opent in nieuw venster
In de Vietnamese provincie Hòa Bình heeft Gravity Water mede dankzij financiële steun van Apple op 131 scholen zijn innovatieve regenopvangsysteem geïnstalleerd.
Milieu 22 mei, 2024
In het noorden van de Vietnamese plattelandsprovincie Hòa Bình kronkelt het serene Hòa Bình-meer door het Đà Bắc-district. Aan de oever wonen boerengezinnen, die gemoedelijk samenleven met deze enorme hoeveelheid water naast de deur. Ze leven van wat het meer hun geeft, zoals garnalen en zoetwatervis. En als de beekjes met water vanuit de bergen droogvallen – iets wat met name in het droge seizoen gebeurt – halen ze ook water uit het meer.
Je zou dus denken dat er op deze prachtige plek meer dan genoeg water is, maar de plaatselijke bevolking is er inmiddels van doordrongen dat ze daar niet op kunnen vertrouwen. Een deel van de Dao, een etnische minderheid die in de twaalfde eeuw naar Vietnam is geëmigreerd, gelooft al generaties lang dat een watergod – of regengod – alleen goed voor de mens is als de mens goed voor het water is.
“Als we het water vervuilen, neemt onze watergod wraak”, vertelt Trần Thị Lan Hương, een van de bestuurders van de kostschool voor basis- en middelbaar onderwijs voor etnische minderheden in Vay Nua, waar haar zoon Màn Xuân Phûc ook op zit. “Daarom doen we er alles aan om onze waterbronnen schoon te houden.”
Een leerling drinkt water dat afkomstig is van het Gravity Water-systeem op de kostschool voor basis- en middelbaar onderwijs voor etnische minderheden in Vay Nua.
Op de kostschool voor basis- en middelbaar onderwijs voor etnische minderheden in Vay Nua, dat in de Vietnamese provincie Hòa Bình ligt, heeft Gravity Water een geautomatiseerd systeem met slimme meters geïnstalleerd dat zelf bepaalt of er water uit de bron of de regentank wordt gehaald. Daardoor hebben de leerlingen het hele jaar schoon drinkwater tot hun beschikking.
De leefgemeenschappen aan de oever van het meer hebben zelf meestal geen zeggenschap over de waterkwaliteit. Het grondwater dat uit beschadigde waterputten wordt opgehaald, is vervuild met calcium en andere metalen, en het water dat uit de bergen naar beneden stroomt is deels omgeleid om rijstvelden te irrigeren en deels vervuild geraakt door de veehouderij in de hoger gelegen gebieden. Al dat water moet dus eerst grondig gefilterd worden voordat het kan worden gedronken. En in het droge seizoen vallen de bergbeken soms zelfs bijna droog.
De school waar de zoon van Hương op zit is inmiddels voorzien van het innovatieve regenopvangsysteem van Gravity Water, een internationale organisatie die zich inzet voor schoon drinkwater. Daardoor hebben de leerkrachten en de leerlingen, die bijna allemaal van maandag tot en met zaterdag op het schoolterrein wonen, nu een klimaatbestendige bron met schoon drinkwater. In 2023 heeft Apple een bedrag gedoneerd aan Gravity Water om op 131 scholen in het noorden van Vietnam een systeem voor schoon drinkwater te installeren. Deze donatie is onderdeel van het waterbeleid van Apple, dat de gehele toeleveringsketen toegang moet geven tot voldoende drinkwater van goede kwaliteit. Dat de toegang tot schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH: Water Access, Sanitation and Hygiene) er door de inzet van beproefde technologie op vooruit is gegaan in gebieden als de provincie Hòa Bình, geeft een goed beeld van de reikwijdte van dit beleid van Apple.
Gravity Water is altijd op zoek naar een oplossing waarbij de mens centraal staat. Daarom bekijkt het team samen met de school waar die behoefte aan heeft en welke installatie daar het beste bij past. Dankzij deze aanpak nemen de scholen daarna het heft in handen, want ze kennen hun eigen wateropslagsysteem en weten dat ze op de automatisering van Gravity Water kunnen vertrouwen.
“We installeren vijf systemen per week. Wat ons werk zo leuk maakt, is dat we zelf naar al die scholen toe gaan en dat elke school weer anders is”, vertelt Phan Viet Dung, projectmanager van Gravity Water in Hòa Bình en zelf afkomstig uit deze provincie. “De transportmogelijkheden, de afstand tot de scholen en de staat van de wegen variëren nogal. En op de ene school hebben ze bijvoorbeeld geen gereedschap, terwijl op de andere de watertoevoer soms stokt. Wij zorgen er met ons systeem voor dat de continuïteit van de oorspronkelijke watertoevoer niks uitmaakt, zodat de school voortaan altijd schoon drinkwater heeft.”
Foto van Phan Viet Dung, die buiten met een veiligheidshelm op tussen de bloemen staat.
Phan Viet Dung is de projectmanager van Gravity Water in de provincie Hòa Bình. Hij is zelf opgegroeid in deze provincie en is als kind ziek geworden toen hij ongezuiverd water uit een kanaal had gedronken. Dat was voor hem de aanleiding om in het waterbeheer te gaan werken. In het geluidsfragment vertelt hij hoe hij bij Gravity Water terecht is gekomen en waarom hij het zo belangrijk vindt dat de scholen in zijn eigen provincie over schoon water beschikken.
