opent in nieuw venster
UPDATE 02 juni, 2021

Ondanks de uitdagingen van de pandemie genereerden ontwikkelaars in 2020 24 procent meer omzet binnen het App Store-ecosysteem voor een totaal van 643 miljard dollar

Uit nieuw onderzoek blijkt hoe kleine bedrijven innoveren met de App Store en klanten over de hele wereld bereiken
Illustratie van mensen die met Apple devices contact houden met vrienden en familie.
Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat het App Store-ecosysteem in 2020 643 miljard dollar aan handelsverkeer mogelijk heeft gemaakt, een toename van 24 procent jaar op jaar. Uit een onafhankelijk onderzoek van economen van de Analysis Group bleek dat ontwikkelaars die uiteenlopende producten en diensten verkochten hun omzet zagen stijgen en klanten over de hele wereld bereikten. Appontwikkelaars zetten hun creativiteit en passie in om te zorgen dat mensen contact houden, gezond blijven en leuke dingen te doen hebben. Daarbij speelde de App Store een onmisbare ondersteunende rol voor ontwikkelaars, die zich met nieuwe innovaties moesten aanpassen aan de uitdagingen die 2020 met zich meebracht. 
“A Global Perspective on the Apple App Store Ecosystem” is een diepgaand onderzoek naar hoe de App Store kleine bedrijven ondersteunt. Overal ter wereld worden deze bedrijfjes steeds meer een motor voor economische groei en inclusiviteit. Het aantal kleine ontwikkelaars wereldwijd is sinds 2015 toegenomen met 40 procent. Zij zijn goed voor meer dan 90 procent van de App Store-ontwikkelaars. In het onderzoek worden ze gedefinieerd als ontwikkelaars met jaarlijks minder dan 1 miljoen downloads en minder dan 1 miljoen dollar in omzet uit al hun apps samengenomen.
“Eke dag weer bewijzen App Store-ontwikkelaars dat de appeconomie de meest innovatieve, bestendige en dynamische marktplaats ter wereld is”, zegt Tim Cook, CEO van Apple. “Sommige van die apps hebben we keihard nodig gehad tijdens de pandemie, en ze hebben ons leven veranderd. Van boodschappen laten thuisbezorgen tot thuis je kinderen lesgeven. En dan is er nog het enorme, fantasierijke universum van games en entertainment. En het resultaat gaat verder dan geweldige apps voor gebruikers. Er worden banen en kansen gecreëerd. Er worden innovaties bedacht die de komende jaren een motor voor de wereldwijde economie zullen vormen.”
Tabel met omzet van ontwikkelaars in 2020.
Ruim een kwart van de kleine ontwikkelaars die digitale producten en diensten verkopen via de App Store heeft de afgelopen vijf jaar elk jaar een toename van minstens 25 procent in de omzet gezien. Bijna 80 procent van de kleine ontwikkelaars in de App Store zijn actief in meerdere landen, waarbij ze gemiddeld omzet maken in ruim 40 landen.
Omdat ze in de App Store een wereldwijd publiek kunnen bereiken, kunnen ontwikkelaars in alle soorten en maten enorme positieve verandering teweegbrengen en belangrijke kansen scheppen. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun werknemers en community’s.
KidloLand, een app die leren leuk maakt voor jonge kinderen, werd in 2012 gelanceerd door de broers Aditya en Nishant Mohatta uit India. Sindsdien is de app meer dan 6 miljoen keer gedownload. Het bedrijf heeft nu meer dan 40 mensen op de loonlijst staan.
“Het doet echt wat met ons om te bedenken dat kinderen in 174 landen onze liedjes al meer dan een half miljard keer beluisterd hebben. Niet in het minst omdat we zelf ook vaders zijn”, zegt Aditya Mohatta. “Omdat we zo gegroeid zijn, hebben we vaste banen kunnen creëren voor mensen in onze gemeenschap. Sommigen van onze werknemers hebben zelfs een huis kunnen kopen. Daar zijn we trots op, want dat is in India een enorme stap in je leven. En tijdens de pandemie hebben we voedsel en medische hulpmiddelen kunnen doneren, zoals zuurstofconcentratoren, aan mensen die ze het hardste nodig hadden.”
Tabel met groei van kleine App Store-ontwikkelaars.
Een aantal ontwikkelaars in de App Store kon hun bedrijf dankzij beursgangen en acquisities verder laten groeien. Een voorzichtige schatting uit het onderzoek wees uit dat meer dan 75 app-based bedrijven voor wie iOS-apps de spil van hun bedrijf vormen naar de beurs zijn gegaan of zijn overgenomen. In totaal wordt hun waarde op het moment van de beursgang of overname geschat op ruim 510 miljard dollar.
Bumble werd in 2014 geïntroduceerd door een team van minder dan 20 mensen. Nu is het zeven jaar later en is Bumble Inc. het moederbedrijf van niet alleen de gelijknamige app Bumble, die vrouwen op de eerste plaats zet, maar ook de datingapp Badoo. Samen hebben de apps maar liefst 42 miljoen maandelijks actieve gebruikers, verspreid over de hele wereld. Bumble Inc. ging in februari 2021 naar de beurs en haalde daarmee 2,2 miljard dollar op. Volgens het bedrijf hebben de App Store en het iOS-ecosysteem “alles te maken” met hun succes.
“De beursgang voelde voor het hele team als een moment van erkenning”, zegt Miles Norris, Chief Product Officer bij Bumble. “Daarmee kunnen we op meer verschillende markten groeien en onze missie uitbouwen: veilige, gezonde en gelijkwaardige relaties mogelijk maken in alle facetten van een vrouwenleven. Om zoiets aanzienlijks voor elkaar te krijgen, moet je heel veel mensen weten te bereiken. Dankzij de App Store is dat ons gelukt.”
Voor iedere app in de App Store ziet succes er anders uit. Het doel van Apple is om de ontwikkelaars achter alle apps, groot of klein, de middelen in handen te geven om een goedlopend bedrijf te bouwen en om gebruikers van Apple een geweldige ervaring te bieden.

