opent in nieuw venster
UPDATE 22 mei, 2024

Apple Music onthult top 10 van lijst met 100 beste albums

‘The Miseducation of Lauryn Hill’ staat op nummer 1

Speciale gasten Nile Rodgers en Maggie Rogers helpen Zane Lowe en Ebro Darden van Apple Music bij de bekendmaking van de top 10
Lauryn Hill met haar ‘100 beste albums’-prijs.
Lauryn Hill poseert met haar ‘100 beste albums’-award van gestraald geanodiseerd aluminium, helemaal gemaakt van gerecyclede Apple producten. Foto van Irma Mchedlishvili.
Vandaag bereikt de lijst van de 100 beste albums van Apple Music een hoogtepunt met de langverwachte onthulling van de top 10, met The Miseducation of Lauryn Hill op nummer 1. 
Bij het horen van het nieuws zei Lauryn Hill tegen Apple Music: “Dit is mijn prijs, maar het gaat om een rijkgeschakeerd en diepgaand verhaal waarbij veel mensen zijn betrokken, waarvoor veel offers zijn gebracht, dat veel tijd heeft gekost en waaraan iedereen veel liefde heeft geschonken.”
Een iPhone 15 Pro Max met de nummer 1 in de lijst met 100 beste albums van Apple Music, ‘The Miseducation of Lauryn Hill’ van Lauryn Hill.
‘The Miseducation of Lauryn Hill’ staat op nummer 1 in de lijst met 100 beste albums van Apple Music.
Om het te vieren, voerden Zane Lowe en Ebro Darden van Apple Music een gesprek over de lijst met de legendarische producer, schrijver en artiest Nile Rodgers en de voor een Grammy genomineerde artiest en producer Maggie Rogers. Deze bijzondere uitzending is vanaf vandaag wereldwijd te beluisteren via Apple Music. Bekijk het volledige gesprek via music.apple.com.
De lijst met 100 beste albums van Apple Music is een modern, 21e-eeuws overzicht van de beste albums die ooit zijn gemaakt. De lijst is samengesteld door deskundigen van Apple Music en een groep artiesten, songwriters, producers en andere professionals uit de sector. De lijst is opgesteld zonder te letten op de streamingcijfers op Apple Music. Het is een liefdesbrief aan de albums die hebben bijgedragen aan de wereld waar mensen hun liefde voor de muziek in beleven.
Bekijk hieronder de top 10.

10. Lemonade (2016), Beyoncé

Het genre-overschrijdende en zeer succesvolle zesde album van Beyoncé is woedend, uitdagend, angstig, kwetsbaar, experimenteel, krachtig, triomfantelijk, grappig en dapper – een levendig persoonlijk statement, dat zonder aankondiging werd uitgebracht in een tijd van openbare kritiek en persoonlijk lijden. Elke seconde van Lemonade verdient het om te worden bestudeerd en bejubeld.
Nile Rodgers (NR): Dit album was echt monumentaal. En ik zeg dat met heel veel respect, omdat ik weet wat nodig is om te bereiken wat ze hier heeft gedaan.
Zane Lowe (ZL): Het was grandioos. Baanbrekend. Het was naar mijn idee de eerste keer dat een artiest van die omvang, die zo in de belangstelling stond, besloot om haar eigen verhaal te vertellen, de controle op zich te nemen en te delen wat ze wilde delen.
Maggie Rogers (MR): Ik studeerde nog toen dit album uitkwam. Ik herinner me het moment waarop ik op de afspeelknop drukte op mijn laptop in mijn studentenappartement. En dat was meteen de eerste keer dat ik spijbelde, want ik was pas halverwege en ging echt niet stoppen. Wat ik vooral hoor, is haar kracht en de manier waarop die samengaat met haar kwetsbaarheid. Dit album is echt een toonbeeld van vrouwelijke kracht.

