opent in nieuw venster
PERSBERICHT 16 mei, 2023

Apple introduceert nieuwe features voor cognitieve toegankelijkheid, plus Live Speech, Personal Voice, en Point and Speak in Vergrootglas

Later dit jaar worden er nieuwe softwarefeatures uitgebracht voor cognitieve toegankelijkheid, spreken en zien
Beginscherm van Assistive Access op iPad en iPhone met daarnaast een opname met Live Speech op een iPhone.
Apple komt later dit jaar met nieuwe toegankelijkheidsfeatures, waaronder Assistive Access en Live Speech.
CUPERTINO, CALIFORNIË Apple geeft vandaag een preview van softwarefeatures voor cognitieve toegankelijkheid en voor toegankelijkheid op het gebied van zien, horen en mobiliteit, evenals innovatieve tools voor mensen die niet kunnen praten of die hun spraakvermogen dreigen te verliezen. Bij deze updates wordt gebruikgemaakt van verbeteringen in hardware en software en – ten bate van de privacy van gebruikers – van on-device machine learning. Ze passen bij het streven van Apple om producten voor iedereen te maken. 
Voor de ontwikkeling van toegankelijkheidsfeatures die echt een verschil maken, werkt Apple diepgaand samen met communitygroepen die een breed spectrum van gebruikers met beperkingen vertegenwoordigen. Later dit jaar wordt Assistive Access uitgebracht, een feature die gebruikers met cognitieve beperkingen in staat stelt iPhone en iPad makkelijker en zelfstandiger te gebruiken; mensen die niet kunnen praten kunnen met Live Speech typend deelnemen aan (groeps)gesprekken; en mensen die hun spraak dreigen te verliezen kunnen met Personal Voice een synthetische stem maken die lijkt op hun eigen stem, waarmee ze kunnen praten met familie en vrienden. Voor mensen met een visuele beperking komt er in de Detectiemodus in Vergrootglas de feature Point and Speak: gebruikers kunnen naar tekst wijzen zodat deze wordt voorgelezen, wat belangrijk kan zijn voor de interactie met fysieke objecten zoals huishoudelijke apparaten.
“Bij Apple vinden we dat technologie door iedereen te gebruiken moet zijn”, zegt Tim Cook, CEO van Apple. “We zijn trots dat we vandaag deze geweldige nieuwe features kunnen presenteren, waarmee we voortbouwen op onze lange geschiedenis van toegankelijke technologie die iedereen in staat stelt om dingen te maken, te communiceren en dingen te doen waar ze blij van worden.”
“Bij alles wat we bij Apple doen houden we rekening met toegankelijkheid”, verklaart Sarah Herrlinger, senior director Global Accessibility Policy & Initiatives bij Apple. “Bij het ontwerp van deze baanbrekende features is in elk stadium gebruikgemaakt van feedback van mensen met beperkingen. Zo ondersteunen we allerlei gebruikers en helpen we mensen op nieuwe manieren met hun omgeving te communiceren.”

Assistive Access voor gebruikers met cognitieve beperkingen

Assistive Access destilleert door middel van designvernieuwingen de essentie van apps en gebruikerservaringen, zodat deze cognitief minder belastend zijn. Voor deze feature is geluisterd naar feedback van mensen met cognitieve beperkingen en mensen uit hun omgeving – met de focus op hun favoriete activiteiten, die centraal staan in iPhone en iPad: contact met vrienden en familie, foto’s maken en bekijken en naar muziek luisteren.
Assistive Access biedt een aanpasbare gebruikerservaring voor Telefoon en FaceTime, die tot één Calls-app zijn samengevoegd, en ook voor Berichten, Camera, Foto’s en Music. De feature bevat een duidelijke interface met knoppen met een hoog contrast en grote tekstlabels, en ook tools waarmee ondersteuners de gebruikerservaring kunnen aanpassen aan de wensen van de persoon die ze ondersteunen. Voor gebruikers die graag visueel communiceren is er bijvoorbeeld in Berichten een toetsenbord met alleen emoji, plus de optie om een videobericht op te nemen dat ze aan familie of vrienden kunnen opsturen. Gebruikers en ondersteuners kunnen voor het beginscherm en de apps kiezen tussen een raster voor visueel georiënteerden en een indeling met rijen waarin de tekst meer de aandacht trekt.
Het nieuwe gestroomlijnde beginscherm op iPad en iPhone waarbij de features van Assistive Access zijn ingeschakeld.
Met Assistive Access op iPhone kunnen gebruikers voor het beginscherm en de apps kiezen tussen een raster voor visueel georiënteerden en een indeling met rijen waarin de tekst meer de aandacht trekt.
“De gemeenschap van mensen met intellectuele of ontwikkelingsbeperkingen barst van de creativiteit, maar technologie werpt voor hen vaak fysieke, visuele of cognitieve belemmeringen op”, zegt Katy Schmid, senior director van National Program Initiatives bij The Arc of the United States. “Een feature die zorgt voor cognitieve toegankelijkheid op iPhone of iPad biedt nieuwe wegen naar opleiding, werkgelegenheid, veiligheid en zelfstandigheid. Voor deze mensen opent zich daardoor een wereld vol mogelijkheden.”