Ontwikkelaars in alle landen bereiken klanten over de hele wereld

Uit het onderzoek bleek dat via de App Store bedrijven in alle soorten en maten in maar liefst 175 landen en regio’s klanten konden bereiken.
Versa is de ontwikkelaar achter Makaron, een app om foto’s en video’s mee te bewerken uit Shanghai. De app is bijna 8 miljoen keer gedownload door App Store-gebruikers in 173 landen en regio’s. Sinds de lancering van Makaron in 2018 is de geschatte waarde met 172 procent gestegen, van 55 miljoen dollar tot 150 miljoen dollar in 2020. Het personeelsbestand is gegroeid van 25 naar 125 medewerkers.
“Dankzij de App Store hebben we klanten over de hele wereld kunnen bereiken”, zegt Tianyi Cai, CEO bij Versa. “Als klein bedrijf hadden we de middelen niet om de grens over te gaan, maar Apple heeft ons de tools gegeven om uit te breiden. We hadden bijvoorbeeld nooit geweten dat we het in Turkije goed zouden doen, als de analytics van de App Store dat niet overduidelijk hadden laten zien. Nu zijn we daar heel populair.”

Veilige betaalmethoden dragen bij aan internationale groei

Gelokaliseerde App Store-versies en betalingssystemen zorgen ervoor dat ontwikkelaars zich volledig kunnen richten op hun apps en klanten, omdat de App Store veilige internationale transacties mogelijk maakt, 40 talen ondersteunt, bijna 200 plaatselijke betaalmethodes biedt en 45 lokale valuta’s aankan.
De vrienden Pedro Wunderlich en Andres Canella uit Guatemala bouwden hun app Wakeout! in 2017 met als doel om de wereld een stukje actiever te maken. De app helpt meer dan 2 miljoen gebruikers in 171 landen en regio’s meer te bewegen in hun dagelijks leven, waarbij ze niets anders nodig hebben dan gewone gebruiksvoorwerpen. De afgelopen 12 maanden nam de omzet van Wakeout! toe met maar liefst 455 procent.
“Het betaalsysteem van Apple is cruciaal voor ons. Zeker omdat we een klein bedrijf zijn”, zegt Canella. “Dankzij het systeem kunnen we wereldwijd actief zijn, zonder ons druk te hoeven maken over plaatselijke belastingstelsels of wisselkoersen. En het is zo gemakkelijk te gebruiken voor onze gebruikers. We kunnen iedereen bereiken, van China tot Frankrijk. We plukken dus de vruchten van internationaal zakendoen, zonder dat we erover na hoeven te denken. Onbetaalbaar.” 

De tech en de tools om ontwikkelaars baanbrekende innovaties te helpen bouwen

Apple helpt de levendige community van kleine ontwikkelaars geweldige apps bouwen met meer dan 250.000 application programming interfaces (API’s) in 40 software development kits (SDK’s). Voor veel ontwikkelaars zijn deze tools dé manier om snel en eenvoudig nieuwe functionaliteiten aan hun apps toe te voegen, zodat ze direct kunnen profiteren van technologieën als machine learning, augmented reality (AR) en meer. Zo kunnen ze zich voornamelijk richten op hun eigen capaciteit om de beste apps te bouwen.
