PERSBERICHT juni 1, 2017

Programmeerapp Swift Playgrounds uitgebreid naar robots, drones en muziekinstrumenten

Leerlingen besturen echte devices met populaire programmeertaal Swift van Apple

Swift Playgrounds biedt nieuwe programmering leermethoden waaronder het gebruik van robots, drones en muziekinstrumenten.
CUPERTINO, Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat Swift Playgrounds, de iPad-app waarmee je kunt leren programmeren, binnenkort wordt uitgebreid met nieuwe mogelijkheden voor het programmeren van robots, drones en muziekinstrumenten. Swift Playgrounds is ideaal voor leerlingen en beginners die willen leren programmeren met Swift, de krachtige en intuïtieve programmeertaal van Apple voor het bouwen van apps van wereldklasse. Samen met toonaangevende producenten van devices maakt Apple het eenvoudig om in de app Swift Playgrounds verbinding te maken met Bluetooth-robots. Zo kunnen kinderen diverse populaire devices programmeren en besturen, zoals LEGO MINDSTORMS EV3, Sphero SPRK+ en Parrot-drones. Swift Playgrounds versie 1.5 is vanaf maandag 5 juni als gratis download beschikbaar in de App Store.
Meer dan een miljoen kinderen en volwassenen gebruiken Swift Playgrounds om de basis van het programmeren met Swift te leren.
“Meer dan een miljoen kinderen en volwassenen overal ter wereld leren nu al met Swift Playgrounds op een leuke en interactieve manier de basisbeginselen van het programmeren met Swift”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. “Nu kunnen ze de code die ze schrijven meteen zien en hun favoriete robots, drones en muziekinstrumenten rechtstreeks besturen. Het is een ongelooflijk spannende en effectieve manier om te leren.”
Met Swift Playgrounds, is het gemakkelijk om verbinding te maken met populaire apparaten van derden zoals LEGO MINDSTORMS Education EV3.
“We werken samen met Apple om nog meer leerlingen overal ter wereld de mogelijkheid te geven om te leren programmeren”, zegt Esben Stærk Jørgensen, President van LEGO Education. “We combineren de bekende LEGO-stenen en LEGO MINDSTORMS Education EV3, onze praktische benadering van spelenderwijs leren, met het krachtige leerplatform van Swift Playgrounds. Iedereen kan nu zijn eigen LEGO MINDSTORMS-creatie programmeren met echte Swift-code.”
Met Swift Playgrounds kunnen de volgende populaire devices worden geprogrammeerd en bestuurd:
  • LEGO MINDSTORMS Education EV3 is wereldwijd ongelooflijk populair op scholen. Leerlingen leren praktische problemen op te lossen door programmeren terwijl ze hun eigen LEGO-robots maken en besturen: poppetjes, voertuigen, machines en uitvindingen. Met Swift Playgrounds kunnen de kinderen de motoren en sensoren van hun creaties programmeren en bedienen. 
Sphero SPRK+
  • Sphero SPRK+, een populaire robotbal, rolt, draait, versnelt en verandert van kleur. Sensoren geven feedback wanneer Sphero tegen iets aan botst, en alle elementen kunnen met Swift-code worden aangestuurd.
Parrot Mambo MiniDrone
  • De Parrot-drones Mambo, Airborne en Rolling Spider kunnen opstijgen, landen, bochten maken en figuren zoals flips uitvoeren, en dat alles kan door middel van code worden aangestuurd.
Jimu Robot MeeBot Kit van UBTECH
  • Met de Jimu Robot MeeBot Kit van UBTECH kunnen kinderen hun zelfgebouwde robot programmeren om te lopen, te zwaaien en te dansen.
Dash van Wonder Workshop
  • Dash van Wonder Workshop is een leuke robot waarmee kinderen van groep 7 al doende de basisbeginselen van het programmeren, creatieve probleemoplossing en ‘denken als een computer’ leren.
Skoogmusic Skoog 2.0
  • Skoog is een aanraakgevoelige kubus waarmee kinderen op diverse niveaus (ook kinderen met een beperking) door middel van Swift-code op allerlei manieren met muziek bezig zijn. 
Prijzen en beschikbaarheid
Swift Playgrounds 1.5 met ondersteuning voor devices van andere fabrikanten is vanaf maandag 5 juni als gratis download beschikbaar in de App Store. Swift Playgrounds is compatibel met alle iPad Air- en iPad Pro-modellen, en met iPad mini 2 en nieuwer met iOS 10 of hoger. Ga voor meer informatie naar: apple.com/benl/swift/playgrounds.

Media

Foto's van Swift Playgrounds compatibele apparaten

Contactpersoon voor de pers:

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219