opent in nieuw venster
UPDATE januari 10, 2022

De services van Apple zijn het hele jaar door een verrijking geweest

In 2021 hebben de services van Apple innovatieve apps en prachtige content opgeleverd die op allerlei fronten een verrijking waren.
Zo heeft Apple Fitness+ tal van mensen gestimuleerd om in beweging te komen en te mediteren. Apple News heeft ze op de hoogte gehouden van het belangrijkste nieuws en wat er op cultureel gebied gaande is. En met de nieuwe versie van Apple Kaarten zijn mensen de wereld opnieuw gaan ontdekken. De baanbrekende Originals van Apple TV+ vonden hun weg naar de huiskamer, ook via SharePlay om toch samen te kunnen kijken. Via Apple Arcade zijn honderden leuke, nieuwe en klassieke games gespeeld. En in de App Store zijn miljoenen apps gedownload, waardoor mensen nog meer contact- en communicatiemogelijkheden hadden. Luisteraars waren blij met podcasts als ‘The Midnight Miracle’ en ‘We Can Do Hard Things’, lezers verslonden boeken als ‘The Least of Us’ en ‘The Love Hypothesis’, en toen de zon op de laatste werkdag onderging en de focus ‘Werk’ automatisch werd uitgeschakeld, klonk via Apple Music het bekroonde … ‘Ladies and Gentlemen, The Weeknd’.
“Het pakket met Apple services is in 2021 simpelweg onmisbaar gebleken. Wereldwijd gingen tal van mensen op zoek naar amusement, informatie, inspiratie en contact”, aldus Eddy Cue, Senior Vice President of Services van Apple. “Met meer dan 745 miljoen betaalde abonnementen is Apple nog steeds een belangrijke schakel tussen de ontwikkelaars, artiesten en contentproducenten en de meer dan een miljard Apple devices die momenteel in gebruik zijn. Al die handige tools en indrukwekkende content vinden daardoor makkelijk hun weg naar de gebruikers, die er op allerlei manieren baat bij hebben.”
Laten we even terugblikken op het beste van 2021 en ook alvast vooruitkijken naar wat 2022 aan nieuwe games, muziek, films, tv-series, work-outs, verhalen, podcasts, boeken, gidsen en ander nieuws in petto heeft.
De tab ‘Vandaag’ in de App Store-app op een iPhone 13 Pro.
Als je even wilt ontspannen, iets creatiefs wilt doen of behoefte hebt aan contact, open je tegenwoordig meestal een app of een game.
Als je op zoek bent naar innovatief amusement, kun je tegenwoordig niet meer om apps en games heen. Dankzij de inzet, vernieuwende ideeën en creativiteit van de ontwikkelaars die met behulp van Apple technologie al die bijzondere apps en games hebben ontwikkeld en de enorme reikwijdte van de App Store, die elke week meer dan 600 miljoen mensen in 175 landen bedient, hebben ontwikkelaars sinds de lancering van de App Store in 2008 voor al meer dan 260 miljard dollar aan digitale goederen en services verkocht. Dit aanzienlijke bedrag omvat ook nu weer een nieuw jaarrecord voor de omzet van App Store-ontwikkelaars, terwijl die omzet maar een fractie is van het algehele handelsverkeer dat de App Store genereert. Hieruit blijkt maar weer dat het ecosysteem nog steeds nieuwe kansen en afzetmogelijkheden biedt voor ondernemers van over de hele wereld. In het afgelopen kwartaal is alleen al tussen kerstavond en oudejaarsavond meer uitgegeven in de App Store dan ooit tevoren, met als gevolg een groei met dubbele cijfers ten opzichte van vorig jaar.
In 2021 ging er een hele reeks kassuccessen via de App Store in première. Een paar van de grootste mediaconglomeraten ter wereld hebben ervoor gekozen om films waar veel van werd verwacht, zoals ‘Black Widow’ van Disney+ en ‘Space Jam: A New Legacy’ van HBO Max, via hun eigen app beschikbaar te stellen op de dag dat deze films voor het eerst in de bioscoop te zien waren. En in oktober lanceerde de App Store in-app evenementen: wedstrijden, filmpremières en livestreams die je tijdelijk in een app of game kunt bekijken. De afgelopen maanden sprongen in-game evenementen als ‘The Champions Have Arrived!’ in ‘Clash Royale,’ ‘Space Tour’ in ‘Mario Kart Tour’ en ‘Pokémon GO Halloween Mischief’ in ‘Pokémon GO’ in het oog, en ook populaire in-app evenementen als ‘Stranger Things Watch Party’ in TikTok en ‘Man in the Arena: Tom Brady’ van ESPN trokken veel bekijks.
