PERSBERICHT september 25, 2017

macOS High Sierra nu verkrijgbaar als gratis update

macOS High Sierra bevat krachtige nieuwe technologie voor Core Storage, video en graphics.
Cupertino – Vandaag heeft Apple aangekondigd dat macOS High Sierra, de nieuwste versie van ’s werelds meest geavanceerde besturingssysteem voor desktopcomputers, nu verkrijgbaar is als gratis update. 
Met macOS High Sierra beschikken Mac-gebruikers over krachtige nieuwe technologie voor Core Storage, video en graphics. Door het nieuwe bestandssysteem is opslag nog efficiënter en betrouwbaarder geworden. Bovendien nemen schitterende 4K-video’s nu een stuk minder ruimte in dankzij High-Efficiency Video Coding (HEVC). Metal 2 maakt het creëren van virtual reality-content mogelijk en maakt de Mac nog sneller. En met het Core ML-framework kunnen ontwikkelaars gemakkelijk apps maken met krachtige machine learning-voorzieningen, waardoor ze kunnen voorspellen, zelf kunnen leren en gaandeweg steeds slimmer worden. macOS High Sierra bevat ook een aantal verbeteringen van de apps die dagelijkse kost zijn voor Mac-gebruikers, zoals Foto’s en Safari.
Met het geheel vernieuwde bestandssysteem kosten normale bewerkingen zoals het kopiëren van bestanden en mappen vrijwel geen tijd.
“macOS High Sierra is een belangrijke update waarmee de Mac nog veelzijdiger en sneller wordt. Bovendien legt het een basis voor toekomstige innovaties”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. “Met High Sierra introduceren we nieuwe technologieën voor VR, efficiëntere videostreaming, geavanceerde opslagtechnologie en meer. En apps zoals Foto’s, Safari, Mail en Notities zijn verbeterd, zodat gebruikers nog meer redenen hebben om dol te zijn op hun Mac.”
Nieuwe features in macOS High Sierra:

Apple File System (APFS)

 • APFS is een nieuwe, geavanceerde opslagarchitectuur die nieuwe functies ondersteunt en de basis legt voor toekomstige opslagtechnologieën op de Mac.
 • APFS biedt ondersteuning voor de nieuwste opslagdevices met hoge capaciteit en zorgt voor meer snelheid, betere beveiliging en een hogere betrouwbaarheid. 
 • Met APFS kosten normale bewerkingen zoals het kopiëren van bestanden en mappen vrijwel geen tijd.
 • Dankzij geavanceerde features voor gegevensbeveiliging zijn gegevens beschermd tegen stroomuitval en systeemcrashes.
 • Op dit moment ondersteunt APFS elke Mac met 100% flashopslag. Ondersteuning voor Mac-systemen met Fusion- en HDD-opslag komt in een latere update beschikbaar.

Ondersteuning voor High-Efficiency Video Coding (HEVC)

HEVC is een nieuwe videostandaard voor 4K-videostreaming met 40 procent kleinere bestanden.
 • HEVC (H.265) is een nieuwe industriestandaard voor uiterst efficiënte compressie, en het streamen en afspelen van video.
 • Gebruikers kunnen 4K-video in volledige kwaliteit bekijken, terwijl de bestanden 40 procent minder opslagruimte innemen dan bij de huidige H.264-standaard.1 
 • Met HEVC maakt Apple nu 4K-videostreaming in hoge kwaliteit mogelijk over netwerken waar voorheen alleen HD-streaming mogelijk was.2
 • Snellere hardware op de nieuwe iMac en MacBook zorgt ervoor dat HEVC-codering en afspelen ongelooflijk snel en energiezuinig gaat.
 • Ontwikkelaars als Adobe, Blackmagic Design en GoPro volgen het voorbeeld van Apple en gaan ook HEVC gebruiken.

Metal 2

Metal 2 is de geavanceerde grafische technologie van Apple voor machine learning, beeldherkenning en meer.
 • Metal, de geavanceerde grafische technologie van Apple, is de snelste en efficiëntste manier om de kracht van grafische processors op de Mac te benutten.
 • Metal 2 ondersteunt de allernieuwste technologieën, zoals machine learning in spraakherkenning, het verwerken van natuurlijke taal en beeldherkenning. 
 • Metal 2 heeft een verbeterde API en presteert nog beter, zodat ontwikkelaars als Unity, Epic, Valve en Pixelmator hun nieuwe apps sneller kunnen maken. 
 • Met de combinatie van Thunderbolt 3 en Metal 2 kunnen veeleisende Mac-gebruikers krachtige externe grafische processors inzetten.

