opent in nieuw venster
PERSBERICHT 14 april, 2022

Apple helpt toeleveranciers met versnelde overstap op hernieuwbare energie

Ruim 200 toeleveranciers hebben beloofd over te stappen op het gebruik van schone energie, wat neerkomt op bijna 16 gigawatt
Een groot veld met zonnepanelen in Brown County, Texas.
Wereldwijd gebruiken productiepartners van Apple steeds meer hernieuwbare energie. Ondertussen investeert Apple zelf ook rechtstreeks in schone energie, bijvoorbeeld in het nieuwe IP Radian Solar-project, een grootschalig zonne-energieproject in Brown County, Texas.
CUPERTINO, CALIFORNIË Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat de toeleveranciers van het bedrijf in het afgelopen jaar meer dan twee keer zoveel schone energie hebben gebruikt als het jaar ervoor. Op dit moment is er ruim 10 gigawatt in gebruik, en er zijn toezeggingen gedaan dat dit in de komende jaren stijgt naar 16 gigawatt. In 2021 hebben deze projecten rond hernieuwbare energie samen 13,9 miljoen ton aan CO₂-uitstoot voorkomen. De projecten die op dit moment lopen, besparen net zoveel uitstoot van broeikasgassen als drie miljoen auto’s in één jaar uitstoten.
Apple werkt binnen de wereldwijde toeleveringsketen doorlopend samen om de overstap naar schone energie te ondersteunen en te versnellen. Op dit moment hebben 213 van de belangrijkste productiepartners in 25 verschillende landen toegezegd alle productie voor Apple te laten draaien op hernieuwbare energie. En dankzij de tientallen nieuwe toezeggingen die vandaag zijn aangekondigd, is Apple nog sneller op weg naar het doel om in 2030 de hele toeleveringsketen CO₂-neutraal te krijgen. De bedrijfsvoering van Apple zelf is al sinds 2020 CO₂‑neutraal.
“We zijn er trots op dat zoveel van onze productiepartners meewerken aan onze inspanningen om de klimaatcrisis te lijf te gaan door meer hernieuwbare energie op te wekken”, zegt Lisa Jackson, Vice President of Environment, Policy and Social Initiatives bij Apple. “Schone energie is goed voor de zaak én goed voor de aarde. We delen wat we hebben geleerd van onze eigen transitie naar schone energie, en zo helpen we onze partners op weg naar een groenere toekomst.”

