UPDATE december 2, 2019

Apple kondigt eerste editie van Apple Music Awards aan

Billie Eilish uitgeroepen tot artiest van het jaar

Apple Music presenteert een livestream van een optreden van Billie Eilish in het Steve Jobs Theater op 4 december om 3.30 uur Nederlandse tijd

Met deze eerste editie van de Apple Music Awards zet Apple Music de beste en meest spraakmakende artiesten van 2019 in de schijnwerpers. De Apple Music Awards worden uitgereikt voor muziekprestaties in vijf categorieën. De selectie van de winnaars gaat op een manier die goed past bij Apple Music: deels op voordracht van redacteuren en deels op basis van populariteit onder al zijn klanten.
De winnende artiest, songschrijver en doorgebroken artiest van het jaar zijn geselecteerd door de kenners en smaakmakers van het wereldwijde redacteursteam van Apple Music. Het gaat om artiesten die met passie muziek maken, wars zijn van genreconventies en bovendien uitermate menselijk zijn: luisteraars zijn net zo dol op wie ze zijn als op hun muziek. De awards voor album en song van het jaar worden toegekend op basis van de streamcijfers, dus dit is muziek die dit jaar het meest werd beluisterd door klanten van Apple Music.
“De Apple Music Awards zijn een blijk van waardering voor de passie, het enthousiasme en de creativiteit van de populairste artiesten ter wereld”, aldus Oliver Schusser, Vice President van Apple Music and International Content. “Deze eerste groep winnaars is muzikaal heel divers en veelbesproken op social media. Hun culturele impact is enorm en ze vormen een inspiratiebron voor onze klanten overal ter wereld. We zetten deze artiesten met veel plezier in het zonnetje.” 
En de winnaars zijn...

Artiest van het jaar: Billie Eilish

Billie Eilish.
Het eerste volledige album van Billie Eilish, WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?, is album van het jaar geworden bij de Apple Music Awards.
Billie Eilish is een internationaal fenomeen. Haar eerste volledige album WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? mede geschreven en geproduceerd door haar broer FINNEAS, werd dankzij de openhartige, herkenbare teksten een wereldsensatie, en het meest afgespeelde album op Apple Music dit jaar. Wat hierop volgde, de overdonderende kaartverkoop voor haar wereldwijde WHERE DO WE GO?-stadiontournee van 2020, optredens bij Saturday Night Live en op meerdere festivals waaronder Coachella en Glastonbury, en het uitgroeien tot een internationaal stijlicoon, waren allemaal “fantastische momenten ... die je nooit van je leven meer vergeet”, zegt ze. “Dus 2019 was één groot verjaardagscadeau.”
Finneas O’Connell.
WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? is mede geschreven en geproduceerd door de broer van Billie Eilish, FINNEAS.
WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? is door Apple Music uitgeroepen tot album van het jaar als meest gestreamde album van 2019, met meer dan een miljard luisterbeurten. Billie krijgt, samen met haar broer FINNEAS, ook de award voor songschrijver van het jaar.

Doorgebroken artiest van het jaar: Lizzo

Lizzo.
Lizzo kreeg maar liefst acht Grammy-nominaties, waaronder die voor album van het jaar, voor Cuz I Love You.
Deze rap- en souldiva heeft het begrip popster een compleet nieuwe invulling gegeven. “Zo ziet een doorbraak eruit, mensen”, aldus Lizzo tegen Apple Music. Er is ook absoluut geen reden voor bescheidenheid. Ze boekte een enorm succes met Cuz I Love You en de brutale single Truth Hurts, waarin ze zich afvraagt hoe popsterren er eigenlijk uit horen te zien en of ze wel fluit moeten spelen tijdens het twerken. (Ja natuurlijk.) Lizzo’s vrolijke, vrijpostige en zelfbewuste boodschap is de perfecte soundtrack, of – beter nog – het perfecte tegengif voor 2019.

Song van het jaar: Old Town Road door Lil Nas X

Lil Nas X.
Old Town Road van Lil Nas X is de meest afgespeelde single van het jaar op Apple Music.
Dit genreoverstijgende nummer ging viral en werd niets minder dan de populairste single van 2019 en het meest gestreamde nummer op Apple Music dit jaar. “Ik kroop in de huid van een eenzame cowboy, op de vlucht voor alles”, aldus Lil Nas X tegen Apple Music. “Maar ik wilde ook iets kwijt over de memecultuur én het moest een catchy nummer worden.” En dat werd het! Met Old Town Road schreef Lil Nas X geschiedenis en werd hij van de ene op de andere dag een superster.
De uitreiking van de allereerste Apple Music Awards wordt opgeluisterd met een optreden van Billie Eilish in het Steve Jobs Theater in Apple Park. De unaniem tot artiest van het jaar uitgeroepen zangeres heeft speciaal voor deze gelegenheid iets unieks in petto. Het exclusieve event is overal ter wereld live te streamen op 4 december vanaf 3.30 uur Nederlandse tijd.

Een award die onmiskenbaar Apple is

Apple heeft een reeks awards ontworpen om het indrukwekkende vakmanschap van muzikanten voor het voetlicht te brengen. Elke award bevat een typische silicium schijf van Apple tussen gepolijst glas in een houder van glad afgewerkt, geanodiseerd aluminium. Vóór verdere bewerking zijn deze schijven gewoonlijk 12 inch in doorsnee en tot op de nanometer precies vlak. Hierop worden laagjes koper aangebracht waarin met uv-lithografie patronen worden aangebracht om miljarden transistoren met elkaar te verbinden. Dit proces duurt maanden, en van het resultaat worden vervolgens honderden afzonderlijke chips gesneden. Dus dezelfde chips van de devices die muziek zo dicht bij de luisteraar hebben gebracht, vormen nu symbolisch ook het hart van de Apple Music Awards.
Apple Music Award.
Elke Apple Music Award bevat de speciale 12-inch silicium schijf van Apple.

Over Apple Music 

Apple is gek op muziek. Met iPod en iTunes heeft Apple een revolutie ontketend in de manier waarop mensen van muziek genieten, met duizenden nummers op zak. Apple Music ging nog een stapje verder, met meer dan 60 miljoen songs, duizenden playlists en dagelijkse aanbevelingen van de grootste muziekkenners ter wereld, waaronder Beats 1 Radio, een live stream voor luisteraars overal ter wereld. Sinds 2015 heeft Apple Music al tientallen miljoenen luisteraars mogen verwelkomen in 115 verschillende landen. Ze kunnen Apple Music naadloos streamen naar hun iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV, Mac, HomePod en CarPlay en zo overal van hun muziek genieten.

Media

Afbeeldingen van de Apple Music Awards

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 747219