PERSBERICHT juli 26, 2005

Apple geeft Mac mini nog meer slagkracht

Dubbel geheugen, draadloos netwerken en dvd’s maken.
De nieuwe Mac mini.

Brussel, 26 juli 2005 – De kleinste en voordeligste Mac ooit heeft nu nog meer slagkracht. De nieuwe Mac mini is een grote jongen op het vlak van prestaties in een miniatuurformaat voor slechts 539 euro inclusief BTW. Elke nieuwe Mac mini heeft voortaan 512 MB geheugen aan boord voor nog betere prestaties. Voor slechts 639 euro inclusief BTW heb je al een Mac mini met ingebouwde AirPort Extreme- en Bluetooth-voorzieningen waarmee je volstrekt draadloos kan netwerken, surfen, e-mailen, chatten en printen en draadloos je gsm, pda, enz kan synchroniseren. Het nieuwe topmodel van de populaire reeks is voorzien van een SuperDrive voor het afspelen en branden van cd’s en dvd’s.
De Mac mini is nauwelijks groter dan een brooddoos, heeft een adembenemend design en is speciaal ontworpen voor consumenten die willen kennismaken met de ongeëvenaarde kracht, stabiliteit, veiligheid en eenvoud van het Mac OS X-besturingssysteem van Apple. Net zoals met elke andere Mac kan je met Mac mini uiteraard ook naar hartelust surfen, e-mailen, chatten, thuisbankieren, gamen en Microsoft Word-, Excel- en PowerPoint-documenten maken en uitwisselen met Windows-gebruikers. Voortaan is Microsoft Office voor Mac overigens ook in het Nederlands verkrijgbaar. De Mac mini is voorts speciaal ontworpen voor de digitale levensstijl en met iLife ’05 standaard aan boord, heeft hij alles in zich voor digitale foto’s, films en muziek.
"De Mac mini is erg populair onder consumenten die willen kennismaken met Mac OS X en iLife '05", aldus David Moody, vice president Mac Product Marketing van Apple. "De lage prijs in combinatie met de verdubbelde hoeveelheid geheugen en de nieuwe functies, zoals de ingebouwde voorzieningen voor draadloos netwerken en het branden van dvd's, maken de nieuwe Mac mini met z'n compacte en innovatieve ontwerp zeer aantrekkelijk."
De Mac mini-serie bestaat uit drie versies: 1,25-GHz Mac mini, 1,42-GHz Mac mini en de nieuwe 1,42 GHz Mac mini met SuperDrive voor het branden van dvd's en cd's. De Mac mini met SuperDrive is de voordeligste Mac voor het snel en eenvoudig maken van professioneel ogende dvd's met behulp van iLife '05, het bekroonde softwarepakket van Apple voor de digitale levensstijl. De twee topmodellen van de Mac mini worden nu geleverd met ingebouwde 54-Mbps 802.11g AirPort Extreme-voorzieningen voor snelle draadloze netwerkverbindingen* en een interne Bluetooth-module. Dankzij de draadloze netwerkvoorzieningen kunnen klanten de Mac mini bijna overal neerzetten en intussen gebruikmaken van een snelle, eenvoudige internettoegang. De ingebouwde Bluetooth-module maakt het mogelijk om volstrekt draadloos te communiceren met voor Bluetooth geschikte mobiele telefoons en organizers en allerlei populaire randapparaten, zoals het Apple Wireless Keyboard en de Apple Wireless Mouse.
Met een dikte van slechts 5 cm en een gewicht van slechts 1,3 kg geeft de Mac mini een geheel nieuwe invulling aan de vormgeving van desktopcomputers. Bovendien biedt de Mac mini gebruikers de mogelijkheid om zelf hun beeldscherm, muis en toetsenbord van eender welk merk te kiezen. De Mac mini heeft een FireWire 400-poort en twee USB 2.0-poorten, waarop gebruikers eenvoudig populaire randapparaten kunnen aansluiten, zoals de toonaangevende iPod-muziekspeler van Apple, digitale fototoestellen, digitale camcorders, printers en scanners. De Mac mini is voorzien van een ingebouwde 10/100 BASE T Ethernet-poort en bevat een DVI-interface die ook VGA ondersteunt, zodat klanten naar keuze een LCD- of CRT-beeldscherm van eender welk merk kunnen aansluiten.
Elke Mac mini wordt standaard geleverd met iLife '05, het bekroonde softwarepakket van Apple voor de digitale levensstijl dat bestaat uit iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand en iTunes. iLife '05 is nog steeds het meest innovatieve en complete softwarepakket voor het ordenen, bewerken, uitwisselen en verfraaien van digitale foto's, het monteren en bewerken van je eigen digitale homevideo’s zoals vakantiefilmpjes enz, en het beheren, aankopen en maken van je favoriete muziek.
Elke nieuwe Mac mini draait Mac OS X versie 10.4 "Tiger", de nieuwste versie van het innovatieve besturingssysteem van Apple. Tiger combineert de kracht, stabiliteit en veiligheid van UNIX, met de legendarische eenvoud en gebruiksvriendelijkheid van de Mac en de iPod. Tiger bevat meer dan tweehonderd nieuwe functies, die je nog geruime tijd tevergeefs zal zoeken in andere besturingssystemen. Eén van de blikvangers is Spotlight, een in het besturingssysteem geïntegreerde, revolutionaire zoektechnologie waarmee je alles in je Mac in een oogwenk terugvindt, inclusief documenten, e-mails, contactgegevens en afbeeldingen. Ook nieuw is Dashboard waarmee je met behulp van handige nieuwe miniprogramma's, de zogenaamde "widgets", onmiddellijk belangrijke informatie up-to-date kan raadplegen, zoals actuele weerberichten, aandelenkoersen, vluchtschema’s van vliegtuigen, enz. Er zijn intussen al meer dan 900 widgets beschikbaar, waaronder ook de Gouden Gids, Van Dale, enz.
Bovendien is de Mac mini voorzien van heel wat extra software voor het hele gezin.
Prijzen en verkrijgbaarheid
De Mac mini-serie is vanaf deze week verkrijgbaar via de on line Apple Store – https://www.apple.com/belgiumflstore - en bij erkende Apple resellers in drie standaardconfiguraties.
De 1,25-GHz Mac mini, met een adviesprijs van 539 euro inclusief BTW, heeft de volgende specificaties:
 • PowerPC G4-processor van 1.25 GHz;
 • 512 MB 333-MHz DDR SDRAM, uitbreidbaar tot 1 GB;
 • een 40-GB Ultra ATA-schijf;
 • Combo drive (dvd-rom/cd-rw);
 • ATI Radeon 9200 grafische processor met 32 MB videogeheugen;
 • één FireWire 400-poort en twee USB 2.0-poorten;
 • 10/100 BASE-T Ethernet-netwerkvoorziening en een 56K V.92-modem;
 • interne ondersteuning voor de draadloze AirPort Extreme-netwerkvoorziening en Bluetooth;
 • DVI-uitvoer of VGA-uitvoer (adapter meegeleverd), composite-/S-video-uitvoer via optionele adapter;
 • ingebouwde luidspreker en koptelefoon-/lijnuitgang.