Toezeggingen van toeleveranciers en wereldwijde energieprojecten

Los van de toezeggingen over schone energie door 213 productiepartners investeert Apple zelf ook rechtstreeks in hernieuwbare energie. Bijvoorbeeld in 500 megawatt aan projecten voor zonne-energie en andere schone energie in China en Japan, waarmee een deel van de uitstoot hogerop in de keten vereffend wordt. Om bedrijven te helpen bij de overstap op schone energie deelt Apple informatie en trainingsmateriaal dat specifiek op de branche is toegespitst. Deze ondersteuning heeft wereldwijd tot nieuwe oplossingen voor schone energie geleid.
In Europa hebben dit jaar elf toeleveranciers toezeggingen gedaan over schone energie, waaronder Infineon, Viscom AG en Lumileds. Daarmee komt het totale aantal Europese bedrijven op 25. Deze toeleveranciers maken gebruik van een scala aan oplossingen voor schone energie. Infineon wekt in Duitsland zijn eigen zonne-energie op. In Nederland ondersteunt DSM Engineering Materials een windenergieproject. Daarnaast heeft Apple al in twee Deense projecten voor hernieuwbare energie geïnvesteerd: een groot zonne-energiepark bij Thisted en een windmolenpark in de buurt van Esbjerg. Beide leveren energie aan het datacenter van Apple in Denemarken. Het bedrijf kijkt ook naar nieuwe stappen om het gebruik van producten door consumenten in de regio in goede banen te leiden.
In de Verenigde Staten investeert Apple rechtstreeks in het IP Radian Solar-project, een zonne-energieproject van ruim 900 hectare in Brown County, Texas. Als het project eind 2022 wordt opgeleverd, kan er 300 megawatt aan elektriciteit worden opgewekt. Deze investering heeft Apple gedaan om tegemoet te komen aan de hoeveelheid elektriciteit die klanten verbruiken om Apple devices op te laden. Dit verbruik is verantwoordelijk voor 22 procent van de bruto CO₂‑voetafdruk van Apple.
Ook de toeleveranciers van Apple die in de VS opereren, doen steeds meer toezeggingen op het gebied van schone energie. Vandaag is bekendgemaakt dat DuPont, dat zijn hoofdkantoor heeft in Wilmington, Delaware, en Micron Technology in Boise, Idaho, zich hierbij hebben aangesloten. Twee andere toeleveranciers, Solvay en Corning, komen hun toezeggingen aan Apple na door enkele grote zonne-energieparken in North Carolina en South Carolina te steunen.
In China hebben zich in het afgelopen jaar 23 nieuwe toeleveranciers aangesloten bij het programma voor schone energie. Zowat alle grote toeleveranciers van Apple die vanuit China opereren, beloven schone energie te gebruiken voor hun productie voor Apple. Veel toeleveranciers bouwen een eigen installatie voor zonne-energie en helpen daarmee het land bij de overstap op hernieuwbare energie. Nieuwe toezeggingen zijn bijvoorbeeld gedaan door Ruicycle, dat schone energie gaat gebruiken voor recycling in opdracht van Apple binnen een gesloten kringloop. In 2018 heeft Apple een innovatieve stap gezet om de energietransitie in China te versnellen met de stichting van het China Clean Energy Fund. In dit investeringsfonds, het eerste in zijn soort, hebben Apple en de toeleveranciers van het bedrijf samen al geïnvesteerd in 465 megawatt aan schone energie.
Twee werknemers op een zonnepark in de provincie Sichuan.
Chinese toeleveranciers werken net zoals Apple aan projecten voor hernieuwbare energie, zoals dit zonnepark in de provincie Sichuan.
In Japan ontstaan nieuwe mogelijkheden voor schone energie voor bedrijven in de vorm van afspraken over het inkopen van energie. Tot voor kort konden kopers alleen zonnepanelen op het dak of ongebundelde certificaten inkopen, maar nadat belanghebbenden zich samen sterk hebben gemaakt, komen er nu steeds meer mogelijkheden op de markt. In het afgelopen jaar hebben twintig nieuwe Japanse toeleveranciers toegezegd over te stappen op schone energie, waaronder Kioxia Corporation en Sharp Corporation. Nitto Denko en vele andere toeleveranciers van Apple hebben geïnvesteerd in eigen zonnepanelen. Keiwa haalt zijn energie voor Apple uit een windmolenpark buiten Tokio.
In Zuid-Korea hebben zowel LG Display Co. als Samsung SDI toegezegd schone energie te gebruiken voor alle productie voor Apple. Ook het afgelopen jaar is er al flinke winst geboekt, met in totaal 13 nieuwe toeleveranciers die op schone energie zijn overgestapt.
Op plekken waar toeleveranciers tegen aanzienlijke hindernissen aanlopen om betaalbare schone energie te kunnen gebruiken, werkt Apple met ze mee door te innoveren en mee te praten over beleidskwesties.

Impact van schone energie op de bevolking

Terwijl Apple steeds sneller op weg is naar een volledig CO₂‑neutrale toeleveringsketen, focust het bedrijf ook op het ondersteunen van mensen die het meest te lijden hebben van de klimaatverandering. In het kader van het Power For Impact-programma levert Apple hernieuwbare energie aan gemeenschappen met weinig middelen en ondersteunt het bedrijf economische groei en sociale impact.
Op dit moment lopen er in Colombia, de Filipijnen en Zuid-Afrika zonne-energieprojecten waarmee betaalbare en betrouwbare elektriciteit geleverd kan worden aan gemeenschappen die moeite hebben met hun energievoorziening. Apple breidt dit programma momenteel uit naar onder meer Israël, Nigeria, Thailand en Vietnam. De projecten zorgen voor meer werkgelegenheid en besparingen op energie die weer in de maatschappij geïnvesteerd kunnen worden. Bij elk project houdt Apple de omgeving zoveel mogelijk hetzelfde. Het bedrag dat de plaatselijke gemeenschap aan energie bespaart, wordt besteed aan economische groei, onderwijs, gezondheid en andere sociale initiatieven.
Lees voor meer informatie deze Supplier Clean Energy Program-update van Apple. Ga naar apple.com/nl/environment voor meer informatie over de initiatieven van Apple op milieugebied.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219