Primer: AR Home Design laat gebruikers met behulp van AR zien hoe kamers eruit zouden zien met een likje verf of nieuw behang. Een driekoppig team uit Oakland in Californië lanceerde de app in april 2020. Amper een jaar later had Primer: AR al bijna 600.000 productviews mogelijk gemaakt, wat inhoudt dat een gebruiker met de app een virtuele staal bekijkt.
“ARKit is de basis van onze hele app”, zegt Adam Debreczeni, medeoprichter van Primer: AR. “Het mooie aan deze SDK is dat Apple alles wat moeilijk en ingewikkeld is aan deze technologie heel toegankelijk voor ons maakt. Ze hebben het tot een abstract niveau teruggebracht, zodat wij alleen nog maar onze creativiteit erop los hoeven te laten. Binnen drie of vier maanden ontwikkelen hadden we een mooi prototype om aan merken te laten zien. Daarmee konden ze ineens meer dan ze ooit hadden verwacht.”

Scholing voor ontwikkelaars op elk niveau

De App Store is zo dynamisch als hij is dankzij de grote en groeiende community van nieuwe en aanstormende ontwikkelaars. Velen van hen maken graag gebruik van de scholingsmogelijkheden en informatie over het bouwen van apps die Apple biedt. De Developer Academy’s van Apple, waar nieuwe en toekomstige ontwikkelaars kennis en vaardigheden kunnen opdoen, hebben al meer dan 10.000 afgestudeerden opgeleverd die samen meer dan 1.500 apps hebben gepubliceerd.
Entrepreneur Camps en App Accelerators hebben nog meer ontwikkelaars geholpen om hun apps een niveau hoger te tillen. Daarbij werd er extra aandacht besteed aan het bieden van kansen en informatie aan vrouwen en mensen van kleur. Met openbare tools, zoals ‘Iedereen kan programmeren’, ‘App Development with Swift’ en Swift Playgrounds, worden de deuren van de appeconomie wijd opengezet voor een nieuwe generatie van appontwikkelaars. Deze tools werden alleen al in 2020 door bijna 2 miljoen leerlingen en leerkrachten gebruikt.
Elk jaar winnen honderden ontwikkelaars in opleiding een studiebeurs in het kader van de Apple Worldwide Developer Conference (WWDC). In 2017 was Vladimir Danila (17) uit Berlijn een van die winnaars. Later dat jaar kwam Danila met Vectornator, een app voor grafisch ontwerp die sindsdien ruim 4 miljoen keer is gedownload.
“Dankzij WWDC heb ik een hele community van ontwikkelaars leren kennen, zowel in Duitsland als in de rest van de wereld”, zegt Danila. “Ik ben in contact gekomen met mensen die dezelfde interesses en doelen hebben als ik. Hun feedback is enorm waardevol. Ondertussen zitten er alweer vier andere WWDC-studenten in ons team. We moedigen elkaar steeds aan om een stapje verder te gaan, en dat is onmisbaar als je wilt groeien.”

