PERSBERICHT 07 april, 2009

Xserve van Apple nu twee keer zo snel

Dankzij nieuwe architectuur en Intel Nehalem Xeon-processors

Cupertino, 7 april 2009 - Apple kondigt vandaag een update van Xserve aan die ervoor zorgt dat de server twee keer zo snel is als het vorige systeem.* Dankzij Intel Nehalem Xeon-processors en een nieuwe systeemarchitectuur zijn de prestaties per watt van deze 1U-server voor rekmontage tot 89 procent verbeterd.** Xserve is verkrijgbaar met maximaal twee 2,93-GHz Intel Xeon-processors en geavanceerde opslagmogelijkheden, zoals een energiezuinige "solid state"-schijfeenheid (SSD) en tot 3 TB aan interne opslagcapaciteit. Xserve is verkrijgbaar vanaf € 2.899; in de prijs is een licentie voor Mac OS X Server 10.5 Leopard voor een onbeperkt aantal clients inbegrepen.
"Xserve is de beste werkgroepserver voor onze klanten in de creatieve sector, het onderwijs en de zakelijke markt", aldus David Moody, vice president Worldwide Mac Product Marketing van Apple. "Deze versie is twee keer zo snel, gaat efficiënter met energie om en biedt een innovatieve SSD-optie. Kortom, dit is de beste Xserve die we ooit hebben gemaakt."
De nieuwe Xserve is voorzien van Intel Xeon-processors met een snelheid tot 2,93 GHz. Elke processor heeft een eigen, geïntegreerde geheugencontroller met drie 1066-MHz DDR3 ECC-geheugenkanalen, waardoor de geheugenbandbreedte nu 2,4 keer zo groot is en de vertraging met 40 procent is afgenomen.*** Dankzij slim energie- en warmtebeheer verbruikt de Xserve 19 procent minder energie als hij inactief is.
De nieuwe Xserve loopt dankzij de 128-GB "solid state"-opstartschijfeenheid voorop qua opslagmogelijkheden. Voor deze schijf is namelijk slechts een fractie van het vermogen van een harde schijf nodig, terwijl de gegevens op de schijf tot 48 keer sneller toegankelijk zijn zonder dat een schijfnis wordt bezet. De drie 3,5-inch schijfnissen zijn geschikt voor zowel 7200-rpm SATA- als 15.000-rpm SAS-schijven en kunnen worden geconfigureerd met maximaal 3 TB aan interne opslagcapaciteit. Twee PCI Express 2.0 x16-uitbreidingssleuven bieden een ongelooflijke I/O-bandbreedte ter ondersteuning van de meest recente uitbreidingskaarten met een hoge bandbreedte. De Xserve RAID-kaart heeft een hogere snelheid, tot maar liefst 497 MB/s****, en biedt ondersteuning voor de RAID-niveaus 0, 1 en 5 met 512 MB cache. En het mooie is dat hiervoor geen gebruik hoeft te worden gemaakt van een kostbare PCI Express-uitbreidingssleuf. Bovendien wordt een reservebatterij geleverd voor meer dan 72 uur gegevensbeveiliging.
Op elke Xserve is een versie van Leopard Server voor een onbeperkt aantal clients geïnstalleerd. Deze versie biedt ondersteuning voor Mac-, Linux- en Windows-clients zonder dat hiervoor aparte clientlicenties vereist zijn. Leopard Server breidt het legendarische gebruiksgemak van Apple producten uit met de functies Server Assistant en Server Preferences. Hiermee kunnen zelfs gebruikers zonder enig technisch inzicht snel gebruikers en groepen op de server aanmaken en de belangrijkste voorzieningen configureren. Leopard Server bevat bovendien Podcast Producer, de ideale manier om automatisch podcasts te publiceren in iTunes of op het internet, Wiki Server, waarmee je met een paar klikken samen een website kunt maken en onderhouden, en iCal Server, de eerste commerciële, op de CalDAV-standaard gebaseerde agendaserver. Leopard Server is volledig compatibel met UNIX en dankzij de ondersteuning voor LDAP en Active Directory past de Xserve naadloos in reeds bestaande IT-omgevingen.
In navolging van de allernieuwste hardwareproducten van Apple vormt ook de nieuwe Xserve een nieuwe standaard voor milieuvriendelijk ontwerp. Zo bevatten de interne kabels en onderdelen van de Xserve geen pvc of broomhoudende vlamvertragers en bedraagt de gemiddelde energiezuinigheid maar liefst 89 procent.
Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe Xserve is per direct leverbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en via geautoriseerde Apple resellers.
De standaardconfiguratie van de Xserve met een adviesprijs van € 2.899 heeft de volgende specificaties:
  • één 2,26-GHz quad-core Xeon 5500-processor met een volledig gedeelde L3-cache van 8 MB;
  • 3 GB 1066-MHz DDR3 ECC RAM;
  • één 7200-rpm Apple SATA-schijfeenheid van 160 GB;
  • twee Gigabit Ethernet-poorten;
  • twee PCI Express 2.0 x16-uitbreidingssleuven;
  • voor Bonjour geschikte LOM-processor (Lights Out Management) en Server Monitor-software;
  • interne videokaart met Mini DisplayPort-uitgang;
  • twee FireWire 800-poorten en drie USB 2.0-poorten;
  • een licentie voor Mac OS X Server 10.5 Leopard voor een onbeperkt aantal clients.