Veel van de apps en games die het afgelopen jaar razend populair waren brachten de gebruikers op een andere, creatieve manier met elkaar in contact. Denk maar aan een game als ‘Royal Match’ van Dream Games uit Istanbul, die binnen no time een wereldwijde hit werd, en de socialmedia-app Clubhouse, die afgelopen zomer opeens allerlei interessante gesprekken mogelijk maakte. Apps als Bumble en EatOkra behoorden onlangs tot de winnaars van een App Store Award 2021 vanwege hun geweldige features die perfect aansloten op de trend van het afgelopen jaar, namelijk meer contact.
In de App Store vind je een overzicht van de apps en games die in 2021 het meest zijn gedownload.
Afgelopen jaar is de bekroonde collectie games van Apple Arcade enorm uitgebreid, zodat gamers van alle leeftijden nu kunnen kiezen uit meer dan 200 topgames voor het hele gezin. Daar zitten ook gloednieuwe releases van de allerbeste ontwikkelaars, bekroonde games en populaire games van de App Store tussen, die je allemaal zonder advertenties en zonder in-app aankopen kunt spelen.
Als abonnee kun je bijvoorbeeld games als ‘Sneaky Sasquatch’, ‘NBA 2K22 Arcade Edition’, ‘The Oregon Trail’ en het onlangs uitgebrachte ‘LEGO Star Wars: Castaways’ en ‘Disney Melee Mania’ spelen, net als bekroonde games als ‘Monument Valley’, ‘Mini Metro’ en ‘Galaga Wars’ of tijdloze klassiekers als ‘Solitaire’ van MobilityWare en ‘Good Sudoku’ van Zach Gage.
Alle Apple Arcade-games voldoen aan de strenge privacyeisen van Apple en kun je via ‘Delen met gezin’ met maximaal vijf andere gezinsleden delen, allemaal met één en hetzelfde abonnement. Dit jaar kunnen gamers zich alvast verheugen op een aantal nieuwe games waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, zoals ‘Nickelodeon Extreme Tennis’. Bovendien komt er elke week nieuwe content bij.
Ruimtelijke audio in Apple Music op een iPad Pro.
Er zijn tienduizenden nummers in ruimtelijke audio met Dolby Atmos te beluisteren, voor als je echt een indrukwekkend geluid wilt.
In 2021 is Apple Music op diverse punten vernieuwd. Als abonnee kun je nu onder meer naar bijzondere nieuwe releases en originele content luisteren en gebruikmaken van features waarmee je op een totaal andere manier muziek van over de hele wereld ontdekt en beluistert. Apple Music heeft een van de grootste muziekcollecties tot nu toe. De meer dan 90 miljoen nummers zijn bovendien allemaal beschikbaar in lossless audio, zodat je exact hoort wat de artiest heeft opgenomen. Verder hebben de ruimtelijke audio met Dolby Atmos en de ondersteuning voor dynamische hoofdtracking een nieuw geluidstijdperk ingeluid. Artiesten kunnen nu een overweldigend en kraakhelder geluid afleveren, zodat je je als luisteraar volledig kunt laten meevoeren door al je oude en nieuwe favorieten.
Met nieuwe features als automatisch afspelen, songteksten delen, hitlijsten per stad, geanimeerde omslagillustraties, een uitgebreide zoekfunctie, gedeeld met jou en het vernieuwde tabblad ‘Luister nu’ is het er alleen maar leuker op geworden om nieuwe muziek te ontdekken. En met de komst van Apple Music TV in de Apple TV-app, Apple Music in Apple News en de ondersteuning voor Apple Music in FaceTime met SharePlay, in Apple Fitness+ en in de Foto’s-terugblikken is al die muziek ook nog eens op nog meer plekken in het Apple ecosysteem beschikbaar.
Het scherm ‘Luister nu’ in Apple Music op een MacBook Air.
In het scherm ‘Luister nu’ van Apple Music staan al je favorieten voor je klaar, net als de speciaal voor jou aanbevolen albums, afspeellijsten en speciale mixes.