Hòa Bình heeft een subtropisch moessonklimaat en kent maar twee seizoenen. Midden in het droge seizoen, dat van oktober tot en met april loopt, heeft de provincie meestal een of twee maanden te kampen met extreme droogte. In de zomermaanden valt er juist heel veel regen, soms wel meer dan een meter in totaal. Wereldwijd lopen alle dichtbevolkte gebieden met een subtropisch klimaat tegen hetzelfde aan: al die regen is nodig voor mens en natuur, maar vormt tegelijkertijd ook een gevaar. Juist in de meest kwetsbare leefgemeenschappen komen overstromingen en aardverschuivingen steeds vaker voor, die tot verdere vervuiling van de waterbronnen leiden. Maar Gravity Water heeft een missie: ombuiging van de perceptie dat zware regenval een bedreiging vormt, zodat mensen gaan inzien dat al die regen juist een van de beste oplossingen van het drinkwaterprobleem is.
“Wij zijn ervan overtuigd dat regenwater daadwerkelijk het verschil kan maken voor mensen die het meest om water zitten te springen”, zegt uitvoerend directeur Danny Wright, die Gravity Water in 2016 heeft opgericht. “Regenwater opvangen is niks nieuws in Vietnam, en zelfs een van de oudste technieken ter wereld. Toen ik nog op school zat, werd het regenwater van het dak met behulp van gespleten bamboestengels opgevangen in watertanks. Wij hebben nu de mogelijkheid om onze oplossing grootschalig in te zetten op het platteland en echt het verschil te maken voor de mensen die daar wonen.”
Een leerling van de school voor basis- en middelbaar onderwijs in Hiền Lương wast buiten haar handen onder de kraan boven een grote wasbak.
Op de school voor basis- en middelbaar onderwijs in Hiền Lương krijgen de leerlingen les in waterveiligheid en persoonlijke hygiëne.
Het systeem van Gravity Water omvat een grote weerbestendige watertank waaraan een aantal slimme meters worden gekoppeld die het grondwaterverbruik en de hoeveelheid opgevangen regenwater bijhouden. Hiermee zijn scholen het hele jaar door verzekerd van voldoende schoon water. Het systeem is volledig geautomatiseerd en bepaalt met behulp van waterpeilsensoren wanneer en uit welke bron er water moet worden getransporteerd naar de keukens, de toiletten en de onderkomens van de leerlingen, waar die zich douchen en hun kleren wassen. Het team van Gravity Water laat de schoolleiding ook zien hoe ze het waterverbruik op school maandelijks kunnen bijhouden. En de leerkrachten geven zelf het goede voorbeeld, zowel in de klas als daarbuiten, door te laten zien hoe je zuinig met water omspringt en hoe en wanneer je je handen wast.
“We steken er veel tijd in om kinderen bij te brengen hoe je zuinig met water omspringt”, vertelt Hà Thị Dự, onderdirecteur van de kostschool in Vay Nua. “Ze wonen hier en moeten daarom weten dat het veel tijd en energie kost om schoon water te produceren.”
“Als leerling zijn we allemaal verantwoordelijk voor onze watervoorziening”, zegt Bàn Thiên Anh, die in Vay Nua in de eerste klas van de middelbare school zit. “We zitten nu in het droge seizoen, dus uit de bergen komt niet genoeg water. Soms is er niet voldoende water om de sanitaire voorzieningen schoon te maken, dus we moeten leren hoe we zo spaarzaam mogelijk met water omgaan. We krijgen bijvoorbeeld alleen water als we dorst hebben, en moeten het dan ook helemaal opdrinken. We mogen het dus niet verspillen.”
Een leerling schrijft iets op een witbord terwijl een volwassene en een aantal kinderen toekijken.
Bàn Thiên Anh zit in de eerste klas van de middelbare school in Vay Nua en vindt wiskunde het leukste vak. Anh tekent hier een grafiek die de correlatie tussen de hoeveelheid neerslag en het waterverbruik aangeeft, om te laten zien hoe ze met het nieuwe Gravity Water-systeem kunnen bijhouden hoeveel bronwater en opgeslagen regenwater ze verbruiken.
In Hiền Lương staat aan de oever van het Hòa Bình-meer de school voor basis- en middelbaar onderwijs waar Gravity Water eveneens een systeem heeft geïnstalleerd. Op deze school laat Hà Hồng Liên de leerlingen lekker bewegen tijdens een van de ochtendpauzes. Als schoolverpleegkundige is Liên verantwoordelijk voor het algehele welzijn van de kinderen.
“De kinderen zijn altijd vrolijk en hebben enorm veel energie”, vertelt Liên. “Ik leer ze hoe ze voor zichzelf moeten zorgen en hun persoonlijke hygiëne op peil kunnen houden. Tijdens de pauzes spelen de meeste kinderen buiten, dus dan krijgen ze vanzelf dorst. Voor de komst van het Gravity Water-systeem maakte ik me vanwege de kwaliteit van het drinkwater echt zorgen om de gezondheid van de kinderen en die van mezelf.”