Voor de Xserve zijn onder andere de volgende maatwerkopties en accessoires verkrijgbaar: twee 2,26-GHz, 2,66-GHz of 2,93-GHz Intel Xeon-processors, Apple SATA-schijfeenheden van 160 GB en 1 TB (7200 rpm), SAS-schijfeenheden van 450 GB (15.000 rpm) (van een andere fabrikant), interne Xserve RAID-kaart, Gigabit Ethernet, 4-Gb Fibre Channel-kaarten en een redundante voeding van 750 W.
*Tests uitgevoerd door Apple in februari 2009 met een prototype van de 2,93-GHz 8-core Xserve (2 chips, 8 cores, 4 cores per chip, 2,93 GHz; SPECjbb2005 bops = 203.439, SPECjbb2005 bops/JVM = 50.860) en een productie-eenheid van de 3,0-GHz 8-core Xserve (2 chips, 8 cores, 4 cores per chip, 3,0 GHz; SPECjbb2005 bops = 103.387, SPECjbb2005 bops/JVM = 25.847). SPEC en SPECjbb2005 zijn handelsmerken van de Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC); raadpleeg http://www.spec.org voor meer informatie. De bovenstaande vergelijkende benchmarkresultaten zijn het resultaat van de interne tests van Apple. SPEC is in februari 2009 op de hoogte gesteld van deze resultaten. Ga voor de nieuwste SPECjbb2005-benchmarkresultaten naar www.spec.org/osg/jbb2005. De snelheidstests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en komen bij benadering overeen met de snelheid van de Xserve.
**Tests uitgevoerd door Apple in februari 2009 met een prototype van de 2,93-GHz 8-core Xserve (SPECpower_ssj2008 resultaat van totaal 464 ssj_ops/watt; 173 W bij Active Idle; 227.974 ssj_ops en 334 W bij 100% lading) en een productie-eenheid van de 3,0-GHz 8-core Xserve (SPECpower_ssj™2008 resultaat van totaal 245 ssj_ops/watt; 213 W bij Active Idle; 141.739 ssj_ops en 353 W bij 100% lading). Alle eenheden zijn geconfigureerd voor optimale geheugenprestaties (18 GB in de 2,93-GHz 8-core Xserve en 16 GB in de 3,0-GHz 8-core Xserve). SPEC en de benchmarknaam SPECpower_ssj zijn handelsmerken van SPEC (Standard Performance Evaluation Corporation). Raadpleeg www.spec.org voor meer informatie. De genoemde vergelijkende benchmarkresultaten zijn het resultaat van de interne tests van Apple. SPEC is in maart 2009 op de hoogte gesteld van deze resultaten. Ga voor de nieuwste SPECpower_ssj2008-benchmarkresultaten naar www.spec.org/power_ssj2008. De snelheidstests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en komen bij benadering overeen met de snelheid van de Xserve.
***Tests uitgevoerd door Apple in februari 2009 met prototypen van de 2,93-GHz 8-core Xserve en productie-eenheden van de 3,0 GHz 8-core Xserve. Alle eenheden zijn geconfigureerd voor optimale geheugenprestaties (18 GB in de 2,93-GHz 8-core Xserve, 12 GB in de 2,26-GHz 4-core Xserve en 16 GB in de 3,0-GHz 8-core Xserve). De resultaten zijn gebaseerd op de STREAM versie 5.8-benchmark (www.cs.virginia.edu/stream/ref.html) met OMP-ondersteuning voor builds die zijn gecompileerd voor systemen met meerdere processors. De snelheidstests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en komen bij benadering overeen met de snelheid van de Xserve. De gegevens over de geheugenvertraging zijn afkomstig van Intel.
****Tests uitgevoerd door Apple in februari 2009 met prototypen van de op Xeon gebaseerde 2,93 GHz 8-core Xserve met een Xserve RAID-kaart. De tests zijn uitgevoerd met Iometer 2006.07.27 met een opstarttijd van 30 seconden, een uitvoertijd van 5 minuten, een opdrachtgrootte van 512 KB, vier uitstaande IO's en niet in het OS gecachte lees- en schrijfbewerkingen. Het systeem is geconfigureerd met het besturingssysteem op de Xserve "solid state"-schijfeenheid. De snelheidstests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en komen bij benadering overeen met de snelheid van de Xserve RAID-kaart. De gegevens over de gemiddelde leesvertraging van de schijf zijn afkomstig van gepubliceerde datasheets.
    Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en -videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast heeft Apple de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.Meer informatie:PR-afdeling van Apple België
    Jurriaan Trommels
    media.benl@euro.apple.com
    +31 (0)30 65 93 900.Voor Nederlandstalige informatie over Apple:https://www.apple.com/benlVoor de wereldwijde website van Apple:https://www.apple.comSurf voor internationale persberichten en foto’s in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr. De algemene website van Apple Belux vindt u op https://www.apple.com/benl/pr© 2009 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, MacBook, Multi-Touch, iSight, Apple Store, AirPort Extreme, FireWire en MagSafe zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.