opent in nieuw venster
Op een tekening is te zien hoe medewerkers van Apple vrijwilligerswerk doen.
Wereldwijd leveren Apple en zijn medewerkers een bijdrage aan goede doelen en lokale organisaties in de vorm van vrijwilligerswerk, donaties en scholingsprogramma’s.
Gemeenschappen 08 december, 2022
Sinds afgelopen januari heeft Apple Store-medewerker Maranda Barhorst vrijwilligerswerk op afstand gedaan door audioboeken in te spreken voor kinderen in het Ronald McDonald-huis in Washington. Ook hielp ze een doula in Tennessee met het maken van voorlichtingsmateriaal dat het sterftecijfer onder moeders moet terugdringen, en ontwierp ze kaarten die het werk van zwarte professionals belichten om zo leerlingen in Chicago te inspireren. En dat alles boven op haar vrijwilligerswerk op locatie bij Big Brothers Big Sisters in haar woonplaats Cincinnati. En dan te bedenken dat het jaar nog niet eens voorbij is.
“Als kind ben ik nooit echt iets tekort gekomen, maar we hadden het ook niet breed”, aldus Barhorst, Manager bij Apple Kenwood Towne Centre in Cincinnati en deelnemer aan het wereldwijde vrijwilligersprogramma van Apple. “Daarom vind ik het fijn om het leven van anderen een beetje makkelijker te maken. Als ik dat kan, moet ik dat ook doen. Want als je iemand moed geeft, of het gevoel erbij te horen, kun je daarmee verschil maken. Het is belangrijk om een steentje bij te dragen aan verandering.”
Sinds het Employee Giving-programma van Apple elf jaar geleden van start ging, heeft het ruim 880 miljoen dollar opgebracht voor bijna 44.000 organisaties wereldwijd. Daar kwam ook 2,1 miljoen uur aan vrijwilligerswerk door ruim 76.000 medewerkers aan te pas. Voor elk uur dat een medewerker vrijwilligerswerk doet, of elke dollar die ze doneren, doet Apple een geldelijke donatie aan dezelfde organisatie. Naast het vrijwilligerswerk en de donaties via het Employee Giving-programma schenkt Apple miljoenen dollars aan goede doelen in de vorm van bedrijfsbeurzen.
Dit jaar hebben Apple en zijn medewerkers op bijzondere manieren een bijdrage geleverd aan zowel lokale organisaties als wereldwijde goede doelen. De Apple community heeft zich flink ingezet voor mensen en plekken die belangrijk zijn voor het bedrijf: van wekelijks vrijwilligerswerk tot lokale donaties aan voedselbanken, en van professionele mentoring tot afvalopruimacties.
Zo maakte Apple eerder dit jaar bekend dat het bedrijf alle donaties zou verdriedubbelen aan organisaties die humanitaire hulp aan Oekraïne leveren. Daarnaast werkte het bedrijf direct samen met organisaties ter plaatse, zoals World Central Kitchen (WCK), een ngo opgericht door chefkok José Andrés die maaltijden verzorgt voor mensen in nood. Sinds 25 februari, de dag nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, heeft WCK meer dan 177 miljoen maaltijden klaargemaakt in acht verschillende landen in de regio.
Apple medewerkers zetten zich flink in voor hun omgeving, bijvoorbeeld in de Ierse stad Cork. Een van de activiteiten die de medewerkers de afgelopen vijf jaar hebben gedaan, is vrijwilligerswerk bij het Field of Dreams, een groentetuin van ruim een hectare die gerund wordt door Down Syndrome Ireland. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal vrijwilligers bij die organisatie met ruim 250 procent toegenomen: in 2022 hebben 850 medewerkers er ruim 2000 uur aan vrijwilligerswerk gedaan. Een drijvende kracht hierachter is Brian O’Leary, die events voor Apple bij Field of Dreams helpt organiseren.
“Tijdens de pandemie raakte het complex een beetje overwoekerd. Want onkruid laat zich niet zomaar tegenhouden”, vertelt Debbie Kelleher, Care Coordinator bij Field of Dreams. “Maar toen de beperkingen werden opgeheven, werden we benaderd door Brian met het bericht dat Apple teams heel graag vaker zouden helpen. Nu hebben we hier bijna elke vrijdag Apple medewerkers over de vloer. ‘Apple Fridays’ noemen we ze.”