Via de bekroonde Apple Music-radio, die nu Apple Music 1, Apple Music Hits en Apple Music Country omvat, kunnen al die miljoenen abonnees naar exclusieve radioprogramma’s van bekende artiesten en gerenommeerde presentatoren luisteren, waarin zowel hits als nieuwe nummers langskomen. Tijdens het afgelopen jaar hebben de presentatoren van Apple Music-radio allerlei grote namen op muziekgebied geïnterviewd, zoals ABBA, Adele, Brandi Carlile, BTS, Coldplay, Kacey Musgraves, Lil Nas X, Lizzo, Megan Thee Stallion, Metallica, Mick Jagger, Neil Young en Silk Sonic. Daarnaast kon je bij Apple Music ook terecht voor een serie livestreams die veel stof hebben doen opwaaien, zoals de release van ‘Donda’ van Kanye West, ‘Rap Life Live’ met Moneybagg Yo, Saweetie en Lil Durk en het Apple Music Awards-gala waarin The Weeknd, Olivia Rodrigo, H.E.R., Wizkid, Scriptonite, Aya Nakamura, RIN en OFFICIAL HIGE DANDISM schitterden. Heel wat fans van over de hele wereld hebben deze historische muziekmomenten meebeleefd.
In 2021 hebben miljoenen mensen aan Siri gevraagd om muziek te laten horen. Daarom heeft Apple Music vorige maand een nieuw abonnement geïntroduceerd, het zogeheten Voice-abonnement. Dit is een nieuwe abonnementsvorm die volledig via Siri loopt. Via het Apple Music Voice-abonnement heb je toegang tot de complete catalogus van Apple Music, met onder meer vele tienduizenden nieuwe afspeellijsten die bij een bepaalde gemoedstoestand of activiteit passen, persoonlijke mixes, genre-gebonden radiostations en de bekroonde Apple Music-radio. Dit abonnement kost slechts USD 4,99 per maand en de gebruikersinterface is uitermate eenvoudig.
HomePod mini, iPhone 13 Pro en AirPods 3 met het Apple Music Voice-abonnement.
Het Apple Music Voice-abonnement draait volledig om Siri en is inmiddels in 17 landen en regio’s verkrijgbaar.
Apple wil artiesten van over de hele wereld steunen en heeft daarom een primeur voor de streamingsector geïntroduceerd: met behulp van de ongeëvenaarde technologie van Shazam wordt bijgehouden van wie de nummers zijn die in de vele duizenden veelbeluisterde DJ-mixen in Apple Music zijn verwerkt, zodat de makers daar een bedrag voor krijgen. Ook nieuw zijn de speciale pagina’s voor platenmaatschappijen. Daar vind je andere mooie muziek die is uitgebracht door de maatschappij achter de artiesten waar je graag naar luistert. Later dit jaar staan er nog meer wereldwijde premières, exclusieve evenementen, diepte-interviews, livestreams en DJ-mixen op stapel en kun je ook gaan luisteren naar ’s werelds beste streamingservice voor klassieke muziek. Die bevat onder meer de populairste features van Primephonic, verbeterde blader- en zoekfunctionaliteit en uitgebreide metadata voor klassieke muziek.
In slechts twee jaar tijd heeft Apple TV+ geschiedenis weten te schrijven door binnen de kortste keren een aantal indrukwekkende mijlpalen te bereiken. Apple TV+ is bijvoorbeeld 763 keer genomineerd voor onder meer Oscars en BAFTA’s en heeft inmiddels 190 awards in de wacht gesleept, waaronder 12 Primetime Emmy Awards in alle belangrijke programmacategorieën, Daytime Emmy Awards, SAG Awards, NAACP Image Awards, Peabody Awards, AFI Awards, Critics Choice Awards, Critics Choice Documentary Awards en Kidscreen Awards.
De nieuwe Apple Original-series en -films vallen wereldwijd bij een groot publiek in de smaak. ‘Ted Lasso’ breekt bijvoorbeeld nog steeds het ene na het andere record en heeft onlangs nog de meeste Emmy Award-nominaties voor een comedy gekregen. Uiteindelijk heeft de serie vier Emmy’s gewonnen, waaronder een voor de beste comedy. De nieuwe Apple Original-films ‘The Tragedy of Macbeth’, ‘CODA’, ‘Swan Song’, ‘Finch’, en ‘The Velvet Underground’ zijn nog steeds het gesprek van de dag en vallen zowel bij de recensenten als bij het grote publiek in de smaak. Vorig jaar zijn er bij Apple TV+ ook diverse Original-series in première gegaan, waaronder ‘The Shrink Next Door’, ‘Invasion’, ‘Swagger’, ‘The Mosquito Coast’, ‘Physical’, ‘Foundation’, ‘Schmigadoon!’, ‘Mr. Corman’, ‘The Problem with Jon Stewart’, de eerste tweetalige serie ‘Acapulco’ en de eerste Original in het Koreaans, ‘Dr. Brain’. Dit jaar kun je als abonnee kiezen uit nog meer Apple Originals van vermaarde schrijvers, waaronder ‘WeCrashed’, ‘The Afterparty’, ‘Fraggle Rock: Back to the Rock’, ‘Severance’ en ‘Suspicion’. Ook komt er een nieuw seizoen aan van veelbekeken series als ‘Servant’, ‘Mythic Quest’, ‘Ted Lasso’, ‘Physical’, ‘Truth Be Told’ en ‘The Morning Show’.
