Reportage juli 5, 2018

De App Store wordt 10 jaar

Hoe creativiteit, innovatie en ondernemerschap een wereldwijd app-fenomeen ontketenden

Diverse activiteiten in de vorm van een animatie op bewegende knoppen op een iPhone.
In 10 jaar tijd heeft de App Store vergaand verandering gebracht in de manier waarop mensen leven, werken en spelen.
Toen Apple met 500 apps op 10 juli 2008 de App Store introduceerde, ontketende dit een waar cultureel, sociaal en economisch fenomeen dat verandering bracht in de manier waarop mensen werken, spelen, elkaar ontmoeten, reizen en nog veel meer. De App Store vormt nu al tien jaar een veilig platform waar mensen van alle leeftijden de allerbeste apps kunnen vinden. En niet alleen dat, rond de Store is een dynamische app-economie ontstaan waarin ontwikkelaars van klein tot groot, en van over de hele wereld, prima gedijen. Vandaag de dag bezoeken klanten uit 155 landen de App Store vaker, brengen ze er meer tijd door en downloaden en gebruiken ze meer apps dan ooit.
Hoewel er vele bijzondere momenten zijn geweest sinds apps voor het eerst op iPhone en daarna op iPad verschenen, getuigen de hieronder genoemde hoogtepunten en testimonials van de meest cruciale gebeurtenissen in de afgelopen 10 jaar. Ze laten zien hoe de App Store de verspreiding van software heeft gedemocratiseerd en ons dagelijkse leven volledig heeft veranderd.

I. De App Store opent zijn deuren voor ontwikkelaars, en geeft klanten een compleet nieuwe ervaring

De App Store biedt een revolutionaire oplossing voor ontwikkelaars die hun software willen verspreiden en voor klanten die apps op een compleet nieuwe manier kunnen ervaren.
Phil Schiller, Senior Vice President, Worldwide Marketing, Apple: “In de afgelopen tien jaar heeft de App Store onze stoutste verwachtingen overtroffen. Van de innovatieve apps die ontwikkelaars hebben bedacht tot de manier waarop klanten apps deel van hun dagelijks leven hebben gemaakt. En dit is nog maar het begin. We zijn enorm trots op de creaties van onze ontwikkelaars en op wat er de komende 10 jaar nog allemaal te gebeuren staat.”
Marco Arment, ontwikkelaar bij Overcast en iOS-ontwikkelaar van het eerste uur: “Vanaf het allereerste begin is de App Store voor de ontwikkelaars beslist de makkelijkste manier geweest om met onze apps heel veel mensen te bereiken. Het betekende dat we geen eigen distributie- en betaalsystemen hoefden te organiseren, en ons dus niet druk hoefden te maken over zaken als personeelsbezetting. Hierdoor werd het ontwikkelen veel toegankelijker voor iedereen en konden we ons richten op onze ware passie, namelijk het maken van de beste apps. Tot nu toe heeft de App Store zich in die 10 jaar ontwikkeld tot het grootste, meest diverse en meest toegankelijke software-ecosysteem ooit.”
Chad Evans, Senior Vice President, Product Development, Major League Baseball: ”Op de dag waarop de App Store werd gelanceerd waren de verwachtingen hoog gespannen en was iedereen razend enthousiast, vooral omdat MLB At Bat een van de eerste 500 apps was. Toch had toen niemand kunnen voorspellen hoe groot de impact van deze app zou worden op de manier waarop fans sport beleven. We prijzen ons gelukkig dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen aan de historische groei van de App Store in de afgelopen 10 jaar. Ik vind het leuk om te bedenken welke kansen de komende 10 jaar zullen brengen waarin we met Apple blijven samenwerken om fans nog nauwer in contact te brengen met hun favoriete teams en de sport.”
Eerste generatie iPhone met op het scherm de eerste iOS App Store.
De App Store was vanaf het prille begin in 2008 een magische ervaring voor klanten, omdat ze een wereld vol nieuwe software tot hun beschikking kregen.
Vóór 2008 werd de software-industrie gedomineerd door een paar grote bedrijven. De App Store maakte het voor iedere ontwikkelaar, van eenmansbedrijfjes tot grote studio’s, mogelijk om een goed idee om te zetten in een eersteklas app en deze vervolgens razendsnel te leveren aan het groeiende aantal klanten over de hele wereld. Dat zijn er op dit moment maar liefst ruim 1 miljard.
MLB At Bat, Tap Tap Revenge, Trism, The New York Times, eBay en Travelocity vertegenwoordigden de zeer uiteenlopende verzameling apps die vanaf de eerste dag verkrijgbaar waren en die een compleet nieuwe manier van reizen, gamen, nieuws lezen en beleven van sport letterlijk binnen handbereik brachten.
Bescherming van de privacy van gebruikers is van het grootste belang in het Apple ecosysteem. Apple heeft dan ook vanaf het begin voor duidelijke richtlijnen gezorgd voor developers en zorgvuldig een veilige, betrouwbare marktplaats voor apps opgebouwd, zodat klanten wereldwijd optimaal apps kunnen ontdekken en gebruiken.