9. Nevermind (1991), Nirvana 

Nevermind, met het openingssalvo ‘Smells Like Teen Spirit’, was niet alleen de onverwachte doorbraak van het trio uit Seattle, maar veranderde ook de popcultuur op een manier die nooit meer is vertoond. Punk werd pop, grunge werd een wereldwijde volkstaal, de muren van de muziekindustrie werden tot puin geslagen en leadzanger Kurt Cobain werd, of hij dat nu wilde of niet, de spreekbuis van een generatie die smachtte naar emotionele zuivering – en het leek allemaal in één klap te gebeuren.
ZL: Toen dit album uitkwam, kreeg iedereen die het had gehoord en er iets mee had het gevoel dat we eindelijk een muziekband hadden, een echte band die van ons was. En alle dingen die we leuk vonden, maar die eerder losstonden van andere dingen, er niet bij pasten en niet serieus werden genomen, werden nu plotseling wél serieus genomen.
MR: De kwetsbaarheid van dit album, in combinatie met de intense sound en de culturele situatie, raakte echt iets.
Ebro Darden (ED): Ze wilden geweldig zijn. Ze wilden fantastische nummers schrijven. Ze wilden ons echt iets laten voelen. En het voelde echt.

8. Back to Black (2006), Amy Winehouse

De presentatie en buitenaardse, tijdloze zang van Amy Winehouse geven haar muziek een bijzondere sfeer. Het is niet zozeer een poging om het verleden te doen herleven, maar eerder een eerbetoon aan de muziek waarvan ze hield die toch helemaal past bij de millennial die ze was – iemand die geen blad voor de mond nam en tegelijkertijd onzichtbaar wilde zijn. Hoewel de sound van Back to Black vooral liefhebbers van retro-soul en jazzfans aanspreekt, past de attitude eerder bij rap. Ja, ze was grappig, maar ze maakte geen grap.
ZL: Dit is puur liefdesverdriet, 35 minuten lang. Onbeantwoorde en hartverscheurende emoties, soms om op te dansen, soms om mee te zingen, soms om voorzichtig mee te deinen – maar laat je niet inpakken door de vrolijkheid van de muziek. De nummers zijn een uitdrukking van heel veel pijn.
ED: Meteen vanaf het begin had ik het gevoel dat haar stem afkomstig was uit een andere tijd. De manier waarop ze zong en wat ze deed was op een bepaalde manier tijdloos.
MR: Bij veel artiesten die refereren naar iets van vroeger hoor ik liever het origineel… Maar Amy Winehouse baseerde haar werk op een traditie en voegde vervolgens iets van zichzelf toe, waardoor het heel bijzonder werd.

7. good kid, m.A.A.d city (2012), Kendrick Lamar

Het tweede album van Kendrick Lamar, good kid, m.A.A.d city, is een van de belangrijkste hiphopalbums van de 21e eeuw. Hiphopgrootheden van de westkust, zoals Snoop Dogg en Dr. Dre, riepen Lamar uit tot nieuwe vertegenwoordiger van de gangsta rap. Dit album is een belangrijk voorbeeld van de Amerikaanse manier van verhalen vertellen waarmee de latere winnaar van een Pulitzer Prize bewees dat hij misschien wel een van de beste schrijvers van zijn generatie is.
ZL: Dit is een van de mooist samengestelde, gemaakte, gestructureerde en opgebouwde albums van onze tijd.
ED: Compton had al zo veel hiphop geproduceerd, dat deze jongen enorm onder druk stond. Zijn vermogen om verhalen te vertellen op de beat, zijn energie, zijn prestaties tijdens de opnames… Hij drukte een zwart bewustzijn uit waaraan het op hiphopalbums soms ontbreekt. Daarom ben ik echt trots op zijn hoge positie in deze lijst.

6. Songs in the Key of Life (1976), Stevie Wonder

In 1974 was Stevie Wonder de meest bejubelde popster ter wereld, maar hij dacht erover om de muziekwereld achter zich te laten. Toen Songs in the Key of Life twee jaar later uitkwam, was de vraag zo groot dat het destijds het snelst verkopende album ooit was. Het album, dat bijna 90 minuten duurt, getuigt van een moeiteloos melodisch vermogen en is breed georiënteerd en zeer persoonlijk. Qua geluid en culturele en emotionele betekenis is Songs in the Key of Life veel meer dan een enorme verzameling liedjes – het is een compleet wereldbeeld.
NR: Voor mij heeft hij eigenlijk altijd dezelfde stem, welk instrument hij ook bespeelt. Dat is echt uniek. De manier waarop hij zingt of harmonica of keyboard speelt – het is allemaal duidelijk Stevie Wonder.
ZL: Dit album is iconisch. Hij telt nog altijd mee en beïnvloedt ook hedendaagse artiesten, zowel beginners als andere beroemdheden.
MR: Songs in the Key of Life is gewoon een ongelofelijk kunstwerk. Ik kan me geen wereld voorstellen waarin dit album er niet is.

