macOS Big Sur

Kan heel veel.
Op veel nieuwe manieren.

Met macOS Big Sur heeft het meest geavanceerde desktopbesturings­systeem ter wereld een nieuwe mijlpaal bereikt in power en design. Dankzij het nieuwe, verbeterde ontwerp haal je nog meer uit je Mac. Geniet van de grootste Safari-update ooit. Ontdek nieuwe features voor Kaarten en Berichten. En krijg nog meer inzicht in hoe er met je privacy wordt omgegaan.

Upgrade nu Bekijk een preview van de nieuwe features in macOS Monterey

Prachtige nieuwe ervaring. En alle magie van de Mac.

Ongekende power. Onovertroffen gebruiksgemak. Grenzeloze creativiteit. Met het nieuwe, verbeterde design van macOS Big Sur haal je meer uit je Mac dan ooit.

Bekijk de film

Overzichtelijke apps

In het geordende nieuwe app-design, met navigatiekolommen van volledige hoogte en nieuwe knoppenbalken, komt je content altijd op de eerste plaats.

Vernieuwd Dock

Door de strakkere lay-out vind je al je favoriete apps nu nog sneller terug. De app-symbolen hebben een nieuwe, frisse look. Helemaal in lijn met het design van Apple. En onmiskenbaar Mac.

Bedienings­paneel voor Mac

De knoppen die je veel gebruikt, zoals die voor wifi en Bluetooth, heb je meteen binnen handbereik. Net als de nieuwe knoppen om muziek af te spelen en om ‘Donkere modus’ in te schakelen. Het nieuwe Bedienings­paneel is speciaal voor Mac ontworpen. Deel het zelf in, voeg je eigen knoppen toe en sleep je favorieten naar de menubalk.

Berichten­centrum

Widgets en meldingen staan nu in hetzelfde weergave, zodat je in één oogopslag meer relevante informatie ziet. Meldingen worden gegroepeerd per app en het merendeel is interactief. Zo kun je meteen vanuit de melding een nieuwe podcastaflevering afspelen of een agenda-uitnodiging bekijken. De vernieuwde widgets zijn beschikbaar in drie verschillende formaten. Jij kiest welke weergave voor jou het beste werkt.

Safari is compleet nieuw. Het klikt meteen.

Of je nu content streamt, informatie zoekt of gewoon wat rondkijkt op het internet, Safari is de beste browser voor al je Apple devices. Deze grootste update ooit bevat gloednieuwe aanpassings­opties en schroeft de ongeëvenaarde prestaties en batterijduur nog verder op. En er zijn geavanceerde features toegevoegd om je privacy te waarborgen.

Aanpasbare startpagina

Stel je eigen achter­grond­afbeelding in en start bij het browsen altijd met een weergave die past bij jou. Kies zelf wat je op je startpagina wilt zien, bijvoorbeeld je leeslijst, favorieten, iCloud-tabbladen, Siri-suggesties of zelfs een nieuw privacyrapport.

Safari-extensies in de App Store

Extensies van je favoriete ontwikkelaars zijn nu makkelijker terug te vinden in een speciale categorie in de App Store. Dankzij de nieuwe ondersteuning voor de WebExtensions-API en migratietools kunnen ontwikkelaars nu ook extensies van andere browsers aan Safari toevoegen. En in tegenstelling tot andere browsers vraagt Safari altijd tot welke websites je een extensie toegang wilt geven. Zo heb je bij het internetten meer privacy.

Verbeterd tabblad-ontwerp

Goed nieuws voor tabbladliefhebbers: door de elegante nieuwe vormgeving kun je meer tabbladen tegelijk zien. Als je de cursor boven een tabblad houdt, verschijnt een voorvertoning van de pagina. En staan er meerdere tabbladen tegelijk open, dan vind je de pagina die je zoekt makkelijk terug dankzij een nieuw, ruimtebesparend design.

BètaVertalen

Vertaal complete webpagina’s naar zeven talen met een enkele klik.1

Wachtwoordcontrole

Safari waarschuwt je als bewaarde wacht­woorden in verkeerde handen terechtgekomen zijn en helpt je om ze te wijzigen.

Privacyrapport

Safari gebruikt ‘Slimme tracking­preventie’ om te voorkomen dat anderen je surfgedrag volgen of daar profielen uit afleiden. Klik op de knop voor het privacyrapport en je ziet direct een overzicht van alle cross-sitetrackers die door Safari zijn tegengehouden op die website. Een nieuw wekelijks rapport op je startpagina laat zien hoe Safari je privacy heeft beschermd op alle websites die je hebt bezocht.

Snellere prestaties

De snelste desktopbrowser ter wereld is nu nog sneller.

+50%sneller bij het laden van vaak bezochte websites in vergelijking met Chrome2

Laag energie­verbruik

In Safari kun je zonder bij te laden meer doen dan in welke andere browser ook.

