Mobiliteit

Een tik. Een klik.
Een wereld aan mogelijkheden.

Schakel­bediening

Navigeren met een simpel tikje.

Dankzij Schakel­bediening kun je je device eenvoudig en snel besturen met uiteen­lopende adaptieve schakelaars, draad­loze gamecontrollers of zelfs een simpel geluid. Heb je ernstige motorische beperkingen, dan kun je per element, punt of handmatig navigeren door scherm­toetsen­borden, menu’s en het Dock. Het is ook mogelijk om je eigen aangepaste vensters en toetsen­borden in te stellen, voor gebruik in bepaalde apps of het hele systeem. En door van platform te wisselen, kun je met één device andere devices bedienen die met je iCloud-account gesynchroniseerd zijn. Dus je kunt je Mac rechtstreeks bedienen vanaf je iPhone of iPad zonder dat je elk nieuw device opnieuw hoeft in te stellen.1

Beschikbaar op:

iPhone, iPad, Mac, Apple TV, iPod touch

Dankzij Schakel­bediening kun je je device eenvoudig en snel besturen met uiteen­lopende adaptieve schakelaars, draad­loze gamecontrollers of zelfs een simpel geluid. Heb je ernstige motorische beperkingen, dan kun je per element, punt of handmatig navigeren door scherm­toetsen­borden, menu’s en het Dock. Het is ook mogelijk om je eigen aangepaste vensters en toetsen­borden in te stellen, voor gebruik in bepaalde apps of het hele systeem. En door van platform te wisselen, kun je met één device andere devices bedienen die met je iCloud-account gesynchroniseerd zijn. Dus je kunt je Mac rechtstreeks bedienen vanaf je iPhone of iPad zonder dat je elk nieuw device opnieuw hoeft in te stellen.1

Adaptieve accessoires

Schakel­bediening is compatibel met uiteen­lopende Bluetooth-devices, zoals een schakelaar, een joystick, de spatiebalk van een toetsen­bord, en nog veel meer.

Bekijk accessoires

Updates:

Geluidsacties voor Schakel­bediening. Je kunt je iPhone of iPad bedienen met eenvoudige geluiden, zoals klakken met je tong, ploppen of een “ie”-klank. Zo heb je geen knoppen, schakelaars of ingewikkelde spraak­opdrachten nodig.

Ondersteuning voor draad­loze gamecontrollers. Wanneer je een draad­loze gamecontroller aansluit, kan die dienstdoen als externe adaptieve schakelaar voor Schakel­bediening. Dit werkt voor allerlei populaire controllers, zoals de DualShock 4, Xbox Elite Wireless Controller Series 2 en de Xbox Adaptive Controller. En dat betekent dat je de knoppen op die controllers een functie kunt toekennen om je iPhone of iPad via Schakel­bediening aan te sturen.

Schermherkenning. Schermherkenning detecteert automatisch regelaars in de interface, zodat je makkelijker door apps navigeert en deze beter toegankelijk zijn. Deze VoiceOver-feature maakt nu deel uit van Schakel­bediening en is nu nog beter in het herkennen van de status van tabbladen, aankruisvakjes en keuzerondjes, kopteksten en modal-elementen, elementgroepen, en nog veel meer.

Ondersteuning voor macOS-herstel en inloggen bij FileVault. De toegankelijkheids­­features van macOS waren tot nu toe maar beperkt beschikbaar als je op een Mac met een Intel-processor wilde inloggen op een versleutelde schijf, of een probleem wilde verhelpen via macOS-herstel. Dankzij de Apple processor kun je Schakel­bediening in macOS nu ook voor dat soort dingen gebruiken. Deze feature werkt alleen op Macs met een M1-chip.

AssistiveTouch

Jij zit aan de knoppen. Zonder erop te drukken.