5. Blonde (2016), Frank Ocean

Hoewel Blonde 17 nummers telt en toch maar een uur duurt, bewijst dit rijke ideeënpalet hoe slim het is om je eigen unieke artistieke pad te volgen en erop te vertrouwen dat je publiek je wel zal begrijpen. Het publiek begreep het. Ocean maakte naam als vertegenwoordiger van zijn generatie, met een uniek gevoel voor de complexiteit en krampachtige veranderingen in het tweede decennium van de 21e eeuw.
ZL: Dit is muziek op een schildersdoek. Ik bekijk het doek met verschillend licht op verschillende momenten van de dag, afhankelijk van hoe ik me voel. En dan zie ik kleuren die ik nooit eerder heb gezien en waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. Er zijn zo veel lagen, gedachten, emoties, hooks en ideeën – en toch klopt het allemaal, elke keer opnieuw.
MR: Dit album doet denken aan rook die omhoog kringelt – het is zo kwetsbaar, zo onvoorspelbaar en zo precies.

4. Purple Rain (1984), Prince & The Revolution

Met dit album, dat voor de helft bestaat uit top 10-singles, maakte Prince Rogers Nelson naam als een van de herkenbaarste en meest unieke popartiesten ooit. Hoewel Prince vaak werd vergeleken met Jimi Hendrix, omdat zijn muziek een mengeling was van zwart en wit, heilig en godslasterend, is er eigenlijk nooit iemand geweest die op hem leek – niet voor zijn tijd, en ook niet erna.
ED: Prince is mijn favoriete artiest aller tijden. Zonder twijfel. Als je alleen al kijkt naar wat hij allemaal deed: Hij bespeelde zelf de instrumenten. Hij schreef zijn eigen nummers. Op het podium zong hij echt. Hij verzorgde zijn eigen artwork. Hij ontwierp zelf zijn kleding. Hij deed echt alles zelf.
NR: Als je terugdenkt aan artiesten die zo’n grote invloed hebben gehad op je leven – mijn relatie met Prince was heel bijzonder, omdat we zo gewoon waren met elkaar – en dat kun je eigenlijk bijna niet zeggen, omdat hij juist zo ongewoon is, zo verre van normaal. Maar de muziek, de film, echt alles wat te maken had met deze plaat was fantastisch. En dat vult me met respect en blijdschap. Hij hield niet alleen de traditie in leven, maar tilde alles naar een compleet nieuw niveau. Ik was enorm trots om te mogen leven in een tijd waarin hij ook leefde.

3. Abbey Road (1969), The Beatles

Abbey Road van The Beatles is een tijdloze, ongeëvenaarde verzameling nummers van een band die de wereld heeft veranderd op hun creatieve hoogtepunt. Het 11e en voorlaatste album van de band klinkt als niets meer of minder dan vier extreem getalenteerde mensen die zich in dezelfde ruimte bevinden en het ene na het andere onvergetelijke nummer spelen.
MR: Het is heel bijzonder om muziek te kunnen maken waarbij een nummer over de grootst mogelijke pijn of het grootst mogelijke verdriet wordt gevolgd door een nummer dat je ook kunt beluisteren met een kind van 3, en dat wordt dan weer gevolgd door een van de beste liefdesliedjes… Het is tijdloos, niet alleen omdat het eeuwig meegaat, maar ook omdat er op dit album iets staat dat past bij elk moment in een mensenleven en elke menselijke emotie. Het is een album voor alle leeftijden.
NR: Iets aan The Beatles blijft voor mij altijd magisch. Geloof het of niet, het eerste nummer dat ik op gitaar leerde spelen was een nummer van The Beatles. En op dat moment wist ik dat ik gitarist zou worden. Daarvoor speelde ik klarinet.
ZL: Zo veel nummers hebben mensen vergezeld tijdens hun leven en zijn ze bijgebleven… ze worden gespeeld op jubilea, bruiloften, begrafenissen, als je verliefd wordt, als je uit elkaar gaat. Er zijn veel albums die passen bij veel momenten in het leven. Maar ik denk dat The Beatles het album voor het leven hebben gemaakt.