II. ‘Mobile-first’ bedrijven floreren

iPhone met Calm-meditatieapp op het scherm.
Dankzij de App Store zijn er nieuwe bedrijven ontstaan en is de manier waarop klanten met bedrijven en start-ups zoals Calm omgaan, veranderd.
Keith Shepherd en Natalia Luckyanova, oprichters van Imangi Studios, makers van Temple Run: “De App Store en iPhone hebben ons leven veranderd. Onze eerste game, Imangi, werd op dezelfde dag geïntroduceerd waarop de App Store zijn deuren opende. Nu, 10 jaar later, hebben we al meer dan 10 games gemaakt, bijvoorbeeld Temple Run, dat meer dan een miljard keer is gedownload. We zijn met zijn tweeën in onze studio begonnen en nu uitgegroeid tot een team van 35. Zonder de App Store zou dit allemaal niet mogelijk zijn geweest.”
De allernieuwste hardware en de snel veranderende software van Apple, in combinatie met de creatieve ideeën van ontwikkelaars die het potentieel van iPhone zagen, hebben nieuwe bedrijven voortgebracht die voor altijd hebben veranderd hoe mensen leven, werken en spelen. Dat is een omslag die ook vandaag nog steeds doorgaat.
Start-ups zoals Instagram, Calm, Uber en Instacart hebben features omarmd als de iPhone-camera, Apple Pay, GPS en locatievoorzieningen die hen in staat stelden on-demand, individuele ervaringen te leveren. Hierdoor zijn miljardenbedrijven ontstaan die oorspronkelijk begonnen zijn met apps uit de App Store. Tegelijkertijd kwamen ook traditionele bedrijven en bedrijven die als website zijn begonnen, onder andere Twitter, Facebook, eBay, Yelp, Airbnb en Amazon, met apps om tegemoet te komen aan het veranderende gedrag van hun klanten. 
Het gevolg is dat de meeste interactie van klanten met bedrijven nu via apps verloopt en dat ook alledaagse taken veelal via een app worden geregeld: vluchten of hotelkamers boeken, een diner reserveren, cadeautjes kopen of rekeningen betalen.