De 1,42-GHz Mac mini, met een adviesprijs van 639 euro inclusief BTW, heeft de volgende specificaties:
 • PowerPC G4-processor van 1,42 GHz;
 • 512 MB 333-MHz DDR SDRAM, uitbreidbaar tot 1 GB;
 • een 80-GB Ultra ATA-schijf;
 • Combo drive (dvd-rom/cd-rw);
 • ATI Radeon 9200 grafische processor met 32 MB videogeheugen;
 • één FireWire 400-poort en twee USB 2.0-poorten;
 • 10/100 BASE-T Ethernet-netwerkvoorziening;
 • ingebouwde AirPort Extreme-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen en Bluetooth;
 • DVI-uitvoer of VGA-uitvoer (adapter meegeleverd), composite-/S-video-uitvoer via optionele adapter;
 • ingebouwde luidspreker en koptelefoon-/lijnuitgang.

De 1,42-GHz Mac mini, met een adviesprijs van 749 euro inclusief BTW, heeft de volgende specificaties:
 • PowerPC G4-processor van 1,42 GHz;
 • 512 MB 333-MHz DDR SDRAM, uitbreidbaar tot 1 GB;
 • een 80-GB Ultra ATA-schijf;
 • SuperDrive (dvd±rw/cd-rw);
 • ATI Radeon 9200 grafische processor met 32 MB videogeheugen;
 • één FireWire 400-poort en twee USB 2.0-poorten;
 • 10/100 BASE-T Ethernet-netwerkvoorziening;
 • ingebouwde AirPort Extreme-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen en Bluetooth;
 • DVI-uitvoer of VGA-uitvoer (adapter meegeleverd), composite-/S-video-uitvoer via optionele adapter;
 • ingebouwde luidspreker en koptelefoon-/lijnuitgang.

Verkrijgbare opties en accessoires zijn onder andere geheugenuitbreiding tot 1 GB, een SuperDrive (dvd±rw/cd-rw), AirPort Extreme-kaart, 56K V.92-modem, interne Bluetooth-module, Apple Keyboard en Apple Mouse (bekabeld of draadloos) en het AppleCare Protection Plan.
Voor klanten in het onderwijs gelden speciale prijzen. Bezoek de on line Apple Store voor het Onderwijs – https://www.apple.com/benl/education/store - voor meer informatie.
*De werkelijke snelheid kan variëren en is afhankelijk van de afstand tot het basisstation, de omgeving en andere factoren.

  Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en -videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast heeft Apple de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.

  Meer informatie:

  PR-afdeling van Apple België
  Jurriaan Trommels
  media.benl@apple.com
  +31 (0)30 65 93 900.

  Voor Nederlandstalige informatie over Apple:https://www.apple.com/benl

  Voor de wereldwijde website van Apple:https://www.apple.com

  Surf voor internationale persberichten en foto’s in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr. De algemene website van Apple Belux vindt u op https://www.apple.com/benl/pr

  © 2008 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, MacBook, Multi-Touch, iSight, Apple Store, AirPort Extreme, FireWire en MagSafe zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.