opent in nieuw venster
UPDATE 02 maart, 2021

Apple onderzoek naar gehoor deelt nieuwe inzichten over gehoorgezondheid

Het Apple onderzoek naar gehoor, op iPhone 12.
Apple deelt belangrijke inzichten uit het Apple onderzoek naar gehoor, zodat er meer begrip en aandacht komt voor gehoorgezondheid.
Het Apple onderzoek naar gehoor deelt nieuwe gegevens van duizenden deelnemers in de VS, om mensen meer inzicht te geven in wat gehoorgezondheid inhoudt.
Het Apple onderzoek naar gehoor is een van de onderzoeken in de Research-app die Apple klanten de kans bieden deel te nemen aan grensverleggend medisch onderzoek met behulp van de technologie die al deel uitmaakt van hun dagelijkse leven. Op deze manier kan een zeer breed publiek meedoen aan het uitvoeren van medisch onderzoek. Het onderzoek is een samenwerkingsverband met de University of Michigan School of Public Health, en de gegevens worden gedeeld met het Make Listening Safe-initiatief van de WHO.
Volgens schattingen van de WHO zullen in 2050 meer dan 700 miljoen mensen wereldwijd te maken hebben met ernstig gehoorverlies. Op 3 maart is het World Hearing Day. Deze dag wordt op de hele wereld extra aandacht gevraagd voor gehoorverlies en verwante problemen. Gehoorverlies kan je gezondheid en welzijn op allerlei manieren beïnvloeden. Zo kan het eraan bijdragen dat mensen minder communiceren, zich geïsoleerd of eenzaam voelen of zich gaan terugtrekken.
“Gehoorverlies kan allerlei negatieve gevolgen hebben en ons doel is dan ook om het belang van een gezond gehoor extra onder de aandacht te brengen bij besluitvormers en de bevolking”, aldus Ren Minghui, adjunct-directeur-generaal van de World Health Organization. “We willen mensen stimuleren om de nodige stappen te nemen om hun gehoor te beschermen en zo nodig om medische zorg te vragen.”
Afbeelding van diverse omgevingsgeluiden buiten.

Apple onderzoek naar gehoor: Een paar cijfers

Met het Apple onderzoek naar gehoor kunnen gebruikers deelnemen en bijdragen aan gehoorgezondheidsgegevens over een lange periode die op hun Apple Watch en iPhone staan, waardoor een ongekend groot aantal onderzoeksdeelnemers mogelijk is. De nieuwe inzichten op basis van deze ongekende hoeveelheid gegevens hebben tot nu toe aangetoond dat 25 procent van de deelnemers dagelijks gemiddeld aan meer omgevingsgeluid wordt blootgesteld (o.a. verkeer, machines, openbaar vervoer) dan de door de WHO geadviseerde limiet. Daarnaast is het zo dat bijna 50 procent van de deelnemers in een luidruchtige werkomgeving werkt of heeft gewerkt. Aangezien aangetoond is dat blootstelling aan lawaai nadelige gevolgen heeft voor het gehoor, is de omgevingsfactor erg belangrijk. Het geluidsniveau controleren met de Geluid-app op Apple Watch kan een effectieve manier zijn om mensen meer bewust te maken van de mate waarin ze aan geluid worden blootgesteld.
De wekelijkse blootstelling met de koptelefoon ligt voor een op de tien deelnemers hoger dan de door de WHO geadviseerde limiet. Hoe aanstekelijk een nummer ook is, het is het beste om op een zo laag mogelijk volume te genieten van muziek en andere media.
De Geluid-app, op Apple Watch Series 6.
De Geluid-app op Apple Watch kan meldingen sturen die de gebruiker waarschuwen als het niveau van het omgevingsgeluid de gehoorgezondheid zou kunnen aantasten.
Ongeveer 10 procent van de deelnemers aan het Apple onderzoek naar gehoor heeft van een professional de diagnose gehoorverlies gekregen. Hiervan maakt 75 procent geen gebruik van hulpmiddelen zoals een gehoorapparaat of cochleair implantaat, ook al kunnen dergelijke hulpmiddelen de gevolgen van gehoorverlies helpen verminderen.
Volgens de gegevens die zijn verzameld door middel van de hoortests van het onderzoek, heeft 20 procent van de deelnemers gehoorverlies uitgaande van de WHO-normen en 10 procent heeft gehoorverlies dat consistent is met blootstelling aan geluid.
Bijna 50 procent van de deelnemers heeft in de afgelopen 10 jaar of langer nooit een hoortest laten doen door een audicien. En 25 procent van de deelnemers heeft een paar keer per week of vaker last van een piep in de oren, wat op gehoorschade kan wijzen. Iedereen moet zijn of haar gehoor regelmatig laten controleren door een professional.
“Nu we een jaar bezig zijn met het Apple onderzoek naar gehoor, hebben we al zeer belangrijke inzichten verworven in de dagelijkse blootstelling aan geluid en de gevolgen ervan voor het gehoor van onze deelnemers. De nationale schaal waarop dit onderzoek wordt uitgevoerd is ongekend. We zien ernaar uit om nieuwe wetenschappelijke uitkomsten te delen, en beleid te adviseren waarmee de gehoorgezondheid kan worden verbeterd en gestimuleerd naarmate het onderzoek vordert”, zegt Rick Neitzel, adjunct-hoogleraar milieu- en gezondheidswetenschappen aan de University of Michigan School of Public Health. “Zelfs tijdens de huidige pandemie, waarbij veel mensen thuisblijven, zien we toch dat 25 procent van onze deelnemers blootstaat aan zeer veel omgevingsgeluid. De resultaten van dit onderzoek kunnen ons meer inzicht bieden in potentieel schadelijke blootstelling en helpen bepalen hoe mensen hun gehoor proactief kunnen beschermen.”
Gebruikers in de VS doen aan het Apple onderzoek naar gehoor mee via de Research-app.