III.  Gaming wordt populair, bereikt nieuwe fans

Mensenmassa die ‘s nachts Pokémon Go speelt in een park in Hongkong.
De App Store is de populairste marktplaats voor games en biedt alles van nieuwe en originele genres tot grote favorieten zoals Pokémon Go.
Shigeru Miyamoto, vertegenwoordigend directeur en partner bij Nintendo: “Geweldig dat we via de App Store Super Mario Run, een nieuwe Super Mario-ervaring die je met één hand kunt spelen op iPhone, aan miljoenen klanten hebben kunnen leveren. Dankzij de App Store kunnen we onze fantastische Nintendo-games steeds weer met een nieuw publiek delen. We blijven er continu naar streven om App Store-klanten unieke en nieuwe game-ervaringen te bieden.”
Riccardo Zacconi, CEO van King, de makers van Candy Crush: “We hebben Candy Crush Saga ruim vijf jaar geleden in de App Store geïntroduceerd en dat was een hele goede zet, want we hebben zo wereldwijd een nieuw publiek kunnen bereiken. Onze games worden op alle zeven continenten gespeeld, inclusief Antarctica. Dat geeft wel aan hoe invloedrijk de App Store is geworden.”
Daniel Wu, President van Hero Entertainment, makers van Red Tides: “De App Store biedt ons de mogelijkheid om grote eSports-ervaringen van de desktop naar de mobiele telefoon te brengen en de gamefans en spelers kunnen elkaar online en offline ontmoeten. Ze genieten enorm van de games en hebben zelfs nieuwe manieren ontdekt om elkaar te ontmoeten.”
De App Store heeft games naar het grote publiek gebracht, wat te danken is aan de eenvoudige Multi-Touch-technologie op iPhone en iPad en het gemak van mobiel gamen. Klanten werden aangetrokken door de oudere titels zoals Super Monkey Ball, PAC-MAN, Angry Birds, Words With Friends, Real Racing en Temple Run, waardoor iOS kon uitgroeien tot het populairste gamingplatform ter wereld.
Games zoals Heads Up!, Pokémon Go, HQ en Fortnite hebben overal ter wereld geleid tot gemeenschappelijke culturele momenten. Intussen brachten nieuwe technologieën games van consolekwaliteit naar de mobiele telefoon, zoals Vainglory, The Witness en Arena of Valor, waardoor meer dan een miljard klanten van een ongeëvenaarde gamingervaring kunnen genieten.

IV. In-app aankopen en abonnementen zorgen voor nieuwe ervaringen

iPhone X met Headspace-app op het scherm.
Met in-app aankopen kunnen ontwikkelaars apps gratis aanbieden. Klanten kunnen ze eerst uitproberen en hoeven pas daarna te betalen voor extra functionaliteit. Ook met abonnementen voor apps als Headspace kunnen klanten toegang krijgen tot nieuwe features.
Horace Dediu, analist, Asymco: “De App Store heeft de manier waarop mensen toegang krijgen tot software en services, en hoe ze hiervoor betalen, totaal veranderd. Alleen via de kracht van een software-ecosysteem kunnen abonnementen van dit niveau ontstaan en groeien. De App Store was voor veel mensen een springplank om succesvol te worden. Veel meer mensen dan we ons kunnen voorstellen, en op manieren die je niet eens had kunnen bedenken. De App Store heeft al die creativiteit op een onvoorstelbare schaal verspreid.”
Met de introductie van in-app aankopen in 2009 konden klanten een app downloaden en vervolgens betalen per niveau en functionaliteit. Hierdoor konden meer mensen nieuwe apps uitproberen zonder ze direct te hoeven kopen. In juni 2010 werd er 1 miljard dollar uitbetaald aan ontwikkelaars van in-app aankopen en betaalde apps. 
In 2011 startte de App Store een abonnementsvorm voor apps en in 2016 was dit al uitgebreid naar alle 25 categorieën zoals Games, Kinderen en Gezondheid en Fitness. Tegenwoordig zijn er al meer dan 28.000 iOS-apps waarop je je kunt abonneren, zoals Netflix, iQiYi, Tinder, LinkedIn, Sing! By Smule, Headspace en Dropbox. Miljoenen nieuwe klanten kunnen deze services direct verkennen en zich ervoor aan- of afmelden. Er zijn 95 procent meer abonnementen verkocht dan vorig jaar, en sinds juni 2018 hebben ontwikkelaars meer dan 100 miljard dollar verdiend aan de App Store.