Alle Apple Original-series en -films zijn te bekijken in de Apple TV-app. Deze app kan op meer dan een miljard devices worden gedownload, zoals populaire smart-tv’s van onder meer LG, Panasonic, Samsung, Sony, TCL en VIZIO, Amazon Fire TV- en Roku-devices en PlayStation- en Xbox-gameconsoles. De Apple TV-app is sinds vorig jaar ook beschikbaar voor Android TV, Chromecast met Google TV, Sky Q-settopboxes en Sky Glass-tv’s. Binnenkort komen daar ook nog de Comcast Xfinity-settopboxes bij. In de Apple TV-app vind je ook een persoonlijke tv-gids met daarin je favoriete tv-programma’s, sportwedstrijden en films van andere populaire streamingdiensten, tv-kanalen en betaalzenders. Dankzij een aantal nieuwe features, zoals ‘Voor iedereen’, SharePlay en de Store-tab, zie je sneller wat de aanraders voor jou zijn, kun je samen met anderen kijken en is er nu één centrale plek waar je content kunt kopen, huren en streamen.
De Apple TV 4K van de nieuwste generatie, die vorig voorjaar samen met de compleet vernieuwde Siri Remote is geïntroduceerd, is ideaal als je in de Apple TV-app naar Apple Originals van Apple TV+ of iets anders wilt kijken. Siri op tvOS is nu beschikbaar in 24 landen en regio's, waaronder België, Hong Kong en Rusland, waardoor nog meer gebruikers in hun moedertaal met Apple TV 4K kunnen communiceren. En voor het eerst kunnen kijkers in Zuid-Korea via SK Broadband naar het Apple TV+-aanbod kijken via een Apple TV 4K en de Apple TV-app.
Aan het begin van het nieuwe jaar levert Apple Fitness+ de benodigde motivatie om je ringen vol te maken en beter op je mentale en lichamelijke gezondheid te letten. Sinds vandaag bevat Fitness+ ook Time to Run, een programma dat bedoeld is om hardlopers een handje te helpen met hun techniek en populaire hardlooproutes in een paar grote steden bevat, en Verzamelingen, een speciaal samengestelde serie work-outs en meditaties uit de Fitness+-bibliotheek die naar een bepaald doel toewerken. In Fitness+ is nu ook het derde seizoen van Time to Walk beschikbaar, met gasten als de bekroonde actrice Rebel Wilson, juriste en predikante Bernice A. King en acteur en komiek Hasan Minhaj. Verder komen er in Fitness+ nieuwe Artist Spotlight-work-outs aan, met muziek van onder meer Ed Sheeran, Pharrell Williams, Shakira en de Beatles.
Elke dag opnieuw vertellen gebruikers hoe Fitness+ hun leven heeft veranderd. Fitness+ is nog maar iets meer dan een jaar geleden gelanceerd, maar de catalogus bevat nu al bijna tweeduizend sportschoolsessies en het grootste aanbod aan work-outs in 4K Ultra High Definition. Die zijn onderverdeeld in elf verschillende categorieën, waaronder HIIT, kracht, core, yoga, pilates, dansen, fietsen, roeien, loopband (voor hardlopers en wandelaars) en mindful coolingdown. Bovendien komt er elke week nieuwe content bij. Sinds afgelopen jaar kun je in Fitness+ ook een geleide meditatie doen. Dat is een eenvoudige manier om overal en op elk moment van de dag even mindful bezig te zijn en zo je algehele welzijn te verbeteren. Alle work-outs en meditaties staan onder leiding van een of meer vriendelijke, inclusieve trainers, en ook dat team wordt alleen maar groter naarmate het aanbod groeit.
Een aantal Verzamelingen van Fitness+ op een iPhone 13 Pro, iPad Pro en smart-tv.
Verzamelingen is een speciaal samengestelde serie work-outs en meditaties uit de Fitness+-bibliotheek die naar een bepaald doel toewerken. Je vindt ze vanaf 10 januari op Fitness+.