2. Thriller (1982), Michael Jackson

Er zijn maar weinig popalbums, of zelfs kunstwerken, die zorgden voor een aardverschuiving zoals Thriller van Michael Jackson dat deed in 1982. Het album herdefinieerde de term ‘hit-album’ en de reikwijdte van muziek. Zeven van de negen oorspronkelijke tracks haalden als single de top 10, en dit werd een van de bestverkochte albums ooit.
ZL: Dit album was niet alleen het bestverkochte album in het jaar waarin het verscheen, maar ook in het jaar erna. Het veranderde de manier waarop mensen muziek gingen maken, uitbrengen en distribueren, en de marketing – en niemand wist het te evenaren. De lat lag zo hoog.
NR: Toen Michael dit album uitbracht, veranderde mijn wereld. Alles werd totaal anders. Het feit dat een zwarte artiest een muziekvideo als ‘Thriller’ kon maken, heeft de wereld veranderd.

1. The Miseducation of Lauryn Hill (1998), Lauryn Hill

Het eerste – en enige – solo-studioalbum van Lauryn Hill zette in 1998 de wereld op zijn kop. Dit is niet alleen een bijzonder rauw en openhartig inkijkje in het spirituele landschap van een van de grootste sterren van die tijd, maar ook in die tijd zelf. Ze was – en is nog altijd – een uniek talent dat al decennialang zorgt voor inspiratie en innovatie. Artiesten maken vaak talloze albums in de hoop een samenhangend werk te creëren dat voor een cultuuromslag zorgt en de maker onsterfelijk maakt. Lauryn Hill had aan één album genoeg.
ZL: Dit album spreekt niet alleen mensen aan die erbij waren toen het werd uitgebracht en het in hun hart hebben gesloten. Het is niet gedateerd, zelfs niet een beetje. Het klinkt steeds frisser en relevanter, hoe vaker je luistert… Veel jonge artiesten luisteren ernaar, en het wordt onderdeel hun hun artistieke DNA. Het inspireert en beïnvloedt ze… Het is tijdloos.
MR: Lauryn nam iedereen met zich mee op dit album. Ze nam haar hele gemeenschap mee. Ze nam haar vrienden en familieleden mee. Je staat met haar in de keuken en in de woonkamer. Je hoort de mensen om haar heen praten… Het is zo open, zo uitgebreid, zo direct… Het feit dat een artiest als Lauryn Hill op nummer 1 staat, betekent heel veel.
ED: Het is heel persoonlijk. Dit album heeft betekenis op zo veel vlakken. Het illustreert en vertegenwoordigt alle popmuziek van de afgelopen 25 jaar op een holistische manier. Het staat voor r&b, het staat voor hiphop, het staat voor onafhankelijke vrouwen, sterke vrouwen, het is thematisch, het staat voor sampling… Ik denk dat het daarom is gekozen als nummer 1.
NR: Ze is fantastisch. Dit album is fantastisch.
Bekijk het volledige gesprek met Nile Rodgers, Maggie Rogers, Zane Lowe en Ebro Darden op music.apple.com.
Als extra cadeau voor muziekliefhebbers maakte Apple Music 100 audiovignetten met de verhalen over alle albums en meer informatie over de betekenis van elk album en de positie ervan in de lijst. Deze vignetten, geschreven door een team van muziekexperts en bewerkt door bekroonde audio-editors, vormen de audiobegeleiding van de 100 beste albums van Apple Music. Luister naar de verhalen over de verschillende albums en meer in Apple Podcasts via apple.co/100BestRadio.
Muziekliefhebbers kunnen bovendien genieten van speciaal materiaal over de 100 beste albums via het hele Apple ecosysteem – de App Store, Apple News, Apple Retail, apple.com/benl en meer. Ook wordt speciale aandacht besteed aan de 100 beste albums in Apple Books, met werk van en over artiesten die in de lijst staan.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

Contactpersonen voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219