V. Streamen van entertainment gaat van start

Vrouw kijkt buiten een film op haar iPad.
Steeds meer klanten kijken tv-programma’s, films en video’s op hun mobiele apparatuur.
Richard Plepler, voorzitter en CEO van HBO: “Toen we besloten HBO NOW te introduceren, wisten we al dat we alleen Apple wilden als introductiepartner. Het aankondigen van de streamingservice samen met Apple en het verschijnen van HBO NOW in de App Store is een van de hoogtepunten in de geschiedenis van HBO.”
De App Store is het epicentrum van de explosieve groei van de consumptie van mobiele video. Door de grotere schermen en resolutie van iPhone en iPad kunnen klanten op een comfortabele manier mobiel video kijken. Bovendien zorgen services als HBO NOW, Hulu, Netflix en Sling TV en de overvloed aan goede tv-series ervoor dat klanten van hun favoriete amusement kunnen genieten waar en wanneer ze maar willen.

VI. Creativiteit, productiviteit en onderwijs ontstijgen het kantoor en het klaslokaal

Op een iPad wordt een staartdeling gemaakt met Apple Pencil.
Met apps voor creativiteit, productiviteit en educatieve apps kunnen klanten leren op een boeiende en leuke manier.
James Cuda, oprichter en CEO van Savage Interactive, makers van Procreate: “Vanaf het begin wilden we Procreate exclusief via de App Store verkopen omdat we op die manier overal klanten kunnen bereiken, wat het makkelijker maakt om nieuwe features aan te bieden, op feedback te reageren en zeker te weten dat kunstenaars optimaal met de app kunnen werken. Het feit dat wij onderdeel werden van de App Store heeft voor veel verandering gezorgd. Miljoenen van onze klanten zijn het maken van digitale kunst gaan ontdekken, en vele bekende kunstenaars geven aan dat ze Procreate met iPad Pro en Apple Pencil een krachtige combinatie vinden. Procreate zou gewoon niet kunnen bestaan zonder de App Store.”
Yan Lin, CEO van Dr. Panda, ontwikkelaar van populaire games voor kinderen: “Dankzij de ongelooflijke mogelijkheden die de App Store met zich meebrengt, is Dr. Panda van een kleine Chinese start-up veranderd in een internationaal merk voor kinderen dat zowel bij de jeugd als volwassen populair is. We hebben het over 50 miljoen downloads wereldwijd in slechts zes jaar tijd.”
In 2010 verscheen iPad met zijn enorme scherm dat klanten nieuwe mogelijkheden bood om dingen te maken en leren. Professionals kiezen iPad Pro om nieuwe vormen van creativiteit en productiviteit te onderzoeken, vanwege de draagbaarheid en veelzijdigheid, en gebruikers op alle niveaus omarmen iPad als tool om mee te werken en spelen. Vandaag de dag kunnen klanten kiezen uit meer dan 1,3 miljoen apps die speciaal voor iPad zijn ontworpen, zoals Procreate, Lightroom, Microsoft Office 365 en Prêt-à-Template. Hiermee kan men ook buiten kantoor of studio zijn creativiteit de vrije loop laten.
Met meer dan 200.000 educatieve en referentie-apps zoals Explain Everything en The Elements van Touch Press, ondersteunt iPad interessante en leuke manieren om te leren, creativiteit te uiten en samenwerking te bevorderen. Daarnaast hebben educatieve apps als Froggipedia, WWF Free Rivers en Boulevard AR al vroeg Augmented Reality (AR) ingebouwd, wat voor een realistische leeromgeving zorgt.