Een andere motiverende feature van Fitness+ is Time to Walk, waar je op Apple Watch naar kunt luisteren. In deze serie zijn tot nu toe 42 gasten aan het woord geweest, onder wie prins William, Dolly Parton, Anthony Joshua, Randall Park, Camila Cabello, Kurt Fearnley, Naomi Campbell, Bebe Rexha en Sanjay Gupta. Fitness+ bevat sinds kort ook content die speciaal is opgezet om je op weg te helpen, vooruitgang te laten boeken en je door een bepaalde levensfase of een bepaald seizoen te loodsen. Je kunt onder meer kiezen uit Workouts for Beginners, Workouts for Older Adults, Workouts for Pregnancy, Meditations for Beginners en Get Ready for Snow Season. En dan zijn er ook nog de work-outs van een van de meest gevraagde fitnessexperts, Jeannette Jenkins, waarmee je je routine kunt omgooien en extra motivatie kunt opdoen. Muziek speelt voor veel mensen een belangrijke rol tijdens het sporten. Daarom is er een Artist Spotlight-serie in het leven geroepen met afspeellijsten van artiesten als Alicia Keys, de Beatles, Billie Eilish, Calvin Harris, Jennifer Lopez, Keith Urban en Shakira. Sinds vorig jaar kun je voor Fitness+ ook SharePlay gebruiken, zodat je samen met anderen kunt sporten of mediteren. Bovendien is Fitness+ nu in nog eens 15 landen beschikbaar, zodat er wereldwijd nog meer mensen gebruik van kunnen maken.
Fitness+ is ideaal voor iedereen die op een leuke, unieke en persoonlijke manier aan hun lichamelijke en mentale welzijn wil werken. De sessies van Fitness+ kun je overal en op elk moment van de dag doen, de meetgegevens van je Apple Watch worden op het scherm geprojecteerd en de muziek van de grootste artiesten van dit moment zorgen voor de broodnodige motivatie. Wanneer je door de catalogus met work-outs bladert, krijg je van Fitness+ ook persoonlijke aanbevelingen. Daarvoor wordt gekeken naar de work-outs die je al hebt gedaan. Wat je niveau dus ook is, via ‘More of What You Do’ en ‘Try Something New’ vind je altijd een geschikte nieuwe work-out. En nu Fitness+ nog meer content en trainers bevat en in nog meer landen beschikbaar is, is de drempel om je in het zweet te werken er alleen maar lager op geworden. Bovendien heeft 2022 nog veel meer in petto.
Het plaatselijke nieuws voor Charlotte, Washington, D.C en Miami in de Apple News-app op een iPhone 13 Pro.
Sinds kort kun je in Apple News voor nog meer steden het plaatselijke nieuws opvragen, zoals Charlotte, Washington, D.C. en Miami.
In alle markten waar Apple News beschikbaar is, is het nog steeds de meest gebruikte nieuws-app. Vorig jaar zijn Charlotte, Miami, Sacramento, San Antonio, San Diego en Washington, D.C. toegevoegd aan de lijst met steden waarvoor je in Apple News het plaatselijke nieuws kunt lezen. Ook nieuw is de razend populaire ‘Read Local’-verzameling, waarin elke week de beste verhalen uit de plaatselijke dag- en weekbladen staan. Doordeweeks krijg je elke ochtend van Apple News Today de achtergronden van het opvallendste nieuws voorgeschoteld, plus een inkijkje hoe de beste journalisten ter wereld daar verslag van doen. En op zaterdag is er elke week een nieuwe aflevering van de ‘In Conversation’-audioserie van Apple News, waarin journalisten worden geïnterviewd over een spraakmakend artikel van hun hand dat je via de app kunt lezen. Vorig jaar hebben de abonnees van Apple News+ ook naar honderden nieuwe, professioneel ingesproken audioverhalen van publicaties als The New Yorker, People en National Geographic geluisterd, en ook dit jaar kun je weer een groot aantal interessante verhalen verwachten.
Apple Arcade op een iPad Pro, Apple Fitness+ op een iPhone 13 Pro en Apple TV+ op een MacBook Air.
Apple One is een overkoepelend abonnement waarmee je in meer dan honderd landen en regio’s voor een laag maandbedrag gebruik kunt maken van onder meer Apple Arcade, Apple Fitness+ en Apple TV+.
Apple One is de eenvoudigste manier om via één voordelig abonnement gebruik te maken van alle beschikbare Apple services: Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple News+, Apple Fitness+ en iCloud+. Er zijn verschillende Apple One-abonnementen om uit te kiezen, waarna je op al je devices meteen van het complete entertainment-, nieuws-, games- en fitnessaanbod gebruik kunt maken. Bovendien krijg je extra opslagruimte om een back-up van onder meer je foto’s, bestanden en appgegevens te maken. Het individuele Apple One-abonnement en het Apple One-gezinsabonnement zijn in meer dan honderd landen en regio’s verkrijgbaar, en nadat er voor Apple One Premier vorig jaar 17 nieuwe markten zijn bijgekomen – waaronder Duitsland, Frankrijk, Maleisië, Oostenrijk, Portugal en de Verenigde Arabische Emiraten – is dit abonnement inmiddels in meer dan twintig landen en regio’s verkrijgbaar. Als je een Apple One-gezinsabonnement of een Apple One Premier-abonnement hebt, kun je via de optie ‘Delen met gezin’ tot vijf gezinsleden laten meegenieten van het complete aanbod.