Met AssistiveTouch voor iOS en iPadOS kun je het touchscreen aanpassen aan je fysieke mogelijk­heden. Als je moeite hebt met bepaalde bewegingen, zoals knijpen of tikken, kun je ze omruilen voor andere gebaren of een eigen touchbeweging instellen. Je kunt ook de lay-out van het AssistiveTouch-menu aanpassen, of een Bluetooth-muis aansluiten om via een cursor op het scherm te navigeren. Heb je een beperking aan je armen, dan kun je met AssistiveTouch voor watchOS nu toch gewoon een cursor op het Apple Watch-display aansturen of de telefoon opnemen. Dat doe je door een knijp­beweging of een of twee keer een vuist te maken.2

Beschikbaar op:

iPhone, iPad, Apple Watch, iPod touch

Met AssistiveTouch voor iOS en iPadOS kun je het touchscreen aanpassen aan je fysieke mogelijk­heden. Als je moeite hebt met bepaalde bewegingen, zoals knijpen of tikken, kun je ze omruilen voor andere gebaren of een eigen touchbeweging instellen. Je kunt ook de lay-out van het AssistiveTouch-menu aanpassen, of een Bluetooth-muis aansluiten om via een cursor op het scherm te navigeren. Heb je een beperking aan je armen, dan kun je met AssistiveTouch voor watchOS nu toch gewoon een cursor op het Apple Watch-display aansturen of de telefoon opnemen. Dat doe je door een knijp­beweging of een of twee keer een vuist te maken.2

AssistiveTouch kun je instellen op:

Update:

AssistiveTouch voor watchOS. Hiermee kun je Apple Watch gewoon gebruiken zonder het display of de knop aan de zijkant aan te raken. In plaats daarvan kun je met een vuist-, knijp- of polsbeweging navigeren en de regelaars op het display bedienen. Met Bewegingsaanwijzer volstaat een beweging van je pols om door de elementen op het display te navigeren en die te bedienen. Automatisch scrollen met de Digital Crown voorkomt dat je snel moe wordt als je door een lange lijst bladert. In de modus voor automatisch bewegen verloopt de navigatie door items op het display geheel vanzelf.

Alternatieve invoer

Bedien je device met een enkel gebaar.

Hoofd­tracking volgt de bewegingen van je hoofd via de camera op je device en stuurt op basis daarvan de aanwijzer op het scherm aan. Voor het uitvoeren van handelingen volgt deze feature kleine bewegingen in je gezicht.3 Op Mac kon je in Aanwijzerbediening al een andere invoermethode instellen om de aanwijzer of muisknop te bedienen, zoals hoofdbewegingen. iPadOS ondersteunt oogtracking­apparatuur van andere fabrikanten, waarmee het mogelijk wordt om iPad met alleen je ogen te bedienen.4 Compatibele devices volgen je ogen als je naar het scherm kijkt en laten de aanwijzer meebewegen met je oogbewegingen. Kijk je langer naar een bepaald punt, dan wordt er een handeling uitgevoerd. Bijvoorbeeld een tik.

Beschikbaar op:

iPhone, iPad, Mac

Hoofd­tracking volgt de bewegingen van je hoofd via de camera op je device en stuurt op basis daarvan de aanwijzer op het scherm aan. Voor het uitvoeren van handelingen volgt deze feature kleine bewegingen in je gezicht.3 Op Mac kon je in Aanwijzerbediening al een andere invoermethode instellen om de aanwijzer of muisknop te bedienen, zoals hoofdbewegingen. iPadOS ondersteunt oogtracking­apparatuur van andere fabrikanten, waarmee het mogelijk wordt om iPad met alleen je ogen te bedienen.4 Compatibele devices volgen je ogen als je naar het scherm kijkt en laten de aanwijzer meebewegen met je oogbewegingen. Kijk je langer naar een bepaald punt, dan wordt er een handeling uitgevoerd. Bijvoorbeeld een tik.

Alternatieve invoer kun je instellen op:

Update:

Ondersteuning voor macOS-herstel en inloggen bij FileVault. Dankzij de Apple processor kun je in macOS met behulp van Aanwijzerbediening inloggen op een versleutelde schijf of een probleem verhelpen via macOS-herstel. Deze feature werkt alleen op Macs met een M1‑chip.

Ondersteuning voor hardware­­­toetsen­borden

Vereenvoudig toetsaanslagen en pas de gevoelig­heid aan.