Tot 1,5 uur langer video’s streamen in vergelijking met Chrome en Firefox3

Tot 1 uur langer internetten in vergelijking met Chrome en Firefox3

Berichten op Mac. Gespreksstof genoeg.

Volg groepsgesprekken. Laat meteen weten wat je denkt. Duik dieper in de details. Met alle tools in de vernieuwde Berichten-app voor Mac blijf jij de baas over je gesprekken.

Vastgemaakte gesprekken

Je kunt gesprekken vastzetten, zodat ze bovenaan je lijst blijven staan. Tapbacks, typindicatoren en recente berichten verschijnen boven het vastgemaakte gesprek. Je vastgemaakte gesprekken worden ook gesynchroniseerd op je iPhone, iPad en Mac, zodat je er altijd snel bij kunt.

Inline-antwoorden

Je kunt direct antwoorden op specifieke berichten in een gesprek. Onder het oorspronkelijke antwoord begint automatisch een nieuwe berichtenreeks. Dus als iemand een vraag stelt in een groepsgesprek, vind je de antwoorden nu veel makkelijker terug.

Groepsfoto’s

Elke groep is anders. Zorg dat je groep makkelijk te herkennen is en stel een afbeelding in met een foto, Memoji of emoji.

Vermeldingen

Typ een naam als een bericht voor iemand persoonlijk is bedoeld. Wanneer jij wordt genoemd, wordt je naam gemarkeerd. Je kunt een actieve groep ook zo instellen dat je alleen meldingen ontvangt wanneer jouw naam wordt vermeld.

Memoji

Laat zien wie je bent en hoe je je voelt. Je kunt Memoji nu ook op je Mac maken en bewerken. Deel ze meteen in je berichten als een Memoji-sticker.

Berichteffecten

Soms heb
je aan woorden niet genoeg.

Opnieuw ontworpen Kaarten.
Beter op weg.

Kaarten maakt op Mac nu optimaal gebruik van het grote scherm, zodat je nog makkelijker je route kunt plannen. Met de veelzijdige nieuwe features kun je je bestemming vooraf uitgebreid bekijken. En dankzij nieuwe navigatiemogelijk­heden kom je zonder gedoe op de gewenste plek.

Gidsen

Op zoek naar een leuke nieuwe plek om te eten, winkelen of wandelen? Maak gebruik van de samen­gestelde gidsen van je favoriete merken. Je kunt ook gidsen maken voor je eigen favoriete plekken en die met anderen delen.4

Routes voor de elektrische auto

Plan de perfecte roadtrip, nu ook met laadstations.

Kijk rond

Ontdek steden in een vloeiende, meeslepende 3D-weergave op je Mac. Alsof je er zelf bij bent.

Plattegronden

Bekijk de plattegrond van grote luchthavens en winkelcentra nog voor je thuis vertrekt.

Privacy-informatie in de App Store. Meer transparantie bij iedere download.

Als je wilt weten hoe een app met je privacy omgaat, kun je dat nu al in de App Store zien6, dus nog voordat je een app hebt gedownload. Net als bij etiketten met voedingsinformatie in de supermarkt. Ontwikkelaars geven zelf aan hoe ze jouw gegevens gebruiken. Ze vermelden welke gegevens ze precies verzamelen en of die worden gebruikt om je te volgen in andere apps en op andere websites.

En nog meer.

Nabewerking in Foto’s

Je hebt nu nog meer mogelijk­heden om je foto’s een finishing touch te geven, bijvoorbeeld met de verbeterde retoucheertool die gebruik­maakt van machine learning.7

Automatisch tussen devices wisselen met AirPods

AirPods wisselen naadloos tussen actieve devices zolang die aan hetzelfde iCloud-account zijn gekoppeld. Zo zijn ze nog handiger in het gebruik.8

HomeKit Secure Video-meldingen

Camera’s die compatibel zijn met HomeKit Secure Video kunnen nu gebruikmaken van gezichts­herkenning en activiteitszones, zodat je meldingen op maat kunt instellen voor specifieke personen of delen van het camerabeeld.9

Luister nu

Op deze nieuwe beginpagina van Apple Music10 vind je de nieuwste releases, interviews met artiesten en playlists speciaal voor jou. Allemaal op één plek.

Sneller updaten

Zodra macOS Big Sur geïnstalleerd is, worden software-updates op de achter­grond uitgevoerd, sneller dan ooit tevoren. Niet eerder was het zo makkelijk om je Mac veilig en up-to-date te houden.

Bekijk een compleet overzicht van de nieuwe features in macOS Big Sur.

Meer informatie

Kijk of macOS Big Sur op jouw Mac kan draaien.

Lees meer over Mac

Ontwikkelen voor macOS Big Sur.