PERSBERICHT januari 11, 2005

Apple introduceert Mac mini

Voordeligste Mac ooit vanaf 519 euro

Brussel, 11 januari 2005 – Apple introduceert vandaag Mac mini, de voordeligste en meest compacte Mac ooit. Mac mini, verkrijgbaar vanaf 519 euro, is de ideale desktopcomputer voor de digitale levensstijl. Hij is ontworpen voor consumenten die naast iTunes, voor het beheer van al hun muziek op pc of Mac, ook aan de slag willen met de andere programma’s van Apple voor de digitale levensstijl. Mac mini richt zich in hoofdzaak op nieuwe klanten of Mac-gebruikers die al dan niet voor het eerst kennismaken met Mac OS X, het krachtige, stabiele en gebruiksvriendelijke besturingssysteem van Apple.

Mac mini wordt standaard geleverd met iLife ‘05, de nieuwste versie van Apple’s geïntegreerde softwarepakket voor de digitale levensstijl. Met iLife ’05 haalt iedereen méér uit zijn digitale foto’s, muziek en eigen homevideo’s. Met iLife ’05 beheer je eenvoudig al je digitale foto's en muziekbestanden, bewerk je je eigen films en maak je zelf muziek. Met een lichtgewicht van slechts 1,3 kg en een dikte van nauwelijks 5 cm, ontketent Mac mini een revolutie in de vormgeving van desktopcomputers voor consumenten.

“Mac mini is met zijn aantrekkelijk prijskaartje van slechts 519 euro de voordeligste manier voor nieuwe en huidige klanten om maximaal voordeel te halen uit de digitale levensstijl met Mac OS X en iLife”, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. “Zodra je je beeldscherm, toetsenbord en muis hebt aangesloten, beschik je over een ongekend compacte Mac voor een prijs die binnen nagenoeg ieders bereik ligt.”

Elke Mac mini wordt standaard geleverd met iLife ’05, de onmisbare upgrade van het Apple softwarepakket voor de digitale levensstijl met nieuwe versies van iPhoto, iMovie, iDVD en GarageBand. iLife ‘05 bevat bovendien de nieuwste versie van iTunes, 's werelds beste software voor het beheer van al je muziek op computers. De iTunes-software is ook gratis te downloaden voor Mac en Windows vanaf de Apple website (https://www.apple.com/benl/itunes). Via iTunes krijg je direct toegang tot de iTunes Music Store, de grootste en populairste on line muziekwinkel.

Mac mini heeft een krachtige 1,25 GHz of 1,42 GHz PowerPC G4-processor en een ATI Radeon 9200-videokaart met 32 MB DDR-geheugen aan boord en biedt daarmee voldoende rekenkracht en grafisch vermogen voor veeleisende consumentenprogramma's. Elke Mac mini beschikt voorts over een gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid voor het afspelen van dvd-films en het branden van cd's. Optioneel is ook een SuperDrive verkrijgbaar voor het branden van cd’s én dvd’s. Mac Mini heeft een harde schijf van 40 of 80 GB aan boord voor de opslag van digitale media.

Voorts beschikt elke Mac mini over een FireWire 400- en twee USB 2.0-poorten voor een eenvoudige en snelle aansluiting van populaire randapparatuur, zoals de iPod digitale muziekspeler van Apple, digitale camera’s, digitale camcorders, webcams, scanners en printers. Mac mini is uitgerust met een DVI-interface die ook VGA ondersteunt, waar je naar keuze een LCD- of CRT-beeldscherm kunt op aansluiten. Voor een eenvoudige internettoegang is Mac mini voorzien van een ingebouwde 10/100BASE-T Ethernet-poort en een 56K V.92-modem. Daarnaast is Mac mini voorbereid op alle nieuwe technologie voor draadloos internetten, surfen, e-mailen en muziek streamen naar je stereoketen elders in huis. Optioneel kun je Mac mini voorzien van een AirPort Extreme-kaart, voor draadloos internet via een WiFi 54-Mbps draadloos 802.11g-netwerk*, en een interne Bluetooth-module voor gebruik van de nieuwste draadloze communicatietechnologie.