“Mensen die vrijwilligerswerk bij het Field of Dreams doen, weten dat ze echt verschil maken. Dat is de reden waarom we allemaal regelmatig terugkomen”, aldus O’Leary, die de events van volgend jaar al aan het plannen is. “Deze organisatie betekent zoveel voor de mensen op wie ze zich richt. En ik ben er enorm trots op dat ik daar een kleine rol in mag spelen.”
Een afbeelding van ZAPHA+-deelnemer Miriam.
Toen Miriam als jonge vrouw de diagnose hiv kreeg, zocht ze hulp bij ZAPHA+, een organisatie die via de samenwerking met (RED) een bijdrage van het Wereldfonds krijgt.
Ook na een partnerschap van 16 jaar via de (PRODUCT)RED-campagne blijft Apple in Afrika ten zuiden van de Sahara samenwerken met het Wereldfonds. Daarbij is al ruim een kwart miljard dollar opgehaald om aids de wereld uit te helpen. Hiervan profiteren tientallen organisaties in de regio, waaronder de Zanzibar Association for People with HIV/AIDS (ZAPHA+), die al duizenden kinderen groepsgewijs met raad en daad terzijde heeft gestaan.
Een van die kinderen is Miriam, die hulp zocht bij ZAPHA+ toen ze als tiener de diagnose hiv kreeg. De organisatie inspireerde haar om zorgverlener binnen haar community te worden en inmiddels is ze getrouwd en heeft ze een kindje dat dankzij een antiretrovirale behandeling hiv-negatief is.
In Australië heeft Apple onder meer het Racial Equity and Justice Initiative verder uitgebreid. Dit initiatief ondersteunt allerlei organisaties die zich inzetten voor de oorspronkelijke bewoners van het land. Een van die organisaties is ID. Know Yourself. Deze ngo, die in 2019 is opgezet door Isaiah Dawe, helpt en begeleidt jonge Aboriginals die in pleeggezinnen of in jeugdzorginstellingen zitten. 
Isaiah Dawe van ID. Know Yourself.
ID. Know Yourself is een van de organisaties die een beurs kregen via het REJI van Apple in Australië. Deze ngo werd opgericht door Isaiah Dawe om jonge Aboriginals te ondersteunen en het gevoel te geven dat ze erbij horen. 
“Ik zeg altijd dat onze organisatie is opgericht vanuit onze eigen pijn. Zelf ben ik namelijk opgegroeid in dezelfde situatie als de kinderen met wie we werken. Verspreid over heel Australië groeien er ruim 20.000 Aboriginal kinderen op in pleeggezinnen en jeugdzorginstellingen”, aldus Dawe, die een Butchulla en Gawara Salt Water achtergrond heeft en als baby uit huis werd geplaatst. “Bij ID. Know Yourself geven we de kinderen liefde, hoop en het gevoel dat ze erbij horen. Zo proberen we hun zelfvertrouwen en een levensdoel te bieden. We werken nu al een aantal jaar met Apple en een van de leukste dingen is om te zien hoe onze kinderen tijdens creatieve sessies inspiratie uit hun Aboriginal herkomst en cultuur putten. Zulke sessies zijn echt een opsteker voor ze, omdat ze contact maken met hun verleden en tegelijkertijd skills leren die belangrijk zijn voor hun toekomst.”
Wereldwijd werd Today at Apple uitgebreid met het Creative Studios-programma: een samenwerking tussen lokale organisaties, mentoren en Apple Store-medewerkers waarbij creatieve sessies georganiseerd worden die de deelnemers verder helpen in hun carrière. In Tokio werden leden van Sankakusha, een ngo voor jongvolwassenen die met eenzaamheid kampen, gekoppeld aan fotografie- en videoprofessionals. De cursus duurde vijf weken en aan het einde kregen alle deelnemers de kans om hun werk te presenteren.
“De transformatie die door de creatieve inspanningen teweeg werd gebracht, was ongelooflijk. Zelf hadden we dit nooit in zo’n korte tijd voor elkaar kunnen krijgen”, aldus Yusuke Arai, oprichter van Sankakusha. “Dankzij de inzet en kennis van de mentoren hebben onze jongeren hun stem gevonden en kunnen ze zich nu beter uiten. Sommige leden hebben meer zelfvertrouwen gekregen dan we ooit hadden kunnen denken. Na afloop van het programma hebben een paar van hen fulltime banen gevonden en is er eentje terug naar school gegaan.”
