opent in nieuw venster
PERSBERICHT 07 juni, 2021

iOS 15 bevat allerlei nieuwe features om contact te houden, geconcentreerd te werken, nieuwe dingen te ontdekken en meer met de machine learning op je device te doen

Apple geeft preview van nieuwe FaceTime-functionaliteit, nieuwe Focus-features om je beter te kunnen concentreren, uitgebreide on-device machine learning voor aanvullende informatie en nieuwe features in Kaarten, Weer en Wallet
Nieuwe features SharePlay, Livetekst en het nieuwe meldingenoverzicht op drie iPhone 12 Pro’s.
Nieuwe features in iOS 15 zijn onder meer SharePlay in FaceTime, een nieuw jasje voor meldingen en de Livetekst-feature die gebruikmaakt van on-device machine learning.
Cupertino, Californië Apple heeft vandaag iOS 15 aangekondigd, een grote update met allerlei nieuwe features waarmee iPhone nog handiger in het gebruik wordt. Zo komen FaceTime-gesprekken natuurlijker over, kun je met de nieuwe SharePlay-feature samen naar content kijken of luisteren, is er een nieuwe feature om je beter te concentreren, kun je de berichtgeving op een andere manier naar je hand zetten en hebben foto’s en de zoekfunctie een extra feature om snel aanvullende informatie op te vragen. In de Kaarten-app kun je de wereld op een nieuwe manier verkennen, de Weer-app bevat nu schermvullende kaarten en een verbeterde grafische weergave, in Wallet kun je je huissleutels en legitimatiebewijs kwijt, en internetten in Safari is dankzij de nieuwe tabbalk en tabgroepen nog makkelijker. Verder bevat iOS 15 nieuwe privacyvoorzieningen in Siri en Mail, zodat je privégegevens ook echt privé blijven.
“Veel klanten kunnen echt niet meer zonder hun iPhone. De iOS-versie die dit jaar uitkomt, maakt het gebruik van hun device er alleen maar makkelijker op”, aldus Craig Federighi, senior vice president van Software Engineering bij Apple. “Met iOS 15 kun je in real time content delen als je met iemand FaceTimet, heb je nieuwe tools om je beter te kunnen concentreren, kun je aanvullende informatie over foto’s opvragen en ontdek je de wereld op een andere manier in de vernieuwde Kaarten-app. We kijken dan ook reikhalzend uit naar het moment dat onze gebruikers met deze nieuwe iOS-versie aan de slag kunnen.”

Natuurlijker beeld en geluid in FaceTime-gesprekken en nieuwe SharePlay-feature

Met FaceTime maak je laagdrempelig contact met de mensen die het belangrijkst voor je zijn, en in iOS 15 komen al die gesprekken nog natuurlijker over. Als je met iemand FaceTimet, lijkt de stem van de spreker dankzij de ruimtelijke audio uit de richting te komen waar diegene op het scherm te zien is.1 Verder kun je voor de microfoon instellen dat het achtergrondgeluid wordt weggefilterd. En we hebben ons duidelijk door de prachtige portretfoto’s op iPhone laten inspireren, want de Portretmodus zit nu ook in FaceTime. Die is speciaal aangepast voor videogesprekken, zodat je je achtergrond kunt vervagen om de aandacht op jezelf te richten.2 Tot slot bevat FaceTime een nieuwe rasterweergave, zodat je alle gesprekspartners tegelijk in beeld ziet.
De nieuwe optimalisatiefeature in de Portretmodus in FaceTime.
De Portretmodus van de Camera-app is geoptimaliseerd voor videogesprekken in FaceTime.
Als je met je vrienden zit te FaceTimen, kun je met het nieuwe SharePlay samen muziek van Apple Music luisteren, tegelijkertijd dezelfde film of hetzelfde tv-programma bekijken of je scherm delen om samen naar dezelfde app te kijken. SharePlay werkt op iPhone, iPad en Mac, en omdat alle deelnemers dezelfde afspeelregelaars in beeld hebben, kan iedereen de afspeel-, pauzeer en doorspoelknop bedienen. SharePlay is ook te gebruiken op Apple TV: wanneer je een serie of film op je grote tv-scherm bekijkt en tegelijkertijd de content via FaceTime deelt, zorgt SharePlay ervoor dat het beeld en geluid bij iedereen synchroon lopen. Tal van providers, waaronder Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, TikTok en Twitch, gaan SharePlay in hun app integreren, zodat je ook op die manier van de nieuwe functionaliteit kunt profiteren.
Via SharePlay kun je tijdens het FaceTimen heel eenvoudig samen naar muziek in Apple Music luisteren.
Ook nieuw is dat FaceTime-gesprekken op andere devices dan die van Apple te volgen zijn. Als je op je iPhone, iPad of Mac een link maakt en die via Berichten, Agenda, Mail of een app van een andere leverancier deelt, kan iedereen met een Android- of Windows-device via de webbrowser deelnemen aan dat FaceTime-gesprek.3 Alle FaceTime-gesprekken die via het web verlopen, zijn van begin tot eind versleuteld. De privacy is dus niet in het geding.

