opent in nieuw venster
UPDATE 03 september, 2020

Apple breidt capaciteit voor hernieuwbare energie in Europa uit

Onshorewindmolens in Denemarken en Duitse initiatieven voor schone energie brengen CO2-neutraliteit van Apple een stapje dichterbij

Een bouwterrein vlak bij onshorewindmolens.
Apple gaat in de buurt van het Deense plaatsje Esbjerg investeren in de bouw van twee van de grootste onshorewindmolenparken ter wereld.
Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat het bedrijf gaat investeren in de bouw van twee van de grootste onshorewindmolenparken ter wereld. Met deze schone bron van hernieuwbare energie komt de beoogde CO2-neutraliteit voor 2030 weer een stapje dichterbij voor de toeleveringsketen en producten van Apple. De windmolens van 200 meter hoog komen in de buurt van het Deense plaatsje Esbjerg te staan. Het is de bedoeling dat ze per jaar 62 gigawattuur produceren, genoeg om bijna 20.000 huishoudens van groene stroom te voorzien. Het park wordt ook een testlocatie voor krachtige offshorewindmolens. De stroom die in Esbjerg wordt geproduceerd, wordt voor het Apple datacenter in Viborg gebruikt. Alle energie die overblijft, wordt aan het Deense stroomnet teruggeleverd.
“Om de klimaatverandering tegen te gaan, moeten we dringend maatregelen nemen en over de grenzen heen met elkaar samenwerken. Het datacenter in Viborg toont aan dat wij deze uitdaging voor onze generatie niet uit de weg gaan”, aldus Lisa Jackson, Vice President Environment, Policy & Social Initiatives van Apple. “Investeringen in schone energie resulteren in baanbrekende innovaties die op hun beurt weer schone energie en werkgelegenheid opleveren voor bedrijven en lokale gemeenschappen. Wij vinden het onze verantwoordelijkheid om hier het voortouw te nemen, omwille van onze planeet en de generaties van morgen.”
Vorige maand heeft Apple zijn plannen bekendgemaakt om tegen 2030 de hele bedrijfsvoering, productietoeleveringsketen en levenscyclus van producten CO2-neutraal te maken. De operationele activiteiten van Apple draaien al helemaal op hernieuwbare energie en zijn CO2-neutraal. Dit nieuwe doel betekent dat in 2030 ook elk verkocht Apple device volledig klimaatneutraal zal zijn. Om dat te bereiken, moeten de toeleveranciers van het concern in Europa ook allemaal overstappen op groene stroom.
Een specialist inspecteert een zonnepaneel.
Eerder deze zomer is een van de grootste zonneparken in Scandinavië voltooid, bedoeld om het Apple datacenter in Viborg van elektriciteit te voorzien. Dit is het eerste zonnepaneelproject in Denemarken dat zonder overheidssubsidie tot stand is gekomen.

Het Supplier Clean Energy Program zet zoden aan de dijk

De Duitse toeleverancier Varta zegde deze week toe voor zijn Apple productie over te stappen op 100 procent hernieuwbare energie. In heel Europa nemen toeleveranciers van Apple maatregelen om hun Apple productie op groene stroom te laten draaien. Om maar een paar voorbeelden te noemen: het eveneens Duitse Henkel en tesa SE, het Nederlandse DSM Engineering Materials, het Zwitserse STMicroelectronics en het Belgische Solvay. Zo koopt DSM windenergie in Nederland in en heeft STMicroelectronics in Marokko een garage met zonnepanelen laten bouwen. Bedrijven als Solvay maken sinds hun toetreding tot het Supplier Clean Energy Program van Apple vijf jaar geleden steeds meer gebruik van hernieuwbare energie. 
Apple heeft dit programma in oktober 2015 in het leven geroepen om toeleveranciers te helpen hun energieverbruik terug te dringen en over te stappen op 100 procent hernieuwbare elektriciteit. Sinds de lancering hebben 72 productiepartners in 17 verschillende landen zich bij het programma aangesloten en toegezegd ernaartoe te werken dat hun productie voor Apple volledig op hernieuwbare energie draait. Wanneer alle projecten van deze Apple toeleveranciers eenmaal hun beslag hebben gekregen, bespaart dat elk jaar ruim 14,3 ton aan CO2 – evenveel als 3 miljoen auto’s jaarlijks uitstoten.

Datacenter in Viborg

Het datacenter van Apple in Viborg is 45.000 m2 groot en draait inmiddels op volle toeren. Het biedt netwerk- en gegevensopslagdiensten voor gebruikers in die streek. Dit datacenter wordt gebruikt voor de App Store, Apple Music, iMessage, Siri en andere Apple diensten in Europa, die helemaal op hernieuwbare energie uit lokale projecten draaien.
Bovenaanzicht van het datacenter in Viborg.
Net als alle andere datacenters van Apple draait ook het datacenter in Viborg volledig op hernieuwbare energie.
Het windmolenpark in Esbjerg is onlangs voorafgegaan door de voltooiing van een van de grootste zonneparken in Scandinavië, in Thisted op Noord-Jutland. Dat is het eerste zonnepaneelproject in Denemarken dat zonder overheidssubsidie tot stand is gekomen. De windmolen- en zonnepaneelprojecten zijn beide bedoeld voor het bedienen van het onlangs voltooide datacenter van Apple in Viborg, dat volledig op groene stroom draait. Apple werkt voor beide projecten samen met partner European Energy.
Bij de ontwikkeling van het datacenter in Viborg waren veel Deense bedrijven betrokken en tijdens de bouw waren elke dag ruim 600 vakmensen op locatie aan het werk. Het datacenter wordt nu gerund door een team dataspecialisten, technici, onderhouds- en beveiligingsmedewerkers, van wie de meesten ook uit die streek afkomstig zijn.
Deel artikel

Afbeeldingen van het datacenter in Viborg

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219