opent in nieuw venster
PERSBERICHT 27 maart, 2022

‘CODA’ van Apple wint historische Oscar voor Beste film

‘CODA’ is de eerste film met een voornamelijk dove cast die de Oscar voor Beste film wint, Troy Kotsur is de eerste dove mannelijke acteur die een Oscar wint, Siân Heder is bekroond voor het Beste bewerkte scenario en Apple is de eerste streamingdienst die een Oscar voor Beste film wint bij de Academy Awards
Een still uit de Apple Original-film ‘CODA’ met acteurs Emilia Jones, Daniel Durant, Marlee Matlin, en Troy Kotsur.
‘CODA’ van Apple wint historische Oscar voor Beste film bij de 94e Academy Awards in Los Angeles.
Cupertino, Californië Apple heeft vannacht geschiedenis geschreven toen ‘CODA’ drie Oscars van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences in de wacht sleepte: Beste film, Beste mannelijke bijrol voor Troy Kotsur en Beste bewerkte scenario voor Siân Heder. De winnaars zijn vannacht bekendgemaakt bij de 94e Academy Awards-ceremonie in Los Angeles.
‘CODA’ is de eerste film met een voornamelijk dove cast in de hoofdrollen die de Oscar voor beste film wint; Troy Kotsur is de eerste dove mannelijke acteur die Beste mannelijke bijrol wint en regisseur Siân Heder, die ook het scenario heeft geschreven, heeft haar eerste Oscar verdiend voor Beste bewerkte scenario.
“Namens iedereen Apple zijn we de Academy enorm dankbaar voor de eer die ze vannacht aan ‘CODA’ hebben toebedeeld”, aldus Zack Van Amburg, Head of Worldwide Video bij Apple. “Samen met al onze teams overal ter wereld juichen we voor Siân, Troy, de producers en de hele cast en crew omdat ze een zo krachtig beeld hebben geschetst van de dovengemeenschap en daarbij zoveel barrières hebben geslecht. Het was een geweldige ervaring om dit positieve, energieke verhaal te mogen delen en de verbindende kracht van film te kunnen laten zien.”
“Toen we ‘CODA’ voor het eerst zagen, wisten we al dat we goud in handen hadden, en de historische erkenning van de Academy is natuurlijk geweldig”, zegt Jamie Erlicht, Head of Worldwide Video bij Apple. “Het is prachtig om te zien welke positieve invloed de vertoning van dit verhaal overal ter wereld heeft. Onze hartelijke felicitaties gaan uit naar Siân, Troy, de cast, het creatieve team, producers Patrick, Philippe en Fabrice, en iedereen die inclusiviteit en toegankelijkheid via deze bijzondere film onder de aandacht heeft helpen brengen.”
Apple heeft in totaal drie Oscars in de wacht gesleept bij de 94e Academy Awards:
  • Beste film: ‘CODA’
  • Beste mannelijke bijrol: Troy Kotsur in ‘CODA’
  • Beste bewerkte scenario: Siân Heder voor ‘CODA’
De film is wereldwijd enthousiast ontvangen en heeft naast deze Academy Awards al talrijke historische prijzen gekregen: het is onder meer de eerste speelilm met een voornamelijk dove cast die een SAG Award heeft gewonnen voor Uitstekende prestatie door een cast in een film. Bij de PGA Awards van dit jaar werd ‘CODA’ de eerste film met een voornamelijk dove cast die de Darryl F. Zanuck Award voor Uitstekende producer van bioscoopfilms, een erkenning voor producers Philippe Rousselet, Fabrice Gianfermi en Patrick Wachsberger. Troy Kotsur is de eerste mannelijke dove acteur die in de bijrolcategorie een Oscar, een BAFTA Award, een SAG Award, een Film Independent Spirit Award en een Critics Choice Award heeft gekregen voor zijn ontroerende spel. Siân Heder, de scenarioschrijver en regisseur van ‘CODA’, heeft dit jaar ook een WGA Award en een BAFTA Film Award ontvangen voor Beste bewerkte scenario. 
Op het Sundance Film Festival van 2021, waar de Apple Original Film in première ging, werd ‘CODA’ bekroond met het ongekende aantal van vier prijzen: de speciale juryprijs voor een ensemblecast, de regieprijs, de publieksprijs en de grote juryprijs. De film is daarmee de eerste topwinnaar van Sundance die de Oscar voor Beste film wint. ‘CODA’ heeft ook een AFI Award, een NAACP Image Award voor Uitstekende onafhankelijke speelfilm en een HCA Spotlight Award ontvangen, en vier prijzen van de Hollywood Critics Association: Beste film, Beste bewerkte scenario voor Siân Heder en Beste bijrol voor Troy Kotsur. 
Sinds het begin van Apple TV+ iets meer dan twee jaar geleden, hebben films en series van Apple 240 prijzen gewonnen en 953 nominaties ontvangen, onder meer van de Academy Awards, SAG Awards, BAFTA Film Awards, Critics Choice Awards, Critics Choice Documentary Awards, NAACP Image Awards en Daytime en Primetime Emmy Awards.

‘CODA’

De zeventienjarige Ruby (Emilia Jones) is de enige in een dove familie die wél kan horen. Ze is een CODA: ‘child of deaf adults’. Haar leven bestaat uit het tolken voor haar ouders (Marlee Matlin, Troy Kotsur) en de slechtlopende vissersboot van de familie, waar ze elke dag voor school met haar vader en oudere broer (Daniel Durant) op werkt. Maar als Ruby lid wordt van de zangclub op school, ontdekt ze dat ze talent heeft voor zingen. Ook voelt ze zich aangetrokken tot haar duetpartner Miles (Ferdia Walsh-Peelo). Haar enthousiaste en lieve doch strenge zangleraar (Eugenio Derbez) moedigt haar aan om zich aan te melden bij een prestigieuze muziekschool. Maar Ruby twijfelt tussen de verantwoordelijkheid voor haar familie en het najagen van haar eigen droom.
‘CODA’ is geschreven en geregisseerd door Siân Heder, geproduceerd door Vendôme Pictures en Pathé, met Philippe Rousselet, Fabrice Gianfermi, Patrick Wachsberger en Jérôme Seydoux als producenten en Ardavan Safaee en Sarah Borch-Jacobsen als uitvoerende producenten.
‘CODA’ is nu te zien op Apple TV+.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

Contactpersoon voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219