Focus op concentratie

iOS 15 bevat allerlei handige tools die afleiding voorkomen, zodat je je beter kunt concentreren. Focus is een nieuwe feature die meldingen en apps filtert als je je op iets wilt concentreren. Hiervoor kun je op je device een eigen Focus-optie instellen of een van de standaardopties kiezen. Focus komt op basis van de on-device machine learning zelf met suggesties voor mensen en apps die je toch een berichtje mogen sturen. Voor die suggesties wordt gekeken naar je routines, zoals de tijden waarop je meestal aan het werk bent of naar bed gaat. Als je Focus op het ene device instelt, gelden dezelfde instellingen ook voor je andere Apple devices. Bovendien kun je een apart beginscherm aanmaken met daarop de apps en widgets die je nodig hebt als je je moet kunnen concentreren. Je ziet dus alleen de relevante apps en bent minder snel afgeleid. Als je Focus hebt ingeschakeld en daardoor geen nieuwe meldingen krijgt, laat Berichten automatisch de bijbehorende status zien, zodat iedereen weet dat je even niet bereikbaar bent.

Meldingen in een nieuw jasje

De meldingen hebben een ander jasje gekregen. Zo zie je nu de profielfoto van je contactpersonen en worden de appsymbolen groter weergegeven, zodat je makkelijker ziet waarop je wordt geattendeerd. Als je even geen afleiding kunt gebruiken, is er het nieuwe meldingen­overzicht. Daarin komen alle meldingen terecht die niet aan een bepaalde tijd gebonden zijn. Je kunt zelf kiezen wanneer je die meldingen te zien krijgt, bijvoorbeeld ’s morgens en ’s avonds. In het overzicht staan de meldingen op volgorde van prioriteit, met de belangrijkste bovenaan. Voor die indeling kijkt de machine learning op je device naar de manier waarop je je apps gebruikt. Urgente meldingen worden altijd meteen doorgegeven, dus wat echt belangrijk is komt niet in het overzicht terecht. Verder kun je er altijd voor kiezen om een bepaalde app of bijvoorbeeld een specifieke berichtenreeks het komende uur of de hele dag op stil te zetten.
Meldingen op een iPhone 12 Pro.
Meldingen hebben nu een groter appsymbool, zodat je sneller ziet waar het om gaat, en er is ook een nieuw meldingenoverzicht.

On-device machine learning maakt onder meer Livetekst en geavanceerde Spotlight-zoekacties mogelijk

Livetekst maakt gebruik van on-device machine learning om tekst op foto’s te herkennen en stelt vervolgens acties voor. Zo kun je zoeken naar die ene foto van het handgeschreven familierecept of bijvoorbeeld het telefoonnummer op een winkeldeur vastleggen en dat meteen bellen. Dankzij de Neural Engine van Apple kan de Camera-app ook direct tekst herkennen en kopiëren, zoals het wifi-wachtwoord dat in een koffietentje aan de muur hangt. Met Visual Look Up kom je meer te weten over populaire kunstwerken en bezienswaardigheden overal ter wereld, planten en bloemen die je in de natuur tegenkomt en soorten huisdieren. Je kunt er zelfs boeken mee opzoeken.
Spotlight maakt nu gebruik van machine learning om op locatie, persoon, scène of voorwerp naar foto’s te zoeken, en dankzij Livetekst is het nu ook mogelijk om een foto met handgeschreven of gedrukte tekst terug te vinden. Zoek je met Spotlight naar een acteur, muzikant, tv-serie of film, dan krijg je ook meteen webafbeeldingen en andere aanvullende informatie te zien. En zoek je een van je contactpersonen, dan zie je ook alle recente gesprekken, de foto’s die jullie hebben uitgewisseld en eventueel ook de locatie van die persoon, als diegene die tenminste via ‘Zoek mijn’ heeft gedeeld. 
Foto’s bevat nu een herziene versie van Herinneringen, compleet met een frisse, nieuwe look, interactieve interface en integratie met Apple Music. Die laatste app doet met behulp van machine learning op je device bovendien suggesties voor nummers die goed bij bepaalde herinneringen passen.

