macOS Mojave

Kracht in al zijn eenvoud.

Mac heeft mensen altijd geïnspireerd om de mooiste dingen te maken. macOS Mojave bevat nieuwe features die zijn geïnspireerd door professionals, maar die iedereen kan gebruiken. In Donkere modus kun je je beter concentreren op je werk. Met Stapels worden je bestanden automatisch voor je geordend. Je maakt supersnel allerlei soorten scherm­afbeeldingen. Er zijn drie nieuwe ingebouwde apps en in de vernieuwde Mac App Store kun je terecht voor nog veel meer handige apps. Zo kun je nog meer doen met je Mac.

Donkere modus

Zet je beste werk in de schijn­werpers.

Donkere modus is een opvallende nieuwe weergave waarin je je beter kunt concentreren op je werk. Knoppenbalken en menu’s verdwijnen naar de achtergrond, zodat de subtiele kleuren en verfijnde details van je content optimaal tot hun recht komen. Als je deze modus inschakelt in het paneel ‘Algemeen’ van Systeemvoorkeuren, heb je een overzichtelijke werkomgeving zonder storende elementen, die er ook nog eens prachtig uitziet. Donkere modus werkt met alle ingebouwde apps op je Mac. Andere ontwikkelaars kunnen ervoor zorgen dat hun app deze modus ook ondersteunt.

Kies de weergave die je prettig vindt: de vertrouwde lichte weergave of de nieuwe Donkere modus.

Dynamisch bureaublad

Helemaal bij de tijd.

Maak kennis met twee nieuwe bureaubladen die automatisch worden afgestemd op het tijdstip van de dag, waar je ook bent.

Stapels

Een strakke manier om je bestanden te managen.

Met Stapels kun je bestanden automatisch indelen in logische groepen, zodat je bureaublad overzichtelijk blijft. Deel bestanden in op type, zodat afbeeldingen, documenten, spread­sheets, pdf’s en meer in aparte groepen worden geplaatst. Of groepeer al je werk op datum. En als je bestanden tagt met project­specifieke metagegevens, zoals klantnamen, kun je met Stapels gemakkelijk meerdere taken beheren. Als je door een stapel wilt bladeren, doe je dat met twee vingers op een trackpad of één vinger op een Multi-Touch-muis. Wil je een bestand openen? Klik dan om de stapel uit te vouwen en kies het gewenste bestand.

Finder

Bekijk het anders.
En doe meer.

Met de Finder in macOS Mojave kun je nu nog meer doen. Je ziet in één oogopslag welk bestand je moet hebben. En je kunt meteen alle metagegevens van een bestand bekijken. Of Snelle taken uitvoeren op bestanden zonder een app te openen.

Galerijweergave

In de galerijweergave blader je door grote voorvertoningen van je bestanden, zodat je snel ziet welk bestand je nodig hebt. Zo vind je in een mum van tijd die foto van het lachende meisje bij het reuzenrad of de pdf met het kleurrijke cirkeldiagram.

Snelle taken

In het voorvertoningspaneel zijn Snelle taken beschikbaar, zodat je rechtstreeks vanuit de Finder bestanden kunt bewerken. Draai afbeeldingen, maak pdf’s, kort video’s in en nog veel meer. En dat allemaal zonder een app te openen of eerst de bestandsnaam te wijzigen en het bestand te bewaren. Je kunt zelfs taken toepassen op meerdere bestanden tegelijk. Of een aangepaste Snelle taak maken op basis van een Automator-takenreeks.

Snelle weergave

Werk aan bestanden zonder ze te openen.

Als je op de spatiebalk drukt, kun je snel even de inhoud van een bestand bekijken. Maar dat is niet alles. Je kunt nu ook acties uitvoeren die specifiek zijn voor het type bestand dat je bekijkt. En dat zonder een app te openen. Zo kun je een pdf annoteren, een afbeelding draaien en bijsnijden en zelfs audio- en video­bestanden inkorten. En als je klaar bent, kun je het bestand direct vanuit Snelle weergave delen.

  • Afbeeldingen en pdf’s annoteren

  • Afbeeldingen en pdf’s bijsnijden

  • Afbeeldingen en pdf’s draaien

  • Audio- en videobestanden inkorten

  • Delen via Mail, Berichten of AirDrop

Schermafbeeldingen

Screenshots in een split second.

In macOS Mojave kun je met eenvoudige toetscombinaties alle mogelijke scherm­afbeeldingen maken. Je start gewoon het nieuwe programma voor scherm­afbeeldingen of drukt op Shift-Command-5. In een handig menu vind je nieuwe tools en opties om scherm­opnamen te maken. Zo kun je een timer instellen, de cursor weergeven en zelfs kiezen waar je scherm­­afbeeldingen wilt bewaren. Wanneer je een screenshot maakt, verschijnt een miniatuur ervan in de hoek van het scherm. Als je verder niets doet, wordt het screenshot automatisch bewaard op de locatie die je hebt opgegeven. Je kunt het dan naar een document slepen of erop klikken om de afbeelding direct te annoteren en delen, zonder dat je een kopie hoeft te bewaren. Een snelle en overzichtelijke manier van werken.

