PERSBERICHT augustus 17, 2016

Apple meldt milieuverbeteringen in China en prijst toeleveranciers voor hun inspanningen voor schone energie

Lens Technology heeft als eerste leverancier toegezegd 100% duurzame energie te gebruiken voor alle Apple activiteiten.

Alle 14 fabrieken voor eindassemblage in China produceren nu afvalloos

BEIJING, 17 augustus 2016 – Apple heeft vandaag aangekondigd dat Lens Technology, een grote toeleverancier van Apple, heeft toegezegd alle Apple activiteiten te zullen uitvoeren met behulp van duurzame energie. Met deze unieke toezegging in combinatie met de afvalloze productie in de fabrieken voor eindassemblage, gaat Apple weer een stapje verder met zijn inspanningen om fabrikanten te helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen en de afvalproductie in China te reduceren. Zo levert Apple een bijdrage aan China’s overgang naar een nieuwe, groene economie.
Lens Technology heeft aangegeven per eind 2018 de gehele glasproductie voor Apple te zullen uitvoeren met 100 procent duurzame energie. Dit is onderdeel van het baanbrekende programma voor schone energie in de toeleveringsketen dat Apple vorig jaar aankondigde. Lens is de eerste leverancier die heeft toegezegd schone energie te zullen gebruiken voor de gehele Apple productie. Dit doel wordt bereikt door middel van een unieke aankoopovereenkomst met lokale windprojecten.
Apple werkt samen met leveranciers aan een transformatie van de milieusituatie in China en is trots te kunnen melden dat alle veertien fabrieken voor eindassemblage in China nu voldoen aan de UL-norm dat er geen afval naar vuilstortplaatsen gaat. Deze UL-norm geeft aan dat al het productieafval wordt hergebruikt, gerecycled, gecomposteerd of omgezet in energie, indien nodig. Sinds het programma in januari 2015 van start ging, hebben de fabrieken al meer dan 140.000 ton afval van de vuilstortplaatsen gehouden.
“We willen de wereld laten zien dat je op verantwoorde wijze kunt produceren, en we helpen onze leveranciers om de milieu-effecten in China te reduceren”, zegt Lisa Jackson, vice-president van Environment, Policy and Social Initiatives van Apple. “We feliciteren Lens met deze moedige stap. Door onze leveranciers te laten delen in de lessen die we hebben geleerd bij onze overgang naar duurzame energie, hopen we hen ertoe te bewegen het gebruik van schone energie door te zetten en China zo dichter bij het doel van een groene productie te brengen.”
“Onze aankoopovereenkomst voor energie is de eerste in zijn soort in Zuid-China en we hopen dat deze als voorbeeld dient voor andere bedrijven die willen overstappen op schonere en zuinigere energiebronnen”, aldus Zhou Qunfei, CEO van Lens. “We zijn blij dat we de eerste leverancier zijn die zich ertoe verplicht om voor de hele Apple productie duurzame energie te gebruiken, en we zijn er trots op dat onze faciliteiten in Changsha draaien op energie van lokale windparken.”
Lens heeft voor de productie voor Apple momenteel twee fabrieken in Changsha, in de provincie Hunan. In 2018 zal er 100 procent windenergie worden gebruikt voor het produceren van Apple producten in fabrieken van Lens. Dat scheelt 450.000 ton aan koolstofdioxide per jaar, wat gelijkstaat aan de uitstoot van 380.000 Chinese huishoudens.
In het kader van het programma voor schone energie wil Apple samen met leveranciers in China meer dan 2 gigawatt nieuwe schone energie opwekken in de komende jaren. Dat scheelt China meer dan 20 miljoen ton broeikasgassen tussen nu en 2020. Foxconn heeft in oktober toegezegd 400 megawatt zonne-energie op te zullen wekken tegen 2018, te beginnen in de provincie Henan. De fabrikant is nu bezig met de eerste 80 megawatt.
Eerder dit jaar waren de eindassemblagefabrieken in Guanlan en Taiyuan de eerste fabrieken in China waarvan UL heeft aangegeven dat ze voldoen aan de norm dat er geen afval naar vuilstortplaatsen gaat. Met de recente toevoeging van twaalf productiecentra zijn alle eindessemblageactiviteiten van Apple in China nu afvalloos.
“We zijn erg blij met innovatieve bedrijven als Apple die actief de milieueffecten van productieactiviteiten reduceren”, aldus voorzitter en CEO van UL, Keith Williams. “Een afvalloze productie vergt een grote inspanning, waarbij alle facetten van de bedrijfsvoering moeten worden meegenomen, vooral wanneer het om internationale afspraken gaat.”
Met de transitie van fossiele brandstoffen naar schone energie heeft Apple belangrijke stappen gezet om het milieu te beschermen. Inmiddels draait 100 procent van de bedrijfsactiviteiten in China en de VS, en meer dan 93 procent van de activiteiten wereldwijd, op duurzame energie.
Lees meer over het milieubeleid van Apple op apple.com/benl/environment.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31 (0)20 5352821

    © 2016 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple en het Apple logo zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.