Ander Safari-design

Safari krijgt een nieuwe look waarin je alle regelaars onder je duim hebt zitten en de content meteen de aandacht trekt. De nieuwe, uiterst compacte tabbalk zweeft onder in het scherm, zodat je makkelijk naar een andere tab swipet. Met de nieuwe tabgroepen kun je eenvoudig alle belangrijke tabs bewaren en meteen openen op al je devices, dus ook op je iPad en Mac. Andere nieuwe features, zoals een aanpasbare startpagina en webextensies, geven Safari in iOS een persoonlijker tintje en meer mogelijkheden.
Safari heeft een nieuwe tabbalk en tabgroepen, zodat je nog makkelijker kunt internetten.

De wereld ontdekken in Apple Kaarten

Apple heeft zich ten doel gesteld om de allerbeste Kaarten-app ter wereld te maken. In iOS 15 bevat Kaarten dan ook nieuwe navigatie- en verkenningsfeatures. Stadswijken, winkelstraten en gebouwen zijn tot in detail te bekijken en er is hoogte-informatie beschikbaar. Wegen hebben nieuwe kleuren en labels, herkenningspunten zien er anders uit en er is ook een nieuwe nachtmodus bij maanlicht. Kortom, Kaarten geeft je een geheel nieuwe kijk op de wereld.
Op een iPhone 12 Pro is te zien dat in Apple Kaarten meer details worden weergeven.
Dankzij de realistischere en kleurrijke details in Apple Kaarten kun je straks op een andere manier je weg in een onbekende stad vinden en daar nieuwe plekken ontdekken.
Als je Kaarten op je iPhone of via CarPlay als navigatie-app gebruikt, kun je nu in 3D door de stad rijden. De wegen zijn daarbij gedetailleerder weergegeven, zodat je sneller ziet dat er een afslag, fietspad of zebrapad aankomt.4 Reis je met het openbaar vervoer, dan zie je sneller welke stations er in de buurt zijn. Ook kun je veelgebruikte bus- of tramlijnen vastzetten. Kaarten laat automatisch zien waar je precies bent en geeft een seintje als je er bijna uit moet. En wil je die informatie liever op je Apple Watch krijgen, dan kan dat ook. Ga je ergens te voet heen? Dan hoef je met iOS 15 alleen je iPhone omhoog te houden om in de AR-weergave van Kaarten exact te zien waar je bent en welke kant je op moet.
Ga je ergens te voet heen? Dan hoef je met iOS 15 alleen je iPhone omhoog te houden om in de AR-weergave van Kaarten exact te zien waar je bent en welke kant je op moet.

Andere sleutels en legitimatiebewijzen in Apple Wallet

Apple Wallet is geschikt voor meer soorten sleutels, zodat je straks op allerlei plekken met één tikje op je iPhone-display naar binnen kunt. Vorig jaar heeft Apple digitale autosleutels geïntroduceerd, wat BMW als eerste autofabrikant heeft opgepakt. Als je een compatibele BMW hebt, kun je dus met één tikje je auto openmaken. Dit jaar komt daar Ultra Wideband-ondersteuning bij, zodat je je auto veilig kunt openmaken en starten met je digitale autosleutel, zonder je iPhone tevoorschijn te halen.5 En als je de sleutel voor je huis, kantoor of hotelkamer in Wallet zet, heb je voortaan genoeg aan je iPhone om de deur open te maken.6
In een aantal staten in de VS kun je later dit jaar ook je rijbewijs of legitimatiebewijs in Wallet zetten. In de VS is de Transportation Security Administration inmiddels begonnen met het aanpassen van de toegangspoortjes op de vliegvelden, zodat je hier straks genoeg hebt aan je digitale legitimatiebewijs in Wallet om door te mogen lopen. Dat worden de eerste plekken waar dat kan. Alle legitimatiebewijzen in Wallet worden versleuteld en veilig bewaard in de Secure Element, dezelfde hardwaretechnologie die uit privacy- en veiligheidsoverwegingen voor Apple Pay wordt gebruikt.

