UPDATE november 30, 2017

Apple en (RED) bereiken mijlpalen voor het goede doel

Aankopen van klanten goed voor 144 miljoen dagen aan levensreddende medicijnen

(RED)-ambassadeur Constance Mudenda en haar dochter Lubona, die in 2012 hiv-vrij ter wereld kwam.
Sinds de oprichting in 2006 zet (RED) zich onvermoeibaar in om hulp te verlenen aan de ruim 37 miljoen mensen in de wereld die met hiv leven. Dit jaar heeft Apple op Wereld Aids Dag een record te vieren: het bedrijf heeft al meer dan 30 miljoen dollar ingezameld voor het Wereldfonds. Dat komt neer op 144 miljoen dagen aan ARV-medicijnen die voorkomen dat moeders hiv overdragen op hun ongeboren kind. Klanten van Apple hebben de afgelopen elf jaar meegeholpen geld in te zamelen voor 475 miljoen dagen aan levensreddende medicijnen.
“Door een link te leggen met onze producten en diensten maken we het onze klanten makkelijk om een steentje bij te dragen en ons doel, de eerste generatie zonder aids, een stapje dichterbij te brengen”, vertelt Lisa Jackson, Vice President Environment, Policy and Social Initiatives van Apple. “We ondersteunen (RED) bij het werk dat ze doen om te voorkomen dat moeders hiv overdragen op hun ongeboren kind. Dat die samenwerking zijn vruchten afwerpt, is goed te zien in gebieden waar de hulp het hardst nodig is. Apple blijft deze zaak steunen, want mede dankzij de initiatieven van (RED) hebben de generaties van morgen een toekomst.”
Apple heeft de afgelopen elf jaar meer dan 160 miljoen dollar bijgedragen aan het Wereldfonds.
Ook (RED) heeft een mijlpaal te vieren: sinds de oprichting heeft de organisatie meer dan 500 miljoen dollar ingezameld voor het Wereldfonds. Dat geld gebruikt het Wereldfonds voor preventie-, test-, behandelings-, begeleidings- en zorgverleningsprogramma’s in gebieden waar deze het hardst nodig zijn.
“De steun van Apple bij onze strijd tegen aids is van onschatbare waarde. Dan heb ik het niet alleen over dat waanzinnige bedrag van 160 miljoen dollar voor het Wereldfonds. Het bedrijf steekt er ook veel energie en moeite in om onze zaak onder de aandacht te brengen en te houden”, aldus Deb Dugan, CEO van (RED). “We mogen al jarenlang op de steun van Apple rekenen. We zijn alle Apple medewerkers dan ook stuk voor stuk dankbaar dat ze ons hebben geholpen om die mijlpaal van een half miljard dollar te bereiken. Geld dat hard nodig is om deze ziekte een halt toe te roepen.”
Op Wereld Aids Dag staat de tab ‘Vandaag’ in de App Store helemaal in het teken van (RED).
Op dit moment hebben 20,9 miljoen mensen toegang tot levensreddende medicijnen. Eind 2016 waren dat er 19,5 miljoen en in 2000 maar 700.000. Het percentage zwangere vrouwen met hiv dat nu behandeld wordt is ook sterk gestegen: 76% in 2016, terwijl dat in 2010 maar 47% was. In 2005 werden dagelijks 1200 baby’s geboren met hiv. Inmiddels is dat aantal gedaald tot 400. UNAIDS voorspelt dat dit er in het jaar 2020 praktisch nul zouden kunnen zijn, en dat er in 2030 een einde komt aan aids. 
Op Wereld Aids Dag 2017 wil Apple weer zoveel mogelijk klanten mobiliseren voor dit goede doel. Daarom voeren meer dan 400 Apple Stores een week lang een rood Apple logo. Voor elke aankoop die met Apple Pay wordt afgerekend (online of in-app) doneert het bedrijf 1 dollar aan het Wereldfonds. Bezoekers van de App Store krijgen op deze dag een speciale tab ‘Vandaag’ te zien. Ze vinden daar verhalen die met het goede doel te maken hebben, zoals een blik achter de schermen bij ontwikkelaars die (RED) steunen. Ontwikkelaar King brengt limited-editionbundels uit in zijn populairste games: Candy Crush Saga, Candy Crush Jelly Saga en Candy Crush Soda Saga. De opbrengsten van die in-app-aankopen gaan naar het Wereldfonds. 

Beeldmateriaal samenwerking Apple en (RED)

Contactpersoon voor de pers:

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219