VII. Apps voor gezondheid, fitness en welzijn steeds populairder

Kayla Itsines van Sweat laat op het podium van de Worldwide Developers Conference een fitnessroutine zien.
Fitness-apps zoals Sweat stimuleren gebruikers van iPhone, iPad en Apple Watch om actief te blijven en gezond te leven.
Tobi Pearce, CEO en oprichter van Sweat, een fitness-app en -community voor vrouwen, en Kayla Itsines, medeoprichter van BBG Guide en Sweat Trainer: “Dankzij de App Store kan Sweat wereldwijd duizenden mensen bereiken en hun leven verbeteren via gezondheid en fitness, waardoor we een grotere community kunnen opbouwen en flexibiliteit kunnen bieden in wanneer, waar en hoe gebruikers trainen. Als onderdeel van het Apple ecosysteem zijn we blijven groeien en dat heeft de richting van onze organisatie ingrijpend gewijzigd.”
Francoise A. Marvel, arts, Corrie Health Team, Johns Hopkins, Cardiologie: “In de afgelopen 10 jaar heeft de App Store bijgedragen aan innovatie in de patiëntenzorg door een platform te bieden voor geavanceerde medische apps zoals Corrie bij Johns Hopkins. Ons onderzoek op het gebied van mobiele gezondheid wordt ondersteund door de App Store, die apps aan onze patiënten levert die levens veranderen en zelfs redden.”
Apple Watch en HealthKit hebben de weg vrijgemaakt voor ontwikkelaars die apps voor gezondheid, fitness en welzijn innovatiever en slimmer wilden maken, met meer interactie. Dit heeft op zijn beurt klanten geïnspireerd om actiever te worden en meer op hun gezondheid te letten. De downloads van deze apps zijn met 75 procent gestegen sinds de introductie van Apple Watch, onder aanvoering van apps als Zova, Nike, Lose It!, Dexcom, One Drop, Glow, 10% Happier en Yoga Glo.
Meer dan 500 artsen en medisch onderzoekers hebben de ResearchKit- en CareKit-softwaretools van Apple gebruikt voor klinisch onderzoek onder 3 miljoen deelnemers naar aandoeningen variërend van autisme en de Ziekte van Parkinson tot post-operatieve revalidatie thuis en fysiotherapie. Dankzij deze innovatieve tools gaan klanten steeds beter om met iOS- en Apple Watch-apps voor het bewaken van hun algemene gezondheid en welzijn.

VIII. Toegankelijkheidsapps maken community’s onafhankelijker

Docent aan het werk met een leerling met iPad.
In iOS ingebouwde toegankelijkheidsfeatures bieden klanten met speciale behoeften onmisbare ondersteuning.
Richard Ellenson, ontwikkelaar en CEO, Cerebral Palsy Foundation: “In de wereld van ondersteuningstechnologie en toegankelijkheid kan het belang van de App Store niet voldoende onderstreept worden. Voor personen met beperkingen, voor professionals, familieleden en iedereen die zich ooit heeft afgevraagd wat het potentieel is van iemand die een beetje anders is, of zware beperkingen heeft, heeft de App Store voor een grote omslag gezorgd. De apps hebben bij duizenden mensen enorm veel mogelijkheden en potentieel losgemaakt. Van heel dichtbij heb ik dit ook mogen meemaken bij mijn zoon: een intelligente, onafhankelijke 20-jarige met cerebrale parese. Mijn zoon verplaatst zich weliswaar in een rolstoel, maar zijn geest komt overal. Zijn stem komt uit zijn iPad, hij maakt zijn huiswerk op iPad, zijn sociale leven speelt zich af in de apps op iPad, hij vindt al zijn entertainment op iPad en hij heeft zelfs een geweldige one-man-show gegeven met zijn iPad. Ik kan met het leven van mijn zoon niet voorstellen zonder dit technologische wonder. En ik ken zoveel anderen voor wie dit ook geldt. Ik kan zonder overdrijven stellen dat de App Store de allergrootste vooruitgang is op het gebied van toegankelijkheid.”
David Niemeijer, oprichter en CEO, AssistiveWare, makers van toegankelijkheidsapps: “De App Store heeft de wereld veel toegankelijker gemaakt en heeft het voor AssistiveWare makkelijker gemaakt om onze visie te realiseren voor een wereld zonder communicatiebarrières. Zonder de Store zou AssistiveWare waarschijnlijk nog steeds een eenmansbedrijfje als Mac-ontwikkelaar zijn. Nu bieden we iOS-communicatie-apps aan meer dan 200.000 mensen wereldwijd. Velen van hen zouden zonder deze apps niet effectief kunnen communiceren.”
Sinds 2009 hebben miljoenen klanten geprofiteerd van apps als Lyft, Twitter, Starbucks en TED die voorzien zijn van de uitgebreide, in iOS ingebouwde toegankelijkheidsfeatures, zoals VoiceOver, terwijl andere, zoals Voice Dream Reader en CP Channel essentiële ondersteuning bieden aan mensen met beperkingen. Dankzij de naadloos verweven toegankelijkheidsfeatures ondersteunen deze apps meer klanten en bieden ze de gebruiker een inclusieve en prettige ervaring.