Nieuwe privacyfeatures

In iOS 15 zitten nog meer privacy-opties waarmee je je privégegevens privé kunt houden. Als je iets aan Siri vraagt, wordt de audio voor de spraakherkenning standaard direct op iPhone verwerkt7 en dat komt de snelheid aanzienlijk ten goede. De privacy­bescherming in Mail voorkomt dat de afzender kan zien of je een mailtje hebt geopend en verbergt ook het IP-adres, zodat de afzender je locatie niet kan achterhalen en die ook niet kan gebruiken om een profiel van je samen te stellen. Het privacyrapport voor apps laat zien hoe apps die toegang tot je locatie, foto’s, camera, microfoon en contacten hebben gekregen daar de afgelopen zeven dagen gebruik van hebben gemaakt. Ook zie je met welke andere domeinen daarbij contact is gelegd.8
Het privacyrapport van een app op een iPhone 12 Pro.
Het privacyrapport voor apps laat nog beter zien hoe apps gebruikmaken van de toestemming die je ze hebt gegeven.

Vernieuwde Weer- en Notities-app

De Weer-app bevat een nieuwe grafische weergave van de weersinformatie en heeft ook een dynamische lay-out die zich aanpast aan de omstandigheden. Op de nieuwe, bewegende achtergronden zie je nauwkeuriger waar de zon precies staat en welke neerslag er valt. Zodra het begint of stopt met regenen of sneeuwen, krijg je een melding.
De Weer-app bevat nieuwe weergaven en lay-outs die zich aanpassen aan de weersomstandigheden, zoals een hevige regenbui.
In Notities kun je zelf tags maken om notities snel te kunnen ordenen. Ook nieuw is de vermeldingsfeature, waardoor iedereen die aan een gedeelde notitie werkt een seintje krijgt als iemand daar iets in wijzigt. En in de gloednieuwe activiteitenweergave kun je alle recente wijzigingen in een gedeelde notitie bekijken.
De nieuwe feature voor tags in Notities op een iPhone 12 Pro.
In Notities kun je zelf tags maken om notities snel te kunnen ordenen op basis van de inhoud.