Geavanceerde spraaktoegankelijkheid met Live Speech en Personal Voice

Met Live Speech op iPhone, iPad en Mac kunnen gebruikers typen wat ze hardop willen laten uitspreken: in telefoon- en FaceTime-gesprekken, maar ook wanneer ze gewoon met iemand praten. Ook kunnen ze zinnen of zinsdelen bewaren die ze vaak gebruiken, zodat ze vlotter kunnen deelnemen aan gesprekken met familie, vrienden en collega’s. Live Speech is ontworpen ter ondersteuning van de miljoenen mensen wereldwijd die niet (meer) kunnen praten.
Voor gebruikers die hun spraakvermogen dreigen te verliezen, bijvoorbeeld na een diagnose met ALS (amyotrophic lateral sclerosis) of andere aandoeningen die invloed hebben op de spraak, is Personal Voice een eenvoudige en veilige manier om een stem te maken die klinkt zoals ze zelf klinken. 
Gebruikers kunnen een Personal Voice maken door een gerandomiseerde serie tekstblokjes na te spreken en zo 15 minuten audio op te nemen op iPhone of iPad. Dankzij on-device machine learning blijft de informatie privé en veilig, en de feature werkt naadloos samen met Live Speech, zodat gebruikers hun Personal Voice kunnen gebruiken in het contact met hun dierbaren.1
Personal Voice wordt opgenomen op iPhone 14 Pro Max.
Met Personal Voice kunnen mensen die hun spraak dreigen te verliezen een synthetische stem maken die lijkt op hun eigen stem. Deze feature werkt naadloos samen met Live Speech, zodat gebruikers hun Personal Voice kunnen gebruiken in het contact met hun dierbaren.
“Uiteindelijk is het belangrijkste toch dat je kunt communiceren met vrienden en familie”, verklaart Philip Green, bestuurslid en ALS-pleitbezorger bij non-profitorganisatie Team Gleason. Nadat bij hem in 2018 ALS werd vastgesteld, is zijn stem aanzienlijk achteruitgegaan. “Het is zo belangrijk dat je ze kunt vertellen dat je van ze houdt in een stem die echt klinkt zoals jij. En het is gewoon ongelooflijk dat je in maar 15 minuten je eigen synthetische stem kunt maken op je iPhone.”

Point and Speak in de Detectiemodus in Vergrootglas voor mensen met een visuele beperking

Met behulp van Point and Speak in Vergrootglas kunnen mensen met een visuele beperking effectiever werken met objecten met meerdere tekstlabels. 2 Point and Speak is ingebouwd in Vergrootglas op iPhone en iPad, en werkt uitstekend samen met VoiceOver. In combinatie met andere Vergrootglas-features zoals ‘Detectie van personen’, Deurdetectie en ‘Beschrijvingen van afbeeldingen’ kunnen gebruikers zich zo trefzekerder tot hun fysieke omgeving verhouden.
Met behulp van Point and Speak in Vergrootglas kunnen mensen met een visuele beperking effectiever werken met objecten met meerdere tekstlabels.

