ontwikkeld om de prestaties van notebooks te verhogen en de gebruiksduur van de Mac-batterij te verbeteren. Dankzij de geheugencompressie in OS X Mavericks worden inactieve gegevens in het geheugen automatisch gecomprimeerd, zodat de Mac altijd snel reageert. Mavericks zorgt bovendien voor aanzienlijk betere prestaties op systemen met een geïntegreerde grafische processor, dankzij geoptimaliseerde OpenCL-ondersteuning en de dynamische toewijzing van videogeheugen. Ga voor meer informatie of om Mavericks te downloaden naar www.apple.com/osx/.
Apple heeft vandaag bovendien aangekondigd dat naast iLife nu ook de iWork-productiviteitsprogramma's gratis bij elke nieuwe Mac worden geleverd. Met iWork, dat Pages, Numbers en Keynote bevat, kan iedereen moeiteloos indrukwekkende documenten, spreadsheets en presentaties maken, bewerken en delen. Alle iLife- en iWork-programma's hebben een volledig nieuw ontwerp om optimaal te profiteren van OS X Mavericks, zijn bijgewerkt naar een 64-bits versie, zijn voorzien van iCloud-integratie en bevatten honderden nieuwe functies waarmee je meer dan ooit kunt doen op al je Apple apparaten.
In het kader van de voortdurende inzet van Apple om milieuvriendelijke en energiezuinige producten te fabriceren, voldoet de nieuwe MacBook Pro met Retina-display aan de zeer strenge Energy Star 6.0-norm, waarmee de notebook de EPEAT Gold-status heeft verdiend.*** Het beeldscherm met led-achtergrondverlichting van de MacBook Pro met Retina-display bevat geen kwik en is gemaakt van glas zonder arseen. In MacBook Pro met Retina-display zijn onderdelen en kabels zonder pvc gebruikt en is het gebruik van broomhoudende vlamvertragers volledig geweerd. Bovendien is gebruikgemaakt van zeer goed te recyclen materialen en is de hoeveelheid benodigd verpakkingsmateriaal tot een minimum gereduceerd.
Prijzen en verkrijgbaarheid
MacBook Pro met Retina-display is vanaf vandaag verkrijgbaar via de Apple Online Store en bepaalde erkende Apple resellers. De 13-inch MacBook Pro is verkrijgbaar met een 2,4-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,9 GHz, 4 GB geheugen, 128 GB flashopslag en een Intel Iris grafische processor vanaf € 1.329 incl. btw (€ 1.098,35 excl. btw), met een dual-core 2,4-GHz Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,9 GHz, 8 GB geheugen, 256 GB flashopslag en een Intel Iris grafische processor vanaf € 1.529 incl. btw (€ 1.263,64 excl. btw) en met een dual-core 2,6-GHz Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 8 GB geheugen, 512 GB flashopslag en een Intel Iris grafische processor vanaf € 1.829 incl. btw (€ 1.511,57 excl. btw). Beschikbare maatwerkopties zijn onder andere een snellere dual-core Intel Core i7-processor tot 2,8 GHz met Turbo Boost-snelheden tot 3,3 GHz, tot 16 GB geheugen en flashopslag tot 1 TB.
De 15-inch MacBook Pro is verkrijgbaar met een 2,0-GHz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,2 GHz, 8 GB geheugen, 256 GB flashopslag en een Intel Iris Pro grafische processor vanaf € 2.029 incl. btw (€ 1.676,86 excl. btw) en met een 2,3-GHz quad-core Intel Core i7-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,5 GHz, 16 GB geheugen, 512 GB flashopslag en een Intel Iris Pro en NVIDIA GeForce GT 750M grafische processor vanaf € 2.629 incl. btw (€ 2.172,73 excl. btw). Beschikbare maatwerkopties zijn onder andere een snellere quad-core Intel Core i7-processor tot 2,6 GHz met Turbo Boost-snelheden tot 3,8 GHz, tot 16 GB geheugen  en flashopslag tot 1 TB.
Ga voor de volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires naar www.apple.com/macbook-pro.
* Tests uitgevoerd door Apple in oktober 2013 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van MacBook Pro met Retina-display. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/macbook-pro/features-retina/.
** Tests van het Wireless Web-protocol zijn uitgevoerd door Apple in oktober 2013 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van MacBook Pro met Retina-display. De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen, zijn afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/macbook-pro/features-retina/.
*** Gebaseerd op de energiezuinigheidscategorieën en producten zoals die per oktober 2013 zijn opgenomen in de EPA Energy Star 6.0-database. EPEAT is een onafhankelijke organisatie die consumenten in staat stelt de milieuprestaties van notebooks en desktopcomputers te vergelijken. Producten die voldoen aan alle vereiste criteria en ten minste 75 procent van de optionele criteria worden erkend als EPEAT Gold-product. Het EPEAT-programma is een initiatief van de EPA (Amerikaans milieubureau) en is gebaseerd op de IEEE 1680-norm voor de milieubeoordeling van computerproducten voor de consumentenmarkt. Ga voor meer informatie naar www.epeat.net.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31(0)20 5352821

    © 2013 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, MacBook Pro, Retina, iWork, iLife, Mac, iTunes, OS X, Mac App Store, Pages, Numbers, Keynote en iCloud zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.