Als je sneltoetsen instelt voor veelgebruikte woorden of zinnen, typt je iPhone, iPad, Mac of iPod touch ze voor je uit. Met Toets­vertraging pas je de tijd aan tussen de toetsaanslag en het activeren van de toets, zodat alleen de beoogde toets­aanslagen worden uitgevoerd. Met Grendeltoetsen kun je de toetsen van een toets­combinatie na elkaar intoetsen in plaats van tegelijkertijd. En met Muistoetsen stuur je de cursor aan met een numeriek toetsenblok.

Beschikbaar op:

iPhone, iPad, Mac, iPod touch

Als je sneltoetsen instelt voor veelgebruikte woorden of zinnen, typt je iPhone, iPad, Mac of iPod touch ze voor je uit. Met Toets­vertraging pas je de tijd aan tussen de toetsaanslag en het activeren van de toets, zodat alleen de beoogde toets­aanslagen worden uitgevoerd. Met Grendeltoetsen kun je de toetsen van een toets­combinatie na elkaar intoetsen in plaats van tegelijkertijd. En met Muistoetsen stuur je de cursor aan met een numeriek toetsenblok.

Ondersteuning voor hardware­toetsen­borden kun je instellen op:

Updates:

Uitgebreide toetsen­bordfuncties. Dankzij ‘Uitgebreide toetsen­bordfuncties’ kun je alles op je Mac met je toetsen­bord bedienen – zonder muis of trackpad. De set met sneltoetsen is verder uitgebreid en verbeterd, zodat je nog meer Mac-features met je toetsen­bord kunt bedienen. Zo worden nu ook het berichtencentrum en bedieningspaneel ondersteund.

Ondersteuning voor macOS-herstel en inloggen bij FileVault. In macOS kun je nu met behulp van grendel­toetsen en muistoetsen inloggen op een versleutelde schijf of een probleem verhelpen via macOS-herstel. Voor deze update is een Mac met M1‑chip vereist.

Toegankelijk­heids­­­­­­­toetsen­bord

Typen zonder toetsen.

Met het aanpasbare toegankelijkheids­­­toetsen­bord op het scherm kun je in MacOS op je eigen manier typen en navigeren. Je kunt zelf knoppen­balken samenstellen en typen gaat makkelijker dankzij de automatische hoofdletterfunctie en betere suggesties voor woorden. Dit toetsen­bord ondersteunt ook hardware die hoofdbewegingen volgt. Zo kunnen gebruikers met een mobiliteitsbeperking de cursor verplaatsen en onderdelen op het scherm selecteren of slepen. Verder ondersteunt het toegankelijkheid­s­­­­­­toetsen­bord stilhoud­bediening, waardoor alle features van macOS kunnen worden gebruikt zonder dat er ooit een muisklik aan te pas komt.

Beschikbaar op:

Mac

Met het aanpasbare toegankelijkheids­­­toetsen­bord op het scherm kun je in macOS op je eigen manier typen en navigeren. Je kunt zelf knoppen­balken samenstellen en typen gaat makkelijker dankzij de automatische hoofdletterfunctie en betere suggesties voor woorden. Dit toetsen­bord ondersteunt ook hardware die hoofdbewegingen volgt. Zo kunnen gebruikers met een mobiliteitsbeperking de cursor verplaatsen en onderdelen op het scherm selecteren of slepen. Verder ondersteunt het toegankelijkheid­s­­­­­­toetsen­bord stilhoud­bediening, waardoor alle features van macOS kunnen worden gebruikt zonder dat er ooit een muisklik aan te pas komt.

Toegankelijk­heids­­­­­­­toetsen­bord kun je instellen op:

Mac

Update:

Ondersteuning voor macOS-herstel en inloggen bij FileVault. Dankzij de Apple processor kun je in macOS met behulp van het toegankelijkheids­­toetsen­bord inloggen op een versleutelde schijf of een probleem verhelpen via macOS-herstel. Voor deze feature is een Mac met M1‑chip vereist.

Tik op achterkant

Tik op de achterkant om een favoriete app te openen.