Andere nieuwe features

  • Mensen met een auditieve beperking kunnen Made for iPhone-gehoorapparaten rechtstreeks aan hun Mac koppelen en ze aanpassen voor meer gehoorcomfort.3
  • In Stembediening komen fonetische suggesties voor tekstbewerking, zodat gebruikers die met hun stem typen de juiste optie kunnen kiezen uit woorden die hetzelfde klinken, zoals ‘do’, ‘due’ en ‘dew’.4 Bovendien kunnen gebruikers met behulp van Voice Control Guide tips en trucs leren over spraakopdrachten als alternatief voor aanraken en typen in iPhone, iPad en Mac.
  • Gebruikers met fysieke en motorische beperkingen die Schakelbediening gebruiken, kunnen van elke schakelaar een virtuele gamecontroller maken om te gamen op iPhone en iPad.
  • Voor mensen met een visuele beperking wordt Tekstgrootte makkelijker aan te passen in Mac-apps als Finder, Berichten, Mail, Agenda en Notities.
  • Gebruikers die gevoelig zijn voor snelle animaties, kunnen automatisch beelden met bewegende elementen stopzetten, zoals gifjes in Berichten en Safari.
  • Voor gebruikers van VoiceOver klinken de stemmen van Siri zelfs natuurlijk en expressief als ze snel worden afgespeeld; gebruikers kunnen de spreeksnelheid van Siri aanpassen, van 0,8x tot 2x.

Wereldwijde viering van Global Accessibility Awareness Day

In het kader van Global Global Accessibility Awareness Day komt Apple deze week met nieuwe features en collecties:
  • Via SignTime kunnen Apple Store- en Apple Support-klanten in Duitsland, Italië, Spanje en Zuid-Korea vanaf 18 mei on-demand een gebarentolk inschakelen. Deze service is al beschikbaar voor klanten in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië en Japan.
  • Bepaalde Apple Stores over de hele wereld bieden in de loop van de week informatieve sessies om klanten op weg te helpen met toegankelijkheidsfeatures, en Apple Carnegie Library verzorgt een Today at Apple-sessie met gebarentaalperformer en -tolk Justina Miles. En met groepsreserveringen – die het hele jaar door mogelijk zijn – wordt de Apple Store een plaats waar community’s samen kunnen kennismaken met toegankelijkheidsfeatures.
  • Bij Opdrachten komt Remember This, waarmee gebruikers met cognitieve beperkingen een visueel dagboek in Notities kunnen maken om makkelijk dingen in na te kijken.
  • Deze week presenteert Apple Podcasts een aantal programma’s over de impact van toegankelijke technologie; de Apple TV-app brengt films en series, uitgekozen door bekende vertellers met een beperking; Apple Books richt de schijnwerper op Being Heumann: An Unrepentant Memoir of a Disability Rights Activist, de memoires van Judith Heumann, een van de eerste voorvechters voor mensen met beperkingen; en Apple Music presenteert genreoverstijgende muziekvideo’s in Amerikaanse gebarentaal (ASL).
  • Deze week maakt trainer Jamie-Ray Hartshorne in Apple Fitness+ gebruik van ASL en vestigt hij de aandacht op features die bedoeld zijn om fitness voor iedereen toegankelijk te maken, zoals Audio Hints: aanvullende korte gesproken aanwijzingen voor gebruikers met een visuele beperking. En de afleveringen ‘Time to Walk’ en ‘Time to Run’ worden ‘Time to Walk or Push’ en ‘Time to Run or Push’ voor rolstoelgebruikers. Verder gebruiken de trainers van Fitness+ in alle work-outs en meditaties ASL, zijn alle video’s voorzien van bijschriften in zes talen en laten de trainers steeds aanpassingen van de work-outs zien, zodat gebruikers van elk niveau kunnen meedoen.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

  1. Personal Voice kan worden gemaakt met iPhone, iPad en Mac met Apple silicon, en komt beschikbaar in het Engels.
  2. Point and Speak komt in het Engels, Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Portugees, Chinees, Kantonees, Koreaans, Japans, en Oekraïens beschikbaar voor iPhone en iPad met de LiDAR-scanner.
  3. Made for iPhone-gehoorapparaten kunnen worden gekoppeld aan sommige Mac-modellen met M1-chip en aan alle Mac-modellen met M2-chip.
  4. Fonetische suggesties voor Stembediening komen beschikbaar in het Engels, Spaans, Frans en Duits.
  5. SignTime-sessies zijn beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada met Amerikaanse gebarentaal (ASL), in het Verenigd Koninkrijk met Britse gebarentaal (BSL), in het Frans met Franse gebarentaal (LSF), in Japan met Japanse gebarentaal (JSL) en in Australië met Australische gebarentaal (Auslan). Op 18 mei komt SignTime beschikbaar in Duitsland met Duitse gebarentaal (DGS), in Italië met Italiaanse gebarentaal (LIS), in Spanje met Spaanse gebarentaal (LSE) en in Zuid-Korea met Koreaanse gebarentaal (KSL).

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219