In Shanghai heeft Apple Store-medewerker Elyn Tang zich het hele jaar vrijwillig ingezet voor organisaties die zwerfafval uit rivieren halen en gezinnen met gehandicapte kinderen helpen. Daarnaast deed ze mee aan een actie met de Rainbow Volunteer Group, een groep die tienermeisjes uit afgelegen gebieden koppelt aan mentoren. In maart schreef Tang als vrijwilliger bij deze organisatie een brief aan een meisje om haar een hart onder de riem te steken. Ze wist niet precies wie de brief zou krijgen en verwachtte in elk geval geen antwoord. Maar in juni kreeg ze een e-mail die haar diep raakte.
Apple Store-medewerker Elyn Tang.
Elyn Tang, een Apple Store-medewerker uit Shanghai doet vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties, waaronder de Rainbow Volunteer Club, die tienermeisjes uit afgelegen gebieden in China helpt. 
“Het meisje dat terugschreef vertelde dat mijn brief haar het gevoel had gegeven dat ze niet alleen was”, aldus Tang, die zelf ook een jonge dochter heeft. “Ze vertelde dat ze altijd docent had willen worden, maar dat ze geen idee had gehad hoe ze dat moest aanpakken. Mijn brief inspireerde haar om hard haar best te gaan doen om die droom waar te maken. Ik heb echt het idee dat mijn woorden iets in haar teweeg hebben gebracht en dat geeft me een gevoel van innerlijke rust.”
Wereldwijd ondersteunt Apple via de beurzen van het Strengthen Local Communities-programma en andere initiatieven het werk van voedselbanken en andere organisaties die zich richten op het uitdelen van eten. Daarnaast doen medewerkers regelmatig vrijwilligerswerk bij lokale organisaties die voedsel, onderdak en andere bijstand bieden aan mensen in nood.
In India organiseerde Rise Against Hunger meerdere events op Apple campussen in Bengaluru en Hyderabad, waarbij ruim 30.000 maaltijden werden samengesteld en ingepakt. 
Apple Store-medewerker Vinod Nitturi.
In Hyderabad (India) deed Vinod Nitturi mee aan een Apple event waarbij vrijwilligers maaltijden samenstelden en inpakten voor mensen in nood. 
“Ik vind het belangrijk om mee te werken aan activiteiten die iets doen voor het maatschappelijk belang. Alle mensen die daartoe in staat zijn, zouden naar mijn idee iets terug moeten doen voor hun gemeenschap”, aldus Apple medewerker Vinod Nitturi, die deelnam aan de actie in Hyderabad. “Ik bevind me in een bevoorrechte positie, dus als ik iemand kan helpen die het moeilijk heeft, zal ik daar mijn uiterste best voor doen.”
In het kader van klimaatrechtvaardigheid en opkomen voor de gemeenschappen die het hardst geraakt worden door klimaatverandering en milieuongelijkheid, heeft Apple dit jaar beurzen uitgegeven aan organisaties die zich inzetten voor klimaatrechtvaardigheid, waaronder de Michigan Environmental Justice Coalition, het Center for Diversity and the Environment, de Native Conservancy en UPROSE. En naar aanleiding van de Dag van de Aarde staken ruim 1300 Apple medewerkers wereldwijd de handen uit de mouwen tijdens afvalopruimacties en andere milieuactiviteiten.
Apple Store-medewerker Sandra Maranhão.
In Rio de Janeiro doet Apple medewerker Sandra Maranhão het hele jaar door vrijwilligerswerk bij een organisatie die bijdraagt aan de herbebossing van de Suikerbroodberg.
Net zoals veel van haar collega’s overal ter wereld vindt Apple Store-medewerker Sandra Maranhão het enorm belangrijk om iets voor het milieu te doen. Daarnaast doet ze ook vrijwilligerswerk bij organisaties die zich inzetten voor bewustwording rondom prostaatkanker, daklozen bijstaan en jongeren in haar buurt in Rio de Janeiro ondersteunen.
“Vrijwilligerswerk doen geeft je een ontzettend goed gevoel. Niets kan tippen aan het idee dat je iets doet voor een ander wat iemand ook ooit voor jou heeft gedaan”, aldus Maranhão, Expert bij Apple VillageMall. “Dat is een van de leukste dingen van het werken bij Apple: dat ik de kans heb om iets voor mijn omgeving te doen. Ons credo verwijst naar de wens om de wereld te verbeteren en dat spreekt me enorm aan. Ik wil de aarde in al haar pracht doorgeven aan de volgende generatie en daaraan kunnen we allemaal ons steentje bijdragen.”
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219