Mac mini wordt geleverd met Mac OS X versie 10.3 “Panther”, de nieuwste versie van het op UNIX gebaseerde besturingssysteem dat qua stabiliteit, kracht en gebruiksvriendelijkheid iedere concurrent het nakijken geeft. Voorts komt Mac mini op de markt met diverse baanbrekende programma's, zoals iChat AV om te chatten videoconferenties te houden, Mail, de webbrowser Safari, Sherlock, Adresboek, QuickTime, iSync, iCal, Dvd-speler en de Classic-omgeving voor oudere programma’s voor de Mac. Naast iLife ’05 voor de digitale levensstijl is Mac mini ook standaard uitgerust met een uitgebreide reeks programma’s voor het hele gezin zoals Nanosaur 2 en MarbleBlast Gold. Voor Mac OS X zijn meer dan 18.000 programma’s verkrijgbaar, waar onder ook iWork ’05 van Apple (voor tekstverwerking en presentaties) en Microsoft Office 2004 voor Mac, MSN, homebanking van nagenoeg alle Belgische banken, enz.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac mini is vanaf zaterdag 22 januari in de Verenigde Staten en vanaf zaterdag 29 januari wereldwijd verkrijgbaar via de on line Apple Store (www.apple.com/belgiumflstore) en bij erkende Apple resellers, met keuze uit twee standaardconfiguraties.
De 1,25-GHz Mac mini, met een adviesprijs van 519 euro, heeft de volgende specificaties:
 • PowerPC G4-processor van 1,25 GHz;
 • 256 MB 333-MHz DDR SDRAM, dat uitbreidbaar is tot 1 GB;
 • een Ultra ATA-schijf van 40 GB;
 • een gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid;
 • ATI Radeon 9200 grafische processor met 32 MB videogeheugen;
 • één FireWire 400-poort en twee USB 2.0-poorten;
 • 10/100 BASE-T Ethernet-netwerkvoorziening en een 56K V.92-modem;
 • interne ondersteuning voor de draadloze AirPort Extreme-netwerkvoorziening en Bluetooth;
 • DVI-uitvoer of VGA-uitvoer (adapter meegeleverd), composite/S-video-uitvoer via optionele adapter;
 • ingebouwde luidspreker en koptelefoon-/lijnuitgang.

De 1,42-GHz Mac mini, met een adviesprijs van 619 euro, heeft de volgende specificaties:
 • PowerPC G4-processor van 1,42 GHz;
 • 256 MB 333-MHz DDR SDRAM, dat uitbreidbaar is tot 1 GB;
 • een Ultra ATA-schijf van 80 GB;
 • een gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid;
 • ATI Radeon 9200 grafische processor met 32 MB videogeheugen;
 • één FireWire 400-poort en twee USB 2.0-poorten;
 • 10/100 BASE-T Ethernet-netwerkvoorziening en een 56K V.92-modem;
 • interne ondersteuning voor de draadloze AirPort Extreme-netwerkvoorziening en Bluetooth;
 • DVI-uitvoer of VGA-uitvoer (adapter meegeleverd), composite-/S-video-uitvoer via optionele adapter;
 • ingebouwde luidspreker en koptelefoon-/lijnuitgang.

Verkrijgbare opties en accessoires zijn onder andere geheugenuitbreiding tot 1 GB, een SuperDrive voor het afspelen en branden van zowel cd’s als dvd’s (dvd±rw/cd-rw), AirPort Extreme-kaart, interne Bluetooth-module, Apple Keyboard en Apple Mouse (bekabeld of draadloos) en het AppleCare Protection Plan.

Voor klanten in het onderwijs, studenten en leerkrachten gelden speciale prijzen. Bezoek de on line Apple Store voor het Onderwijs (www.apple.com/benl/education/store) of bel 0800-95172 voor meer informatie hierover.

*De werkelijke snelheid kan variëren en is afhankelijk van de afstand tot het basisstation, de omgeving en andere factoren.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.

  Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en -videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast heeft Apple de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.

  Meer informatie:

  PR-afdeling van Apple België
  Jurriaan Trommels
  media.benl@apple.com
  +31 (0)30 65 93 900.

  Voor Nederlandstalige informatie over Apple:https://www.apple.com/benl

  Voor de wereldwijde website van Apple:https://www.apple.com

  Surf voor internationale persberichten en foto’s in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr. De algemene website van Apple Belux vindt u op https://www.apple.com/benl/pr

  © 2008 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, MacBook, Multi-Touch, iSight, Apple Store, AirPort Extreme, FireWire en MagSafe zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.