opent in nieuw venster
PERSBERICHT december 6, 2022

Apple komt met grootste update van prijsbepaling in de App Store tot nu toe, met 700 nieuwe prijsstellingen

Ontwikkelaars krijgen ook meer flexibiliteit om prijzen wereldwijd aan te passen
CUPERTINO, CALIFORNIË  Apple heeft vandaag de grootste update van prijsbepaling aangekondigd sinds de App Store van start ging. Hiermee hebben ontwikkelaars keuze uit 700 nieuwe prijsstellingen en nieuwe tools waarmee ze makkelijker per App Store-land of -regio prijzen kunnen bepalen, wisselkoersverschillen kunnen beheren en nog veel meer. 
Al sinds de lancering van de App Store hebben ontwikkelaars dankzij het eersteklas betalingssysteem heel makkelijk hun producten en diensten wereldwijd kunnen verkopen. Met het verkoop- en betalingssysteem van de App Store beschikken ontwikkelaars over een constant groeiende verzameling aan mogelijkheden en tools om hun bedrijf te laten groeien. Denk aan snelle manieren om af te rekenen, overzichtelijke facturen, uitgebreide marketingtools, belasting- en fraudeservices en het afhandelen van restituties.
Prijsbepaling is hier altijd een essentieel onderdeel van geweest. Ontwikkelaars kunnen namelijk gebruikmaken van verschillende betaalmodellen, zoals bijvoorbeeld éénmalige betalingen of juist abonnementen. De nieuwe verbeteringen voor prijsbepaling zijn vanaf vandaag beschikbaar voor apps met abonnementen die automatisch worden verlengd. Voor alle andere apps en in-app-aankopen zijn ze vanaf het voorjaar van 2023 beschikbaar. Vanaf dat moment profiteren alle ontwikkelaars van ongekende flexibiliteit om in 45 valuta en 175 landen en regio’s de prijs van hun producten te bepalen.
Met het nieuwe prijssysteem van de App Store kunnen ontwikkelaars kiezen uit maar liefst 900 prijsstellingen, bijna 10 keer zoveel als het aantal dat voor de meeste apps beschikbaar was. Van deze prijsstellingen zijn er 600 nieuw, waarnaast er nog 100 hogere prijsstellingen op verzoek beschikbaar zijn. De laagste prijsstelling is $ 0,29 en de hoogste maar liefst $ 10.000 (op verzoek). Daartussen nemen de prijzen stapsgewijs toe, bijvoorbeeld per 10 cent tot aan $ 10, per 50 cent tot aan $ 50, enzovoort. Op die manier hebben ontwikkelaars nog meer flexibiliteit bij het bepalen van hun prijzen. Zie de attachment hieronder voor meer informatie.
In alle 175 landen en regio’s van de App Store kunnen ontwikkelaars op nieuwe manieren hun prijzen bepalen, door die bijvoorbeeld met twee dezelfde cijfers te laten beginnen. Ook kunnen ze naast prijzen die eindigen op $ 0,99 of € X,99 kiezen voor prijzen die zijn afgerond op X,00 of X,90. Dit komt vooral van pas bij bundels of jaarlijkse abonnementen.
Bovendien hebben ontwikkelaars van abonnementsapps vanaf vandaag meer grip op valuta en belastingen in verschillende landen en regio’s. Door de plaatselijke App Store als basis te kiezen, worden de prijzen in alle andere valuta, landen en regio’s automatisch vastgesteld. Als ze willen, kunnen ze de prijzen nog wel per land of regio aanpassen. De mogelijkheid om prijzen per land of regio te veranderen, wordt voor alle andere apps in het voorjaar van 2023 toegevoegd.
Ontwikkelaars die hun apps wereldwijd beschikbaar stellen, hadden met de betreffende App Store-tools heel makkelijk controle over hun prijzen in internationale markten. De verbeteringen die vandaag zijn aangekondigd, maken daarin nog meer mogelijk. Ontwikkelaars kunnen namelijk prijzen in hun eigen muntsoort constant houden, ook als de wisselkoersen en belastingen fluctueren. Dat houdt bijvoorbeeld in dat een Japanse game-ontwikkelaar met voornamelijk Japanse klanten een prijs kan instellen voor de Japanse App Store, waarna de prijzen buiten Japan automatisch worden bijgewerkt naarmate de wisselkoersen en belastingen veranderen. Ontwikkelaars kunnen nu ook voor in-app-aankopen de beschikbaarheid per land of regio bepalen.
Eens in de zoveel tijd worden prijzen in bepaalde regio’s door Apple bijgewerkt, op basis van belastingen en wisselkoersen. Hiervoor worden wisselkoersgegevens gebruikt die algemeen toegankelijk zijn, om te zorgen dat de prijzen van in-app-aankopen in alle landen en regio’s gelijk blijven. Op dit moment kunnen ontwikkelaars zelf op elk moment de prijzen aanpassen, naar aanleiding van wijzigingen in wisselkoersen en belastingen. Vanaf 2023 kunnen ontwikkelaars met betaalde apps of in-app-aankopen de prijs voor hun plaatselijke regio vaststellen. Deze prijs wordt dan niet beïnvloed door automatische prijsveranderingen.
Dankzij deze nieuwe tools, die vanaf vandaag tot in 2023 beschikbaar worden gemaakt, hebben ontwikkelaars straks meer flexibiliteit om de prijzen van hun producten vast te stellen. Zo blijven ze tegelijkertijd toegankelijk voor de honderden miljoenen gebruikers van de App Store en krijgen ze zelf de gelegenheid om door te blijven groeien.
Deel artikel
  • Tekst van dit artikel

  • Update prijzen App Store

Contactpersonen voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219