En leende Jessica står med en iPad i handen framför en grupp vuxna och gestikulerar som om hon förklarar något.

Sätter personlig prägel på tillgänglighet.

Jessicas berättelse

Jag blir känslosam när jag pratar om värdet av inkluderande teknik.
Jessica, Apple Initiatives
Accessibility Leader
Sydney, Australien

Question: Vad har format din syn på tillgänglighet? Answer: Man kan säga att min morfar var min första förebild. Han var en hårt arbetande, helt oberoende jordbrukare som uppfostrade tre barn. När jag blev äldre insåg jag att andra inte såg honom på samma sätt som jag. De pratade om hans ”funktionsnedsättning”. Jag frågade mamma vad hans funktionsnedsättning var. Jag visste ju att han bara hade en arm, men det var han som lärde mig att knyta skorna, så jag såg en person som gjorde vissa saker annorlunda. Question: Barn säger som det är. Answer: Precis. Sedan visade det sig att min lillebror hade inlärningssvårigheter och det var jag som hjälpte honom att ta sig igenom sina utmaningar.

Question: Vilken nytta har du haft av de här erfarenheterna på Apple? Answer: Jag hade en annan roll när jag fick höra fantastiska saker om Accessibility-teamet. Jag såg hur mycket Apple uträttade på det området och jag kände att jag bara måste få vara en del av det.

Tre av Apples hjälpmedelssymboler som representerar VoiceOver, talat innehåll och röststyrning.
Det var en möjlighet att öka företagskundernas medvetenhet om Apples inbyggda hjälpmedelsfunktioner.

Question: Det låter både som ett kall och en karriär. Answer: Ja, jag har alltid brunnit för mitt arbete som nu innebär att jag berättar för våra stora företagskunder om den potential som våra hjälpmedelsfunktioner besitter. De inser verkligen vilken betydelse inkluderande teknik har för produktiviteten.

Question: Hur förmedlar du det? Answer: Människor är som allra mest produktiva när tekniken fungerar på ett sätt som passar dem. Med den sortens anpassning kan alla göra sitt bästa arbete. Tillgänglighet är helt enkelt just anpassning. Question: På vilket sätt? Answer: Alla Apple-produkter har inbyggda hjälpmedelsfunktioner. När man ställer in sin Mac får man till exempel välja appar, teckenstorlek, Siri-inställningar och så vidare. Den som har begränsad rörlighet kan till exempel styra markören på datorskärmen med rösten eller med blinkningar och andra gester.

Question: Det finns lika många behov som det finns människor. Answer: Just precis. Och kom ihåg att när vi åldras upptäcker vi på ett naturligt sätt hur våra förmågor förändras. Question: Vi kan behöva glasögon. Answer: Ja, det kan handla om förändringar som påverkar vår syn, hörsel, rörlighet och liknande.

Sannolikt kommer vi alla att behöva tekniska hjälpmedel förr eller senare. Bli gammal med mig, det bästa ligger fortfarande
framför oss, som ordspråket lyder.
Tre Apple Accessibility-symboler som representerarar hjälpmedel, hörapparater och pekhjälpmedel.

Question: Det måste kännas bra att vara med och sprida det här budskapet. Answer: Det är härligt när företagen inser fördelarna, men för mig är den största förmånen alla dessa berättelser om människor som anpassar sina produkter på sätt som förändrar livet.

Question: Hur får du höra talas om dessa berättelser? Answer: Vi har kontakt med människor med olika funktionsvariationer och vi har många riktigt givande och uppriktiga samtal med dem. De bidrar med insikter om funktionerna som påverkar deras liv, så att jag i min tur kan föra informationen vidare till teamen som jobbar med produkter och tjänster.

Vi har byggt upp många fina relationer i samhället. Ju mer vi lyssnar desto mer kan vi lära.

Tecknad på iPad.