PERSBERICHT juni 30, 2014

Apple kondigt update iTunes U aan

Lesstof ontwikkelen, beheren en bespreken op iPad

CUPERTINO, 30 juni 2014 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat iTunes U binnenkort wordt voorzien van geweldige nieuwe tools voor zowel docenten als leerlingen. Met de gratis iTunes U-app kunnen docenten lesmateriaal en cursussen vanaf 8 juli voortaan direct op iPad ontwikkelen, bewerken en beheren. Voor leerlingen zijn er nieuwe samenwerkingstools ontwikkeld, waaronder de mogelijkheid om discussies te beginnen en vragen te stellen, allemaal rechtstreeks vanaf iPad.
 
"Onderwijs neemt een centrale plaats in binnen Apple en iTunes U is een bijzonder waardevol platform voor zowel docenten als leerlingen", aldus Eddy Cue, senior vice president Internet Software and Services van Apple. "iTunes U bevat een geweldige collectie hoogwaardig lesmateriaal die over nagenoeg de hele wereld beschikbaar is. Met de nieuwe tools op iPad voor het beheren en bespreken van lesstof kunnen leerprocessen voortaan nog beter op individuele leerlingen worden afgestemd."
 
Dankzij de updates in iTunes U kunnen docenten volledige lespakketten samenstellen op iPad en rechtstreeks (interactief) lesmateriaal toevoegen uit iWork, iBooks Author en de ruim 75.000 andere onderwijsapps voor iPad. En met behulp van de ingebouwde camera op iPad kunnen ze hun lesmateriaal voorzien van foto's en video's en hun leerlingen zo in luttele seconden relevante lesstof en praktijkvoorbeelden voorschotelen.
 
"iTunes U is de plaats bij uitstek om onderwijs via de iPad tot leven te brengen", zegt Fraser Speirs, hoofd IT van Cedars School of Excellence in Schotland. "Door docenten de mogelijkheid te bieden hun lesmateriaal direct op iPad te ontwikkelen, kunnen ze zich volledig richten op het ontwikkelen van lesstof die leerlingen motiveert en die samenwerking stimuleert."
 
Leerlingen die een iPad gebruiken en zich hebben aangemeld voor privécursussen beschikken voortaan over alles wat ze nodig hebben voor een succesvolle samenwerking met medeleerlingen en docenten. Met de discussievoorziening in de iTunes U-app kunnen leerlingen automatisch klassikale discussies volgen en deelnemen aan gesprekken. Via pushmeldingen worden ze geattendeerd op nieuwe gespreksonderwerpen en reacties. Ook docenten kunnen aan deze conversaties deelnemen. Zij kunnen bovendien irrelevante berichten en reacties verwijderen om te voorkomen dat leerlingen te veel van het onderwerp afdwalen.
 
Volgens Larry Reiff, docent aan Roslyn High School in New York, biedt iTunes U zijn leerlingen datgene wat ze nodig hebben "om zorgvuldig onderzoek te doen en samen te werken". Hij vervolgt: "Met iPad en iTunes U beschikken leerlingen over de juiste tools om nieuwe kennis te vergaren en te laten zien wat ze hebben geleerd."
 
Docenten kunnen met iTunes U zelf cursusmateriaal maken, zoals hoorcolleges, huiswerkopdrachten, leerboeken en toetsen en deze vervolgens aan de miljoenen iOS-gebruikers overal ter wereld beschikbaar stellen. De iTunes U-app bevat meer dan 750.000 cursussen en beschikt daarmee over 's werelds grootste collectie gratis educatief materiaal, afkomstig van de allerbeste onderwijsinstellingen en toonaangevende organisaties. Er staan inmiddels meer dan 7500 openbare en vele duizenden niet-openbare cursussen en colleges online van duizenden verschillende onderwijsinstellingen. Het aanbod omvat onder andere letteren, natuurwetenschappen, medicijnen, pedagogie en bedrijfskunde. 
 
In 69 landen kunnen docenten inmiddels zelf iTunes U-cursussen maken die ze vervolgens via de iTunes U-app in maar liefst 155 landen beschikbaar kunnen stellen. Naast de vele duizenden iTunes U-cursussen in de iTunes Store zijn er ook nog eens meer dan 500.000 speciaal voor iPad ontworpen apps verkrijgbaar in de App Store. Daarnaast hebben onafhankelijke uitgevers en docenten een kleine 30.000 Multi-Touch-boeken ontwikkeld met behulp van de gratis iBooks Author-app uit de Mac App Store. 
 
Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. Met de iPad heeft Apple de toekomst van mobiele media en computers een gezicht gegeven.
 
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31(0)20 5352821

© 2014 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iTunes U, iPad, iWork, iTunes Store en Multi-Touch zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.