Andere nieuwe features

  • Siri kan via je AirPods nieuwe berichten aankondigen, en je kunt je scherm delen door dat gewoon aan Siri te vragen.
  • Gedeeld met jou maakt het makkelijk om snel content terug te vinden die via Berichten met je is gedeeld, zoals artikelen, muziek, tv-programma’s en meer. De content wordt aangeboden in apps zoals Foto’s, Safari, Apple News, Apple Music, Apple Podcasts en de Apple TV-app, zodat je die meteen in de juiste context kunt bekijken of beluisteren.
  • iCloud+ bevat alles wat je gewend bent van iCloud en voegt daar nieuwe premium features aan toe, zoals ‘Verberg mijn e-mailadres’, extra ondersteuning voor veilige video in HomeKit en een innovatieve nieuwe dienst voor privacy op het internet, genaamd iCloud Private Relay. Zonder extra kosten.9 Huidige abonnees van iCloud stappen dit najaar automatisch over op iCloud+. Alle iCloud+-abonnementen kunnen worden gedeeld in dezelfde Delen met gezin-groep, dus iedereen kan profiteren van de nieuwe features, de opslag en de nieuwe voordelen die de dienst met zich meebrengt. 
  • In de Gezondheid-app zit een nieuwe tab om je gezondheidsgegevens met bijvoorbeeld je partner, huisarts of specialist te delen. Andere nieuwe features zijn Trends, waarmee je sneller ziet of er iets in je gezondheid is veranderd, en Wandel­stabiliteit, waarmee je kunt inschatten hoe groot het risico is dat je valt.
  • Fabrikanten van HomeKit-accessoires kunnen die nu op ‘Hé, Siri’ laten reageren, zodat je Siri ook op producten van derden kunt gebruiken. Accessoires die op ‘Hé, Siri’ reageren, sturen de gestelde vraag door via HomePod of HomePod mini en kunnen overweg met persoonlijke verzoeken, de intercom, de timer en de wekker. Vanaf vandaag kunnen producenten van slimme woonaccessoires samen met Apple werken aan de integratie van Siri.
  • Zoek mijn bevat nieuwe functionaliteit om een uitgeschakeld of gewist device op te sporen en live de locatie door te geven van iemand die zijn of haar locatie heeft gedeeld. Je kunt instellen dat je een melding krijgt zodra je een AirTag, een Apple device of een bij ‘Zoek mijn’ aangemeld accessoire op een onbekende locatie achterlaat. Het Zoek mijn-netwerk is nu overigens ook geschikt voor AirPods Pro en AirPods Max. Verder is er een nieuwe Zoek mijn-widget, zodat je meteen alle info op je beginscherm ziet. 
  • De Vertaal-app bevat een nieuwe feature voor live-vertalingen, zodat je makkelijker kunt praten met iemand die een andere taal spreekt. De vertaalfunctie werkt overal op iPhone, dus je kunt elke tekst meteen laten vertalen.
  • De nieuwe iPhone-configuratie maakt het er nog makkelijker op als je met een nieuwe iPhone aan de slag wilt. Als je al een iPhone had, kun je de gegevens daarop tijdelijk in iCloud zetten (ook als je geen abonnement hebt) en daarna eenvoudig naar je nieuwe iPhone overhevelen. Heb je nog nooit eerder een iPhone gehad, dan is er de Stap over op iOS-app. Die is verder verbeterd, zodat je in een handomdraai al je fotoalbums, bestanden, mappen en toegankelijkheidsinstellingen overzet. Je nieuwe iPhone voelt dan meteen vertrouwd aan.
  • Toegankelijkheid is verder uitgebreid met nieuwe VoiceOver-features waarmee je meer te weten kunt komen over de mensen, tekst, informatie en voorwerpen die op een afbeelding te zien zijn. In verband met de neurodiversiteit zijn er nieuwe achtergrondgeluiden die afleiding voorkomen, en voor doven of slechthorenden worden er nieuwe Made for iPhone-gehoorapparaten ondersteund die geschikt zijn voor tweewegaudio. Met Geluidsacties voor Schakelbediening kun je je device bedienen met geluiden die je met je mond maakt. De grootte van tekst en andere elementen op het scherm kun je nu per app aanpassen. En verder komt Apple met ondersteuning voor het herkennen van audiogrammen voor ‘Aangepaste koptelefoon’ (audiogrammen zijn het resultaat van een gehoortest).

Beschikbaarheid

De iOS 15-preview voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program via developer.apple.com. De openbare bèta voor iOS-gebruikers is vanaf volgende maand beschikbaar via beta.apple.com. De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 6s en nieuwer. Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/ios-15-preview. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.
Deel artikel

Afbeeldingen van iOS 15

  1. Beschikbaar op iPhone en iPad met A12 Bionic en nieuwer, en op Mac-modellen (2018 of nieuwer).
  2. Beschikbaar op iPhone en iPad met A12 Bionic en nieuwer, en op Mac-computers met de M1-chip.
  3. Gebruikers met een device van een andere fabrikant kunnen meedoen met behulp van de nieuwste versie van Chrome of Edge. Het versturen van video vereist ondersteuning van de H.264-videostandaard.
  4. CarPlay-ondersteuning volgt later dit jaar.
  5. Digitale autosleutels zijn later dit jaar beschikbaar en vereisen ondersteuning door de fabrikant.
  6. Nieuwe sleutels werken alleen met een iPhone met iOS 15 en een compatibel deurslot dat via derden verkrijgbaar zal zijn.
  7. Beschikbaar voor iPhone en iPad met A12 Bionic en nieuwer. Hiervoor moeten spraakherkenningsmodellen worden gedownload.
  8. Privacyrapporten voor apps komen binnenkort beschikbaar in een software-update voor iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8.
  9. iCloud+-abonnementen: 50 GB met één camera voor ‘Veilige video in HomeKit’ ($0.99/maand), 200 GB met maximaal vijf camera’s voor ‘Veilige video in HomeKit’ ($2.99/maand) en 2 TB met een onbeperkt aantal camera’s voor ‘Veilige video in HomeKit’ ($9.99/maand).

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219