“Zelfs de staf moet zuinig zijn met water”, gaat Liên verder. “Als we groenten wassen, gebruiken we dat water daarna bijvoorbeeld voor de afwas. We dragen dus allemaal ons steentje bij aan het hergebruik van water.”
“Als volwassene zijn we allemaal goed op de hoogte van het verband tussen het milieu en onze gezondheid en veiligheid”, zegt Phạm Thiên Nam, directeur van de school in Hiền Lương. “In het Vietnamees hebben we een gezegde dat we gekookt voedsel eten en gekookt water drinken. Dat brengen we de kinderen ook bij, zodat ze voor hun eigen veiligheid kunnen zorgen.”
In de dorpjes in de provincie Hòa Bình kan toegang tot schoon drinkwater zowel op school als thuis een dure aangelegenheid zijn. 70% van de bevolking in deze provincie behoort tot een etnische minderheid en verdient minder dan 4 dollar per dag. Dat betekent dat ze zich geen flessenwater of waterfilter kunnen veroorloven. Regenwater opvangen in het moessonseizoen is een natuurlijke en voordelige manier om toch aan schoon drinkwater te komen.
Foto van Phạm Thiên Nam, directeur van de school in Hiền Lương.
Phạm Thiên Nam is directeur van de school voor basis- en middelbaar onderwijs in Hiền Lương en geeft praktijkonderwijs aan de leerlingen om het verband tussen het milieu en hun eigen veiligheid en gezondheid duidelijk te maken. Hij staat klaar om de leraren te laten zien hoe het nieuwe Gravity Water-systeem werkt en ze te vertellen hoe ze het belang van schoon drinkwater in hun lessen kunnen verwerken.
“We buigen het nadeel van de grote hoeveelheid neerslag om in een voordeel, zodat er meer water terechtkomt in de watertanks van Gravity Water en de tanks van de school zelf”, zegt Chu Thanh Hoa, landelijk directeur van Gravity Water in Vietnam.
De projecten van Gravity Water beperken zich niet tot Hòa Bình. Op diverse plekken ter wereld is de organisatie bezig met het installeren van het eigen klimaatbestendige regenopvangsysteem op scholen en in kwetsbare leefgemeenschappen. Zo beschikken in Nepal inmiddels zestig dorpen in de Kathmandu-vallei over schoon water dankzij het systeem van Gravity Water. In Taipei, de hoofdstad van Taiwan, voorziet de organisatie 48 scholen en een deel van de stad zelf van drinkwater op basis van opgevangen regenwater. In Maleisië beschikken nog eens 50 scholen over schoon drinkwater dankzij de technologie van Gravity Water. En in Mexico werkt de organisatie samen met Isla Urbana, een lokaal bedrijf dat gespecialiseerd is in drinkwatersystemen op basis van regenwater en die installeert in steden, op het platteland en op scholen. Bij al deze projecten verzamelt Gravity Water actuele gegevens om de eigen impact te meten en de effectiviteit van het systeem te controleren.
Foto van Chu Thanh Hoa, die buiten poseert in een blauw Gravity Water-hesje.
Chu Thanh Hoa is de landelijke directeur van Gravity Water in Vietnam. In het geluidsfragment vertelt ze hoe Gravity Water het nadeel van een grote hoeveelheid neerslag ombuigt tot een voordeel: schoon drinkwater.
In 2030 wil Gravity Water één miljoen constructies in bedrijf hebben waarmee veilig en schoon drinkwater wordt aangeboden op scholen, via openbare drinkwatervoorzieningen en zelfs bij mensen thuis. Hiervoor gaat de organisatie allerlei projecten opzetten en samenwerken met scholen. Nu de weersomstandigheden steeds heftiger worden en ook steeds meer mensen daar de gevolgen van ondervinden, zowel in ontwikkelingslanden als in geïndustrialiseerde landen, is de organisatie optimistisch gestemd over een toekomst waarin mensen nauw verbonden zijn met hun leefomgeving.
“Wanneer mensen in aanraking komen met klimaatbestendige oplossingen, versterkt dat hun band met de natuurlijke hulpbronnen om hen heen en leidt dat ook tot meer kennis”, zegt Wright. “De volgende generatie leerlingen moet er, net als alle andere mensen die deze planeet van ons gaan overnemen, echt van doordrongen zijn dat ze water moeten besparen. Daarom hebben we een educatief project opgezet om kinderen met eigen ogen te laten zien hoeveel water ze verbruiken en hoe de opvang van regenwater in zijn werk gaat, in de hoop dat ze daar vervolgens iets mee gaan doen. Wie weet zorgt het uiteindelijk voor een gedragsverandering, bijvoorbeeld dat ze tijdens het handen wassen denken: ‘Als ik de kraan tussendoor dichtdraai, gaat die lijn morgen misschien wel omlaag.’ Dat is wat we graag willen bereiken, dat mensen zelf oplossingen gaan bedenken om het milieu een handje te helpen.”
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersonen voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219