Miya Scaggs - Documentairemaker

Studente Documentary Filmmaking en Natuurkunde
Spelman College, Verenigde Staten, klas van 2025

“De lens waardoor we de wereld bekijken, vormt onze realiteit en bevestigt onze identiteit.”

Miya komt uit een familie vol sterke vrouwen, creatievelingen en verhalen­vertellers, en gebruikt de kracht van verhalen en haar liefde voor wetenschap om een nieuwe generatie te inspireren.

Miya koos voor de opleiding Documentary Filmmaking in Atlanta omdat zwarte kunst hier in opkomst is. “Dit is het nieuwe zwarte Hollywood van het zuiden en ik wil mezelf onderdompelen in die omgeving.” Ze koos natuurkunde als bijvak omdat ‘Nope’ van Jordan Peele haar inspireerde om te onderzoeken hoe je wetenschap kunt gebruiken bij het maken van films.

Ze is nu tweedejaars student aan Spelman College, de oudste Historically Black College and University voor vrouwen in de VS. Ze laat zich inspireren door de discussie over “inspirerende zwarte, vrouwelijke kunstenaars die minder op de voorgrond staan dan hun mannelijke collega’s.”

Haar films en verhalen zijn geïnspireerd op kunst, wetenschap en zwart futurisme – een opkomend genre dat zich richt op historische thema’s van de Afrikaanse diaspora in combinatie met wetenschap en technologie. In haar documentaires onderzoekt ze de perspectieven en ervaringen van belangrijke denkers en artiesten binnen de zwarte community. En ze gebruikt Apple technologie voor elk aspect van haar missie.

Ze heeft interviews met een beroemde wetenschapper, een bekende filmmaker en vooraanstaande artiesten gefilmd met iPhone. Ze zet de video’s over naar haar Mac, bewerkt ze in Adobe Premiere en maakt audio-ontwerpen in Logic Pro. “Door Mac heb ik heel andere mogelijkheden gekregen om verhalen te vertellen. Ik kan er sequenties mee bewerken, geluiden mee ontwerpen en beats mee mixen en produceren.”

Onlangs was ze regisseur bij het Beats Black Creators Program, waarbij HBCU-studenten uit de hele VS samen ideeën ontwikkelen, vooruitkijken en een film maken. Ze gebruikte haar favoriete workflow op Mac, met de Celtx Script-app om te schrijven, de Pitch-app voor bewerkingen en Notities op iPad voor productietaken. “Wanneer ik dingen maak, is het belangrijk om geordend te blijven. Apple producten stroomlijnen mijn creatieve proces”, aldus Miya.

Miya vertelt nog meer verhalen door middel van poëzie. Ze maakt illustraties op iPad Pro met Apple Pencil. Die illustraties zet ze vervolgens in Notities om annotaties toe te voegen aan haar lyrische poëzie. “Op iPad kan ik prachtige grafische ontwerpen maken en meerdere kleuren en texturen toevoegen om visuele kunst en andere uitingen te creëren.”

Bij technische mechatronica-colleges, die zijn gericht op optica en audio-engineering, gebruikt ze Notities op iPad om concepten te illustreren of te schetsen en Logic Pro en de Unity-app op Mac voor gamedesign.

Miya doet dit semester mee met een extern programma en volgt tijdelijk colleges op de filmschool van New York University om haar ideeën en vaardigheden om verhalen te vertellen verder te ontwikkelen. Zo kan ze andere meisjes en vrouwen inspireren en motiveren, net zoals de vrouwen in haar leven dat voor haar hebben gedaan.

“Ik wil jonge Afro-Amerikanen meer kansen bieden om verhalen te horen van leiders en creatieve mensen die eruitzien zoals zij, mensen die nu een verschil maken, en de vraag stellen: ‘Wat is zwart futurisme … wat komt hierna?’”

ALLE VERHALEN

Leerlingen op elk niveau succesvol maken.

Ontdek alle succesverhalen

Apple en studenten

Ontdek hoe studenten de wereld vooruit kunnen helpen met Apple technologie.

Meer informatie