PERSBERICHT juli 13, 2018

Apple lanceert in China nieuw fonds voor groene energie

Tien toeleveranciers dragen samen bij aan oplossingen voor klimaatverandering in China

Een medewerker die voor zonnecellen staat bij een zonnecentrale in de Chinese provincie Sichuan.
Een zonnecentrale in de Chinese provincie Sichuan draagt bij aan de groene energie waar Apple volledig op draait.
Cupertino, Californië – Apple heeft vandaag een nieuw investeringsfonds aangekondigd dat toeleveranciers in verband gaat brengen met hernieuwbare energie. Dit is de eerste keer dat een dergelijk fonds wordt opgezet. Als onderdeel van de inzet van Apple om klimaatverandering tegen te gaan en binnen de toeleveringsketen meer gebruik te maken van hernieuwbare energie, gaan tien toeleveranciers samen met Apple de komende vier jaar bijna 300 miljoen dollar investeren in het China Clean Energy Fund. Met het fonds wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van projecten die bij elkaar meer dan 1 gigawatt aan hernieuwbare energie gaan opleveren in China. Hiermee kunnen 1 miljoen huishoudens van stroom worden voorzien. 
“Bij Apple zijn we trots dat we mogen samenwerken met bedrijven die het gevecht tegen klimaatverandering aangaan,” zegt Lisa Jackson, Vice President van Environment, Policy and Social Initiatives bij Apple. “We zijn dolenthousiast dat zo veel van onze toeleveranciers meewerken aan het fonds en we hopen dan ook dat dit model over de hele wereld kan worden herhaald. Op die manier kunnen we bedrijven van elke grootte een steentje laten bijdragen aan een gezondere planeet.”
Zonnecentrale in de Chinese provincie Sichuan.
Sinds de lancering van het programma voor groene energie in 2015 hebben 23 partners zich ingezet om te zorgen dat de productie van Apple volledig draait op hernieuwbare energie.
De overstap naar groene energie kan soms moeilijk zijn. Dit geldt vooral voor kleinere bedrijven die zich misschien geen groene energie kunnen veroorloven. Dankzij de omvang van het China Clean Energy Fund krijgen de deelnemers meer koopkracht en daarmee toch toegang tot diverse aantrekkelijke bronnen van groene energie. Het China Clean Energy Fund wordt beheerd door DWS Group, een extern bedrijf dat zich specialiseert in duurzame investeringen en dat zelf ook bijdraagt aan het fonds. 
Windmolen bij een energiecentrale in China.
Apple investeert in meer dan 485 megawatt aan projecten voor groene energie in zes Chinese provincies, om de uitstoot van broeikasgassen in de toeleveringsketen tegen te gaan.
Dit nieuws heeft betrekking op de aankondiging van eerder dit jaar dat de gebouwen van Apple wereldwijd voor 100 procent op groene energie draaien en ook op de lancering van het programma voor groene stroom voor toeleveranciers in 2015. Sinds de start van dat programma hebben 23 productiepartners uit 10 verschillende landen erop toegezien dat alle productie voor Apple volledig op groene energie draait. Apple en alle toeleveranciers van Apple zullen in 2020 wereldwijd meer dan 4 gigawatt aan nieuwe groene energie hebben opgewekt. Dit staat gelijk aan een derde van wat Apple op dit moment voor de productie verbruikt. 
Apple is samen met toeleveranciers ook op zoek naar nieuwe manieren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het bedrijf heeft onlangs aangekondigd een doorbraak te hebben behaald met aluminiumleveranciers Alcoa Corporation en Rio Tinto Aluminum met betrekking tot een nieuwe technologie waarmee de directe uitstoot van broeikasgassen bij het traditionele smeltproces, een belangrijke stap bij de productie van aluminium, tot nul wordt gereduceerd. 
De volgende toeleveranciers dragen als eerste bij aan het China Clean Energy Fund:
  • Catcher Technology
  • Compal Electronics
  • Corning Incorporated
  • Golden Arrow
  • Jabil
  • Luxshare-ICT
  • Pegatron
  • Solvay
  • Sunway Communication
  • Wistron
Ga voor meer informatie over de milieu-initiatieven van Apple naar apple.com/nl/environment

Media

Afbeeldingen van China Clean Energy Fund

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219