Jia Chen Yee - App-ontwikkeling

Student Informatietechnologie
Ngee Ann Polytechnic,
Singapore, klas van 2024

“Ik heb altijd al willen experimenteren met nieuwe ideeën en iets unieks willen maken.”

Jia Chen is al zijn hele leven gefascineerd door het snijvlak van wetenschap en technologie. Tijdens zijn jeugd in Singapore werd hij door zijn familie aangespoord om games te spelen waarin exacte vakken een belangrijke rol spelen. En met zijn eerste iPhone barstte zijn passie voor technologie helemaal los.

“Ik was pas elf toen mijn hele wereld veranderde door de onvoorstelbare mogelijk­heden van mobiele apps.”

Dat was alles wat Jia Chen nodig had om zijn eigen ideeën via apps tot leven te brengen. Hij leerde pro­gram­meren met Swift op een Mac. En twee jaar later ontwikkelde hij al zijn eerste iOS-app en publiceerde hij die in de App Store.

“Ik vond de programmeer­taal Swift veel makkelijker te leren dan Java”, vertelt Jia Chen. “Swift is eenvoudiger en overzichtelijker.”

Tegenwoordig draait het leven van Jia Chen om het uitbreiden van oplossingen met de technologie die hij graag gebruikt. Hij studeert geavanceerd UX-design, end-to-end ontwikkeling en ondernemerschap aan Ngee Ann Polytechnic. Voor zijn projecten maakt hij gebruik van iPad om ontwerpen voor apps te schetsen in Freeform en zijn ideeën uit te werken in Swift Playgrounds. Daarna gaat hij op Mac aan de slag met ontwikkelen in Xcode.

Jia Chen vindt het ook leuk om dingen te bedenken die het leer­proces boeiender maken. Als stagiair aan de Apple Developer Academy in Indonesië heeft hij een presentatie in 3D geprogrammeerd om andere ontwikkelaars te begeleiden en te stimuleren om ARKit te gebruiken. En zijn werk als vrijwilliger, waarbij hij lesgeeft aan leerlingen met autisme op een lokale school, heeft hem geïnspireerd om de app ‘ExploreAbility’ te ontwikkelen. Hiermee laat hij zien hoe toegankelijkheids­­features van Apple, zoals VoiceOver en Begeleide toegang, in apps geïntegreerd kunnen worden.

“Ik vind het fijn om kennis te delen”, zegt Jia Chen. “Ik wil ervoor zorgen dat programmeer­­onderwijs voor iedereen toegankelijk is in een positieve, op samen­werking gerichte omgeving.”

Als aanvulling op zijn portfolio heeft Jia Chen ook ontwikkelwerk verricht voor de Zwitserse naai- en borduur­machine­fabrikant Bernina. Met de Bianco-app kunnen ontwerpers patronen maken met Apple Pencil op iPad. Vervolgens kunnen ze de AR-functionaliteit van de app gebruiken – aangestuurd door ARKit en het camera­systeem van iPad – om te zien hoe hun ontwerp eruit gaat zien op stof.

En dit is pas het begin. Op zijn achttiende heeft Jia Chen al zes apps gepubliceerd in de App Store en heeft hij al twee keer de Swift Student Challenge gewonnen. Hij blijft iOS-apps ontwikkelen en jonge mensen inspireren hun voelsprieten uit te steken en creatief bezig te zijn.

“Programmeren en apps bouwen met Swift is de ideale manier om ideeën tot leven te brengen. Iets bedenken, snel prototypen maken en testen is alle superkracht die ik nodig heb.”

ALLE VERHALEN

Leerlingen op elk niveau succesvol maken.

Ontdek alle succesverhalen

Apple en studenten

Ontdek hoe studenten de wereld vooruit kunnen helpen met Apple technologie.

Meer informatie