Core ML

 • Met Core ML voorziet Apple alle Apple ontwikkelaars van mogelijkheden voor machine learning, zodat zij een geheel nieuw soort apps kunnen gaan maken.
 • Core ML benut alle voordelen van Metal en Accelerate. Door de ongelooflijke kracht, snelheid en efficiëntie die daaruit voortvloeien, kan machine learning worden gebruikt voor onder andere beeldherkenning, het verwerken van natuurlijke taal en de ondersteuning van convolutionele en recurrente neurale netwerken.
 • Alle berekeningen en andere processoractiviteiten die via Core ML lopen, worden zodanig op het device uitgevoerd dat de gegevens en privacy van gebruikers beschermd blijven.
 • Ontwikkelaars gebruiken Core ML al om apps zoals Pixelmator Pro te verbeteren: met behulp van machine learning kan de software bepaalde kenmerken in afbeeldingen herkennen. Op basis daarvan worden er slimme bewerkingsoplossingen mogelijk.

Ondersteuning voor virtual reality

Dankzij macOS High Sierra kan er nu VR-content worden gecreëerd op de Mac.
 • In macOS High Sierra kan er nu voor het eerst VR-content worden gecreëerd, zodat ontwikkelaars realistische games en 3D- en VR-content voor de Mac kunnen maken. 
 • Toonaangevende VR-bedrijven werken met Apple samen om toekomstige VR-vernieuwingen mogelijk te maken voor de Mac. Deze nieuwe features komen later dit jaar beschikbaar.
 • Valve optimaliseert het SteamVR-platform voor macOS en zorgt dat de HTC Vive-headset kan worden gebruikt. Daarnaast maken Unity en Epic hun VR-ontwikkeltools geschikt voor macOS.
 • Later dit jaar komt er in Final Cut Pro X ondersteuning voor professionele 360-graden VR-workflows. Ook kunnen 360-graden-video’s op de Mac dan worden geïmporteerd, bewerkt en geëxporteerd.

Update van Foto’s

Foto’s krijgt een serieuze update met een vernieuwde gebruikersinterface, nieuwe bewerkingstools en nuttige integratie van tools van andere fabrikanten.
 • Door een vernieuwde, altijd actieve navigatiekolom en nieuwe filter- en selectiefuncties kunnen foto’s snel en gemakkelijk worden beheerd. 
 • De gebruikersinterface is opgefrist en heeft nu krachtige nieuwe bewerkingsfuncties, zoals Curven om contrast nauwkeurig in te stellen en Selectieve kleur om aanpassingen te doen aan een specifiek kleurbereik.
 • Gebruikers kunnen leuke effecten toevoegen aan Live Photos met functies als Herhaal, Stuiteren en Lange belichting, en ze kunnen ook een andere hoofdfoto kiezen.
 • Andere apps voor fotobewerking, zoals bijvoorbeeld Photoshop en Pixelmator, kunnen vanuit Foto’s worden gestart, waarna de bewerkte foto’s in de bibliotheek van Foto’s worden opgeslagen. 
 • En door de ondersteuning voor projectextensies van andere fabrikanten hebben gebruikers direct vanuit de app toegang tot de print- en publicatiediensten van Shutterfly, WhiteWall, Wix, ifolor, Mimeo en Mpix.
macOS High Sierra bevat verbeteringen voor Siri en alledaagse Mac-apps zoals Safari en Notities.
Nieuwe verbeteringen in apps:
 • Safari voorkomt dat media met audio automatisch in de browser worden afgespeeld, en Reader kan automatisch artikelen openen in een ‘schone’, overzichtelijke opmaak.
 • Slimme tracking-preventie in Safari detecteert en verwijdert cookies en andere gegevens die adverteerders gebruiken om surfgedrag over meerdere sites te volgen. Zo blijft internetten een privéaangelegenheid.
 • Siri op de Mac heeft een natuurlijkere stem, onthoudt de muziekvoorkeuren van de gebruiker, maakt afspeellijsten op maat en lepelt muziekweetjes op tijdens het gebruik van Apple Music.
 • Touch Bar op MacBook Pro krijgt nieuwe Control Strip-opties, een verbeterde kleurenkiezer en meer videoregelaars.
 • In Notities zijn nu eenvoudige tabellen mogelijk, zodat een gebruiker in cellen kan typen, de tabelinhoud kan bewerken en rijen en kolommen kan verplaatsen.
 • Spotlight geeft informatie over de status van je vlucht: vertrek- en aankomsttijd, vertraging, gates, terminals en zelfs een kaart van de vliegroute.
Touch Bar op MacBook Pro krijgt nog meer Control Strip-opties.
Prijzen en verkrijgbaarheid
macOS High Sierra is vanaf vandaag verkrijgbaar als gratis update in de Mac App Store. macOS High Sierra is geschikt voor alle Macs vanaf eind 2009. Sommige features zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/macos/high-sierra.  

Media

Afbeeldingen van macOS High Sierra

Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vier softwareplatforms van Apple (iOS, macOS, watchOS en tvOS) zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De ruim 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.

  1 De hoeveelheid bespaarde schijfruimte hangt af van het videobestand en de hardware. Daadwerkelijke resultaten kunnen variëren.
  2 Voor het afspelen van 4K HEVC-content is een Mac met een Intel Core-processor van de zesde generatie of nieuwer vereist.

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219