IX. Programmeren inspireert toekomstige generaties

Vier leerlingontwikkelaars op WWDC18.
Leerlingontwikkelaars op de Worldwide Developers Conference willen dolgraag hun vaardigheden op het gebied van softwareontwikkeling verbeteren en komen vanuit de hele wereld naar de conferentie waar ze een unieke community vormen die elkaar ondersteunt en dit ook daarna nog blijft doen.
Amanda Southworth, Executive Director van Astra Labs, de makers van anxietyhelper en Verena: “Apple heeft de interactie tussen ontwikkelaars en gebruikers ongetwijfeld diepgaand veranderd. Tot op de dag van vandaag blijft de App Store zich vernieuwen, waardoor hij op eenzame hoogte staat. Ik werk in de non-profitsector en het is van belang dat ons werk snel gevonden en verspreid kan worden en dat is precies wat de App Store doet. De Store heeft mogelijkheden gecreëerd waar ik nog elke dag dankbaar voor ben. Ik ben zo blij dat ik onderdeel uitmaak van een community voor wie de App Store alles is.”
Masako Wakamiya, ontwikkelaar van hinadan, gebaseerd op een traditionele Japanse viering die bekend staat als Meisjesdag: “Op mijn 82e begon ik na te denken over het ontwikkelen van games waar ook senioren plezier aan zouden beleven. Van vrienden leerde ik programmeren en ik maakte een app voor iPhone. Mensen vragen me vaak hoe ik op het idee kwam om dit te doen. Oude mensen hebben de neiging om achteruit te kijken, maar ik denk dat het beter is om je op de toekomst te richten, nieuwe dingen te leren die ons leven kunnen verrijken. Mijn app ondersteunt Japans, Engels en Chinees, waardoor ik via de app contact kan maken met mensen in andere landen. Alleen van die gedachte al word ik enthousiast. En dat allemaal dankzij de App Store.” 
Apple host jaarlijks de Worldwide Developers Conference (WWDC) waar duizenden softwareontwikkelaars van over de hele wereld de nieuwste ontwikkelingen in apps met elkaar bespreken. Vanaf 2013 reikte Apple beurzen uit aan ongeveer 150 studenten zodat ze de conferentie konden bijwonen, en in 2018 is dat aantal toegenomen tot meer dan 350 getalenteerde studenten en leden van educatieve STEM-organisaties uit 42 verschillende landen. De winnaars van een beurs ontvangen een gratis ticket voor de conferentie, hun verblijf wordt betaald en ze worden een jaar lang lid van het Apple Developer Program. Eerdere winnaars van een beurs zijn een eigen STEM non-profit-organisatie gestart om hun leeftijdsgenoten te stimuleren om te leren programmeren. Ze hebben apps gemaakt op het gebied van psychische gezondheid, veiligheid en klimaatverandering. 
In 2016 introduceerde Apple het Everyone Can Code-programma om het leren, schrijven en onderwijzen van code te stimuleren en vandaag de dag is dit beschikbaar voor miljoenen studenten over de hele wereld die kunnen leren programmeren, problemen oplossen en app maken die de toekomst gaan veranderen. In 2016 lanceerde Apple ook Swift Playgrounds, een innovatieve app voor iPad die echte programmeerconcepten tot leven wekt met een interactieve interface voor leerlingen van elke leeftijd en beginners zodat ze Apple’s Swift-programmeertaal kunnen verkennen.

