PERSBERICHT oktober 22, 2013

OS X Mavericks vanaf vandaag gratis verkrijgbaar in de Mac App Store

SAN FRANCISCO, 22 oktober 2013 – Apple heeft vandaag aangekondigd dat OS X Mavericks, de tiende belangrijke nieuwe versie van 's werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem, vanaf nu gratis verkrijgbaar is in de Mac App Store. OS X Mavericks, dat meer dan 200 nieuwe functies bevat, stelt iBooks en Kaarten beschikbaar op de Mac, bevat een nieuwe versie van Safari en biedt verbeterde ondersteuning voor meerdere beeldschermen. Verder introduceert deze versie tags en tabbladen in de Finder en nieuwe kerntechnologieën die garant staan voor ongekende prestaties en een uiterst efficiënt stroomgebruik.
"Mavericks is een fantastische nieuwe versie, die niet alleen belangrijke nieuwe apps en functies biedt, maar ook de prestaties en de gebruiksduur van de Mac-batterij verbetert", aldus Craig Federighi, senior vice president Software Engineering van Apple. "We willen graag dat elke Mac-gebruiker de nieuwste functies, de meest geavanceerde technologieën en de allerbeste beveiliging tot zijn beschikking heeft. Naar ons idee bereik je dat het snelst door upgrades van een besturingssysteem gratis beschikbaar te stellen."
OS X Mavericks introduceert onder meer de volgende innovatieve nieuwe functies:
• iBooks, waarmee je direct toegang hebt tot je hele iBooks-bibliotheek en tot meer dan twee miljoen titels in de iBooks Store. iBooks werkt naadloos tussen alle apparaten.
• Kaarten, een krachtige kaarttechnologie die er nu ook is voor desktopcomputers. Met Kaarten kun je op de Mac een route plannen en deze direct naar je iPhone versturen, zodat je onderweg via gesproken instructies naar je bestemming wordt geleid.
• Het gestroomlijnde Agenda, dat de reistijd van de ene naar de andere afspraak kan aangeven en waarin je een kaart kunt weergeven, inclusief de weersverwachting.
• Een nieuwe versie van Safari met gedeelde koppelingen, zodat je snel op de hoogte bent van nieuwe webpagina's dankzij de koppelingen die zijn gedeeld door mensen die je volgt op Twitter en LinkedIn.
• iCloud-sleutelhanger, waarmee je gebruikersnamen en wachtwoorden voor websites, creditcardnummers en Wi-Fi-wachtwoorden veilig kunt bewaren. Deze gegevens worden naar apparaten gepusht die je als vertrouwd hebt aangemerkt, zodat je de gegevens niet meer hoeft te onthouden.
• Verbeterde ondersteuning voor meerdere beeldschermen, zodat je nog eenvoudiger met meerdere beeldschermen kunt werken. En er komt geen configuratie aan te pas.
• Interactieve meldingen, zodat je zonder het huidige programma te hoeven verlaten kunt reageren op een bericht of FaceTime-gesprek of een e-mail kunt verwijderen.
• Finder-tabbladen, waarmee je je bureaublad overzichtelijk kunt houden door meerdere Finder-vensters in één venster met meerdere tabbladen samen te voegen.
• Finder-tags, waarmee je al je bestanden op je Mac of in iCloud overzichtelijk kunt ordenen, zodat je alles snel weer terugvindt.
Mavericks bevat daarnaast nieuwe kerntechnologieën die de prestaties en de gebruiksduur van de Mac-batterij verbeteren. Zo zorgen Timer Coalescing en App Nap voor minder stroomverbruik. Dankzij geheugencompressie worden inactieve gegevens automatisch gecomprimeerd, zodat de Mac altijd snel reageert. Mavericks zorgt bovendien voor aanzienlijk betere prestaties op systemen met een geïntegreerde grafische processor, dankzij geoptimaliseerde OpenCL-ondersteuning en de dynamische toewijzing van videogeheugen.
Prijzen en verkrijgbaarheid
OS X Mavericks is vanaf vandaag gratis verkrijgbaar in de Mac App Store. Elke Mac die geschikt is voor OS X Mountain Lion, is ook geschikt voor Mavericks. Je kunt de gratis upgrade naar Mavericks uitvoeren vanaf OS X Snow Leopard, Lion of Mountain Lion. Voor een overzicht van alle systeemvereisten en compatibele systemen ga je naar www.apple.com/benl/osx/specs. Voor OS X Server 3.0 is Mavericks vereist. OS X Server is in de Mac App Store verkrijgbaar voor € 17,99.
Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. Met de iPad heeft Apple de toekomst van mobiele media en computers een gezicht gegeven.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31(0)20 5352821

    © 2013 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, OS X, Mac App Store, iBooks, Safari, Finder, iBooks Store, iPhone, iCloud, Keychain, FaceTime en App Nap zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.