In 2021 hebben podcasts zonder enige twijfel de hele wereld veroverd. Overal ter wereld stemmen mensen die op zoek zijn naar amusement, het laatste nieuws, informatie uit hun eigen gemeenschap of nieuwe kennis inmiddels af op een van de miljoenen podcasts. Vorig jaar heeft Apple Podcasts de grootste update uit zijn geschiedenis ondergaan. Nieuw zijn onder meer de Apple Podcasts-abonnementen, die zijn bedoeld om de luisteraar op een zo eenvoudig mogelijke manier kennis te laten maken met de allerbeste podcasts ter wereld en de makers ervan te steunen.
Ook de podcastpagina is vernieuwd en bevat nu een mooie illustratie van de afbeelding of het logo van de podcast. De knoppen voor het volgen, downloaden, in de wachtrij zetten en bewaren van podcasts zijn verduidelijkt. En er is een nieuwe slimme afspeelknop die automatisch de beste volgende aflevering voor je klaarzet. Dankzij al deze nieuwe features is het nu nog leuker en makkelijker om in de catalogus van Apple Podcasts te bladeren en iets moois uit te kiezen. Kanalen met speciaal samengestelde podcastverzamelingen, betere aanbevelingen op het tabblad ‘Luister nu’, elke week nieuwe, door de redactie samengestelde verzamelingen op het tabblad ‘Ontdek’ en de optie ‘Gedeeld met jou’, waar je de podcasts vindt die via Berichten met je zijn gedeeld, zorgen er samen voor dat je in een handomdraai een nieuwe podcast ontdekt die perfect bij je past.
Je kunt in Apple Podcasts nu ook een abonnement nemen op de podcasts en kanalen die je aanspreken, gewoon op de pagina waar je ernaar luistert. Je hebt dan toegang tot premiumcontent en profiteert van een aantal voordelen, zoals vroegtijdige toegang, bonusafleveringen en luisteren zonder reclame tussendoor. En je steunt op die manier ook de maker van je favoriete podcast. Abonnees van Apple Podcasts hebben al volop geprofiteerd van al het moois van afgelopen jaar, zoals exclusieve toegang tot ‘The Midnight Miracle’ van Luminary, vroegtijdige toegang zonder reclame tot ‘Smartless’ met Jason Bateman, Sean Hayes en Will Arnett via Wondery+, realtime verslagen van de rechtszaak tegen Elizabeth Holmes in ‘Bad Blood: The Final Chapter’ en bonusafleveringen van de populaire onderzoeksserie ‘Sweet Bobby’ van Tortoise Media.
Ook voor komend jaar staan er weer allerlei nieuwe podcasts en abonnementen van de allerbeste podcasters voor je klaar. Deze maand zijn dat onder meer ‘Marvel’s Wastelanders: Black Widow’, ‘The Limits with Jay Williams’ van NPR; ‘The Roxanne Gay Agenda’ van Luminary, de eerste dagelijkse nieuwspodcast ‘Univision Reporta’ van Univision met León Krauze, het nieuwe seizoen van de populaire onderzoeksserie ‘Chameleon’ van Campside Media en ‘Into The Depths’, een zesdelige serie van National Geographic waarin Tara Roberts een team zwarte duikers volgt dat op zoek gaat naar scheepswrakken uit de tijd van de trans-Atlantische slavenhandel. Deze week lanceren Apple TV+ en AT WILL MEDIA samen ‘Wild Things: Siegfried & Roy’. In deze podcast krijg je als luisteraar een kijkje achter de schermen van het beroemdste illusionistenduo ter wereld, die uiteindelijk uitgroeiden tot ware iconen van de popcultuur.