Scherm vast­leggen

Venster vast­leggen

Selectie vast­leggen

Scherm opnemen

Selectie opnemen

Bewaarlocatie kiezen

Continuïteit-camera

Foto’s meteen op je Mac.

Als je met je iPhone een foto maakt of een document scant, kun je die meteen op je Mac bekijken. Je hoeft alleen maar ‘Voeg foto in’ vanuit het bestandsmenu te kiezen. Maak een foto van een voorwerp op je bureau en bekijk het resultaat direct in je Pages-document. Of scan een factuur en zie die meteen als pdf in de Finder. Continuïteit-camera werkt in de Finder, Mail, Berichten, Notities, Pages, Keynote en Numbers. Ook hier werken iPhone en Mac perfect samen.

FaceTime

Iedereen praat mee.

In macOS Mojave kun je met tot maar liefst 32 mensen een FaceTime-gesprek voeren. Tijdens het gesprek kun je uitnodigen wie je maar wilt. Zowel audio- als videobellers kunnen meedoen. Zo kun je met je vrienden of collega’s communiceren op elk gewenst device: Mac, iPhone, iPad en zelfs Apple Watch.

Nieuwe apps

Voor het eerst
op het grote scherm.

Drie populaire iOS‑apps zijn nu ook beschikbaar voor Mac. Je kunt je aandelen volgen, een college opnemen of de airconditioning aanzetten, gewoon met je Mac.

Mac App Store

Nieuwe manieren om nog meer moois te ontdekken.

De vernieuwde Mac App Store heeft een nieuwe look en bevat interessante nieuwe redactionele content. Je kunt boeiende verhalen lezen, bladeren door speciaal samengestelde verzamelingen en zelfs video’s bekijken. Zo vind je nog makkelijker de apps die je nodig hebt. En alles is toegespitst op de dingen die jij graag op je iMac doet.

Privacy en beveiliging

Jouw gegevens blijven van jou.

We doen er alles aan om je privacy en veiligheid te waarborgen. En met macOS Mojave gaan we daarin verder dan ooit. We hebben verbeteringen aangebracht om te zorgen dat je de controle over je gegevens houdt en trackers je niet kunnen volgen.

Betere controle over je data

Je gegevens, je foto, je stem: alleen jij bepaalt of je die met apps wilt delen. In macOS Mojave krijgen apps alleen toegang tot de camera of microfoon van je Mac als jij daar toestemming voor geeft. En hetzelfde geldt voor de gegevens van bijvoorbeeld je Berichten-geschiedenis en Mail-database.

Automatisch sterke wachtwoorden

macOS Mojave doet er alles aan om je wachtwoorden veilig en uniek te houden. In Safari worden sterke wachtwoorden automatisch aangemaakt, bewaard en ingevuld. Bestaande wachtwoorden die opnieuw zijn gebruikt, worden gemarkeerd in de voorkeuren­ van Safari. Hierdoor kun je ze gemakkelijk bijwerken. De beveiligings­functies zijn nu gebruiks­vriendelijker dan ooit.

Verbeterde tracking-preventie

Als je aan het browsen bent, kunnen de eigenschappen van je device door adverteerders worden gebruikt om een ‘vingerafdruk’ te maken waarmee ze je kunnen volgen. Safari steekt hier nu een stokje voor door alleen een vereenvoudigd systeem­profiel te delen. En de verbeterde functie ‘Slimme trackingpreventie’ voorkomt dat geïntegreerde content zoals vind-ik-leuk- en deelknoppen of andere widgets op sociale media jou volgen zonder dat je daarmee hebt ingestemd. We weten hoe belangrijk dat voor je is.

Meer features. Zodat je meer met je Mac kunt doen.

Toon website-iconen in Safari-tabbladen

In het voorkeuren­venster van Safari kun je symbolen voor websites inschakelen, zodat je geopende sites snel kunt herkennen.

Makkelijk emoji toevoegen in Mail

Wil je je e‑mailbericht nog veelzeggender maken? Klik dan op de nieuwe emoji-knop. En als je een bericht in de postbus ‘Inkomend’ selecteert, kan Mail een postbus voorstellen om het bericht in op te slaan.

Vraag nog meer van Siri

Siri kan nu ook HomeKit-devices bedienen. En opgeslagen wachtwoorden voor je vinden.

Mac is vloeiender in meer talen dan ooit.

macOS Mojave bevat nieuwe taalopties voor Engels (Verenigd Koninkrijk), Engels (Australië), Frans (Canada) en traditioneel Chinees voor Hongkong, verbeterde kaarten voor China (vasteland) en invoer in het Latijnse alfabet voor Japanse toetsenborden.

macOS Catalina

De power van Mac.
Volle kracht vooruit.

Speciale apps voor muziek, tv en podcasts. Slimme nieuwe features zoals Sidecar, krachtige nieuwe technologie voor ontwikkelaars en een hele nieuwe klasse apps, nu allemaal op Mac.