Naast ontwikkelaars profiteren ook kleine bedrijven van marktplaatsapps

Sommige apps in de App Store hebben hun eigen digitale marktplaats. Die platforms bieden op hun beurt weer kansen voor kleine ondernemers om meer klanten te bereiken. Een aantal daarvan kiest een gespecialiseerde invalshoek, zoals EatOkra, waarmee consumenten Black-owned restaurants kunnen vinden, of Etsy, waar kunstenaars en makers hun werk met de wereld kunnen delen.
Lake is een kleurapp met werken van ruim 80 kunstenaars. De app is in maart 2017 gebouwd door een vijfkoppig team uit Ljubljana en is al meer dan 8 miljoen keer gedownload.
“We zijn enorm trots op de community van kunstenaars van over de hele wereld die aan Lake een mooie bijverdienste hebben”, zegt Goran Ivašić, medeoprichter van Lake. “We horen van kunstenaars uit landen die een paar zware jaren achter de rug hebben dat die inkomsten echt hun redding waren. Veel van onze kunstenaars en gebruikers zijn vrouwen, en het betekent veel voor ons dat we voor hen een positieve, inclusieve omgeving kunnen maken waarin ze zich creatief kunnen uitdrukken.”
Screenshot van de Lake-app op iPhone 12 Pro.
De app Lake is gebouwd door een vijfkoppig team uit Ljubljana en is al meer dan 8 miljoen keer gedownload.

Apps geven fysieke winkels de kans om meer online te doen

2020, het jaar waar het onderzoek op gebaseerd is, was een jaar waarin apps een grotere rol speelden dan ooit tevoren als het ging om collega’s helpen samenwerken, leerkrachten helpen hun leerlingen actief bij de les te betrekken en families en vrienden helpen contact te houden. De App Store biedt de tools en het platform waarmee traditionele winkels online zaken kunnen gaan doen. Dat is een onmisbare kans gebleken tijdens de pandemie en in een tijd waarin bedrijven zich beginnen aan te passen aan een nieuwe, digitale wereld.
Rogers-O’Brien is een aannemersbedrijf uit Dallas dat de kracht van technologie inzet om meer groei te kunnen verwezenlijken. Met iPad en een aantal verschillende apps wist het bedrijf de jaarlijkse omzet te verdriedubbelen van 220 miljoen dollar in 2012 tot ruim 705 miljoen dollar vorig jaar.
“We zijn digitaal gegaan met Apple platforms en het is een game-changer gebleken”, zegt Todd Wynne, Chief Innovation Officer bij Rogers-O’Brien. “Bijna alles wat we doen, kunnen we nu beter aanpakken. Zware papieren blauwdrukken zijn nu bijvoorbeeld digitaal en daarmee draagbaar. Ons rapportagesysteem voor dagelijkse veiligheidsrapporten is volledig getransformeerd. We gebruiken nu zelfs drones. Daarmee hebben we visueel overzicht over de bouwplaats op een manier waar we vroeger alleen maar van konden dromen. Een van onze kernwaarden is ‘a better way’, het beter doen. Dankzij apps kunnen we dat nu meer dan ooit.”
De App Store werd in 2008 gelanceerd en is ’s werelds veiligste en levendigste appmarktplaats. De App Store bevat op dit moment 1,8 miljoen apps en bedient per week ruim een half miljard mensen uit 175 verschillende landen. De App Store biedt makers, dromers en leerlingen alle tools en informatie die ze nodig hebben om mee te bouwen aan een mooiere toekomst en een betere wereld.
Deel artikel

Media

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219