Als je op je Apple device graag een boek leest of luistert, is Apple Books gewoon ideaal. De bibliotheek bevat meer dan acht miljoen boeken en audioboeken, waarvan er ook veel gratis zijn. Inmiddels maken er maandelijks ruim 100 miljoen mensen gebruik van deze service. Vorig jaar is Apple Books verder verbeterd. De macOS-app is volledig op de schop gegaan, en in de iOS-, iPadOS- en macOS-app zit nu een nieuwe zoekfunctie die ook aanbevelingen en trends laat zien. Ook nieuw zijn de Audiobook Store en de audioboekcollectie voor USD 9,99, waardoor je zonder abonnement op al je Apple devices naar de populairste en mooiste audioboeken kunt luisteren. Verder is het dankzij de nieuwe collecties van de redactie nu makkelijker dan ooit om je volgende (audio)boek uit te zoeken. Je ziet onder meer wat het audioboek en romantische fictieboek van de week zijn, en bij bepaalde reeksen in de genres ‘Romantische fictie’, ‘Detectives en thrillers’ en ‘Sciencefiction en fantasy’ kun je het eerste boek gratis lezen. En als je wilt weten wat er voor 2022 in elk genre op stapel staat, kun je hier een kijkje nemen.
Apple Card Family in Wallet met ‘Delen met gezin’.
Met Apple Card Family kun je ‘Delen met gezin’ inschakelen om je Apple Card-rekening met de rest van je gezin te delen, zodat jullie samen tot een goed uitgavenpatroon kunnen komen.
In 2021 is de Apple Card bekroond om zijn gebruiksgemak en bovenaan geëindigd bij de middenklassecreditcards in het tevredenheidsonderzoek dat J.D. Power naar Amerikaanse creditcards heeft uitgevoerd.1 Vorig jaar heeft Apple de transparantie verder verhoogd door Apple Card Family te introduceren. Daarmee kun je een Apple Card-rekening via ‘Delen met gezin’ gezamenlijk gebruiken met maximaal vijf andere gezinsleden, zodat jullie samen tot een goed uitgavenpatroon kunnen komen. Daarnaast biedt Apple Card Family de mogelijkheid om twee mensen als mede-eigenaar van een Apple Card in te stellen. Die kunnen hun krediet vervolgens delen en samenvoegen, terwijl ieder een eigen aandeel opbouwt.
Met het veilige en makkelijke Apple Pay kun je overal ter wereld in winkels en webshops betalen. In 2021 is Apple Pay in negen nieuwe markten geïntroduceerd, waaronder Colombia, Israël en Mexico. Op dit moment is Apple Pay is bijna zestig landen en regio’s beschikbaar en hebben bijna 9.000 banken over de hele wereld hier een voorziening voor.
Apple zet zich verder onverminderd in voor de promotie van Wallet, een gebruiksvriendelijke en veilige digitale portemonnee die de gewone portemonnee moet gaan vervangen. In 2021 heeft Wallet onder meer een steentje bijgedragen aan het beschikbaar maken van belangrijke gezondheidsinformatie. Zo kun je er een verifieerbaar COVID-19-vaccinatiebewijs in opslaan, en in Australië kun je er ook je zorgpas in zetten. In Wallet kun je bovendien digitale toegangsbewijzen bewaren, zodat je veilig en contactloos naar binnen kunt. Daar is het afgelopen jaar veelvuldig gebruik van gemaakt, getuige de 30 miljoen NFC-tickets die mensen in de VS en Canada in Wallet hebben gezet om een muziekfestival, sportwedstrijd, theatervoorstelling of ander evenement te bezoeken. Inmiddels is het al in meer dan tweehonderd steden mogelijk om met één tikje op je iPhone of Apple Watch met het openbaar vervoer te reizen, nu deze optie recentelijk ook in China (Nanchang en Foshan), Rusland (Kazan) en Zweden (Malmö) is geïntroduceerd en in San Francisco deel uitmaakt van de Clipper-kaart. Als je aan een universiteit in de VS en Canada studeert, kun je je studentenkaart in Wallet zetten om je veilig over de campus te begeven. Voor reizigers heeft Apple voor het eerst digitale kamersleutels voor bepaalde Hyatt-hotels in de VS uitgerold, en wie naar Walt Disney World wil, kan een Disney MagicMobile-pas in Wallet zetten. Komend jaar kun je ook je elektronische huissleutel, het toegangspasje van je werk, je legitimatiebewijs van een Amerikaanse staat en je rijbewijs in Wallet zetten.
Apple Kaarten is vorig jaar ingrijpend vernieuwd en bevat nu onder meer een 3D-plattegrond van een aantal grote steden met realistische, kleurrijke details, betere routeaanwijzingen als je in de auto zit en duidelijke wandelroutes met augmented reality.