Kan het nog handiger? Met ‘Tik op achterkant’ kun je met twee of drie tikjes op de achterkant van je iPhone automatisch een reeks taken uitvoeren, van het openen van je favoriete app tot het maken van een screenshot. Je kunt kiezen uit 24 verschillende handelingen, of je eigen geautomatiseerde opdrachten instellen om alledaagse taken makkelijker te maken.5

Beschikbaar op:

iPhone

Kan het nog handiger? Met ‘Tik op achterkant’ kun je met twee of drie tikjes op de achterkant van je iPhone automatisch een reeks taken uitvoeren, van het openen van je favoriete app tot het maken van een screenshot. Je kunt kiezen uit 24 verschillende handelingen, of je eigen geautomatiseerde opdrachten instellen om alledaagse taken makkelijker te maken.5

‘Tik op achterkant’ kun je instellen op:

iPhone

Aangepaste aanraking

Jij hebt het in de vingers.

Met ‘Aangepaste aanraking’ kun je aanpassen hoe het scherm op een aanraking reageert. Zo kun je instellen hoe lang je het scherm moet aanraken voordat dit als aanraking wordt gezien. Ook kun je aangeven of herhaalde aanrakingen moeten worden genegeerd. Je kunt dan gewoon met je vinger het scherm aanraken en naar een bepaald onderdeel gaan zonder dat er onbedoeld een taak wordt uitgevoerd.

Beschikbaar op:

iPhone, iPad, Apple Watch, iPod touch

Met ‘Aangepaste aanraking’ kun je aanpassen hoe het scherm op een aanraking reageert. Zo kun je instellen hoe lang je het scherm moet aanraken voordat dit als aanraking wordt gezien. Ook kun je aangeven of herhaalde aanrakingen moeten worden genegeerd. Je kunt dan gewoon met je vinger het scherm aanraken en naar een bepaald onderdeel gaan zonder dat er onbedoeld een taak wordt uitgevoerd.

‘Aangepaste aanraking’ kun je instellen op:

Siri

Alles voor elkaar zonder een vinger uit te steken.

Siri maakt het je gemakkelijk en spreekt jouw taal. Of je nu een oude foto zoekt, een bericht wilt sturen of de zonwering omlaag wilt doen, Siri neemt het je uit handen. Zonder dat jij je device hoeft te pakken. Siri werkt op elk product van Apple, zodat je overal en altijd op de juiste hulp kunt rekenen. En met Siri Opdrachten kun je nog makkelijker multitasken in meerdere apps. Zo kun je met één gesproken commando een hoop taken in gang zetten. En bijvoorbeeld met een simpel “Goedemorgen” een podcast afspelen, het weerbericht weergeven en een route­beschrijving opvragen, allemaal tegelijkertijd.6

Beschikbaar op:

iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, AirPods, iPod touch

Siri maakt het je gemakkelijk en spreekt jouw taal. Of je nu een oude foto zoekt, een bericht wilt sturen of de zonwering omlaag wilt doen, Siri neemt het je uit handen. Zonder dat jij je device hoeft te pakken. Siri werkt op elk product van Apple, zodat je overal en altijd op de juiste hulp kunt rekenen. En met Siri Opdrachten kun je nog makkelijker multitasken in meerdere apps. Zo kun je met één gesproken commando een hoop taken in gang zetten. En bijvoorbeeld met een simpel “Goedemorgen” een podcast afspelen, het weerbericht weergeven en een route­beschrijving opvragen, allemaal tegelijkertijd.6

Siri kun je instellen op:

Meer informatie:

Updates:

Nieuwe Engelse stemmen voor Siri. Je kunt nu uit twee nieuwe Engelstalige stemmen kiezen. Die klinken allebei heel natuurlijk wanneer Siri een wat langere tekst uitspreekt, bijvoorbeeld bij het voorlezen van het nieuws of het beantwoorden van een vraag.

Dicteerfunctie

Jij hebt het voor het zeggen.

De dicteer­functie gebruik je als je liever praat dan typt. Zo kun je gemakkelijk een e‑mail, notitie of webadres invoeren, zonder te typen. Je tikt op de microfoon­knop op het scherm­toetsen­bord, spreekt in wat je wilt schrijven, en je device zet je woorden (en cijfers en tekens) om in geschreven tekst.