X. Nieuwe App Store-features stimuleren ontdekkingen

iPhone X met geselecteerde Vandaag-tab in de App Store.
Het nieuwe tabblad @@Vandaag brengt interessante verhalen over apps onder de aandacht en de afzonderlijke tabbladen ‘Apps’ en ‘Games’ maken het klanten gemakkelijker om nieuwe apps te bekijken en deze te downloaden.
Dan Gray, hoofd van de studio, ustwo Games, makers van Monument Valley: “We hebben ons team volledig ronde de App Store opgebouwd, en daardoor hebben miljoenen mensen onze games kunnen spelen die zichzelf eigenlijk nooit als gamer hebben gezien. De App Store-refresh heeft spelers laten zien wie de mensen zijn achter de apps die ze dagelijks gebruiken. Apps een menselijk gezicht geven is iets heel positiefs en door het publiek te laten zien hoe ze worden gemaakt, wordt een volgende generatie gameontwikkelaars in elke uithoek van de wereld geïnspireerd.”
In 2017 onthulde Apple een gloednieuwe App Store, met een dagelijkse bestemming met speciale tabbladen voor games en apps zodat klanten precies kunnen vinden wat ze zoeken of zin krijgen om iets nieuws te proberen en iets te weten kunnen komen over de makers achter hun favoriete apps. De App Store heeft nu wekelijks 500 miljoen bezoekers die er meer tijd doorbrengen met het ontdekken van nieuwe apps dan ooit tevoren. Er zijn al honderden verhalen van het Vandaag-tabblad gelezen door meer dan 1 miljoen mensen.

XI. De AR-revolutie komt eraan

Jongen die in een kamer voor een gebouw van LEGO zit, met in zijn handen een iPad met LEGO AR City op het scherm.
Met iOS 11 konden miljoenen iPhone- en iPad-gebruikers van de ene op de andere dag beschikken over AR, waardoor het in één keer het grootste AR-platform ter wereld werd.
John Hanke, CEO, Niantic: “Toen we Niantic oprichtten, wilden we technologie ontwikkelen die mensen zou inspireren om hun eigen woonomgeving te verkennen, te bewegen en leuke dingen te doen met vrienden en familie in de echte wereld. De App Store heeft niet alleen Pokémon GO en Ingress eenvoudig toegankelijk gemaakt voor miljoenen mensen over de hele wereld, maar ook op een fantastische manier onze spelercommunity’s in de spotlights gezet, door knappe verhalen te bedenken voor informatie en educatie van spelers, en de rollout van features gemakkelijk te maken voor ons developmentteam.”
Augmented Reality is een transformerende technologie die virtuele ervaringen naar de echte wereld brengt, waardoor klanten op een nieuwe manier kunnen werken en spelen. In 2017 introduceerde Apple ARKit 1.0 en van de ene op de andere dag werd iOS met miljoenen iPhone- en iPad-gebruikers het grootste AR-platform ter wereld. Nu bevat de App Store al 3000 AR-apps, zoals Kings of Pool, Alice in Wonderland AR Quest en Houzz. Klanten kunnen zo op een nog leukere manier games kopen, leren en spelen. Op de WWDC in juni 2018 heeft Apple de derde ARKit-update aan ontwikkelaars geleverd. Hiermee kunnen AR-apps zoals LEGO meerdere spelers laten gamen of samenwerken aan projecten. Ook zijn langere AR-ervaringen mogelijk, zoals het maken van een legpuzzel op een tafel waarmee je na een onderbreking verder kunt gaan. 
Met Core ML worden apps slimmer waardoor ze snel afbeeldingen, video en tekst kunnen begrijpen, wat nieuwe en leuke ervaringen oplevert. Het toepassen van stilistische filters op foto’s met BeCasso, toevoegen van leuke effecten met Snapchat, en voor slechtzienden de mogelijkheid om hun omgeving te verkennen met Seeing AI: allemaal voorbeelden van hoe Core ML in de praktijk wordt benut, zonder dat privégegevens openbaar worden gemaakt.

Beeldmateriaal van de App Store Anniversary

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219