De nieuwe, prachtig vormgegeven 3D-plattegronden bevatten ongekend gedetailleerde gebouwen, eventuele hoogteverschillen, een speciaal ontworpen versie van de bezienswaardigheden en een schitterende nachtmodus met maneschijn die bij zonsondergang automatisch wordt geactiveerd. Deze gedetailleerde stadsplattegronden zijn voor iPhone- en CarPlay-gebruikers beschikbaar voor Londen, Los Angeles, New York, Philadelphia, San Diego, San Francisco en Washington, D.C.. Later dit jaar komen daar nog Montreal, Toronto en Vancouver bij.
In Kaarten is ook de navigatiefunctionaliteit verbeterd, waardoor je nu meer details van de wegen ziet en in de stad makkelijker en veiliger de weg vindt. Ov-reizigers kunnen hun bus-, metro- en tramlijnen in Kaarten vastmaken en instellen dat ze op hun iPhone of Apple Watch een melding krijgen als ze eruit moeten. En wandelaars kunnen hun wandelroute met augmented reality bekijken.
Nu de navigatie sneller en beter verloopt en je veel meer van de wegen, gebouwen, parken, luchthavens en winkelcentra ziet, is Kaarten de ideale app om op je iPhone, iPad of Mac – of met CarPlay in de auto – de route uit te stippelen. De nieuwe kaarten zijn helemaal opnieuw ontworpen en worden voor steeds meer landen en regio’s uitgebracht. Er waren al nieuwe kaarten beschikbaar voor Canada, Ierland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, en daar zijn het afgelopen jaar kaarten voor Australië, Italië, Portugal en Spanje bijgekomen.
In Kaarten staat bij een aantal steden ook een speciaal samengestelde gids, zodat je even snel kunt opzoeken wat er allemaal voor leuks te zien en te doen is. In 2021 zijn er onder meer nieuwe gidsen van Thrillist, Smithsonian Institution en FATMAP aan Kaarten toegevoegd. Inmiddels bevat Kaarten gidsen van meer dan honderd betrouwbare bronnen, zodat je kunt zien wat auteurs als Bryant Terry en María Amparo Escandón aanbevelen in hun favoriete stad, kunt bekijken wat volgens Atlas Obscura de meest interessante restaurants ter wereld zijn en kunt opzoeken wat volgens Culture Trip mooie verborgen stranden zijn.
De iCloud+-optie ‘Verberg mijn e-mailadres’ op een iPad Pro.
iCloud+ bevat features als ‘Privédoorgifte in iCloud’, extra ondersteuning voor ‘Veilige video in HomeKit’, ‘Aangepast e-maildomein’ en ‘Verberg mijn e-mailadres’. Die laatste feature maakt het heel simpel om een uniek en willekeurig e-mailadres aan te maken dat alle mails doorstuurt naar een persoonlijke inbox.
In iCloud waren al je belangrijke gegevens, zoals je foto’s, bestanden, appgegevens en notities, altijd al veilig opgeborgen en op al je devices toegankelijk. Met de komst van iCloud+, een nieuw betaald abonnement, heb je voor een laag bedrag het beste van twee werelden: alles wat je altijd al zo handig vond aan iCloud plus een aantal nieuwe features waar je echt iets aan hebt.2 Zoals ‘Privédoorgifte in iCloud’, een innovatieve nieuwe dienst voor privacy op het internet, ‘Verberg mijn e-mailadres’, waarmee je heel eenvoudig een uniek en willekeurig e-mailadres aanmaakt dat alle mails doorstuurt naar een persoonlijke inbox, extra ondersteuning voor ‘Veilige video in HomeKit’, zodat je alle camera’s kunt configureren waarmee je je woning in de gaten houdt, en ‘Aangepast e-maildomein’, zodat je je iCloud-mailadres in iets anders kunt veranderen. Alle abonnementen kunnen worden gedeeld binnen dezelfde ‘Delen met gezin’-groep, dus iedereen kan profiteren van de nieuwe features, de opslag en andere voordelen van iCloud+.
Deel artikel
  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

  1. Het J.D. Power 2021 U.S. Credit Card Satisfaction Study-onderzoek is tussen september 2020 en juni 2021 uitgevoerd. In die periode vielen Apple Card en creditcardverstrekker Goldman Sachs in de middenklassecategorie. Ga voor meer informatie naar het (Engelstalige) persbericht van J.D. Power op https://www.jdpower.com/pr-id/2021095. 2. iCloud+-abonnementen: 50 GB met één camera voor veilige video in HomeKit ($0.99/maand), 200 GB met tot vijf camera’s voor veilige video in HomeKit ($2.99/maand) en 2 TB met een onbeperkt aantal camera’s voor veilige video in HomeKit ($9.99/maand). ‘Privédoorgifte in iCloud’ is momenteel alleen als openbare bètaversie beschikbaar.

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219