Beschikbaar op:

iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV, iPod touch

De dicteer­functie gebruik je als je liever praat dan typt. Zo kun je gemakkelijk een e‑mail, notitie of webadres invoeren, zonder te typen. Je tikt op de microfoon­knop op het scherm­toetsen­bord, spreekt in wat je wilt schrijven, en je device zet je woorden (en cijfers en tekens) om in geschreven tekst.

De dicteer­functie kun je instellen op:

Activiteit-app

Tijd om te rollen.

De Activiteit-app op Apple Watch, ook ontworpen voor rolstoelers, helpt je om je trainingsdoelen te bereiken. In plaats van de Staan-ring heb je de Rollen-ring die je aanmoedigt om elk uur even te rollen of te strekken. De sensoren in Apple Watch houden rekening met verschillende duwtechnieken voor uiteen­lopende snelheden en ondergronden. Zelfs overgangs­momenten, zoals een verplaatsing van een rolstoel naar een bureau­stoel of naar een auto, worden geregistreerd. Zo weet je heel precies hoeveel je dagelijks beweegt.

Beschikbaar op:

Apple Watch

De Activiteit-app op Apple Watch, ook ontworpen voor rolstoelers, helpt je om je trainingsdoelen te bereiken. In plaats van de Staan-ring heb je de Rollen-ring die je aanmoedigt om elk uur even te rollen of te strekken. De sensoren in Apple Watch houden rekening met verschillende duwtechnieken voor uiteen­lopende snelheden en ondergronden. Zelfs overgangs­momenten, zoals een verplaatsing van een rolstoel naar een bureau­stoel of naar een auto, worden geregistreerd. Zo weet je heel precies hoeveel je dagelijks beweegt.

De Activiteit-app kun je instellen op:

Apple Watch

Work-out-app

Ontworpen voor alle manieren waarop je beweegt.

Met de Work-out-app op Apple Watch kun je een work-out doen die bij je past. Je kunt nauw­keurig je bewegingen meten tijdens bepaalde trainingen, en specifieke doelen instellen op basis van tijd, afstand of calorieën. Voor rolstoel­gebruikers zijn er twee unieke trainingen: 'Buiten rolstoel­rijden in rustig tempo' en 'Buiten rolstoel­rijden in snel tempo'. Je hoeft alleen je training te kiezen en Apple Watch schakelt de juiste sensoren in.

Beschikbaar op:

Apple Watch

Met de Work-out-app op Apple Watch kun je een work-out doen die bij je past. Je kunt nauw­keurig je bewegingen meten tijdens bepaalde trainingen, en specifieke doelen instellen op basis van tijd, afstand of calorieën. Voor rolstoel­gebruikers zijn er twee unieke trainingen: 'Buiten rolstoel­rijden in rustig tempo' en 'Buiten rolstoel­rijden in snel tempo'. Je hoeft alleen je training te kiezen en Apple Watch schakelt de juiste sensoren in.

De Work-out-app kun je instellen op:

Apple Watch

Meer informatie:

Work-outs met de rolstoel

Tekstvoorspelling

Nooit meer naar woorden zoeken.

Als je het even niet meer weet, kun je je device je zin laten afmaken. Als typen lastig is, kan Tekstvoorspelling je een handje helpen. Begin gewoon met schrijven en je krijgt vanzelf suggesties op basis van met wie je praat en wat je eerder hebt gezegd. Met een tikje kies je het woord dat je moet hebben.7

Beschikbaar op:

iPhone, iPad, Mac, iPod touch

Als je het even niet meer weet, kun je je device je zin laten afmaken. Als typen lastig is, kan Tekstvoorspelling je een handje helpen. Begin gewoon met schrijven en je krijgt vanzelf suggesties op basis van met wie je praat en wat je eerder hebt gezegd. Met een tikje kies je het woord dat je moet hebben.7

Tekstvoorspelling kun je instellen op:

Maak van jou. met weergave van de feature ‘Spreek selectie uit’.

Duik dieper in de toegankelijkheids­features van Apple.

Meer informatie