Hoe Apple producten kunnen helpen

Apple technologie biedt uitgebreide ondersteuning waarmee een betere gehoorgezondheid en toegankelijkheid nooit meer dan een tikje weg is.
De Aangepaste koptelefoon-feature, op iPhone 12.
Met de Aangepaste koptelefoon-feature voor iPhone en iPad, kunnen gebruikers het geluidsniveau van hun koptelefoon naar eigen wens instellen.
  • Gehoorgezondheid bewaken en beschermen: Met de Geluid-app kunnen Apple Watch-gebruikers meldingen instellen die hen waarschuwen wanneer het niveau van omgevingsgeluid zo hoog is dat het hun gehoorgezondheid kan aantasten. De Gezondheid-app op iPhone houdt bij aan welk geluidsniveau een gebruiker wordt blootgesteld en geeft aan of koptelefoons of omgevingsgeluiden de WHO-limieten overschrijden.
  • Gebruik Apple devices om beter te horen: AirPods, AirPods Pro en AirPods Max kunnen op plekken waar veel lawaai is uitkomst bieden met live luisteren. Hiermee fungeert iPhone als richtmicrofoon. Bovendien kan de Transparantie-modus op AirPods Pro of AirPods Max geluid binnenlaten, zodat de gebruikers kunnen horen wat er om hen heen gebeurt.
  • Stel Aangepaste koptelefoon in voor een kristalhelder geluid: Via een aantal luistertests kunnen gebruikers het geluid van hun koptelefoon met iPhone naar eigen wens instellen. Met iOS kunnen ze persoonlijke audiogrammen uploaden en vervolgens de audiouitvoer van hun koptelefoon hierop afstemmen zodat hun unieke audiogramgegevens worden weergegeven. Er zijn tevens instellingen voor monogeluid beschikbaar voor diegenen die eenzijdig gehoorverlies hebben.
  • Gebruik het Made for iPhone-programma voor hoortoestellen: Dragers van gehoorapparaten en geluidsprocessors kunnen rechtstreeks vanaf hun iPhone audio naar hun gehoorapparaat streamen, zoals telefoon- en FaceTime-gesprekken, muziek, Siri en andere content. Het is het nieuwste en meest uitgebreide platform voor smartphone-gehoorapparaten ter wereld en er zijn bijna 200 hoortoestelmodellen verkrijgbaar van meer dan 40 fabrikanten.
  • Ga naar ondersteuning voor de community van doven en slechthorenden: Toegankelijkheid voor slechthorenden op iOS omvat diverse features ter ondersteuning van mensen met een ernstige gehoorbeperking en slechthorenden, bijvoorbeeld Geluidsherkenning; FaceTime, met detectie van gebarentaal in FaceTime-groepsgesprekken; sensorische meldingen en Typ vragen aan Siri.
Ga voor meer informatie over gehoor- en andere toegankelijkheidsfeatures naar apple.com/nl/accessibility/hearing.
Afbeelding van een vrouw die AirPods draagt en in het geluid opgaat.
Deel artikel

Afbeeldingen van update van Apple onderzoek naar gehoor

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219